Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2007.(IV.27.) önkormányzati rendelete

a parkolás szabályozásáról és a várakozás igénybevételének rendjéről

Hatályos: 2008. 01. 01- 2014. 02. 28

(egységes szerkezetben)


[1]A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 15/A.§-ában, és az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete az alábbi rendeletet alkotja.


1. §.
TERÜLETI HATÁLY


(1) Az önkormányzati rendelet hatálya a város közigazgatási területén belül az önkormányzati tulajdonú közutakon, továbbá közterületeken, illetve közhasználatra átadott területeken fizető parkolóként kijelölt várakozóhelyekre és területekre, a kiemelt övezetekre, valamint az 1.§ (6) bekezdésében leírtakra terjed ki.

(2) a.) Fizető parkolók azok, amelyeket a KRESZ 110. Ábra szerinti "Várakozóhely" jelzőtáblával, valamint a KRESZ 61/a és 61/b ábrák szerinti „Korlátozott várakozási övezet” és „Korlátozott várakozási övezet vége” és az alattuk elhelyezett, a díjfizetési kötelezettségre és annak módjára utaló kiegészítő táblával jelöltek meg.

b.) Kiemelt övezetek: a Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete által kijelölt olyan területek, ahol a gépjármű-közlekedés korlátozott, illetve a várakozás fizető parkolók üzemeltetésével működik. A kiemelt övezetek felsorolását és területek határait a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A fizető parkolók felsorolását és övezeti besorolását az 1. számú melléklet tartalmazza.

(4) A fizető parkoló zónák területi kiterjesztése vagy az övezeti besorolás megváltoztatása, valamint díjak meghatározása a Képviselő-testület hatásköre.

(5) Fizető parkoló csak szilárd burkolatú, vagy mechanikailag stabilizált területen jelölhető ki.

(6)[2] Rendezvények alkalmával - a rendezvényhez kapcsolódóan - ideiglenes jelleggel létesített újabb parkolóhelyek kijelölésére a Turisztikai, Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság egyetértésével a jegyző jogosult.


2. §.
TÁRGYI HATÁLY


(1) A rendelet hatálya kiterjed valamennyi közúti járműre, kivéve

(a) a megkülönböztetett jelzéssel ellátott járműveket (mentők, tűzoltók, rendőrség, orvosi ügyeletet ellátó személygépkocsik),

(b) a figyelmeztető jelzést használó kommunális szolgáltató járműveket,

(c)[3] a kétkerekű motorkerékpárokat, kétkerekű segédmotor-kerékpárokat és a kerékpárokat.


3. §.
SZEMÉLYI HATÁLY


A rendelet személyi hatálya kiterjed a rendeletben megjelölt fizető parkolót igénybe vevő gépjármű üzemben tartójára. Üzembetartó a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett tulajdonos vagy üzembetartó.


4. §.
A FIZETŐ PARKOLÓHELYEK IGÉNYBEVÉTELÉNEK SZABÁLYAI


(1) E rendelet hatálya alá tartozó parkolóhelyeken - mentességet nem élvező járművel - a KRESZ és jelen rendelet szabályai megtartásával, díjfizetés ellenében szabad várakozni.

(2) A várakozás legfontosabb szabályairól és a díjfizetés módjáról a várakozó helyre vonatkozó KRESZ tábla alatt lévő kiegészítő tábla ad tájékoztatást.

(3) A fizető parkolókat jelölő kiegészítő táblán az alábbi információkat kell a külföldiek számára is jól érthető módon lehetőség szerint rajzjelekkel is közölni

- az adott helyen várakozók díjfizetési kötelezettségét,

- a díjfizetési kötelezettség időbeni hatályát,

- a várakozási díj összegét jármű fajtánként,

- a pótdíj és a bírság összegét,

- a nem őrzött parkolóra utalást,

- az üzemeltető nevét és az ügyfélszolgálat címét.

(4) A szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.

(5) Üzemeltetési időn kívül a fizető parkolókban nem kell várakozási díjat fizetni.


4/A.§.

A kiemelt övezet igénybevételének szabályai:

(1) A kiemelt övezetek azon területeire, amelyek "Lakó- pihenő övezet"-nek vannak nyilvánítva, oda csak a - KRESZ 39/A. §. szerint - behajtásra jogosult gépjárművek hajthatnak be, illetve ezen rendelet 2. §. (1) pontjában felsoroltak.

