Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 46/2004.(XII.20.) önkormányzati rendelete

a köztisztaságról

Hatályos: 2018. 11. 30- 2020. 01. 30

Keszthely Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1), 16. § (1) bekezdéseinek, továbbá a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény 31. §-a rendelkezéseiben kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az 1/1986. (II. 21.) ÉVM-ÉüM. számú együttes rendeletben (továbbiakban: R.) foglaltakra az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1. §


(1) A rendelet hatálya a jogi személyekre és magánszemélyekre - ideértve a jogi személyek társulásait és a magánszemélyek társaságait is - egyaránt kiterjed.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra, a települési folyékony hulladékokra és a velük összefüggő tevékenységekre.


2. §[1]


Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete a város területén a közterület tisztántartásával összefüggő szervezett tevékenység ellátásával a Gazdasági Ellátó Szervezetet és a Keszthelyi HUSZ Hulladékszállító Egyszemélyes Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot (továbbiakban: Szolgáltatók) bízza meg.


Fogalmi meghatározások


3. §


E rendelet alkalmazása szempontjából,


a./  köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok, - ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés, szállás, stb. céljára) szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló helyiségek és a hozzájuk tartozó területek - valamint a közterületek tisztántartása;

b./[2] közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott bel- és külterületi földrészlet (helyi közút, járda, tér, közpark), továbbá az építmények közhasználatra átadott része az ingatlan közterületi határától számított három méter széles területsáv kivételével;

c./[3] köztisztasági szolgáltatás: (a továbbiakban: szolgáltatás) megrendelés, illetőleg megbízás alapján a közterületek tisztántartását végző szervezetek hulladék gyűjtési, -begyűjtési valamint -kezelési tevékenysége;

d./  tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek tisztítása, hó- és síkosságmentesítése, illetőleg pormentesítése.

e./  háztartás: a lakás, pihenés, üdülés céljait szolgáló ingatlan, függetlenül attól, hogy az adott ingatlan magán (külön) tulajdonban vagy közös tulajdonban van-e;


Az ingatlanok és közterületek tisztántartása


4. §


(1)[4] Az egyes ingatlanterületek tisztántartási kötelezettsége elsődlegesen a tulajdonost, illetőleg kezelőt terhelik.

(2) Házfelügyelő alkalmazása esetén a tulajdonost, kezelőt terhelő kötelezettségek végrehajtása a házfelügyelő feladata, akinek nevét a bejárat mellett ki kell függeszteni. Ha a tulajdonos nem alkalmaz házfelügyelőt, ezek a kötelezettségek azt a bérlőt terhelik, akivel a tulajdonos a ház és a járda tisztántartásával kapcsolatos teendők ellátására igazoltan megállapodást kötött.

(3) Bontás, vagy felújítási munka során az ingatlan tisztántartása a kivitelező és a tulajdonos egyetemleges kötelezettsége.

(4) Építésnél, tatarozásnál, bontásnál az úttest felbontásánál a keletkezett por és szenny elterjedésének megakadályozásával kell eljárni, a porképző anyagokat vízzel locsolni kell. Az úttesten, járdákon az építőanyagok és a szennyezést előidéző más anyagok, az eső általi lesodrása megelőzése érdekében a tárolási helyet megfelelő módon körül kell keríteni. Ezen feladatok végrehajtása a kivitelező kötelezettsége.

(5) Bűzös anyagokat csak légmentesen elzárt tartállyal felszerelt járművön szabad szállítani.

(6) Porképző vagy könnyen lesodródó anyagokat csak rögzített ponyvával letakarva szabad szállítani.

(7) Ha a közterületen szállított anyagból a közterület szennyeződik, a szennyeződést előidéző köteles nyomban gondoskodni a szennyeződés eltávolításáról.

A lerakás után szennyeződött közterületet az köteles haladéktalanul megtisztítani, akinek részére a szállítás történt.

(8) Az egyes ingatlanterületek gyommentesítése és állati kártevőktől való mentesítése a 4.§-ban meghatározottakat, de elsősorban a tulajdonost, illetőleg a használót terhelik.

