Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2007.(IV.27.) önkormányzati rendelete

a közbeszerzési értékhatár alatti beszerzésekről

Hatályos: 2018. 10. 31- 2020. 01. 30


Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az alábbi rendeletet alkotja.[1]


I.

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK


1. §

A rendelet hatálya



(1) E rendelet hatálya alá tartoznak:

    a.) Keszthely Város Önkormányzata

    b.)[2] [3]

    c.) [4]

(2)[5] E rendelet hatálya – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – kiterjed Keszthely Város Önkormányzata költségvetési rendeletében jóváhagyott beszerzésekre, beleértve a beruházásokat, tervezéseket, felújításokat, rekonstrukciókat, készletbeszerzéseket, szolgáltatásokat (továbbiakban: beszerzések).


(3)[6] E rendelet hatálya nem terjed ki a (2) bekezdésben meghatározott azon beszerzésekre,

  • amelyek során a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény (továbbiakban Kbt.) rendelkezéseit, illetve Keszthely Város Önkormányzata Közbeszerzési Szabályzata szerinti eljárást kell alkalmazni, továbbá
  • a víz- és a vezetékes energiahordozók beszerzésére,
  • a katasztrófa okozta károk elhárítására, állatok járványos megbetegedése elleni védekezésre,
  • a jelentős ipari vagy közlekedési baleset okozta kár, illetőleg védekezési készültség esetén a vízkár, illetve vízminőségi kár közvetlen megelőzése, elhárítása vagy az azt közvetlenül követő helyreállítás érdekében történő beszerzésre,
  • azokra a tervezési tevékenységekre, melyekkel kapcsolatban az ajánlatkérő a külön jogszabályban előírt módon tervpályázatot folytat le, továbbá
  • azon beszerzésekre, ahol a beszerzés értéke nettó 2.000.000.- Ft alatti
  • ha a Képviselő-testület különleges indokra tekintettel mentességet ad az alól,
  • ha a beruházást a beruházó saját szervezetével végezteti el,
  • [7]melyekre Keszthely Város Önkormányzata 2018. november 1. napján hatályba lépő  Beszerzési Szabályzatát kell alkalmazni.


(4) [8]E rendelet vonatkozásában a beszerző képviselője, ajánlatkérője:

    a.) Keszthely Város Önkormányzata esetén polgármester,

    b.)[9] [10]

    c.) [11]




II. [12]

A BESZERZÉS MEGVALÓSÍTÁSA        


2. §

A beszerzés előkészítése


(1) A Képviselő-testület az éves költségvetés elfogadásakor alkotott rendeletében, illetve annak módosítása során dönt a beszerzés forrásának biztosításáról, és a beszerzés végrehajtásáról, egyedi esetekben külön képviselő-testületi döntés szükséges.


(2)   Több évre ütemezett beszerzés esetén az évenkénti ütemeknek megfelelő forrásokat kell a költségvetésben szerepeltetni.



3. §[13]

A beszerzés végrehajtása


A beszerzés végrehajtásának szakaszai az alábbiak:


  1. [14]A beszerzés tárgyának meghatározása:
    • beruházás, felújítás, rekonstrukció esetén: az elfogadott tervek alapján a költségvetési kiírás elkészítése,
    • eszközbeszerzés esetén: eszközlista összeállítása,
    • szolgáltatás esetén: tevékenység, feladatleírás meghatározása.
  2. [15]
  3. [16]A beszerzésben résztvevők, lebonyolító, - ha szükséges – műszaki ellenőr, kivitelező, szállító vállalkozók kiválasztása, megbízása.
  4. [17]A beszerzés lebonyolítása, átadás-átvétel, ütembe helyezési eljárás lefolytatása.
  5. Garanciális, szavatossági időn belül esetleg felmerülő hibák kijavításának elrendelése, ellenőrzése, dokumentálása, garanciális idő lejárta előtt garanciális felülvizsgálati eljárás lefolytatása.
  6. [18]A beszerzés pénzügyi elszámolása, tárgyi eszköz állományba vétele és üzembe helyezése.