(2) A kiemelt övezetek területén a várakozás csak a táblával és/vagy felfestéssel kijelölt helyeken lehetséges.

(3) A kiemelt övezetekben is csak ezen rendelet által leírt kritériumok és a várakozási díjak megfizetésével lehet várakozni.

(4) A kiemelt övezetekben a várakozási díjak és bérletek árát e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(5) A jelen rendeletben meghatározott feltételek hiányában az üzemeltető a 10. §. és 11. §. szerint meghatározottak alapján járhat el.


4/B §.[4]

Városi tömbparkolók igénybevételének szabályai

(1) P1 Centrumparkoló:

(a) A parkoló díjfizetés ellenében vehető igénybe.

A mozgáskorlátozott igazolvány a díjfizetés alól mentességet biztosít oly módon, hogy a mozgáskorlátozott igazolvány használatára jogosult személy azt a parkoló területén található portaszolgálaton a parkoló elhagyása előtt ellenőrzés céljából felmutatja.

(b) A jegyváltást követő első óra eltelte után a. 2. sz. mellékletben meghatározott díjat minden megkezdett fél órára (30 perc) meg kell fizetni. A parkolási díjat a parkolóból történő kihajtás előtt kell megfizetni.

 (c) A parkolójegyet a parkolóból való kihajtásig gondosan meg kell őrizni. A parkolójegy elvesztéséből eredő károk a parkolást igénybevevő személyt terhelik.

(d) Ha az ügyfél a parkolójegyet elveszíti, úgy a 2. sz. mellékletben meghatározott pótdíj helyszínen történő megfizetését követően hagyhatja el a parkolót. Amennyiben az igénybevétel időtartama az egy naptári napot meghaladja, és az igénybevevő a parkolójegyet elveszíti, akkor kilépéskor az igénybevétel megkezdésétől eltelt minden naptári nap után köteles a pótdíjat megfizetni. 

(e) A parkolási díj megfizetésére feltölthető parkolókártya vásárolható.

(f) A parkolót kizárólag az 5,5 méter hosszúságot meg nem haladó gépjárművek vehetik igénybe.

(g) A parkoló területén a várakozás csak a táblával és/vagy felfestéssel kijelölt helyeken lehetséges.

(h) Amennyiben egy jármű két vagy több parkolóhelyet is elfoglal, akkor – a helyfoglalás mértékének megfelelően – jelen rendelet 2. sz. mellékletében meghatározott pótdíjat kell fizetni, a parkoló csak a pótdíj megfizetése után hagyható el.

(i) A parkoló teljes területén a KRESZ szabályai érvényesek. Gépjárművek a parkoló teljes területén maximum 15 km/h sebességgel közlekedhetnek. Az összekötő- és gyalogos utakat, a be- és kijáratokat, a menekülési útvonalakat, a tűzoltóság, illetve a technikai személyzet számára fenntartott, vagy bármely más okból forgalom elől elzárt területeket TILOS leállított járművekkel eltorlaszolni, még akkor is, ha érvényes parkolójeggyel rendelkezik.

(j) A parkolóban nem vehető igénybe a város területén található közterületi parkolókra váltott bérlet, valamint az azokra megállapított díjfizetési mentesség és kedvezmény.

(k) A parkoló nem vehető igénybe a közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező, illetve a közlekedésben részt nem vevő reklámozási céllal elhelyezett járművek várakoztatására.

(l) A parkoló az (f) pontban meghatározott hosszúságot meghaladó gépjárművek esetében még díjfizetés ellenében sem vehető igénybe.

(m) A parkoló nem őrzött, de térfigyelő rendszerrel felügyelt.

(n) Az (i), valamint (k) pontban meghatározott szabályszegővel szemben a parkoló üzemeltetője jogosult eljárni, a gépjárművet elszállítani, melynek költségei a gépjárműtulajdonost vagy üzembentartót terhelik.

(2) P2 Kastély és P3 Vásár téri parkoló

(a) A parkolóhelyeken - mentességet nem élvező járművel - a KRESZ és jelen rendelet szabályai megtartásával, díjfizetés ellenében szabad várakozni.

