Isztimér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2020.(V.25.) önkormányzati rendelete

A közterületek használatáról

Hatályos: 2020. 06. 01

Isztimér Község Önkormányzata Képviselő-testületének

5/2020.(V. 25.)


önkormányzati rendelete


A közterületek használatáról




Isztimér Község Önkormányzata Képviselő-testülete hatáskörében eljáró Isztimér Község Polgármestere, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III.11.) Korm. rendeletre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet


1.A közterületek használatáról



1. § (1) Isztimér település közigazgatási területén belül a közterületek rendeltetésszerű használatát és a rend fenntartását e rendeletben foglaltak szerint kell biztosítani.

(2) E rendelet vonatkozásában Isztimér település közigazgatási területén közterület:

a./ minden olyan terület, amelyet jogszabály vagy helyi rendelet közterületnek minősít,

b./ közterületnek minősülnek az önkormányzat tulajdonában lévő terek, játszóterek, parkok, utak, járdák, árkok, ezek védősávjai és padka területei, valamint az önkormányzat tulajdonában lévő közművek védőterületei, továbbá

c./ az ingatlan-nyilvántartásban az önkormányzat tulajdonát képező területként nyilvántartott kül- és belterületi földrészletek, illetőleg építmények.

(3) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatához közterület-használati engedély szükséges..


2.Közterület-használati engedély


2. § (1) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a./ a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyősszerkezet, hirdető berendezés (fényreklám), cím-és cégtábla,

b./ árusító és egyéb fülke, pavilon ideiglenes elhelyezésére,

c./ építési munkával kapcsolatos felszerelések, gépek, állványok, építőanyag, törmelék, föld és egyéb töltőanyag 48 órán túli elhelyezésére,

d./ alkalmi és mozgóárusításra, javító-szolgáltató tevékenységre,

e./ vendéglátó-ipari előkert létesítésre,

f./ kiállítás, vásár, alkalmi vásár, mutatványos tevékenység céljára,

g./ üzemképtelen jármű ideiglenes tárolására,

h./ szobor, emlékmű és köztárgyak elhelyezésére,

i./ teher- személy- és áruszállításra szolgáló gépjármű, munkagép, pótkocsi tárolására.

 (2) Közterület-használat meghatározott időre, illetőleg feltétel bekövetkeztéig legfeljebb 1 éves időtartamra engedélyezhető.

(3) A közterület-használati engedély lejártát követően, a továbbiakban is használni kívánt terület esetén új kérelem benyújtását követően e rendelet szerint kell eljárni.

(4) Téli tüzelőt és tűzveszélyes anyagot közterületen nem szabad tárolni.


3.Az engedély iránti kérelem


3. § (1) A közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a./ az engedélyt kérő nevét, megnevezését, állandó lakhelyének, illetve telephelyének címét,

b./ közterület-használat célját és időtartamát,

c./ a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását, a közterületen folytatni kívánt tevékenység megjelölését.

(3) A kérelem benyújtásakor be kell mutatnia a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására szóló okiratot (vállalkozói igazolvány, működési engedély, alapító okirat stb.)


4. Az engedély megadása

4. § (1) A közterület-használatot a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester engedélyezi. Az eljárásra az önkormányzati hatósági ügyre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(2) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdető berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is) jogszabály valamely hatóság vagy más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható ki.

(3) A közterület-használati engedély megadása előtt a polgármester köteles megvizsgálni a közterület-használat célját, különös tekintettel a belkereskedelemről és kereskedelemről szóló hatályos jogszabályokra.


5. § (1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a./ az engedélyes nevét, megnevezését és állandó lakó (telep) helyének címét,

b./ a közterület-használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes,

c./ a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos  meghatározását,

d./ az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok által tett kikötéseket,

e./ az engedély megszüntetése, visszavonása, illetve lejárta esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó előírást,

f./ a fizetendő közterület-használati díjat és fizetésének módját,

g./ egyéb, az engedélyező által előírt - a közterület-használatával kapcsolatos baleset, egészségvédelmi, közlekedési stb. - rendszabályokat.

(2) Az engedély megadása határozattal történik.

(3) A közterület használata, igénybevétele iránt benyújtott kérelem elutasításáról minden esetben határozatot kell hozni.

(4) Az engedély megadása, vagy megtagadása ügyében hozott határozatot közölni kell:

a./ a kérelmezővel,

b./ az engedélyező eljárásban közreműködő szakhatóságokkal,

c./ a közterület-használati díj beszedésével megbízottal.


