Galambok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2020.(II.13.) Önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 08. 12- 2020. 12. 20

Galambok Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, valamint a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat – és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. §. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény helyi önkormányzatokra vonatkozó előírásaira az alábbi rendeletet alkotja:


1. § A rendelet hatálya


 (1)  A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő önállóan működő és gazdálkodó szerveire.

(2)  Az önkormányzat költségvetési szervei: Galamboki Közös Önkormányzati Hivatal,

       Galamboki Szolgáltató Központ


2. § A költségvetés bevételei és kiadásai



1)  [1]  A képviselő-testület az önkormányzat és intézménye 2020. évi költségvetését:

293 711 557 Ft

Költségvetési bevétellel

293 711 557 Ft

Költségvetési kiadással

0 Ft

0 Ft

  0 Ft

Költségvetési egyenleggel

-ebből működési

           felhalmozási

állapítja meg.




(2)   Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A költségvetési kiadásokat és azok részletezését a 2. melléklet és a 2.1. és 2.2 melléklet szerint állapítja meg.

(4)   A költségvetési bevételeket és azok részletezését a 3. melléklet és a 3.1. melléklet szerint állapítja meg.

 (5)  A működési és felhalmozási hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának működési és felhalmozási célú igénybevételét rendeli el.

(6)   A költségvetés nem tartalmaz olyan fejlesztési célokat, melyek magvalósításához adósságot keletkeztető ügylet megkötése válhat szükségessé, így ezen adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összege nulla.


3. § A költségvetés részletezése


A Képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1)   Az Önkormányzat működési célú bevételeinek és kiadásainak mérlegét közgazdasági tagolásban a 6. melléklet tartalmazza.

(2)   Az Önkormányzat felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak mérlegét közgazdasági tagolásban az 7. melléklet tartalmazza.

(3)   Az Önkormányzat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladataihoz kapcsolódó kiadásokat és bevételeket a 8. melléklet tartalmazza.     

(4)   Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felhalmozási kiadásokat felújítási célonként, valamint beruházási feladatonkénti részletezését a 9. szerint határozza meg.

(5)   Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat, adott kedvezményeket a 10. melléklet tartalmazza.

(6)   Az önkormányzat költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatait főbb csoportokban – tájékoztató jelleggel – a 11. melléklet tartalmazza.

(7)   Az Önkormányzat éves létszám-előirányzatát a 12. melléklet tartalmazza

(8)   Az Önkormányzat 2020. évi előirányzat-felhasználási tervét a 13. melléklet

       tartalmazza.       

(9)   Az Önkormányzatnak többéves kihatással járó döntésekből származó fizetési kötelezettségét a 14-es melléklet tartalmazza

(10) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 15. melléklet tartalmazza.

(11) A 2020. évi költségvetési támogatásokat jogcímenkénti bemutatását a 16. melléklet tartalmazza

(12) Az Önkormányzat béren kívüli juttatásként 200.000 Ft bruttó cafetéria keretet     biztosít.

(13) Az Önkormányzat a köztisztviselői illetményalapot 46 380 Ft-ban állapítja meg.

(14) Az Önkormányzat lakhatási támogatás alapját négyzetméterenként 450 Ft-ban állapítja meg

                    


4. § A költségvetés végrehajtásának szabályai


  1. Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
  2. A költségvetési egyensúly megtartása érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.
  3. Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.


  1. Amennyiben év közben a gazdálkodási feltételekben olyan kedvezőtlen változások következnek be, melyek a költségvetés végrehajtását alapvetően veszélyeztetik, a polgármester a képviselő-testület utólagos jóváhagyása mellett, - teljes önkormányzati körben - a kötelezettségvállalási (pénzfelhasználási) jogköröket felfüggesztheti, vagy korlátozhatja.


  1. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat költségvetési számláján az átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezésére, rövid lejáratú értékpapír vásárlására.


  1. Kifizetést csak a költségvetési rendeletben jóváhagyott célokra és feladatokra lehet teljesíteni. Többletfeladattal járó kötelezettségvállalás csak a források egyidejű biztosításával és az előirányzat emelésével egyidejűleg történhet.


  1. Többletbevételek terhére kötelezettséget csak oly módon lehet vállalni, hogy a pénzeszközök költségvetési számlán történő jóváírása megelőzze a kötelezettségvállalás dátumát.


  1. Az Önkormányzat esetében a polgármester, az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 4/2013.( I.11.) számú Kormányrendelet alapján elrendelheti meghatározott behajthatatlan követelések törlését.


  1. A képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti időszakban (2020. január 1-től a tárgyévi költségvetés elfogadásáig) a polgármester az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25.§ (3) bekezdése alapján intézkedett a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban teljesített bevételek és kiadások a 2011. évi CXCV. törvény  25.§ (4) bekezdése szerint ezen költségvetési rendeletbe és mellékleteibe beépültek, azt tartalmazzák.


  1. A költségvetéssel összefüggő intézkedéseket a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatában és a jelen rendeletben átruházott hatáskör alapján a polgármester jogosult megtenni.


  1. Az önkormányzati pályázatokról és azok önrészének mértékéről a képviselő testület határozattal dönt.


  1. Az államháztartás alrendszereiből, továbbá az EU forrásokból finanszírozott vagy támogatott szervezetek, számára számadási kötelezettséget kell előírni a részükre céljelleggel juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról. A finanszírozó köteles ellenőrizni a felhasználást és a számadást. Amennyiben a finanszírozott vagy támogatott szervezet, illetve magánszemély az előírt számadási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, e kötelezettségének teljesítéséig a további finanszírozást, támogatást fel kell függeszteni. A támogatások jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót – külön jogszabályokban meghatározottak szerint – visszafizetési kötelezettség terheli.