(b) A várakozás legfontosabb szabályairól és a díjfizetés módjáról a várakozó helyre vonatkozó KRESZ tábla alatt lévő kiegészítő tábla ad tájékoztatást.


5. §.
A FIZETŐ PARKOLÓK ÜZEMELTETÉSE


(1)[5] A fizető parkolókat a VÜZ Keszthelyi Városüzemeltető Egyszemélyes Nonprofit Kft. (továbbiakban: VÜZ Kft.) Keszthely Város Önkormányzatával megkötött (üzemeltetési-fejlesztési) szerződésben rögzített szabályok szerint működteti.

(2) Az üzemeltető a fizető parkolóhelyeket az Önkormányzat előzetes hozzájárulásával díjbeszedés nélkül is üzemeltetheti és a 6. §-ban meghatározott általános üzemeltetési időt csökkentheti.

(3) Az üzemeltetési idők megváltozásáról a lakosságot - sajtóhirdetéssel, közleménnyel, stb. - előzetesen, valamint a helyszínen is tájékoztatni kell.

(4)[6] Üzemeltető a kijelölt fizető parkolóhely más célú használatához ideiglenesen, meghatározott időre hozzájárulhat. Ez nem mentesíti az érintettet a más jogszabályban előírt engedélyek, hozzájárulások beszerzésének kötelezettsége alól.


6. §.
ÁLTALÁNOS ÜZEMELTETÉSI IDŐK


(1)[7] A fizető parkolóhelyek üzemeltetési ideje


Minden öveeztben és parkolóban:


május 15. - szeptember 15.               minden nap:              8.00 - 18.00

szeptember 16. - május 14.             hétfő - szombat:           8.00 - 16.00

                                                                vasárnap:                    szünetel

A Balaton parti parkolók, a Kazinczy utcához kapcsolódó parkoló és az Erzsébet királyné utca (Petőfi Sándor utca és Kazinczy Ferenc utca közötti szakasza), valamint a hozzá csatlakozó parkolók, a Sopron utca (25 számtól illetve a 18 számtól a Hévízi út közötti szakasza és hozzá csatlakozó parkolók) május 15. - szeptember 15-ig, minden nap: 8.00 - 18.00.

(2) Az általános üzemeltetési idő az 5. §. szerint módosítható.

(3)[8] Hivatalos ünnepnapokon, illetve Advent második szombatja és december 31. között a díjszedés szünetel.


7. §.
VÁRAKOZÁSI DÍJAK


(1)[9] A parkolásért fizetendő várakozási díjak, bérletjegyek és kizárólagos használatért fizetendő díjak (együttesen a továbbiakban: parkolási díjak) mértékét az üzemeltető javaslatára a Pénzügyi, Jogi és Ügyrendi Bizottság és a Turisztikai, Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság előzetes véleményét követően a Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete állapítja meg a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/A § (5)-(6) bekezdésében foglaltak szerint.

(2) A parkolási díjak és a pótdíj mértékét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(3) Ideiglenes és kizárólagos parkolóhely használatára (városi érdekű rendezvényhez kapcsolódóan) a rendező szerv kérelme alapján, a polgármester hozzájárulásával az üzemeltető külön megállapodást köthet. A megállapodással érintett várakozóhelyeket a helyszínen egyértelműen meg kell jelölni, a használatukért járó térítést pedig a külön megállapodást kötő fizeti.


8. §.
A DÍJFIZETÉS MÓDJA


(1)[10] A várakozási díjat minden megkezdett negyedórára előre kell megfizetni a szándékolt várakozási időnek megfelelő parkolójegy vagy bérlet megvásárlásával, kivéve a P1 Centrumparkoló, ahol a díjak megfizetése utólagosan történik.

(2)[11] Fizető parkolóhelyen a váltható legrövidebb idő 15 perc, kivéve a P1 Centrumparkoló, ahol a minimális várakozási idő 30 perc.

a.) A kiemelt díjövezetben a parkolóhelyen váltható leghosszabb idő 3 óra.

b.) Az I. díjövezetben a parkolóhelyen váltható leghosszabb idő 4 óra. Kivételt képez a Balaton- part.

c.) A II. díjövezetben a parkolóhelyen váltható leghosszabb idő nincs korlátozva.