6. § (1) Az engedély:

a./ az abban foglalt határidőig,

b./ a megállapított feltétel bekövetkeztéig, illetve

c./ visszavonásig érvényes.

(2) Az engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.


5.Közterület-használati díj


7. § (1) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni, kivéve, ha azt hatósági intézkedés miatt kénytelen szüneteltetni.

(2) A közterület-használat díját az alábbiak szerint kell megállapítani:



Tevékenység megnevezése

Díja

1

Alkalmi árusítás

2000  Ft/nap

2

Mozgóbolti árusítás

 1000 Ft/ alkalom

3

A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyősszerkezet, hirdető berendezés (fényreklám), cím-és cégtábla

1000 Ft/m2/év

4

Cirkuszi, mutatványos, vagy egyéb szórakoztató tevékenység

15000 Ft/nap

5

Építési munkálatoknál felhasznált anyagok, gépek, állvány stb. az építés ideje alatt

50 Ft/m2/nap

6

Építési munkálatoknál felhasznált anyagok, gépek, állvány stb. az építés befejezése után

250 Ft/m2/nap

7

Pavilon, egyéb építmény árusítás célját szolgáló elhelyezés esetén

500 Ft/m2/nap

8

Egyéb anyag, gép eszköz stb. tárolása

500 Ft/m2/nap

9

Rendszám nélküli, vagy lejárt forgalmi engedélyű gépjármű tárolása

500 Ft/m2/nap

10

Üzemképtelen jármű ideiglenes tárolása

3000 Ft/hó

11

Teher- személy- és áru szállítására szolgáló gépjármű, munkagép, pótkocsi tárolása

5000 Ft/hó

12

Vendéglátó-ipari előkert létesítése

400 Ft/m2/hó




8. § (1) Nem kell közterület-használati díjat fizetni:

a./ a postai és távközlési tevékenységgel kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezésére,

b./ a közforgalmú közlekedési gazdasági társaságoknak a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei (állomáshely, indítófülke, pénztárfülke, fedett várakozó-helyiség stb.) elhelyezésére,

c./ az önkormányzat tulajdonában lévő  utak, árkok, csatorna és egyéb kommunális célt is szolgáló műtárgyak karbantartásával kapcsolatban felmerülő tárolási igény esetén,

d./ az önkormányzat szervezésében megvalósítandó helyi társadalmi, lakossági rendezvények (pl. falunap) bonyolításában és megtartásában - az erre felkért - személyeknek, vállalkozóknak, szervezeteknek.

(2) Az önkormányzat által meghatározott módon kell közterület-használati díjat fizetni az 500 m2-t meghaladó jelentős zöldterületi, környezeti, épített és burkolt, közforgalmi és kommunális célokat is szolgáló területek és e területek tartozékainak, illetve ezen területeken végzett mélyépítéssel járó területi igénybevételért.

(3) A (2) bekezdésben írt közterületi díj megfizetésére a munkálatokat végző kivitelező köteles. A kivitelezési munkák teljes időtartamára a terület használatának díj: 450,- Ft/m2 + ÁFA.

9. §  (1) Az engedélyező a közterület-használatot - a határozott idő lejárta, illetve a feltétel bekövetkezte előtt is - közérdekből megszüntetheti. Ilyen esetben az engedélyes részére - kérelemre, s ha van a tevékenység gyakorlására alkalmas másik közterület - másutt kell a közterület használat lehetőségét biztosítani. Ha nincs megfelelő másik közterület, akkor az esetleges előre befizetett közterület-használati díj időarányos részét vissza kell téríteni.

(2) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy díjfizetési kötelezettségének az esedékesség időpontjáig nem tesz eleget.

(3) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett az engedélyezőnek bejelenteni.

(4) Ha az engedély érvényét veszti (visszavonásra kerül vagy határideje lejár) az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.

(5) Ha a közterület-használat a (3) bekezdésben említett módon szűnik meg, a közterület-használati díj időarányos részét meg kell fizetni, illetve az előre befizetett díjból az időarányos részt vissza kell téríteni.


6.A közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei


10. § (1) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó az engedélyező felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát a saját költségén - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.

(2) Azt, aki közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, a szabálysértés jogkövetkezményein túlmenően az engedély nélküli, vagy az eltérő használat tartamára az egyébként fizetendő közterület-használati díj megfizetésére lehet kötelezni.

