Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2001.(X.30.) önkormányzati rendelete

a helyi népszavazás és népi kezdeményezésről

Hatályos: 2001. 10. 31- 2014. 09. 29

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban: Ötv.) 50. § (2) bek.-ben kapott felhatalmazás alapján a helyi népszavazással és népi kezdeményezéssel kapcsolatban - összhangban az Ötv. IV. fejezetében foglaltakkal és figyelemmel a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. törvény egyes rendelkezéseire - a következő önkormányzati rendeletet alkotja.


Általános rendelkezések

1.§.

(1) A helyi népszavazás a népszavazásban való részvételre jogosultak képviselő-testületet kötelező döntése. A helyi népi kezdeményezés a népi kezdeményezésben részvételre jogosultak javaslata arra, hogy a képviselő-testület valamely kérdést megtárgyaljon.

(2) A helyi népszavazás és a népi kezdeményezés a választópolgárok, illetve a választópolgárok közösségének alkotmányos joga, amely közvetlen részvételi lehetőséget biztosít az önkormányzásban.

2.§.

(1) E rendelet hatálya Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete által elrendelt helyi népszavazásra és a képviselő-testülethez előterjesztett népi kezdeményezésre terjed ki.


Helyi népszavazás

3. §

A képviselő-testület köteles helyi népszavazást elrendelni abban az ügyben, amelyet a választópolgárok legalább 20%-a kezdeményez.

4.§.

(1) A helyi népszavazást kezdeményezők a népszavazásra bocsátandó kérdésre (kérdésekre) is javaslatot tesznek.

(2) Amennyiben a hitelesítés során bebizonyosodik, hogy a kezdeményezés arra nem jogosult személyektől vagy szervtől (szervektől) érkezik, illetve késve nyújtották be, vagy az e rendeletben előírtnál kevesebb az érvényes aláírások száma, a kezdeményezést a polgármester elutasítja.

(3) Amennyiben a kezdeményező választópolgárok száma a helyi népszavazásra előírtnál kevesebb, de meghaladja a népi kezdeményezés indítványozására a 6. § (5) bekezdésében megállapított számot, a helyi népszavazásra vonatkozó kérdésre a népi kezdeményezés szabályait kell alkalmazni.

5. §

(1) A helyi népszavazásra irányuló kezdeményezésről a képviselő-testület határozatban dönt.

(2) A helyi népszavazást elrendelő határozatnak tartalmaznia kell:

a) a helyi népszavazásra bocsátandó kérdést (kérdéseket),

b) a helyi népszavazás időpontját,

c) az előkészítéssel és a lebonyolítással kapcsolatos fő határidőket.

(3) A helyi népszavazás elrendeléséről, a népszavazás és a népi kezdeményezés eredményéről a lakosságot a helyben szokásos módon (újság, televízió, hirdetmény stb.) tájékoztatni kell, amelyért a polgármester a felelős.

(4) A helyi népszavazásra feltett kérdést (kérdéseket) a képviselő-testület által elfogadott megszövegezésben kell szerepeltetni.

Valamennyi eldöntendő kérdést - sorszámozva - egy szavazólapon kell feltüntetni.


Népi kezdeményezés

6. §

(1) A népi kezdeményezésnek pontosan és egyértelműen tartalmaznia kell a megtárgyalásra, illetőleg döntésre javasolt ügyet (ügyeket).

(2) A népi kezdeményezést - olyan ügyekben, amelyek eldöntése a képviselő-testület hatáskörébe tartozik - a polgármesternél lehet benyújtani.

(3) A népi kezdeményezésben megjelölt ügy (ügyek) vagy tárgykör (tárgykörök) megtárgyalásra vagy döntésre előterjesztés céljából szükséges előkészítéséről a polgármester gondoskodik.

(4) A polgármester - a határidő alakulásától függően - a képviselő-testületnek a benyújtást követő legközelebbi ülésén köteles a népi kezdeményezést bejelenteni vagy döntésre előterjeszteni.

(5) A választópolgárok legalább 7%-a által indítványozott népi kezdeményezési tárgykör megtárgyalásáról, illetve az abban való döntésről a képviselő-testület határozatot hoz.

(6) A képviselő-testület köteles megtárgyalni azt a népi kezdeményezést, amelyet a választópolgárok legalább 10%-a indítványozott.

(7) A népi kezdeményezéssel kapcsolatos képviselő-testületi döntésről a kezdeményezőket és a közvéleményt tájékoztatni kell.


Vegyes rendelkezések

7. §

A képviselő-testület által elrendelt helyi népszavazás költségeit Keszthely Város Önkormányzata költségvetéséből kell fedezni. A költségek biztosításának forrásáról a helyi népszavazás elrendelésével egyidejűleg rendelkezni kell.

8. §

(1) E rendelet alkalmazása során választópolgárnak minősül a (2) bekezdésben foglalt kivételektől eltekintve:

a) minden nagykorú magyar állampolgár, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye Keszthelyen van,

b) a bevándorolt és Keszthelyen lakóhellyel vagy ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező - a magyar jog szerint nagykorú - nem magyar állampolgár.

(2) A helyi népszavazásban és népi kezdeményezésben nem jogosult részt venni az:

a) aki cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság alatt áll;

b) aki közügyek gyakorlásától eltiltó jogerős ítélet hatálya alatt áll;

c) aki szabadságvesztés büntetését tölti;

d) aki büntetőeljárásban jogerősen elrendelt intézeti kényszergyógykezelés alatt áll.

9. §

Az e rendeletben szabályozott kérdésekben a helyi képviselők és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV., valamint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

10.§.

(1) E rendelet kihirdetésének napján lép hatályba.

(2) E rendelet kihirdetésének napja: 2001. október 31.

(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 10/1992.(III.26.) számú rendelete.



Keszthely, 2001.




                    Vincze Józsefné dr. s.k.                    Dr. Szabó Imre s.k.

                                jegyző                                       polgármester