(3)[12] A tömbparkolókban és a díjövezetekben a váltható leghosszabb idő nincs korlátozva.

(4)[13] A Balaton parti parkolókban, valamint a tömbparkolókban napijegy is váltható.

(5)[14] Utólagos fizetés csak pótdíj ellenében lehetséges, kivéve a P1 Centrumparkoló, ahol a díjak megfizetése a parkolóból kihajtást megelőzően történik.

(6)[15] Alapdíj és pótdíj fizetés megtagadása vagy a díjfizetés ellenőrzésének megakadályozása esetén, üzemeltető az érvényben levő polgári jog szabályai szerint járhat el.

(7)[16]

(8)[17] A várakozási díj és pótdíj EURO-val is megváltható.


9. §.
A DÍJ MEGFIZETÉSÉNEK IGAZOLÁSA


(1) A várakozási díj megfizetését érvényes - és egyszerűsített számlaként is használható - parkolójeggyel vagy bérlettel kell igazolni.

(2) A megváltott jegy a rajta feltüntetett díjövezetre és időtartamra; a bérlet pedig, a bérleten és a vele együtt kiadott tájékoztatón feltüntetett korlátozásokkal érvényes.

(3) Az érvényes jegyet vagy bérletet illetve a díjmentességet, igazoló engedélyt a gépjárműben az első szélvédő mögött kívülről jól látható módon kell elhelyezni, hogy érvényességéről az ellenőr megbizonyosodhasson.

(4)[18] A P1 Centrumparkolóban a díjak megfizetését a parkolóból történő kihajtáskor automata rendszer ellenőrzi.


10. §.
PÓTDÍJAK


(1)[19] Pótdíjat kell fizetni a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/C §-ban meghatározottak szerint.

(2) A szabálytalanul parkoló gépkocsi szélvédőjén az ellenőr pótdíjfizetési felszólítást hagy.

(3) A fizetési felszólításon a szabálytalanság tényét, helyét, időpontját, a gépkocsi rendszámát, valamint a pótdíj megfizetésére vonatkozó összes tudnivalót fel kell tüntetni.

(4) A pótdíjat az ügyfélszolgálaton, banki átutalással és postai befizetéssel lehet kiegyenlíteni.

(5) A pótdíj összegét a 2. számú melléklet tartalmazza.

(6)[20] Amennyiben a pótdíjat 15 napon belül nem fizetik meg, úgy az üzemeltető az érvényben levő polgári jog szabályai szerint eljárást kezdeményezhet a BM nyilvántartása szerinti üzembentartóval szemben a rendelet 2. mellékletének 3.) pontja alapján meghatározott pótdíj megfizetése, valamint az ezzel járó járulékos költségek iránt.


11. §[21]
DÍJMENTESSÉGEK


(1) A fizető parkolókban díjmentesen csak díjmentes használatra jogosító bérlettel vagy mozgáskorlátozott igazolvánnyal (önkormányzati engedéllyel) szabad várakozni.

(2) A P1 Centrumparkoló területén a mozgáskorlátozott igazolvány a Rendelet 4/B.§ (1) bekezdésének (a) pontjában meghatározott módon biztosít díjmentességet.


12. §.
LAKOSSÁGI KEDVEZMÉNYEK


(1) A 3. számú mellékletben meghatározott címeken (a parkoló övezetben) lakó gépjármű tulajdonos vagy üzembentartó egy db 5,50 m-nél nem hosszabb járműve a lakásához közeli fizető parkolókban díjmentesen és időkorlátozás nélkül elhelyezhető.

(2) A díjmentes használatra jogosító éves bérletet az üzemeltető a kedvezményezett kérésére a bérlet előállítási költségeinek megtérítése ellenében állítja ki.

(3) A lakossági kedvezményt a tulajdonos vagy az üzembentartó állandó lakcíme alapján kell elbírálni. Az állandó lakhelyet személyigazolvánnyal, a gépjármű tulajdonjogát vagy üzemeltetői jogát forgalmi engedéllyel kell igazolni.

(4) A díjmentes használatra jogosító bérlet a járműre (rendszámra), a bérleten feltüntetett parkoló(k)ra érvényes.