(3) Ha a közterület engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használó az engedélyezés feltételeinek megfelel - kérelemre - az engedélyező a közterület-használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (2) bekezdésben említett következmények alól.


II. fejezet


  1. Önkormányzati tulajdonban álló közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó helyi szabályairól



11. §. Isztimér községben filmforgatási célú használat szempontjából turisztikailag kiemelt központi terület a Turista út és közterület és a Dózsa utca és közterület kápolna melletti szakasza.


12. §. Filmforgatás céljából

a.) csak úgy lehet közterületet lezárni, ha a közúti közlekedés forgalom eltereléssel biztosított;

b.) életvitelszerűen emberi tartózkodásra szolgáló épület bejáratának 250 méteres körzetében 22,00 – 6,00 óra között 3 óra hosszánál több időre nem lehet lezárni és az érintetteket a lezárás időpontjáról legalább 3 nappal korábban igazolhatóan értesíteni kell.


13. §. (1) A fizetendő használati díj mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.

(2) Térítésmentes az 1. §-ban meghatározott terület filmforgatási célú igénybevétele az önkormányzat és intézményei részére.


14. §. A képviselő-testület az önkormányzati tulajdonban álló közterület filmforgatási célú használatával kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.



III. Fejezet


8.Az önkormányzat tulajdonát képező földterületek használata, hasznosítása


15. § (1) A művelésre alkalmas önkormányzati földterület haszonbérlet útján is hasznosítható.

(2) A haszonbérlet idejére a mezőgazdasági tevékenység tartamára tekintettel október 01-től szeptember 30-ig, legfeljebb 3 évre kell meghatározni.

(3) Ismételt bérbeadás esetén a haszonbérlőt előbérleti jog illeti meg.

(4) A haszonbérleti és illetékkel ellátott kérelmek ügyében a képviselő-testület döntését követően a haszonbérleti jog biztosításával a polgármester haszonbérleti szerződést köt, melyben a feltételeket, művelési ág, művelési kötelezettség, bérleti díj, korlátozásokat, tilalmakat rögzíteni kell.

(5) A haszonbérleti szerződésekben foglaltak érvényesítését az illetékes szakhatóságok közreműködésével az önkormányzat hivatal ellenőrzi. Művelési kötelezettség elmulasztása esetén határidő megjelölésével a művelésre felhívja. A felhívás eredménytelensége esetén - a művelési kötelezettséget elmulasztóval szemben - szakhatóság bevonásával szabálysértési eljárást kezdeményez. A művelési kötelezettség ismételt elmulasztása esetén a haszonbérleti szerződést fel kell bontani, s a földterületet új bérlő részére kell átadni.

(6) Az önkormányzat tulajdonát képező művelésre alkalmas földterületek használatának, hasznosításának ellenőrzése és az ezekkel kapcsolatos teendők ellátása végett szükség szerint a jegyző kezdeményezésére minden év június 1-ig az illetékes szakhatóság bevonásával határszemle tartható.

(7) A földterület elidegenítése esetén a haszonbérlőt elővásárlási jog illeti meg. Az elidegenítésről és feltételeiről a képviselő-testület dönt.

(8) A haszonbérlet tovább nem adható, másra át nem ruházható a képviselő-testület hozzájárulása, döntése nélkül.


9.Haszonbérleti díjak



16. § (1) A művelésre alkalmas területek haszonbérleti díja 5 Ft/m2/év

(2) A haszonbérlet díját a bérlő minden év augusztus 31-ig köteles megfizetni.

(3) Bérleti díjat az a bérlő köteles megfizetni, aki a mezőgazdasági évben a művelést végezte haszonbérleti szerződés alapján.

(4) A bérleti díj fizetési kötelezettség elmulasztása esetén a haszonbérleti szerződés megszűnik.



IV. fejezet


  1. Bérleti szerződés



17. §  (1)        Közterület bérbeadás útján történő hasznosításakor a bérbeadói jogokat és kötelezettségeket a polgármester gyakorolja, aki e feladatát az önkormányzat hivatala útján látja el (a továbbiakban: bérbeadó).


(2)       Bérbeadó a szerződéskötésre irányuló ajánlatot e rendeletben foglaltak teljesítésének vállalása esetén fogadhatja el.


(3)       Az (1) bekezdés alatti bérleti szerződés építmény, berendezés elhelyezésekor legfeljebb ezek fenntarthatóságáig köthető meg.



  1. Bérleti szerződés megkötésére irányuló ajánlat



18. §  (1)        A bérleti szerződés létrejöttét ajánlat benyújtásával kell kezdeményeznie annak, aki a közterületet rendeltetéstől eltérő célra használni kívánja.


