Nagycserkesz Község Önkormányzata 11/2014 (IX.25.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 10. 01- 2015. 11. 30

Nagycserkesz Község Önkormányzata 11/2014 (IX.25.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2014.10.01.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. §. (1) bekezdésében és a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában biztosított feladatkörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdésében és a 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Hatóság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai

1. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kötelező közszolgáltatás Nagycserkesz Község közigazgatási területén elhelyezkedő ingatlanok (a továbbiakban: ingatlan) a vízgazdálkodásról szóló törvény szerinti tulajdonosánál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére terjed ki.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező közszolgáltatás az alábbi tevékenységekre terjed ki:

a) az ingatlanon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló gyűjtőhelyről történő begyűjtésére, továbbá az elszállítást végző Közszolgáltató részére átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,

b) az a) pontban foglaltak szerint gyűjtött, begyűjtött és elszállított szennyvíz ártalmatlanítása céljából a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésére.

2. A Közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

2. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére jogosult, illetőleg kötelezett közszolgáltató: Nyírszennyvíz Kft. (továbbiakban: Közszolgáltató).

(2) A szállított, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, ártalmatlanítás céljából történő átadási helye, kizárólag a NYÍRSÉGVÍZ ZRT által üzemeltetett Nagycserkeszi szennyvíztisztító telep.

(3) A közszolgáltató működési területe megegyezik Nagycserkesz Község közigazgatási határaival.

3. A közszolgáltatás ellátásának rendje, időtartama

3. § (1) A közszolgáltatás az ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött, és a Közszolgáltató rendelkezésére bocsátott háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő rendszeres elszállítására és a kijelölt ártalmatlanító helyen történő leürítésre terjed ki.

(2) A közszolgáltatás igénybevételének rendje: a közszolgáltató által megadott és az önkormányzat hirdetőtáblájára kifüggesztett hirdetményben megjelöl időpontban, illetőleg egyéni bejelentés alapján történhet.

(3) A közszolgáltatás időtartama: a közszolgáltató reggel 8 – és 16 óra között rendelkezésre kell, hogy álljon, ettől eltérő időpontban egyéni egyeztetés alapján.

4. Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató jogai és kötelezettségei, a közszolgáltatás kötelező igénybevételének módja és feltételei

4. § (1) A helyi közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója (a továbbiakban: ingatlantulajdonos) és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízre vonatkozó közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy a Közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.

(3) A Közszolgáltató az ingatlantulajdonos bejelentése alapján, a vele egyeztetett időpontban köteles a közszolgáltatást nyújtani.

(4) A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost - a változás bekövetkezte előtt – írásban vagy felhívás közzététele útján értesíteni köteles.

5. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy onnan származó az ideiglenes tárolásra szolgáló közműpótló létesítmények ürítéséből származó, illetve a közüzemi csatornahálózatba, vagy más befogadóba, vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett háztartási szennyvizet a környezetvédelmi és a közegészségügyi előírások, illetve az egyéb hatósági előírások szerint gyűjteni, valamint a közszolgáltató részére átadni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a jelen rendeletben megjelölt Közszolgáltatónak átadni, a Közszolgáltató szállítóeszközeit igénybe venni, és részére a jelen rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy a közszolgáltatás ellátható legyen.

(5) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha a nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nincs, vagy nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a Közszolgáltatónak, és az Önkormányzatnak.

(6) Az ingatlantulajdonos szintén mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, amennyiben a kérelmére elvégzett hatósági vizsgálat alapján az engedély másolatával igazolja a Közszolgáltató felé, hogy az ingatlanán történő háztartási szennyvízkezelés és ártalmatlanítás a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, arra alkalmas berendezéssel történik.

(7) A (6) bekezdés szerinti igazolási kötelezettségének az ingatlantulajdonos a berendezés üzembe helyezésétől számított 15 napon belül köteles eleget tenni.

5. A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

6. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéről szóló szerződésben meg kell határozni a szerződéskötő feleket: a Közszolgáltatót és a közfeladat ellátását biztosító Önkormányzatot, a közszolgáltatás megnevezését.

(2) A szerződésben rögzíteni kell:

a) közszolgáltatás minőségi ismérveit, teljesítésének területi kiterjedését, a közszolgáltatás megkezdésének időpontját és időtartamát,

b) A közszolgáltató kötelezettségeit

c) az önkormányzat kötelességeit

d) a közszolgáltatás finanszírozásának elveit és módszereit, a közszolgáltatás szerződés megkötésekor érvényesíthető legmagasabb mértékét, és a díj változása érdekében alkalmazandó eljárást,

e) az igazolt díjhátralék kiegyenlítésére vonatkozó eljárást

f) a közszolgáltatás teljesítésérében közreműködő, vagy teljesítési segéd igénybevételének szabályait,

g) a közszolgáltatási szerződés megszűnésének az eseteit, a dokumentumok átadásának szabályait, a felmondást követően ellátandó szolgáltatási tevékenységre vonatkozó szabályt.

6. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos ingatlantulajdonosi és a közszolgáltatói jogok és kötelezettségek, az igénybevétel módja és feltételei

7. § (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben köteles gyűjteni.

(2) Közműpótló létesítménybe csak kommunális, vagy összetételében kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(3) A Közszolgáltató mindenkor köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított legfeljebb 72 órán belül a vele egyeztetett időpontban a szolgáltatást elvégezni, az ingatlantulajdonos pedig a begyűjtést elősegíteni.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése és elszállítása, ártalmatlanítása csakis jogszabályban meghatározott esetben szüneteltethető, vagy korlátozható.

(5) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a Közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett megtagadhatja annak elszállítását.

(6) A Közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve az (5) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.

7. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

8. § (1) E rendelet alapján a közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosokról a közszolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításához szükséges adatok feltüntetésével.

(2) Az adatkezelés célja a közszolgáltatással összefüggően az ingatlantulajdonos személyének megállapításához, a közszolgáltatási díj behajtásához szükséges és arra alkalmas adatbázis létrehozása és működtetése.

(3) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges, külön jogszabályban meghatározott személyes adatait és – amennyiben az nem azonos a szolgáltatás igénybevételének helyével - a számlázási címet köteles a közszolgáltató felhívására, valamint személyes adatainak változását követően 15 napon belül bejelenteni.

(4) A közszolgáltatási szerződés megkötéséhez a gazdasági társaság a közszolgáltatást igénybe vevő nevét, adószámát, cégbírósági bejegyzés számát, a közszolgáltatás igénybevételének helyét valamint a számlázási és postázási címet köteles a közszolgáltató rendelkezésére bocsátani.

(5) A közszolgáltató köteles

a) megteremteni az adatkezelés személyi és tárgyi feltételeit,

b) gondoskodni az adatok biztonságáról,

c) meghatározni azokat az eljárási szabályokat, amelyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek.

(6) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos személyes adatainak kezelésével összefüggésben a mindenkori hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani.

9. § (1) A közszolgáltató az ingatlantulajdonos személyes adatait – az adatok tárolása kivételével – a szerződéses viszony létrejöttétől annak megszűnéséig, díjhátralék esetén a tartozás fennállásáig kezelheti. A jogviszony megszűnését követően a közszolgáltató a kezelt adatokat köteles megsemmisíteni.

(2) A közszolgáltató a feladatának ellátása érdekében nyilvántartott adatokat - a település Jegyzőjének kivételével - harmadik félnek nem adhatja ki.

8. Díjfizetési kötelezettség, alkalmazható díjtételek mértéke, a díj megfizetésének rendje

10. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását igénybevevő ingatlantulajdonosok a közszolgáltatatásért a közszolgáltató által átadott, vagy utólag megküldött számla alapján díjat kötelesek fizetni. A mennyiséget a szippantó gépjárműbe gyárilag beépített szintmérő (szintjelző) alapján kell megállapítani.

(2) A közszolgáltatót megillető közszolgáltatási díj kéttényezős. A díjat e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a közszolgáltatónál kifogást emelhet, melynek a számla kiegyenlítésével kapcsolatban halasztó hatálya nincs.

(4) Az írásban tett kifogásra, a Szolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni. Ha a Szolgáltató a túlszámlázással egyetért, a túlszámlázott összeget 15 napon belül köteles visszafizetni.

(5) Amennyiben az ingatlan tulajdonosi, használati viszonyaiban változás következik be, úgy az új tulajdonos, vagy használó a korábbi tulajdonossal egyetemlegesen köteles a változás tényét 15 napon belül írásban bejelenteni a Szolgáltatónak. A változás bejelentésével egyidejűleg az új tulajdonos és a Szolgáltató között a közszolgáltatási szerződés létrejön.

(6) A közszolgáltató a közszolgáltatási szerződés megkötését követő 6 hónapot követően kezdeményezheti a következő évre vonatkozó díj felülvizsgálatát Nagycserkesz Község Önkormányzatánál.

9. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet 2014.október 1 napján lép hatályba.

Nagycserkesz, 2014. szeptember 25.
PH.

Luzsinszki Lajosné
Polgármester

Dr. Varga Attila
Aljegyző

1. számú melléklet az 11/2014.(IX.25.) önkormányzati rendelethez

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatás igénybevételének díja:

A települési (lakossági) folyékony hulladékra:

nettó 1,134 forint/m3+áfa

A közületi folyékony hulladékra:

nettó 1260 forint/ m3+áfa