Galambok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2019.(III.13.) Önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2019. 03. 13- 2019. 09. 11

Galambok Község Önkormányzat képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény  23. § (2)-(4) bekezdésében, valamint Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény rendelkezései alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) és g) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 111. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva Galambok Község Önkormányzata 2019. évi költségvetéséről és annak végrehajtási feladatairól a következőket rendeli el:    

  1. §

A rendelet hatálya

 (1)  A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő önállóan működő és gazdálkodó szerveire.

(2)  Az önkormányzat költségvetési szervei: Galamboki Közös Önkormányzati Hivatal,

       Galamboki Szolgáltató Központ


  1. §

     A költségvetés bevételei és kiadásai


(1)  A képviselő-testület az önkormányzat és intézménye 2019. évi költségvetését:


282 604 228 Ft

Költségvetési bevétellel

282 604 228 Ft

Költségvetési kiadással

0 Ft

0 Ft

  0 Ft

Költségvetési egyenleggel

-ebből  működési

           felhalmozási

állapítja meg.


(2)   Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A költségvetési kiadásokat és azok részletezését a 2. melléklet és a 2.1. és 2.2 melléklet szerint állapítja meg.

(4)   A költségvetési bevételeket és azok részletezését a 3. melléklet és a 3.1. melléklet szerint állapítja meg.

 (5)  A működési és felhalmozási hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának működési és felhalmozási célú igénybevételét rendeli el.

(6)   A költségvetés nem tartalmaz olyan fejlesztési célokat, melyek magvalósításához adósságot keletkeztető ügylet megkötése válhat szükségessé, így ezen adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összege nulla.


3. §


A költségvetés részletezése


A Képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1)   Az Önkormányzat működési célú bevételeinek és kiadásainak mérlegét közgazdasági tagolásban a 6. számú melléklet tartalmazza.

(2)   Az Önkormányzat felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak mérlegét közgazdasági tagolásban az 7. számú melléklet tartalmazza.

(3)   Az Önkormányzat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladataihoz kapcsolódó kiadásokat és bevételeket a 8. számú melléklet tartalmazza.     

(4)   Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felhalmozási kiadásokat felújítási célonként, valamint beruházási feladatonkénti részletezését a 9. melléklet szerint határozza meg.

(5)   Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat, adott kedvezményeket a 10. számú melléklet tartalmazza.

(6)   Az önkormányzat költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatait főbb csoportokban – tájékoztató jelleggel – a 11. számú melléklet tartalmazza.

       (7)   Az Önkormányzat éves létszám-előirányzatát a 12. számú melléklet tartalmazza

       (8)   Az Önkormányzat 2019. évi előirányzat-felhasználási tervét a 13. számú melléklet

       tartalmazza.       

(9)   Az Önkormányzatnak többéves kihatással járó döntésekből származó fizetési kötelezettségét a 14-es számú melléklet tartalmazza

(10) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 15. melléklet tartalmazza.

(11) A 2019. évi költségvetési támogatásokat jogcímenkénti bemutatását a 16. számú melléklet tartalmazza

(12) Az Önkormányzat béren kívüli juttatásként 200.000 Ft bruttó cafetéria keretet     biztosít.

(13) Az Önkormányzat a köztisztviselői illetményalapot 46 380 Ft-ban állapítja meg.

(14) Az Önkormányzat lakhatási támogatás alapját négyzetméterenként 450 Ft-ban állapítja meg

                    


4. §

A költségvetés végrehajtásának szabályai


  1. Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
  2. A költségvetési egyensúly megtartása érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.
  3. Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.


  1. Amennyiben év közben a gazdálkodási feltételekben olyan kedvezőtlen változások következnek be, melyek a költségvetés végrehajtását alapvetően veszélyeztetik, a polgármester a képviselő-testület utólagos jóváhagyása mellett, - teljes önkormányzati körben - a kötelezettségvállalási (pénzfelhasználási) jogköröket felfüggesztheti, vagy korlátozhatja.


  1. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat költségvetési számláján az átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezésére, rövid lejáratú értékpapír vásárlására.


  1. Kifizetést csak a költségvetési rendeletben jóváhagyott célokra és feladatokra lehet teljesíteni. Többletfeladattal járó kötelezettségvállalás csak a források egyidejű biztosításával és az előirányzat emelésével egyidejűleg történhet.


  1. Többletbevételek terhére kötelezettséget csak oly módon lehet vállalni, hogy a pénzeszközök költségvetési számlán történő jóváírása megelőzze a kötelezettségvállalás dátumát.


  1. Az Önkormányzat esetében a polgármester, az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 4/2013.( I.11.) számú Kormányrendelet alapján elrendelheti meghatározott behajthatatlan követelések törlését.


  1. A képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti időszakban (2019. január 1-től a tárgyévi költségvetés elfogadásáig) a polgármester az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25.§ (3) bekezdése alapján intézkedett a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban teljesített bevételek és kiadások a 2011. évi CXCV. törvény  25.§ (4) bekezdése szerint ezen költségvetési rendeletbe és mellékleteibe beépültek, azt tartalmazzák.



  1. A költségvetéssel összefüggő intézkedéseket a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatában és a jelen rendeletben átruházott hatáskör alapján a polgármester jogosult megtenni.