4.§[19]

A beszerzésben közreműködők kiválasztása


  1. A beszerzés teljes nettó (ÁFA nélküli) bekerülési költsége határozza meg a közreműködők kiválasztásának módját.
  2. A beszerzés lebonyolításánál figyelembe veendő értékhatár nettó 2.000.000.- Ft és a mindenkori egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő beszerzési érték.
  3. A szerződő partnert legalább három ajánlat bekérésével kell a beszerzőnek kiválasztani, kivéve, ha a teljesítésre csak egy ajánlattevő alkalmas a beszerzés sajátossága miatt.
  4. Ajánlatkérő az árajánlat kérés során valamennyi ajánlattevő számára egyenlő esélyt köteles biztosítani.
  5. Az ajánlatkérési felhívásnak tartalmaznia kell
  • a beszerzés pontos, részletes meghatározását, műszaki, gazdasági, pénzügyi és jogi feltételeit (különös tekintettel a garanciára, a kötbérre),
  • teljesítési idejét és helyét,
  • azon feltételeknek az ismertetését, amelyek vállalása az ajánlat érvényességi feltétele, ezek egyenlősége esetén az előnyben részesítés kritériumait, az ajánlatok értékelésénél a bíráló által érvényesíteni kívánt szempontokat,
  • az ajánlatok benyújtására, határidejére, továbbá az elbírálás és eredményhirdetés körülményeire vonatkozó adatokat,
  • pénzügyi teljesítés feltételeit és garanciáit.


  1. Az ajánlatkérő az ajánlatkérési felhívást az ajánlatok benyújtására nyitva álló időpontig visszavonhatja, amit az ajánlatkéréssel azonos módon kell közzétenni.
  2. Az ajánlatokat zárt borítékban kell benyújtani az ajánlatkérőhöz. Az ajánlatok felbontásánál csak az ajánlatkérő és az ajánlattevők, valamint az ajánlatkérő által megbízottak, illetve meghívottak lehetnek jelen. Az ajánlatok felbontására az ajánlattevőket meg kell hívni !
  3. [20]Az ajánlatok felbontásakor az ajánlatkérő, vagy az általa megbízott személy (továbbiakban: ajánlatkérő) ismerteti az ajánlattevők nevét, az általuk igényelt ellenszolgáltatást, valamint az általuk megjelölt teljesítési határidőt. Ezen túl ajánlatkérő az ajánlatok egyéb adatait is ismertetheti, kivéve, amelyeknek nyilvánosságra hozatalát az ajánlattevő megtiltotta.
  4. Ajánlatkérő az ajánlatok felbontása után – a pályázatok terjedelmétől függően – azonnal, de legalább 5 napon belül megállapítja, hogy az ajánlatok közül melyek érvényesek.

    Érvénytelen az ajánlat akkor, ha:

  • azt az ajánlat benyújtására meghatározott határidő eltelte után nyújtották be,
  • az nem felel meg az ajánlatkérési felhívás feltételeinek.

Az ajánlatok felbontásáról jegyzőkönyvet kell felvenni, melyet az ajánlatot tevőknek meg  kell küldeni.

  1. Az ajánlatokat a felbontásukat követő 20 napon belül véleményezni kell. Ha az ajánlatok véleményezése során bizonyos kérdések tisztázása szükséges, az ajánlatkérő az ajánlattevőtől felvilágosítást kérhet, melyet közölni kell a többi ajánlattevővel.
  2. [21]Az ajánlatokat szakértői munkacsoport véleményezi.


