Nagycserkesz Község Önkormányzata 6/2015 (III.31.)önkormányzati rendelete

az avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 04. 01

Nagycserkesz Község Önkormányzata 6/2015 (III.31.)önkormányzati rendelete

az avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről

2015.04.01.

Nagycserkesz Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Rendelet célja és hatálya

1. § (1) Jelen rendelet célja, hogy az avar és kerti hulladék égetésére, valamint a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok és korlátozások megállapításával elősegítse a település környezete és levegője tisztaságának és lakossága egészségének védelmét.

(2) A rendelet hatálya Nagycserkesz közigazgatási területén valamennyi természetes és jogi személyre Jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.

2. Avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok

2. § (1) A kerti hulladék kezeléséről, ártalmatlanításáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

(2) A kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történhet.

3. § Kerti hulladék égetése nem végezhető:

a) közterületen;

b) védett vagy védelemre tervezett területen.

4. § (1) A 3. § alá nem eső ingatlanon kerti hulladék égetését elvégezni kizárólag március és április, valamint október és november hónapokban 8 és 20 óra között lehet.

(2) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot.

(3) A füstképződés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, s az eltüzelése csak folyamatosan, kis adagokban történhet. Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves kerti hulladék) égetni nem szabad. Az égetést végző túlzott füst illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani, és a levegőszennyezést megszüntetni.

(4) Kerti, hulladékot kizárólag szélcsendes időben és csak olyan helyen szabad égetni, ahol az égetés a személyi és vagyoni biztonságot nem veszélyezteti, és környezeti kárt nem okoz. A kerti hulladék égetése kizárólag személyes felügyelet mellett, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával égethető el. Veszély esetén a tűz eloltásáról az égetést végző személy köteles gondoskodni.

(5) Az égetés helyszínén olya eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(6) Az égetés csak úgy folytatható, hogy az a környezetet ne zavarja, továbbá tűz- é robbanás- veszélyt ne jelentsen.

(7) Az égetés céljára szolgáló tüzet őrizetlenül hagyni tilos, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani.

(8) Az égés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (benzin, gázolaj, stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

(9) Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást, izzást meg kell szüntetni.

3. Záró rendelkezések

5. § (1) Ez a rendelet 2015. április 1-én lép hatályba.

PH.

………………………………
Polgármester

……………………………..
Aljegyző

Kihirdetési Záradék
Jelen rendelet kihirdetése Nagycserkesz Község Önkormányzat hirdetőtábláján való kifüggesztéssel 2015.március 31-ei napon megtörtént.
Nagycserkesz, 2015.március 31.
.................................
Dr. Varga Attila
aljegyző