(9)[5] Az ingatlan tulajdonosa a közterület feltakarítása során összegyűjtött szemetet, hulladékot, cigarettacsikket a rendszeresített hulladékgyűjtő edényben, vagy zsákban köteles elhelyezni. Amennyiben ennek mennyisége a szokásos háztartási hulladék fogalmánál meghatározott mértéket meghaladja, a rendszeres hulladékszállítás keretein kívül köteles erről gondoskodni, kivéve a védett fák, fasorok lombozata esetén, amelyek listáját az 1. sz. melléklet tartalmazza.

 (10) Ha az ingatlan tulajdonosa vagy bérlője a 9-10. §-okban előírt kötelezettségének nem tesz eleget, a jegyző –a tulajdonos költségére- elrendelheti a szükséges munkálatok elvégeztetését.


5. §


(1) A közterület - ideértve a rajtuk lévő nyílt árkokat és ezek közcélú műtárgyait, a zöldterületeket, a közúti közlekedési és köztéri létesítményeket is kivéve a 7. §-ban említetteket - szervezett tisztántartási feladatainak ellátásáról Keszthely Város Önkormányzatának Képviselő-testülete gondoskodik, a Szolgáltatók bevonásával.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatok ellátását - a téli hóeltakarításra és síkosságmentesítésre is tekintettel – a Szolgáltatók biztosítják évenként pontosított szerződés alapján.

(3)[6]


6. §.[7]


A parkok, nyilvános kertek, sétányok, játszóterek valamint az ezeken keresztül vezető portalanított burkolatú járdák, gyalogutak tisztítása, síkosságmentesítése, a keletkező szemét összegyűjtése és elszállítása a Szolgáltatók feladata.


7. §


(1) A járdáról a szemetet, illetve szennyező anyagot a közútra söpörni tilos.

(2)[8] Az ingatlan tulajdonosa, vagy kezelője köteles a R. 6. §. (1) bekezdésében meghatározott területeken és feladatokon felül:

a./  az ingatlant határoló járdaszakasz (járda hiányában három méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület);

b./  [9]

c./  [10]

d./  az ingatlant határoló járdán felburjánzó gyomot, a burkolat rongálása nélkül kiirtani, valamint az úttest, járda terébe az ingatlanról kilógó ágak, bokrok nyeséséről,

tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról, vegetációs időszak alatt havi rendszerességgel történő kaszálásáról gondoskodni.

(3)[11]

(4)[12]

(5) Vásárok, sport- és egyéb rendezvények tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a terület tisztán tartásáról.

(6)[13] [14]

(7) Ha vita merül fel abban a kérdésben, hogy valamely járdatisztítási kötelezettség kit terhel, a vitában a jegyző dönt.

(8) Eldugulás vagy rongálódás, stb. okozására alkalmas anyagot (szemetet, törmeléket, iszapot, hulladékot, mosogatóvizet, papírost, tűz- vagy robbanásveszélyes anyagot, stb.) árokba, közcsatorna víznyelő aknájába szórni, önteni, vagy bevezetni tilos.

(9) Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezhető, az egészséget veszélyeztetheti, vagy élősdiek számára tápot nyújtana, sem közterületen, sem magánterületen elhelyezni nem szabad.

(10) Közterületen szennyező anyag (pl. tüzelő, építőanyag) 24 órán túli tárolásához közterület-foglalási engedély szükséges.

(11) Amennyiben a tulajdonos (használó, kezelő) a közterület tisztántartására előírtakat nem, vagy nem megfelelő módon teljesíti, költségére a munkát a jegyző elvégeztetheti.

(12) A madarak fészkelőhelyei alatti közterületnek a szennyeződéstől való megtisztítása az ingatlan tulajdonosának a feladata.

(13) Tilos a helyiségek és közterületsávok feltakarításából keletkezett szennyeződést, a szennyvizet a közterületre, illetve a csapadékvíz elvezető rendszerbe seperni, illetve beleönteni.


8. §.