(5) A díjmentes használatra jogosító bérletet tárgyévenként meg kell újítani.

(6) Ha a kedvezményezett lakóhelye, illetve a gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója az érvényességi időszak alatt megváltozik, akkor a bérletet 8 munkanapon belül vissza kell szolgáltatni.


13. §.
BÉRLETRENDSZER


(1)[22] A várakozási díjak megfizetése bérletrendszerben is lehetséges. Bérlet az 5,50 m-nél nem hosszabb gépjárműre éves, havi és heti időtartamra is váltható, a 2. számú mellékletben meghatározottak szerint.

(2) [23]Kedvezménnyel a

-     Keszthelyen állandó lakóhellyel rendelkező természetes személyek keszthelyi lakossági bérlet,

-     Keszthelyen munkahellyel rendelkező természetes személyek munkahelyi bérlet, valamint a keszthelyi székhellyel, telephellyel rendelkező iparűzési adót Keszthely városnak fizető vállalkozások (beleértve a természetes személyek és természetes személyiség nélküli vállalkozókat) és intézmények keszthelyi közületi bérlet,

-     Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás (továbbiakban kistérség) tagtelepülésein állandó lakóhellyel rendelkező természetes személyek kistérségi lakossági bérlet,

-     kistérség tagtelepülésein székhellyel, telephellyel rendelkező, iparűzési adót a tagtelepülés önkormányzatának fizető vállalkozások (beleértve a természetes személyek és természetes személyiség nélküli vállalkozókat) és intézmények kistérségi közületi bérlet vásárlására jogosultak az alábbiak szerint:

      a.) Havi bérlet a 2. számú melléklet 4.) pontjában meghatározottak szerint

      b.) Éves bérlet a 2. számú melléklet 6. pontjában meghatározottak szerint vásárolható.

   b.a.)[24] A II. díjövezetre egész évre szóló keszthelyi lakossági bérlet az I. díjövezet és a kiemelt díjövezet területeire egész évben 1 (egy) órai időtartamra is érvényes, akkor és amennyiben az üzemeltető által díjfizetés ellenében – a lakossági bérletre jogosultaknak díjmentesen – biztosított időjelzőt (kartonóra) kihelyezi az első szélvédő mögé jól látható helyre, és azon a várakozási idő kezdetét beállítja. Az időjelző beállításával a kiemelt és I. díjövezetben 1 óra időtartamra biztosított kedvezmény ugyanazon várakozóhelyen legfeljebb naponta 1 alkalommal vehető igénybe.

   b.b.)[25] Az I. díjövezetre egész évre szóló keszthelyi lakossági bérlet a kiemelt díjövezet területeire egész évben 1 (egy) órai időtartamra is érvényes, akkor és amennyiben az üzemeltető által díjfizetés ellenében – a lakossági bérletre jogosultaknak díjmentesen – biztosított időjelzőt (karton óra) kihelyezi az első szélvédő mögé jól látható helyre, és azon a várakozási idő kezdetét beállítja. Az időjelző beállításával a kiemelt díjövezetben 1 óra időtartamra biztosított kedvezmény ugyanazon várakozóhelyen legfeljebb naponta 1 alkalommal vehető igénybe.

(3)[26] A havi, az éves kedvezményes és díjmentes használatot biztosító, naptári évre szóló bérleteket az üzemeltető térítési díj ellenében állítja ki. A bérlet kiállításának előfeltétele, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában a kérelmezőnek nincs Keszthely város felé, illetve Keszthely Város Önkormányzata tulajdonát képező VÜZ Kft. felé lejárt idejű tartozása. Az erről szóló igazolást a Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya Adócsoportjától lehet igényelni. A VÜZ Kft.-től az igazolást a parkolási ügyfélszolgálat a kedvezmény igénybevételekor biztosítja.

(4) A bérlet kizárólagos használatra nem, csak az éppen üres férőhely elfoglalására jogosít.

(5)[27]

(6) [28]A kistérség tagtelepüléseinek jegyzékét a 4. sz. melléklet tartalmazza.


(7) [29]Közfeladatot ellátó szervezetek, vagy azok munkavállalói tulajdonában lévő gépjárművekre az önkormányzat – az üzemeltető által minden év január 30. napjáig megküldött – éves bérletet biztosíthat.

