Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2011.(III.31.) önkormányzati rendelete

a hirdető berendezések és hirdetmények elhelyezéséről

Hatályos: 2017. 10. 01- 2017. 12. 30


Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete a városkép, valamint a természetes és épített környezet védelme érdekében a hirdető berendezések és hirdetmények elhelyezéséről, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.



1.§

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK


 (1) A rendelet hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságra, aki/amely Keszthely város közigazgatási területén, hirdető berendezést, hirdetményt kíván elhelyezni.


(2) E rendelet hatálya nem terjed ki:

a.) az Európai Parlament tagjai, az országgyűlési képviselő, a helyi önkormányzati képviselő és polgármester, valamint a helyi kisebbségi önkormányzati képviselő választásokkal kapcsolatos hirdetési tevékenységre,

b.) a magánszálláshelyek megjelölésére szolgáló egységes kivitelezésű tábla kihelyezésére.


(3) A közterületek reklámcélú használata és hasznosítása tekintetében a tulajdonosi jogok gyakorlójaként a reklámgazda jár el.



2.  §


HIRDETŐ ESZKÖZÖK ÉS EGYÉB BERENDEZÉSEK[1]


(1)[2] [3] Cégtábla, cégér, cégfelirat, címtábla: az a tárgy, vagy felirat, amelyet az általa megjelölt tevékenységnek helyet adó ingatlan közterületi határán, közterülettel határos kerítésén, épület, építmény közterületre néző homlokzatán helyeznek el.

a) Cégtábla: a vállalkozás nevét, az ott folytatott tevékenységet, valamint a nyitva-tartást feltüntető tábla.

b) Cégér: a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 2.§ 1b. alpontjában meghatározott fogalom.

Minden egyéb cégérszerűen kifüggesztett, de a cégér előírásaitól eltérő tartalommal rendelkező eszköz hirdető-berendezésnek minősül.

c) Cégfelirat: intézmény vagy vállalkozás megnevezését (nevét), vagy a rendeltetési egység funkcióját, jelképét (logóját, címerét), vagy ezekkel egy tekintetbe eső jellemző ismertetőjegyét tartalmazó tájékoztató szöveg és ábra.

d) Címtábla: azon vállalkozás, intézmény nevét, címét feltüntető tábla (névtábla), mely vállalkozás vagy intézmény az adott épületen belül működik, de közvetlenül a közterületről nem közelíthető meg.

(2) Megállító tábla: a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tvtv.) 11/F. § 3. a) pontja szerint a vállalkozás használatában álló ingatlanon elhelyezett, a vállalkozást népszerűsítő egyéb feliratot – különösen annak megközelítését – és más grafikai megjelenítést tartalmazó, 1. mellékletben rögzített eszköz, berendezés.

(3) Hirdető-berendezés: a Tvtv. 11/F.§ 4. pontja szerint meghatározott reklámhordozó.

(4) Hirdetmény: a Tvtv. 11/F.§ 3. pontja szerint meghatározott reklám.

(5) Plakát: a Tvtv. 11/F.§ 2. pontja szerinti falragasz vagy felirat.


(6) Reklámgazda: az a vállalkozás, amellyel Keszthely Város Önkormányzata közterületeinek reklámcélú használatára, hasznosítására, valamint a hirdetési és reklámtevékenység felügyeletére – ide nem értve a hatósági eljárásnak minősülő eljárásokat – pályázat alapján szerződést kötött. A reklámgazda tevékenysége során jelen rendelet előírásai szerint jár el.


(7) Használat: a reklámgazda a használat során saját eszközeit helyezi ki illetve az önkormányzat tulajdonában lévő reklámhordozókat használja függetlenül attól, hogy a reklámhordozón milyen tartalom (közérdekű információ, az önkormányzat, a reklámgazda vagy harmadik személy szolgáltatásának hirdetése) kerül közzétételre.


(8) Hasznosítás: A reklámgazda harmadik személlyel jogviszonyt hoz létre annak érdekében, hogy a harmadik személy saját reklámeszközt helyezzen el. E jogviszony keretében az ellenszolgáltatás érvényesítésére a reklámgazda jogosult.


 (9)[4] Építési reklámháló: a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rr.) 1. § 1. pontja szerinti berendezés.


 (10)[5] Közművelődési célú hirdetőoszlop: a Rr. 1. § 6. pontjában meghatározott hirdetőoszlop.


 (11)[6] Utcabútor: Rr. 1. § 19. pontja szerint meghatározott berendezés, létesítmény.


 (12)[7] Információs vagy más célú berendezés: Rr. 1. § 4. pontja szerint meghatározott berendezés.


