Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/1999.(VI.30.) önkormányzati rendelete

az útépítési és közművesítési hozzájárulásról

Hatályos: 1999. 07. 01- 2014. 02. 27

Keszthely Város Önkormányzata az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 28. § (1) bekezdésében foglaltak megvalósítására, a 28. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az önkormányzat által létesített helyi közút, járda illetve közművek létesítéséről, illetve költségeinek az érintett ingatlanok tulajdonosaira történő áthárításáról az alábbi rendeletet alkotja:


A RENDELET HATÁLYA

1. §

 A rendelet hatálya Keszthely Város Önkormányzata közigazgatási területén (továbbiakban: Önkormányzat) által létesített, helyi lakossági érdekeket szolgáló helyi közút, illetőleg közművek által közvetlenül érintett ingatlanok tulajdonosaira terjed ki.


ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

2. §

 E rendelet alkalmazásában:

1. Közmű: szennyvíz- és csapadékvíz csatorna, víz- gázvezeték.

2. Helyi közút: az út és műtárgyai, valamint tartozékai a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény és a közutak igazgatásáról szóló 19/1994. (V. 31.) KHVM rendelet szerint.

3. Létesítmény: helyi közút és közmű.

4. Teljes létesítési költség: minden a létesítmény megvalósításával összefüggésben felmerülő költség (terület tulajdonjogának megszerzése; szolgalom alapítása; tervezés- és engedélyezés, bonyolítás díja; kivitelezéssel, üzembe helyezéssel kapcsolatos költségek stb.)

5. Közvetlenül érintett ingatlan: olyan helyrajzi számmal rendelkező ingatlan, melynek megközelítését és ellátását biztosító út és közműépítéséről az Önkormányzat gondoskodik.


A HOZZÁJÁRULÁS

3. §

 (1) Az önkormányzati beruházásban végzett helyi közútépítés és közművesítés költségeit az e rendeletben meghatározottak alapján a közvetlenül érintett ingatlanok tulajdonosaira kell áthárítani.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezésnek megfelelően a rendelet hatályba lépését követően, az Önkormányzat által létesített szennyvíz- és csapadékvíz csatorna, víz- és gázvezeték, valamint közút által közvetlenül érintett ingatlan tulajdonosai létesítményenként egyszeri útépítési és közművesítési hozzájárulást (továbbiakban: hozzájárulás) kötelesek fizetni:

(3) E rendelet alapján nem kell hozzájárulást fizetni:

a.) a meglévő létesítmény korszerűsítése (felújítása, karbantartása, cseréje) esetében,

b.) a vízvezeték, illetve a szennyvízcsatorna után, ha az érintett ingatlan egészséges vízellátása, illetve szennyvíz kezelése - a létesítményre előírt engedélyek alapján a beruházás megkezdése előtt megvalósított - rendeltetésszerű használatra alkalmas közműpótló beruházással (pl.: fúrt kút, házi szennyvíztisztító) biztosított,

c.) az olyan létesítmény után, amelyet

- az önkormányzati telekértékesítés esetében az építési telek eladási árának megállapításakor figyelembe vettek,

- az ingatlan tulajdonosai által önként vállalt hozzájárulásból létesítenek.


A HOZZÁJÁRULÁS ALAPJA ÉS MÉRTÉKE

4. §

 (1) A hozzájárulás összegét a költségvetési és egyéb támogatásokkal csökkentett teljes létesítési költségből a közvetlenül érintett ingatlanhoz kiépített út- és közműcsatlakozások száma szerint kell megállapítani.

(2) A hozzájárulás mértéke létesítményenként az előzőek szerint egy csatlakozásra számított bekerülési költséghez viszonyítva:

 a.) út és csapadékvíz csatorna   30 %  de legfeljebb  420.000,- Ft

 b.) járda  30 %  de legfeljebb  180.000,- Ft

 c.) kerékpárút  30 %  de legfeljebb  180.000,- Ft

 d.) szennyvíz csatorna  50 %  de legfeljebb  180.000,- Ft

 e.) vízvezeték  50 %  de legfeljebb  75.000,- Ft

 f.) gázvezeték  50 %  de legfeljebb  75.000,- Ft


A HOZZÁJÁRULÁS MEGFIZETÉSE

5. §

 (1) Az önkormányzat az ingatlantulajdonosokkal - a közműépítés feltételeiről, az ingatlantulajdonosok által fizetendő hozzájárulás összegéről, megfizetésének feltételeiről - megállapodást köt. A megállapodást a beruházás megkezdése előtt meg kell kötni, amennyiben a megállapodás megkötését az érintett ingatlantulajdonosoknak több mint 2/3 része támogatja, akkor a megállapodásban rögzített hozzájárulást a megállapodást alá nem író ingatlantulajdonosok is kötelesek megfizetni.

(2) Az ingatlantulajdonosok által fizetendő hozzájárulás összegét e rendeletben megállapított mérték alapján kell megállapítani.

(3) Amennyiben a tulajdonos a hozzájárulást határidőn belül nem tudja megfizetni, kérelmére a 3. §. (2) bekezdés szerinti kötelezés kézhezvételének napjától számított 1 év időtartamra a Polgármester - a Ptk.-ban meghatározott mértékű kamattal terhelt - részletfizetési kedvezményt adhat.

(4) A közvetlenül érintett ingatlanra az ingatlantulajdonos által fizetendő hozzájárulás összegének erejéig, annak biztosításaként a hozzájárulás megfizetéséig az ingatlan-nyilvántartásba Keszthely Város Önkormányzata javára jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni. A jelzálogjog bejegyeztetéséről és a hozzájárulás megfizetését követően annak az ingatlan nyilvántartásból való törléséről a jegyző gondoskodik.

(5) Ha az ingatlant tulajdonosa a hozzájárulás megfizetése előtt elidegeníti, a még fennálló hátralék - az elidegenítéssel egyidejűleg - egyösszegben esedékessé válik.


6. §

 E rendelet 1999. július 1-jén lép hatályba.


                                   Vincze Józsefné dr. s.k.                                   Dr. Szabó Imre s.k.

                                               jegyző                                                      polgármester