(8) [30]Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás tagtelepülésein székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdasági társaságok, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok a II. díjövezetre egész évre szóló bérletet vásárolhatnak a 2. számú melléklet (4) –(6) pontjában meghatározott árak alkalmazásával.


14. §.
KIZÁRÓLAGOS HASZNÁLAT


(1) Közutaktól elkülönített parkolók férőhelyeire, amelyeknél a kizárólagos használatot biztosító lezárás közlekedési szempontból és műszakilag is lehetséges, legkevesebb 1 évre kizárólagos használati jog is bérelhető.

(2) A kizárólagosan bérelt férőhelyet az üzemeltető egységes kialakítású parkolást gátló berendezés elhelyezésével - a bérlő költségére - biztosíthatja.

(3)[31] A lezárás lehetőségének elbírálása a Turisztikai, Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság hatásköre, a parkolást gátló kihelyezése az üzemeltető feladata.

(4) A kizárólagosan igénybevett parkolók száma nem haladhatja meg az adott parkolóba lévő férőhelyek 30%-át.

(5) A kizárólagos használat díjait a 2. számú melléklet tartalmazza.


15. §.
ELLENŐRZÉS ÉS SZANKCIONÁLÁS


(1) [32]

(2)[33] A fizető parkolóhelyek szabályszerű igénybevételét és a parkolási díj megfizetését az üzemeltető bármikor jogosult ellenőrizni, eszközt fel/leszerelni azon járművekre, amelyekre e rendelet lehetőséget ad. Ezek költségeit, valamint a pótdíjakat is az üzemeltető vagy megbízottja állapítja meg.

(3)[34] Azon járművekre, amelyek nem a 4/A. §. (1) - (3) bekezdésében leírtaknak megfelelően tartózkodnak a kiemelten védett övezetben, a ténymegállapítást rögzítő jegyzőkönyv elhelyezésétől számított 20 perc türelmi idő eltelte után kell az eszközt alkalmazni.

(4)[35] Az eszköz alkalmazásáért, felszereléséért és eltávolításáért, költségtérítést kell fizetni.

(5) A (2) bekezdésben foglalt eljárás alkalmazására a parkolási feltételeket jelző táblán ábrával vagy felirattal a figyelmet fel kell hívni.

(6) Az eszközt nem szabad felszerelni:

- a 2. §. (1) pontban felsoroltakra,

- a fegyveres erők és testületek azonosítására alkalmas jelzéssel ellátott gépjárműveire,

- a diplomáciai mentességet élvező személy ilyen hatósági jelzéssel ellátott gépjárművére,

- az engedéllyel rendelkező mozgáskorlátozott vagy őt szállító járműre az igazolványt az első szélvédő alatt (az érvényességi időt is láthatóan) elhelyezték.

(7) Az eszköz használata során a jármű első szélvédőjén - vagy ha ez nem lehetséges, más alkalmas módon - jól látható helyen az intézkedésekkel kapcsolatos, ábrával kiegészített értesítést, több nyelvű tájékoztatást kell elhelyezni, amelynek

a.) utalni kell arra, hogy a jármű vezetője jogszabályellenes magatartást tanúsított, és emiatt az erre a feladatra felhatalmazott személy olyan eszközt alkalmazott, amelynek eltávolítása nélkül a jármű sérülésmentesen nem helyezhető üzembe,

b.) tartalmaznia kell az eszköz eltávolításának módját, alkalmazásának költségeit, és a költség befizetésének rendjét.

(8) Az eszköz alkalmazása során úgy kell eljárni, hogy az érintett járművet károsodás ne érje.

(9) Az eszköz alkalmazására felhatalmazott személy az eszközt a költségtérítés megfizetését igazoló bizonylat bemutatása után haladéktalanul köteles eltávolítani.

(10) Azon jármű tulajdonosokkal, üzemeltetőkkel szemben, akik nem a kijelölt várakozóhelyen, de a parkolási övezeten belül szabálytalanul várakoznak, az üzemeltető helyszíni ténymegállapítási jegyzőkönyv alapján szabálysértési eljárást, illetve a közterület-felügyelet és a közlekedés-rendészet intézkedését kezdeményezheti." 