3. §


TERÜLETI FELOSZTÁS


 (1)[8] A város közigazgatási területe a rendelet alkalmazása szempontjából a 2. sz. melléklet szerinti övezetekre oszlik:


a.) Kiemelt övezet: A Kastély u.  Szalasztó utcától a Helikon kastélymúzeum déli bejáratáig terjedő szakaszának keleti oldala – a Helikon Kastélymúzeum déli bejárata – a Kastély u. Helikon kastélymúzeum déli bejáratától a Georgikon utcáig terjedő szakaszának nyugati oldala - a Kossuth u. sétáló utcai szakaszának nyugati oldala – a Kossuth u. Széchenyi utcától Sörház utcáig terjedő szakaszának nyugati oldala – a Kossuth u. Sörház utcától a Fő térig terjedő szakaszának keleti oldala – a Kossuth u. sétáló utcai szakaszának keleti oldala által határolt terület és a Fő tér területe


b.) I. övezet: A Deák F. u. nyugati oldala – a Kossuth u. Deák F. utcától  Szent Miklós utcáig terjedő szakaszának nyugati oldala – a Kossuth u. Szendrey utcától Mártírok útjáig terjedő szakaszának keleti oldala – a Mártírok útja Kossuth utcától Park utcáig terjedő szakaszának déli oldala – a Park utca keleti oldala – a Petőfi S. utca déli oldala – a Lovassy S u. Petőfi S. utcától  Tapolcai útig terjedő szakaszának keleti oldala – a Rákóczi tér északi oldala – a Szalasztó u. északi oldala- a Kastély utca Helikon Kastélymúzeum déli bejáratától a Sopron utcáig terjedő szakaszának keleti oldala – a Sopron u. Kastély utcától Árpád utcáig terjedő szakaszának keleti oldala – a Bástya u. Északi oldala  - a Pál u. Bástya utcától Georgikon utcáig terjedő szakaszának Keleti oldala – a Georgikon utca Bercsényi utcától Deák F. utcáig terjedő szakaszának északi oldala által határolt terület, valamint a Balaton parti terület Helikon Strand déli határa és a Borbás  Vince sétány közötti szakaszának  a vasútvonaltól a vízpartig terjedő része


c.) II. övezet: A Csapás u. - Martinovics utcától - Csák György utcáig terjedő szakaszának északi oldala – a Csapás u. Csák Gy. utcától a Pál utcáig terjedő szakaszának déli oldala – a Pál u. nyugati oldala – a Bercsényi u. nyugati oldala – a Béri Balogh Ádám  u. nyugati oldala – a Festetics u. Béri Balogh Ádám utcától a Fenéki útig terjedő szakaszának nyugati oldala – a Csárda u. déli oldala – a  vasútvonal Csárda utcától Nyárfa utcáig  terjedő szakasza – a Nyárfa utca keleti oldala – a Tapolcai út Nyárfa utcától Martinovics utcáig terjedő szakaszának északi  oldala – a Martinovics utca keleti oldala által határolt terület.


d.) III. övezet: A város közigazgatási területének a kiemelt övezeten, valamint az  I. - II. övezeteken kívül  eső része.



4. §

 
A HÍRDETŐ ESZKÖZÖK ÉS EGYÉB BERENDEZÉSEK 

ELHELYEZÉSÉNEK SZABÁLYAI[9]


 (1)[10] Keszthely város közigazgatási területén kizárólag a Tvtv., a Rr., valamint a jelen rendelet előírásainak megfelelően, e jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelő, továbbá a településképi bejelentési és kötelezési eljárásról szóló 30/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Településképi bejelentési rendelet) szabályai alapján lefolytatott bejelentési eljárás szerinti hirdető-berendezésen, reklámhordozón, reklámhordozót tartó berendezésen tehető közzé reklám, hirdetmény, helyezhető el reklámhordozó, illetve létesíthető és tartható fenn reklámhordozót tartó berendezés.

 (2)[11] Információs vagy más célú hirdető berendezés céljára reklámeszközként a 3. mellékletben rögzített, a reklámgazda által rendelkezésre bocsátott és telepített, egységes hirdető berendezés-rendszer elemei használhatók.

 (3)[12] A T1, T1V2, T1V3, T1F2 és T1V3 jelű berendezéseken plakát nem helyezhető el.

 (4)[13] Ragasztás útján reklám kizárólag közművelődési célú hirdetőoszlopon rögzíthető.

 (5)[14] Keszthely város közigazgatási területén belül árusításkor hangjelzés (duda, dallamkürt, stb.) nem adható, valamint hangosítás, hangos reklám nem használható.

 (6)[15] Közterületen szórólap, mint reklámeszköz nem alkalmazható.