  1. Galambok Község Önkormányzata a 2020. évben bevételeit és kiadásait a Takarékbank vezetett számlákon bonyolítja.


  1. Házipénztára készpénz ellátását a Takarékbank pénztárából való készpénzfelvétellel biztosítja.


    (15)A képviselő-testület az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. §     (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a készpénzben teljesített kiadások eseteit az alábbiak szerint határozza meg: a K1-K9 rovatokon teljesített kiadások kiadási tételenként 200.000 Ft-ot meg nem haladó mértékig teljesíthetők készpénzben.


5. § Az előirányzatok módosítása


  1. A képviselő-testület a költségvetési rendelet előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


  1. Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra a polgármester az alábbiak szerint jogosult:

 A működési kiadások személyi és dologi kiadási előirányzatain belül, a  feladatok közötti átcsoportosítást engedélyezheti. Új feladatokra csak a források egyidejű megjelölésével lehet átcsoportosítani


 (3) A képviselő-testület a költségvetési rendelet előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(4)   Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


6. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


(1)   Az önkormányzat ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.

(2)   Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Numerikus Szumma Kontroll Bt. útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.



7.§ Záró és vegyes rendelkezések


(1)   Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit a 2020. költségvetési év során alkalmazni kell.



                        Szabó Tamás                          Dr. Beke-Megál Izabella

                        polgármester                                       jegyző




Záradék:

A rendelet kihirdetve: 2020. február 13.



                                                                       Dr. Beke-Megál Izabella

                                                                                   jegyző




HATÁSVIZSGÁLATI LAP


Galambok Község Önkormányzat Képviselőtestülete

3/2020.(II.13.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről




  1. Társadalmi hatások

A költségvetési rendelet alapján végrehajtott gazdálkodás az állampolgárok számára nyomon követhető, átfogó képet ad az önkormányzat pénzügyi helyzetéről, a végrehajtandó feladatokról, a tervezett fejlesztésekről, lehetőséget teremt az önkormányzati gazdálkodás ellenőrzésére.


  1. Gazdasági, költségvetési hatások

A költségvetés nemzetgazdasági hatása az, hogy az államháztartás része, a különböző jogcímeken a központi költségvetésből igényelhető támogatások révén. A költségvetési rendelet helyi gazdasági hatása nem releváns.


  1. Környezeti hatások

Nincs


  1. Egészségi következmények

Nincs


  1. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások

Nincs


  1. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei

A költségvetési rendelet megalkotása kötelező az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. számú törvény 23. § (1) bekezdése alapján.


  1. A jogszabály alkalmazáshoz szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:

A személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.



Galambok, 2020. február 10.

                                                              



                                                                                                              Dr. Beke-Megál Izabella

                                                                                                                           jegyző






A rendelet-tervezetben szereplő helyi rendeletet a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. Törvény 18. §-ában foglaltaknak megfelelően eljárva - az alábbiak szerint indoklom.

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. § (2) bekezdése szerint a helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait.

A költségvetési rendelet tervezetét az államháztartásról szóló 2011. évi CXV. törvény 24. § (3) bekezdése alapján a polgármester a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek. 2020-ben a költségvetési rendelet-tervezet benyújtásának határideje 2020. február 15.

Jelen rendelet megalkotásával ezen kötelezettségünknek teszünk eleget.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

1. §

Galambok Község Önkormányzata költségvetési rendeletének hatályát állapítja meg, amely kiterjed az önkormányzatra.

2. §

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2) a) pontja szerinti költségvetési bevételi és kiadási előirányzatait határozza meg önkormányzati szinten.  Galambok Község Önkormányzata 2020. költségvetési főösszege 293 211 557 Ft.

A (2), (3) és (4) bekezdések szerinti mellékletek az államháztartásról szóló törvény 23. § (2) aa) pontja szerinti bontásban mutatja be a költségvetési előirányzatokat.

3.     §

A költségvetés részletezését az (1) – (12) pont szerinti mellékleteken keresztül mutatja be az államháztartásról szóló törvény 23. § (2) bekezdés ab) - g) pontja, a 24.  § (4) bekezdése, valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet 24.  § (2) bekezdése szerinti kimutatásokat.

4.  §

A költségvetés végrehajtásának általános szabályait tartalmazza, hivatkozva a törvény 25. § (3) – (4) bekezdésére.

5. §

Az előirányzatok módosítását tartalmazza az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. §-a alapján. A képviselő-testület él a törvény 34. § (2) bekezdése szerinti lehetőséggel, az előirányzatokon belüli átcsoportosítás lehetőségét meghatározott mértékig a polgármester hatáskörébe utalja.

6. §

Az államháztartásról szóló törvény 70. §-a alapján rendelkezik a belső kontrollrendszerről. A belső ellenőrzést a Numerikus Szumma Kontroll Kft útján látja el.

7. §

A rendelet hatálybalépését tartalmazza.

Galambok, 2020. február 10.



                                                                                   Dr. Beke-Megál Izabella

                                                                                               jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 11/2020.(VII.24.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2020július 25-től.

Mellékletek