  1. Az önkormányzati pályázatokról és azok önrészének mértékéről a képviselő testület határozattal dönt.


  1. Az államháztartás alrendszereiből, továbbá az EU forrásokból finanszírozott vagy támogatott szervezetek, számára számadási kötelezettséget kell előírni a részükre céljelleggel juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról. A finanszírozó köteles ellenőrizni a felhasználást és a számadást. Amennyiben a finanszírozott vagy támogatott szervezet, illetve magánszemély az előírt számadási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, e kötelezettségének teljesítéséig a további finanszírozást, támogatást fel kell függeszteni. A támogatások jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót – külön jogszabályokban meghatározottak szerint – visszafizetési kötelezettség terheli.


  1. Galambok Község Önkormányzata a 2019. évben bevételeit és kiadásait a M7 Takarékszövetkezetnél vezetett számlákon bonyolítja.


  1. Házipénztára készpénz ellátását a M7 Takarékszövetkezet pénztárából való készpénzfelvétellel biztosítja.


    (15)A képviselő-testület az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. §     (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a készpénzben teljesített kiadások eseteit az alábbiak szerint határozza meg: a K1-K9 rovatokon teljesített kiadások kiadási tételenként 200.000 Ft-ot meg nem haladó mértékig teljesíthetők készpénzben.


5. §


Az előirányzatok módosítása


  1. A képviselő-testület a költségvetési rendelet előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.


  1. Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra a polgármester az alábbiak szerint jogosult:

 A működési kiadások személyi és dologi kiadási előirányzatain belül, a  feladatok közötti átcsoportosítást engedélyezheti. Új feladatokra csak a források egyidejű megjelölésével lehet átcsoportosítani



 (3) A képviselő-testület a költségvetési rendelet előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(4)   Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.


6. §


A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


(1)   Az önkormányzat ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.

(2)   Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Zalakarosi Többcélú Kistérségi Társulás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.



7. §


Záró és vegyes rendelkezések


  1. Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit a 2019. költségvetési év során alkalmazni kell.


                             Vlasicsné Dörgönye Márta                                           Bertók Ferenc

                                        jegyző                                                                 polgármester




Kihirdetve: 2019. március 13.


Vlasicsné Dörgönye Márta

 jegyző




HATÁSVIZSGÁLATI LAP


Galambok Község Önkormányzat Képviselőtestülete

2/2019.(III.13.) számú önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről




  1. Társadalmi hatások

A költségvetési rendelet alapján végrehajtott gazdálkodás az állampolgárok számára nyomon követhető, átfogó képet ad az önkormányzat pénzügyi helyzetéről, a végrehajtandó feladatokról, a tervezett fejlesztésekről, lehetőséget teremt az önkormányzati gazdálkodás ellenőrzésére.


  1. Gazdasági, költségvetési hatások

A költségvetés nemzetgazdasági hatása az, hogy az államháztartás része, a különböző jogcímeken a központi költségvetésből igényelhető támogatások révén. A költségvetési rendelet helyi gazdasági hatása nem releváns.


  1. Környezeti hatások

Nincs


  1. Egészségi következmények

Nincs


  1. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások

Nincs


  1. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei

A költségvetési rendelet megalkotása kötelező az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. számú törvény 23. § (1) bekezdése alapján.


  1. A jogszabály alkalmazáshoz szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:

A személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.



Galambok, 2019. március 05.

                                                              



                                                                                                              Vlasicsné Dörgönye Márta

                                                                                                                             jegyző




A rendelet-tervezetben szereplő helyi rendeletet a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. Törvény 18. §-ában foglaltaknak megfelelően eljárva - az alábbiak szerint indoklom.

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. § (2) bekezdése szerint a helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait.

A költségvetési rendelet tervezetét az államháztartásról szóló 2011. évi CXV. törvény 24. § (3) bekezdése alapján a polgármester a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig nyújtja be a képviselő-testületnek. 2019-ben a költségvetési rendelet-tervezet benyújtásának határideje 2019. február 15.

Jelen rendelet megalkotásával ezen kötelezettségünknek teszünk eleget.


RÉSZLETES INDOKOLÁS


1. §


Galambok Község Önkormányzata költségvetési rendeletének hatályát állapítja meg, amely kiterjed az önkormányzatra.


2. §


Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2) a) pontja szerinti költségvetési bevételi és kiadási előirányzatait határozza meg önkormányzati szinten.  Galambok Község Önkormányzata 2019. költségvetési főösszege 282 604 228 Ft.

A (2), (3) és (4) bekezdések szerinti mellékletek az államháztartásról szóló törvény 23. § (2) aa) pontja szerinti bontásban mutatja be a költségvetési előirányzatokat.


3.     §


A költségvetés részletezését az (1) – (12) pont szerinti mellékleteken keresztül mutatja be az államháztartásról szóló törvény 23. § (2) bekezdés ab) - g) pontja, a 24.  § (4) bekezdése, valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet 24.  § (2) bekezdése szerinti kimutatásokat.


4.  §


A költségvetés végrehajtásának általános szabályait tartalmazza, hivatkozva a törvény 25. § (3) – (4) bekezdésére.


5. §


Az előirányzatok módosítását tartalmazza az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 34. §-a alapján. A képviselő-testület él a törvény 34. § (2) bekezdése szerinti lehetőséggel, az előirányzatokon belüli átcsoportosítás lehetőségét meghatározott mértékig a polgármester hatáskörébe utalja.


6. §


Az államháztartásról szóló törvény 70. §-a alapján rendelkezik a belső kontrollrendszerről. A belső ellenőrzést a Numerikus Szumma Kontroll Kft útján látja el.


7. §

A rendelet hatálybalépését tartalmazza.


Galambok, 2019.március 05.



                                                                                  Vlasicsné Dörgönye Márta

                                                                                              jegyző