(7)[16] A Rr. 1. és 2. mellékletében meghatározott előírásokon kívül nem helyezhető el hirdető-berendezés és hirdetmény továbbá

a) emléktábla, dombormű, képzőművészeti alkotás közvetlen környezetében (legnagyobb méretének háromszorosával felrajzolt eszmei körív),

b) közművelődési, köznevelési intézmény közterületre nyíló részén, kivéve az intézmény tevékenységével kapcsolatos hirdetmények elhelyezésére szolgáló berendezés,

c) ha a kilátást gátolja, ill. a városképi, tájképi látványt rontja,

d) ha a műemléki, ill. védett épület vagy épületrészlet, szobor, kapu, stb. szemlélését, fotózását hátrányosan befolyásolja, vagy ellentétes a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvénnyel.

 (8)[17] Hirdető-berendezésen és hirdetményen nem alkalmazható

a) a KRESZ-ben szereplő táblaforma- és színösszeállítás, továbbá az azokra szabványosított betűtípus és jelrendszer,

b) villogó, káprázást okozó fény, futófény, fényvisszavető anyag, valamint olyan világítótest, melynek elhelyezése, kialakítása révén, a közúton közlekedőket vakítja, ezzel a közlekedés biztonságát veszélyezteti.

 (9)[18] Az aktualitását vesztett hirdetményt, reklámot 30 napon belül el kell távolítani.

 (10)[19] A hirdetési övezetekre vonatkozó reklámelőírások:

a) A kiemelt övezetbe tartozó közterületeken csak utasváró, közművelődési célú hirdetőoszlop, valamint ideiglenes jelleggel rendezvényeket hirdető plakát és transzparens helyezhető el. Plakát és transzparens kulturális vagy sportesemények, ünnepek, illetve városi rendezvények reklámozása céljából a rendezvény kezdete előtt maximum 30 nappal helyezhető el. Ezeket a hirdetményeket a rendezvény zárása utáni napon a közterületről el kell távolítani. A kiemelt övezetben más, a (2) bekezdésben megjelölt hirdető-berendezés nem helyezhető el.

b) Az I. hirdetési övezetbe tartozó közterületeken csak utcabútor, valamint információs vagy más célú berendezésként az „egységes hirdető-berendezés rendszer” T1 jelű, T2 jelű, hirdető-berendezések és annak változatai – kivéve a T2F3 jelű hirdető-berendezést -, a Lovassy S. u. övezetbe eső oldalán a T3 jelű hirdető-berendezés, valamint a kiemelt övezetbe elhelyezhető hirdető-berendezések, helyezhetők el.

c) A II. hirdetési övezetbe tartozó közterületeken csak utcabútor, valamint információs vagy más célú berendezésként az „egységes hirdető-berendezés rendszer” T1, T2 jelű hirdető berendezései és annak változatai, valamint a T3 és T4 jelű hirdető-berendezések helyezhetők el. Ugyancsak elhelyezhetők az övezetbe tartozó közterületeken a kiemelt és az I. hirdetési övezetben elhelyezhető hirdető-berendezések.

d) A III. hirdetési övezetbe tartozó közterületeken csak utcabútor, valamint információs vagy más célú berendezésként az „egységes hirdető-berendezés rendszer” elemei helyezhetők el.

e) Magántulajdonban lévő területeken a 3.§ (1) a.)–d.) pontokban megjelölt hirdetési övezetekben – a vasútállomás és a buszpályaudvar területét kivéve – hirdető-berendezés nem helyezhető el.


5.§


 (1)[20] A homlokzaton elhelyezett cég- és címtábla, valamint cégfelirat a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlhat be. A homlokzaton cégtábla, címtábla legfeljebb üzletenként, intézményenként egy darab helyezhető el.

 (2)[21] Közterületeken és magánterületeken építendő, vagy meglévő, átalakítandó-bővítendő épületeken cégér, cég- és címtábla, valamint cégfelirat elhelyezése esetén a Településképi bejelentési rendelet előírásait kell alkalmazni.

 (3)[22] Cégér, közterületbe maximum 10 cm-ig benyúló cég- és címtábla, valamint cégfelirat közterület-használati szerződés nélkül – az (1) és (2) bekezdés figyelembevételével – tulajdonosi hozzájárulás alapján helyezhető el.

(4)[23] Vállalkozásonként legfeljebb két megállító tábla helyezhető el a 3.§ (1) a.)-c.) pontokban megjelölt hirdetési övezetekben azzal, hogy a kiemelt övezetben, és az I. hirdetési övezetbe tartozó közterületeken és magánterületeken történő elhelyezésük esetén a Településképi bejelentési rendelet előírásait kell alkalmazni.


                                                                             5/A.§[24]


(1) Díjfizetés nélkül helyezhető el:

a.) cégér;

b.) közterületbe maximum 10 cm-ig benyúló cég- és címtábla, valamint cégfelirat;

c.) közművelődési célú hirdetőoszlopon elhelyezhető reklámok;

d.) információs vagy más célú berendezés legalább egyharmadán elhelyezett, reklámnak nem minősülő információs cél vagy egyéb cél megvalósításával közérdeket szolgáló közlés, tájékoztatás;

e.) a polgármesteri hivatal által igazolt közcélú hirdetmények, tájékoztatások.