      A szakértői munkacsoport összetétele önkormányzati beszerzés esetén:

  • Alpolgármester, vagy megbízottja
  • Városstratégiai Bizottság Elnöke vagy az általa kijelölt bizottsági tag,
  • Pénzügyi, Jogi Bizottság Elnöke vagy az általa kijelölt bizottsági tag,
  • Keszthely Város Jegyzője vagy az általa megbízott köztisztviselő,
  • a témafelelős osztály vezetője vagy megbízottja,


A szakértői munkacsoport összetétele önkormányzati költségvetési szervek beszerzése esetén:

  • költségvetési szerv vezetője által létrehozott legalább 3 főből álló munkacsoport.


A szakértői munkacsoport ülésére az ajánlatkérő – tanácskozási joggal – esetenként meghívhatja:

  • [22]Keszthely Város Főépítészét,
  • a műszaki tervezés és szolgáltatás, műszaki ellenőrzés, illetve szakértői tevékenység vállalkozásba adására irányuló pályáztatás esetén az Építész Kamara, egyéb esetekben a Mérnöki Kamara egy tagját.


  1. A szakértői munkacsoport tagjainak összehívásáról az ajánlatkérő gondoskodik.
  2. A szakértői munkacsoport döntését egyszerű szótöbbséggel hozza meg.
  3. [23]Minden – a rendelet hatálya alá tartozó - beszerzés esetében az ajánlatbontást követően 10 munkanapon belül a szakértői munkacsoport - a Kbt. 128.§-ának figyelembe vételével - tárgyalást folytat le az érvényes ajánlatot benyújtó ajánlattevők részvételével
  4. [24] Abban az esetben, ha a tárgyalás eredményeként létrejött ajánlat magasabb, mint a rendelkezésre álló forrás összege, a szakértői munkacsoport jogosult szakmai véleményt adni a műszaki tartalom módosítására és új eljárás lefolytatásának kezdeményezésére.
  5. A szakértői munkacsoport döntését az ülésről készült jegyzőkönyvben indokolja. A szakértői munkacsoport a jegyzőkönyvben az általa szerződéskötésre alkalmasnak ítélt ajánlatokat rangsorolja.
  6. A szakértői munkacsoport véleményének figyelembevételével az ajánlatot az ajánlatkérő bírálja el, az ajánlatok felbontását követő 30 napon belül és az eredményről írásban értesíti az ajánlatot adókat. Ajánlatkérő az eredményhirdetés időpontját – indokolt esetben – egy alkalommal legfeljebb 30 nappal elhalaszthatja, melyről az eredeti határidő lejárta előtt köteles írásban tájékoztatni az összes ajánlattevőt a halasztás indoklásának közlésével.



5. §

Szerződéskötés szempontjai


  1. Ha az árajánlat kéréssel kiválasztott ajánlattevő az eredményhirdetést követő 15 napon belül nem köti meg a szerződést, úgy a második legjobbnak ítélt ajánlattevővel lehet szerződést kötni. Ha a szerződés újabb 15 napon belül a második legjobbnak ítélt ajánlattevővel sem jöhet létre, a szerződést további 15 napon belül a szakértői munkacsoport, illetve ajánlatkérő által harmadik helyen értékelt ajánlattevővel lehet megkötni, amennyiben a szakértői bizottság, illetve ajánlatkérő második és harmadik helyre is rangsorol. Ha a szerződés e határidőn belül a harmadikként megjelölt ajánlattevővel sem jön létre, új eljárást lehet lefolytatni.
  2. [25]A szerződés megkötésére az 1. §. (1) bekezdésben megjelölt szervek közül a beszerzéssel érintett szerv képviseletét ellátó személy jogosult.



6. § [26]

A beszerzés forrásai, elszámolása és pénzügyi feltétele


  1. Az e rendelettel szabályozott beszerzés fedezetét a Képviselő-testület által elfogadott költségvetés biztosítja.
  2. A beszerzés határidőre történő megvalósítása érdekében, határidő túllépés esetére a szerződésben kötbért kell kikötni. A kötbér kikötésénél a beruházás jellegét és nagyságrendjét kell figyelembe venni.


