Somogygeszti község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (XI.15.) önkormányzati rendelete

hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2021. 01. 01

Somogygeszti Község Önkormányzat Képviselő-testületének


6/2020.(XI.15.)


 önkormányzati rendelete


hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól



Somogygeszti község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §. a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I.Fejezet

A rendelet hatálya

  1. §.

A rendelet hatálya kiterjed Somogygeszti Község Önkormányzat illetékességi területén történő

  1. házasságkötésre
  2. névadóra, házassági fogadalom megerősítésére (a továbbiakban: családi esemény)  

II.Fejezet

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai

2.§


  1. Házasságkötést hivatali munkaidőben és hivatali munkaidőn kívüli időben Somogygeszti Község Önkormányzat tulajdonát képező Somogygeszti, Kultúrház termében (címe 7455 Somogygeszti, Béke tér 5. szám alatti) lehet lebonyolítani.
  2. Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnek minősül minden olyan házasságkötés, amelynek helyszíne az (1) bekezdésen megjelölttől eltér.
  3. Házasságkötést lebonyolítani az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: Atv.) 27. § (2) bekezdésében meghatározott munkaszüneti napok kivételével lehet.
  4. Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést munkaidőben, valamint az (5) bekezdésben foglaltaknak megfelelően, hivatali munkaidőn túl pénteken és szombaton lehet lebonyolítani. Az erre irányuló kérelmet a szándék bejelentésekor az EAK rendszerben rögzített formanyomtatványon kell előterjeszteni.
  5. Hivatali munkaidőn kívüli házasságkötéseket pénteken 14.00 óra és 18.00 óra, szombaton 09.00 óra és 19.00 óra között lehet lebonyolítani. Az erre irányuló kérelmet a szándék bejelentésekor az EAK rendszerben rögzített nyomtatványon kell előterjeszteni.
  6. A kérelem elbírálása előtt a jegyző az eljáró anyakönyvvezetővel egyeztet.

3. §

  1. Hivatali helyiségen kívüli helyszínen házasságkötés tartását a jegyző akkor engedélyezheti, ha a házasságkötés méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok, az anyakönyvi alapiratok és okiratok megfelelő védelme biztosított.
  2. Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzésbe vett házasságkötésekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.


III.fejezet


A házasságkötés és a családi események díjai


1.Házasságkötés díja


4.§


  1. Az önkormányzat munkaidőben térítésmentesen biztosítja a házasságkötés lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget és az alapszolgáltatásokat is, melyek a következők
    1. ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiség
    2. ünnepi beszéd, emléklap, gyertya
    3. gépi zene.


  1. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés akkor engedélyezhető, ha a felek a törvényi feltételek teljesülésén túl igazolják az 1. melléklet 2. pont a) pontjában meghatározott díj befizetését.
  2. A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az 1. melléklet 1. pont b) pontjában meghatározott díjat kell megfizetni.  
  3. A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés esetén a feleknek az 1. melléklet 2. pont b) pontjában meghatározott díjat kell fizetni.
  4. A (2)-(4) bekezdésben meghatározott díj befizetését az engedély-kérelem benyújtásával egyidejűleg a Mernyei Közös Önkormányzati Hivatal házipénztárába befizetett számla bemutatásával kell igazolni. A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat az ügyfél részére 5 munkanapon belül vissza kell fizetni.
  5. A házasulók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára tekintettel, a hivatali helyiségen és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolítása díjmentes.



2. Családi események díja


5.§


  1. Az önkormányzat munkaidőben térítésmentesen biztosítja a családi események lebonyolításához alkalmas hivatali helyiséget és az alapszolgáltatásokat is, melyek a következők:
    1. ünnepség céljára megfelelően berendezett helyiség
    2. ünnepi beszéd, emléklap, gyertya
    3. gépi zene.


  1. A hivatali helyiségen kívüli családi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az 1. melléklet 4. pont a) pontjában meghatározott díjat kell megfizetni.
  2. A hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az 1. melléklet 3. pont b) pontjában meghatározott díjat kell megfizetni.
  3. A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli családi esemény esetén a feleknek az 1. számú melléklet 4. pont b) pontjában meghatározott díjat kell fizetni.
  4. A díjak megfizetése alól nem lehet mentességet adni. (ti adtuk mentességet?)
  5. A (2)-(4) bekezdésben meghatározott többletszolgáltatásért fizetendő díjat az eseményt megelőző 5 munkanapon belül az önkormányzat házipénztárába kell megfizetni. A megfizetést legkésőbb az eseményt megelőző munkanapon a hivatali munkaidő végéig kell az anyakönyvvezetőnél igazolni.



IV.Fejezet

Anyakönyvvezető részére fizetendő díj

6. §

  1. A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint eseményenként a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy e rendelet 2. mellékletének 2. pontjában meghatározott díjazás illeti meg.
  2. A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt – amennyiben a házasságkötésre munkaidőn kívül kerül sor – eseményenként e rendelet 2. mellékletének 1. pontjában meghatározott díjazás illeti meg.
  3. A hivatali munkaidőn kívüli családi eseményben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint eseményenként a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy e rendelet 2. mellékletének 4. pontjában meghatározott díjazás illeti meg.
  4. A hivatali helyiségen kívüli családi eseményben – amennyiben a családi eseményre munkaidőn kívül kerül sor – közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként e rendelet 2. mellékletének 3. pontjában meghatározott díjazás illeti meg.


7.  Záró rendelkezések


7. §.


  1. Ez a rendelet 2020. november 15. napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 1. napjától kell alkalmazni.
  2. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Somogygeszti Önkormányzat Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, és a hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény engedélyezésének szabályairól és díjairól szóló 9/2017.(XI.15.) önkormányzati rendelete.
  3. E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.
  4. A rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.
  5. E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, 2006. december 12-i 2006/123EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.


Somogygeszti, 2020. október 27.


Csór Zoltán                                                          Göndöcs Edina

                                              polgármester                                                                jegyző



A rendelet kihirdetve:


Mernye, 2020. november 15.



                        Göndöcs Edina

                    jegyző









1. melléklet

Az ügyfél által a többletszolgáltatásért fizetendő díjak


Szolgáltatás megnevezése

  1. Szolgáltatás díja

munkaidőben

  1. Szolgáltatás díja

munkaidőn kívül


1.

Hivatali helyiségben történő házasságkötés 


0 Ft

30.000 Ft


2.

Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés

30.000 Ft


50.000 Ft


3.

Hivatali helyiségben történő  családi esemény

0 Ft

8.000 Ft

4.

Hivatali helyiségen kívül történő  családi esemény

8.000 Ft

         

                   10.000 Ft





















2. melléklet

Az anyakönyvezető díjazása

  1. Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén
    1. amennyiben a házasságkötésre munkaidőn kívül kerül sor –, a jegyző által engedélyezett helyszínen, bruttó: 30.000 Ft/esemény
  2. Hivatali helyiségben
    1. hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén, a jegyző által engedélyezett időpontban bruttó: 20.000 Ft/esemény
  3. Hivatali helyiségen kívüli családi esemény
    1. amennyiben a családi eseményre munkaidőn kívül kerül sor – esetén, bruttó: 7.000 Ft/esemény
  4. Hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül történő családi esemény esetén, bruttó: 6.000 Ft/esemény
  5. A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőben történő házasságkötés és családi esemény után díjazás nem jár.