(2) Egyebekben a hirdető berendezések elhelyezéséért, megállító tábla kihelyezéséért, valamint hirdetmények terjesztéséért fizetendő használati díjakat a reklámgazda állapítja meg. A szerződések megkötésére és a díjak beszedésére a reklámgazda jogosult.


6.§


(1) Aki

  1. a város közterületén hirdetményt a tulajdonos hozzájárulása nélkül helyez el, terjeszt vagy
  2. [25]a 4.§ (10) és 5.§ (4) bekezdések szerinti, a hirdetési övezetekre vonatkozó előírásokat megszegi

c.)[26] a város közterületén a hirdetményt nem a 4.§ (1)-(2) bekezdéseiben meghatározott hirdető berendezéseken helyezi el,

d.)[27] a 4.§ (3)-(9) bekezdésekben, valamint az 5.§(1)-(3) bekezdésekben foglalt rendelkezéseket megszegi

felhívásra köteles a tevékenységét haladéktalanul megszüntetni és az eredeti állapotot saját költségén minden kártalanítási igény nélkül helyreállítani. Köteles emellett megfizetni a reklámhordozó kihelyezésére, használatára a reklámgazda díjszabása alapján fizetendő díjat, valamint az annak alapulvételével számított pótdíjat. A pótdíj mértéke a fizetendő közterület-használati díj 1 havi, szórólap esetén 1 napi mértékének kétszerese.


(2) A reklámgazda a tulajdonos önkormányzat képviseletében birtokvédelmi eljárást kezdeményezhet, ha a jogszerűtlen reklámcélú közterület-használat a pótdíj megállapítását követően sem szűnt meg, vagy ismétlődően fennáll, és más jogszabályban vagy e rendeletben meghatározott módon nem szűntethető meg. 


(3) A reklámhordozók jogszerű ki-, illetve elhelyezéséért, terjesztéséért, eltávolításáért és tartalmáért a reklám tevékenységet folytatót és akinek érdekében a ki-, illetve elhelyezés történt a 6.§ (1)–(2) alkalmazása tekintetében egyetemleges felelősség terheli.



7. §


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


(1)[28] Jelen rendelet a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény reklámelhelyezésre és reklámokra vonatkozó előírásaival, a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Kormányrendelettel, valamint a településképi bejelentési és kötelezési eljárásról szóló 30/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet előírásaival együtt alkalmazandó.


(2)[29] E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadók, valamint Keszthely Város Önkormányzata a közterület használatának szabályozásáról szóló 47/2013. (XII. 13.) önkormányzati rendeletének szabályai megfelelően alkalmazandók.


(3) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a hirdető berendezések és hirdetmények elhelyezéséről szóló 12/2007. (III. 30.) rendelet hatályát veszti.


(4) Jelen rendelet 2011. június 1. napján lép hatályba. Rendelkezéseit az ezt követően induló, valamint a folyamatban lévő, de jogerősen még el nem bírált ügyekben kell alkalmazni.


(5) A jelen rendelet szerint közterület-használati szerződés megkötéséhez kötött, de a rendelet hatálybalépésekor már jogszerűen kihelyezett reklámhordozók szerzett joggal rendelkeznek, azonban átépítésük, felújításuk ezen rendelet szabályai szerint történhet meg.

 (6)[30] A 2017. január 18-át megelőzően elhelyezett olyan reklámhordozó, amely nem felel meg a Tvtv. 15.§ (3) bekezdésében megjelölt jogszabályok előírásainak legfeljebb 2020. december 31. napjáig használható reklám közzététele céljából. E reklámhordozó használatára vonatkozó, határozott időre szóló szerződés időbeli hatálya nem hosszabbítható meg, és az érintett reklámhordozó használatára új szerződés nem köthető, kivéve, ha a településképi bejelentési eljárás alapján a reklámelhelyezésre vonatkozó jogszabályok követelményei szerint átalakították.






                        Dr. Markó Péter                                                      Ruzsics Ferenc

                               jegyző                                                                polgármester

                       








  1. számú melléklet:[31]                       Megállító tábla műszaki leírása


  1. számú melléklet:[32]                       Övezetek térképi megjelenítése


  1. számú melléklet:[33]                         Egységes hirdető berendezés-rendszer elemei


Módosította 17/2017. (IX. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. október 1. napjától.[27]

[30] Kiegészítette a 17/2017. (IX. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. október 1. napjától.

[31] Módosította a 17/2017. (IX. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. október 1. napjától.

[32] Módosította a 17/2017. (IX. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. október 1. napjától.

[33] Kiegészítette a 17/2017. (IX. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2017. október 1. napjától.

Mellékletek