(1) A járdáról a havat, ha szükséges naponta többször is, - a hóesés után nyomban, de legkésőbb reggel 7.00 óráig - el kell távolítani. A 3 m-nél szélesebb úttesteken az út szélén lehet elhelyezni a járdáról letakarított havat. Ennél keskenyebb utaknál a járda úttest felőli részén kell a havat összerakni úgy, hogy a gyalogos közlekedésre legalább 1 m széles, szabad, hómentes terület maradjon.

(2) A közforgalmú közlekedés céljára szolgáló járművek megállóhelyeiben hórakást elhelyezni nem szabad. Ennek eltávolítása a szolgáltatást végző feladata.

(3) Tilos a hórakást a közüzemi és közérdekű létesítményekre, illetve ezek köré (pl. a vízelzáró csap, közkifolyó, gázelzáró, vízelnyelő akna) elhelyezni.

(4) Az ólmos esőtől, jégtől, vagy hótól síkossá vált járdát (járdaszakaszt, gyalogjárót, lépcsőt, stb.), a szükségeshez képest naponta többször is fel kell hinteni. A felhintésre közegészségügyileg veszélyes szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot szabad használni. A szóróanyag beszerzéséről a tisztításra kötelezettnek kell gondoskodni.

(5) Az országos közutak Keszthely város belterületi szakaszának tisztántartása, hó- és síkosságmentesítése a közútkezelő feladata.


9. §.[15]

Köztisztasággal összefüggő egyéb rendelkezések


(1) Az utcai és egyéb elárusítóhelyek (pl. bódék, pavilonok, pecsenyesütők, lángossütők) árusai kötelesek az árusításra kijelölt helyet, valamint a használt, kijelölt hely körül 10 méteres sávot tisztántartani és legkésőbb reggel 7 óráig megtisztítani. Az árusításból keletkező hulladék összegyűjtésére köteles az árus az előírt típusú szeméttároló edényt biztosítani és a szemét elszállítására a Szolgáltatókkal szerződést kötni.

(2)[16] [17]

 (3) Boltok, üzletek előtt esztétikailag megfelelő hulladékgyűjtőket kell az üzemeltetőnek a nyitvatartás ideje alatt alkalmazni, biztosítva azok szükség szerinti ürítését.

(4) Keszthely város belterületén a kézi gyűjtőedényből történt szemétszállítást rendszeresen - minimum heti két alkalommal - míg az útfelület mosási, seprési munkákat évente történő feladat-meghatározás alapján kell végezni.

(5) A közforgalmú közlekedést biztosító járművek végállomása és a hozzátartozó területek tisztántartási kötelezettsége az üzemeltető (MÁV, VOLÁN) a várakozóhelyek (megállók) tisztántartása, a felépítmények - végállomás kivételével - tisztántartása a Szolgáltatók feladata.

(6) A szemét elszállításával, elhelyezésével, kezelésével kapcsolatosan tilos minden olyan magatartás, illetőleg tevékenység, amely a város köztisztasági helyzetét, közegészségügyi, illetve higiéniai követelményeit sérti, vagy veszélyezteti.

(7) Közterületen gépjárművet mosni tilos.

(8) A városi fizetőparkoló rendszerbe bevont parkolóhelyek takarítása az üzemeltető feladata.

(9) Tilos a hulladékgyűjtő edénybe forró hamut és salakot, valamint minden olyan anyagot tenni, amely tűz-, illetve balesetveszélyt idéz elő, a környezetre ártalmas, illetőleg a gyűjtő gépjármű állagát rontja.

(10)[18] Tilos a dohányzás - vendéglátóipari előkertek kivételével - Keszthely város közigazgatási határain belül az alábbi közterületeken:

  1. oktatási, nevelési intézmények,
  2. egészségügyi intézmények,
  3. sport és kulturális intézmények,
  4. egyházi épületek és intézmények,
  5. közhivatalok előtt,

játszótereken, játszóhelyeken és játszóterek közvetlen közelében.



A köztisztasági szolgáltatás ellátása


10. §


A köztisztasággal és a településtisztasággal kapcsolatos önkormányzati feladatok ellátása érdekében Keszthely Város Önkormányzata a háztartási hulladék rendszeres összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.


