Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/1999. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

Keszthely város közművelődési feladatairól

Hatályos: 1999. 07. 01- 2019. 05. 29

(egységes szerkezetben)



[1]A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél. Ennek megvalósítása érdekében Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. CXL. törvény (továbbiakban: a törvény) 77. §-ában adott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


A RENDELET CÉLJA


1. § (1) A rendelet célja, hogy Keszthely kulturális egységét szem előtt tartva meghatározza Keszthely Város Önkormányzata közművelődési feladatait.

(2) Fenti keretek között Keszthely Város Önkormányzata gondoskodik a saját fenntartású közművelődési intézmények működtetéséről és szakmai szolgáltatásaik folyamatos fejlesztéséről. Az intézményi és szakmai önállóság tiszteletben tartásával épít a civil szervezetekre, a kulturális célú tevékenységet végző gazdasági vállalkozásokra, és az egyéni, helyi közösségi kezdeményezésre és feladatvállalásra, mely a város kulturális életét gazdagítja.


A RENDELET HATÁLYA


2. § E rendelet hatálya kiterjed azokra a Keszthely város területén működő intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, társulásokra, magánszemélyekre, amelyek a jelen rendeletben szabályozott feladatokat ellátják.


A TELEPÜLÉS KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATAI, A FELADATELLÁTÁS SZERVEZETI KERETEI


3. § (1) Keszthely Város Önkormányzata kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása. E feladatkörében eljárva:

a) hozzájárul az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek, népfőiskolák megteremtéséhez,

b) szerepet vállal Keszthely város környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárásában, megismertetésében, a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában,

c) részt vesz az egyetemes és a nemzeti kultúra értékeinek megismertetésében, a megértés, a befogadás elősegítésében, az ünnepek kultúrájának gondozásában,

d) támogatja az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységét,

e) segíti a helyi társadalom kapcsolatrendszerét, közösségi életét, érdekérvényesítését,

f) segíti a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását,

g) biztosítja a szabadidő kulturális célú eltöltésének feltételeit,

h) egyéb művelődést segítő feltételeket biztosít.

(2)[2] A helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében Keszthely Város Önkormányzata önálló jogi személyiségű költségvetési intézményeket: Goldmark Károly Művelődési Központ, Balatoni Múzeum, Fejér György Városi Könyvtár működtet, és biztosítja a törvényben meghatározott feladatokhoz a szükséges működési feltételeket.

(3) A helyi önkormányzat fenntartásában működő intézmények az alapító okiratban foglalt feladataikat az e rendelet mellékletében meghatározottak szerinti formában, módon és mértékben látják el.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott intézményeken kívül, a további közművelődési feladatok ellátása a csatolt mellékletben meghatározott egyéb szervezeti keretek között valósul meg.

(5) Keszthely Város Önkormányzata feladatellátása során együttműködik a közművelődés területén tevékenykedő intézményekkel, továbbá egyházakkal, egyesületekkel, alapítványokkal, a helyi, regionális és országos médiával, sportlétesítményekkel, gazdálkodó szervezetekkel, önkormányzatokkal, közigazgatási szervezetekkel, testvértelepülésekkel, nemzetközi alapítványokkal, szervezetekkel, magángyűjtőkkel, magánszemélyekkel.


A KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK FINANSZÍROZÁSA


4. § (1) Keszthely Város Önkormányzata a rendeletben megfogalmazott kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása Keszthely Város Önkormányzata saját bevétele, továbbá a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulásból, központosított előirányzatokból származó összeg és az egyéb pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) A feladatfinanszírozáshoz hozzájárul a Keszthely Város Önkormányzatának mindenkori éves költségvetésében közművelődési célra elkülönített céltartalék.

(3) Keszthely város egészének kulturális életét gazdagító közművelődési tevékenységek megvalósítása érdekében, egyedi döntések alapján Keszthely Város Önkormányzata az érintett intézményekkel és szervezetekkel közművelődési megállapodást köt, illetve alkalmanként, egyes feladatokhoz támogatást nyújt.


ZÁRÓ RENDELKEZÉS


5. § E rendelet 1999. július 1-jén lép hatályba.





                        Vincze Józsefné dr. sk                                  Dr. Szabó Imre sk.

                                   jegyző                                                   polgármester



[1] Módosította a 17/2013. (IV. 26.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 27-től.

[2] Módosította a 17/2013. (IV. 26.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. április 27-től.

Mellékletek