(2)       Az ajánlatnak tartalmaznia kell:

  1. Ajánlattevő adatait:
    • cég esetén: név, székhely, kötelezettségvállaló neve, cégjegyzék száma, adószáma, KSH száma, telefonszáma
    • egyéni vállalkozó esetén: név, székhely/cím, születési adatok, anyja neve, adószáma, vállalkozó igazolvány száma, telefonszáma
    • magánszemély esetén: neve, címe, születési adatai, anyja neve, telefonszáma, személyigazolvány száma
  2. a közterület/közút eltérő használatának a célját
  3. az igénybevétel kezdetének és befejezésének időpontját
  4. a használat helyét, módját, nagyságát és a megjelenésének pontos meghatározását (helyszínrajz vázlaton a kívánt használat megjelölésével, pl. fotó, fotómontázs, makett stb.)
  5. egyéb, e rendeletben meghatározott, valamint a bérbeadó által kért, az elbíráláshoz szükséges adatot.


(3)       A bérbeadó 30 napon belül köteles nyilatkozni az igényelt közterület bérelhetőségével kapcsolatban. Amennyiben más szerv állásfoglalása is szükséges, ennek benyújtására az ajánlattevőt 8 napon belül felhívja.


(4)       Az ajánlat benyújtása a közterület-használat megkezdésére nem jogosít.



  1. A bérleti szerződés megkötésének/közútkezelői hozzájárulás kiadásának feltételei



19. § (1)         A bérleti szerződés akkor köthető meg, a közútkezelői hozzájárulás akkor adható ki, ha a kérelmező vállalja:

  1. a bérleti/használati díj megfizetését a rendeleti változásoknak megfelelően, és
  2. a bérleti jogviszony/közútkezelői hozzájárulás megszűnésekor az eredeti állapot helyreállítását, a közterület tisztán történő átadását, az átadást követő 3 éven belül keletkezett - a használatból vagy a hibás helyreállításból eredő - süllyedés vagy más hiba saját költségen történő kijavítását.


(2)       Bérbeadó/közútkezelő kikötheti a bérleti szerződésben/hozzájárulásban, hogy a bérlő/használó a közterületen milyen anyagú, színű és formájú tárgyat helyezhet el, az elhelyezés feltételeit, módját is előírhatja.



  1. A bérleti szerződés megszűnése



20. §  (1)        A bérleti szerződés megszűnésére, felmondására a Ptk. bérletre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.


(2)       A határozatlan idejű bérleti szerződés megszüntetésekor az igénybe nem vett időre megfizetett bérleti díjat vissza kell fizetni a (3) bekezdésben foglalt eredeti állapot helyreállítását követő 30 napon belül.


(3)       A bérleti szerződés azonnali hatállyal felmondható a díj fizetésének elmulasztása, az érvényes hatósági engedélyek, szakhatósági hozzájárulások hiánya, a közterületen elhelyezett dolog karbantartásának hiánya, az igénybe vett terület szerződéstől eltérő használata, a terület rendeltetésének, a vonatkozó jogszabály bérleti szerződést érintő megváltozása, valamint a tulajdonos ellenvetése esetén.





14.Záró rendelkezések



21. §  (1) Ez a rendelet 2020. június 1. napon lép hatályba.


(2) Hatályát veszíti a közterületek használatáról szóló  11/2004.(V. 1.) önkormányzati rendelet és a 14/2008.(XI. 1.) önkormányzati rendelet, valamint az önkormányzati tulajdonban álló közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó helyi szabályairól szóló 9/2013. (IX.30.) önkormányzati rendelet.






           Gömbösné Rostaházi Judit                                  Jankovicsné Huszár Mónika

polgármester                                                               jegyző



A rendeletet kihirdettem:

Isztimér, 2020. május 25.

                                                                      

Jankovicsné Huszár Mónika

                                                                                                                        jegyző                                 
























  1. melléklet




Isztimér Község Önkormányzata  tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatának díjai a használat célja szerint


Közterület megnevezése         Forgatási             Technikai                     Stáb

                                                 helyszín               kiszolgálás                  parkolás



1. Turisztikailag kiemelt központi terület

                                               375.-Ft/m2/nap      150.-Ft/m2/nap         200.-Ft/m2/nap



2. Az 1. pontba nem tartozó területek

                                              250.-Ft/m2/nap        100.-Ft/m2/nap        150.-Ft/m2/nap