Ellenőrzés


11.§[19]




Szabálysértés


12. § [20]


13. §[21]






Záró rendelkezések


14. §


(1) E rendelet 2005. január 1. napján lép hatályba.

(2) Egyidejűleg a Keszthely Város Tanácsának a Köztisztaság fenntartásáról szóló 4/1987. (IX.30.) számú rendelete, továbbá az azt módosító 1/1990. (III.9.) számú tanácsrendelet, Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete 19/1992. (XI.26.), 12/1994. (V.1.), 26/1995. (1996. I.1.), 32/1996. (XI.28.), 10/1997.(IV.24.), 7/1998.(III.31.), 10/1999. (V.1.), 4/2000.(II.24.), 39/2000.(XII.28.), 10/2002.(IV.12.) számú rendeletei hatályukat vesztik.

(3) E rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben, 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban az Európai Közösség jogszabályaival összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.






Dr. Markó Péter                                                                  Mohácsi József

         jegyző                                                                           polgármester

            sk.                                                                                         s.k.



1. számú melléklet


Helyi védett természeti értékek

Várkert

Kossuth L. u.

Deák F. u. Vadgesztenye fasor

Szent Miklós Temető

Béri B. Á. u. vadgesztenye fasor

Bercsényi M. u. Vadgesztenye fasor

Csapás u. fekete fenyő fasor

Tapolcai u. japánakác fasor

Erzsébet királyné. u. 30. Platán fa

Balatoni múzeum kertje

Deák 16. PATE udvar

Deák 57. PATE udvar

Pethe F. Kollégium Jubileumi park, botanikus kert

Georgikon u. DÉDÁSZ telep Platán fa

Madách u. vadgesztenye fasor

Helikon park

Fenyves fasor

Vadgesztenye fasor (71 es út)




[1]

Módosította a 31/2011. (IX. 30.) rendelet. Hatályos 2011. október 1-től.

[2]

Módosította a 31/2011. (IX. 30.) rendelet. Hatályos 2011. október 1-től.

[3]

Módosította a 31/2011. (IX. 30.) rendelet. Hatályos 2011. október 1-től.

[4]

Módosította a 31/2011. (IX. 30.) rendelet. Hatályos 2011. október 1-től.

[5]

Módosította a 31/2011. (IX. 30.) rendelet. Hatályos 2011. október 1-től.

[6]

Hatályon kívül helyezte a 31/2011. (IX. 30.) rendelet 2011. október 1-től.

[7]

Módosította a 31/2011. (IX. 30.) rendelet. Hatályos 2011. október 1-től.

[8]

Módosította a 31/2011. (IX. 30.) rendelet. Hatályos 2011. október 1-től.

[9]

Hatályon kívül helyezte a 26/2018. (XI.29.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. november 30. napjától.

[10]

Hatályon kívül helyezte a 26/2018. (XI.29.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. november 30. napjától.

[11]

Hatályon kívül helyezte a 26/2018. (XI.29.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. november 30. napjától. 

[12]

Hatályon kívül helyezte a 26/2018. (XI.29.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. november 30. napjától.

[13]

Módosította a 27/2009.(VI.26.) rendelet. Hatályos: 2009. július 15.


[14]

Hatályon kívül helyezte a 26/2018. (XI.29.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. november 30. napjától

[15]

Módosította a 27/2009.(VI.26.) rendelet. Hatályos: 2009. július 15.

[16]

Módosította a 27/2009.(VI.26.) rendelet. Hatályos: 2009. július 15.


[17]

Hatályon kívül helyezte a 26/2018. (XI.29.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. november 30. napjától

[18]

Beillesztette a 27/2009.(VI.26.) rendelet. Hatályos: 2010. január 1.

[19]

Hatályon kívül helyezte a 26/2018. (XI.29.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan 2018. november 30. napjától

[20]

Hatályon kívül helyezte a 21/2012. (V. 31.) önkormányzati rendelet 2012. június 1-től.

[21]

Hatályon kívül helyezte a 21/2012. (V. 31.) önkormányzati rendelet 2012. június 1-től.