7. §[27]

A beszerzés átvétele és üzembe helyezése és aktiválása


  1. [28] A beszerzések átvétele:
    1. beruházás, felújítás, rekonstrukció esetén: a műszaki átadás-átvételi eljárás lefolytatása.
    2. készletbeszerzés esetén: minőségi és mennyiségi átadás-átvétel,
    3. szolgáltatás esetén: teljesítés igazolása.
    4. tervezés esetén: teljesítés igazolása.
  2. [29]
  3. [30] Az üzembe helyezési eljárást a beszerzés átadását követő 30 napon belül le kell folytatni. A tárgyi eszköz nyilvántartásba vételéhez állományba vételi bizonylatot kell kiállítani és a tárgyi eszközt aktiválni kell.
  4. [31]Az üzembe helyezésről, az ahhoz szükséges és a jogszabályokban előírt hatósági engedélyek megszerzéséről, valamint az I. sz. melléklet tartalmi követelményeinek megfelelő üzembe helyezési okmány kiállításáról – a beszerző adatszolgáltatása alapján – az üzemeltető gondoskodik.


8. §[32]

A beszerzési folyamat lezárása


  1. A beruházás befejezésének időpontja az üzembe helyezési okmány kiállításának napja.
  2. [33] [34]Beruházás esetén a Keszthelyi Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya végzi a Városüzemeltetési Osztály közreműködésével a Központi Statisztikai Hivatal részére szükséges adatszolgáltatást.
  3. [35] [36]Keszthely Város Önkormányzata által alapított költségvetési szervek esetében annak vezetői kötelesek adatot szolgáltatni a Keszthelyi Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya részére az általuk végzett beruházásokról.

9. §[37]

Hatályba léptető rendelkezések


  1. E rendelet 2007. május 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete az önkormányzati pénzeszközökből megvalósuló fejlesztésekről szóló 18/2003. (VI. 30.) rendelete hatályát veszíti.
  2. [38]A Rendelet rendelkezéseit a 2018. november 1. napján folyamatban levő eljárásokban kell alkalmazni.






            Dr. Markó Péter                                                        Ruzsics Ferenc

                  jegyző                                                                    polgármester





ÜZEMBEHELYEZÉSI OKMÁNY[39]




iktatószám:                                           


Állományba-vételi bizonylat sorszáma:                       

                                                                      

A BESZERZÉS  AZONOSÍTÓ ADATAI


1./ A beszerzés megnevezése és helye:

                                                               

2./ A beszerzés megnevezése és címe:


3./ Az üzemeltető megnevezése és címe:

                                                             

4./ A beszerzés jellege:                                


5./ A beszerzés célja:

                                   

A beszerzés költségirányzatára és üzembe

helyezésére vonatkozó adatok


1./ A beszerzés tervezett költségelőirányzata :         

                                                                                             

   A beszerzés tényleges bekerülési költsége:.       

                    

2./ A jelenleg üzembe helyezett beruházás aktivált értéke:

                  

3./ Üzembe helyezett immateriális javak, tárgyi eszközök megnevezése

    (műszaki jellemzője )


Az immateriális javak, tárgyi eszközök megnevezése


Mennyiségi egysége

Mennyisége





A beszerzés üzembe helyezését (rendszeres használatbavételét) elrendelem.


Keszthely, 200                      


                                                                                                                                                                                                                                            a beszerző (üzemeltető) szervezet

                                                                                                   vezetője


[1]

Módosította a 24/2018. (X.30.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. október 31. napjától.

[2]

Módosította a 12/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. március 29-től.

[3]

Hatályon kívül helyezte a 24/2018. (X.30.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. október 31. napjától.

[4]

Hatályon kívül helyezte a 24/2018. (X.30.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. október 31. napjától.

[5]

Módosította a 42/2007. (XII.03.) rendelet. Hatályos: 2008. január 1-től.