17. §.
ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK[36]


  1. E rendelet 2008. január 1. napján lép hatályba.
  2. Ezzel egyidejűleg Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete a parkolás szabályozásról és a várakozás igénybevételének rendjéről szóló 11/1998 (IV. 2.) rendelete hatályát veszti.




                                    Dr. Markó Péter.                                        Ruzsics Ferenc  

                                          jegyző                                                  polgármester

                                              



[1] Módosította a 15/2010. (VI. 25.) rendelet. Hatályos 2010. július 1-től.

[2] Módosította a 25/2010. (XI. 26.) rendelet. Hatályos 2010. december 1-től.

[3] Módosította a 15/2010. (VI. 25.) rendelet. Hatályos 2010. július 1-től.

[4] Beiktatta a 11/2011. (III. 31.) rendelet. Hatályos 2011. április 1-től.

[5] Módosította a 23/2012. (V. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. június 1-től.

[6] Módosította a 23/2010. (X. 29.) rendelet. Hatályos 2010. november 1-től.

[7] Módosította a 11/2011. (III. 31.) rendelet. Hatályos 2011. április 1-től.

[8] Módosította a 23/2010. (X. 29.) rendelet. Hatályos 2010. november 1-től.

[9] Módosította a 25/2010. (XI. 26.) rendelet. Hatályos 2010. december 1-től.

[10] Módosította a 11/2011. (III. 31.) rendelet. Hatályos 2011. április 1-től.

[11] Módosította a 11/2011. (III. 31.) rendelet. Hatályos 2011. április 1-től.

[12] Beiktatta a 11/2011. (III. 31.) rendelet. Hatályos 2011. április 1-től.

[13] Számozását megállapította és módosította a 11/2011. (III. 31.) rendelet. Hatályos 2011. április 1-től.

[14] Számozását megállapította és módosította a 11/2011. (III. 31.) rendelet. Hatályos 2011. április 1-től.

[15] Számozását megállapította a 11/2011. (III. 31.) rendelet. Hatályos 2011. április 1-től.

[16] Hatályon kívül helyezte a 15/2010. (VI. 25.) rendelet 2010. július 1-től.

[17] Számozását megállapította a 11/2011. (III. 31.) rendelet. Hatályos 2011. április 1-től.

[18] Beiktatta a 11/2011. (III. 31.) rendelet. Hatályos 2011. április 1-től.

[19] Módosította a 15/2010. (VI. 25.) rendelet. Hatályos 2010. július 1-től.

[20] Módosította a 15/2010. (VI. 25.) rendelet. Hatályos 2010. július 1-től.

[21] Módosította a 11/2011. (III. 31.) rendelet. Hatályos 2011. április 1-től.

[22] Módosította a 23/2010. (X. 29.) rendelet. Hatályos 2010. november 1-től.

[23] Módosította a 47/2009. (XII. 18.) rendelet. Hatályos 2010. január 1-től.

[24] Módosította a 23/2012. (V. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. június 1-től.

[25] Módosította a 23/2012. (V. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. június 1-től.

[26] Módosította a 23/2012. (V. 31.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. június 1-től.

[27] Törölte a 8/2008. (II.15.) rendelet. Hatályos: 2008. március 1.

[28] Beillesztette a 47/2009. (XII. 18.) rendelet. Hatályos 2010. január 1-től.

[29] Beillesztette a 47/2009. (XII. 18.) rendelet. Hatályos 2010. január 1-től.

[30] Beillesztette a 47/2009. (XII. 18.) rendelet. Hatályos 2010. január 1-től.

[31] Módosította a 25/2010. (XI. 26.) rendelet. Hatályos 2010. december 1-től.

[32] Hatályon kívül helyezte a 11/2011. (III. 31.) rendelet 2011. április 1-től.

[33] Módosította a 11/2011. (III. 31.) rendelet. Hatályos 2011. április 1-től.

[34] Módosította a 11/2011. (III. 31.) rendelet. Hatályos 2011. április 1-től.

[35] Módosította a 11/2011. (III. 31.) rendelet. Hatályos 2011. április 1-től.

[36] Módosította a 25/2009.(VI.26.) rendelet. Hatályos: 2009. július 1.