[6]

Módosította a 12/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. március 29-től.

[7]

Kiegészítette a 24/2018. (X.30.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. október 31. napjától.

[8]

Módosította a 42/2007. (XII.03.) rendelet. Hatályos: 2008. január 1-től.

[9]

Módosította a 12/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. március 29-től.

[10]

Hatályon kívül helyezte a 24/2018. (X.30.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. október 31. napjától.

[11]

Hatályon kívül helyezte a 24/2018. (X.30.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. október 31. napjától.

[12]

Módosította (a beruházás kifejezés helyébe a beszerzés kifejezés lépett) a 42/2007. (XII.03.) rendelet.

    Hatályos: 2008. január 1-től.

[13]

Módosította (a beruházás kifejezés helyébe a beszerzés kifejezés lépett) a 42/2007. (XII.03.) rendelet.

    Hatályos: 2008. január 1-től.

[14]

Módosította a 42/2007. (XII.03.) rendelet. Hatályos: 2008. január 1-től.

[15]

Törölte a 42/2007. (XII.03.) rendelet. Hatályos: 2008. január 1-től.

[16]

Módosította a 42/2007. (XII.03.) rendelet. Hatályos: 2008. január 1-től.

[17]

Módosította a 42/2007. (XII.03.) rendelet. Hatályos: 2008. január 1-től.

[18]

Módosította a 42/2007. (XII.03.) rendelet. Hatályos: 2008. január 1-től.

[19]

Módosította (a beruházás kifejezés helyébe a beszerzés kifejezés lépett) a 42/2007. (XII.03.) rendelet.

    Hatályos: 2008. január 1-től.

[20]

Kiegészítette a 42/2007. (XII.03.) rendelet. Hatályos: 2008. január 1-től.

[21]

Módosította a 27/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. november 28-tól.

[22]

Módosította a 12/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. március 29-től.

[23]

Módosította a 12/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. március 29-től.

[24]

Módosította a 18/2008.(III.28.) rendelet. Hatályos: 2008. április 1-től.

[25]

Módosította (a beruházás kifejezés helyébe a beszerzés kifejezés lépett) a 42/2007. (XII.03.) rendelet.

     Hatályos: 2008. január 1-től.

[26]

Módosította a 42/2007. (XII.03.) rendelet. Hatályos: 2008. január 1-től.

[27]

Módosította (a beruházás kifejezés helyébe a beszerzés kifejezés lépett) a 42/2007. (XII.03.) rendelet.

     Hatályos: 2008. január 1-től.

[28]

Módosította a 42/2007. (XII.03.) rendelet. Hatályos: 2008. január 1-től.

[29]

Hatályon kívül helyezte a 42/2007. (XII.03.) rendelet. Hatályos: 2008. január 1-től.

[30]

Módosította a 42/2007. (XII.03.) rendelet. Hatályos: 2008. január 1-től.

[31]

Módosította (a beruházás kifejezés helyébe a beszerzés kifejezés lépett) a 42/2007. (XII.03.) rendelet.

     Hatályos: 2008. január 1-től.

[32]

Módosította a 42/2007. (XII.03.) rendelet. Hatályos: 2008. január 1-től.

[33]

Módosította a 12/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. március 29-től.

[34]

Módosította a 24/2018. (X.30.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. október 31. napjától.

[35]

Módosította a 12/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. március 29-től.

[36]

Módosította a 24/2018. (X.30.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. október 31. napjától.

[37]

Módosította (a beruházás kifejezés helyébe a beszerzés kifejezés lépett) a 42/2007. (XII.03.) rendelet.

     Hatályos: 2008. január 1-től.

[38]

Módosította a 24/2018. (X.30.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018. október 31. napjától.

[39]

Módosította (a beruházás kifejezés helyébe a beszerzés kifejezés lépett) a 42/2007. (XII.03.) rendelet.

     Hatályos: 2008. január 1-től.