Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2014.(III.20.) önkormányzati rendelete a közterület tisztántartásáról

Hatályos: 2014. 04. 01


Balkány Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában, a 48. § (4) bekezdés b) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró illetékes környezetvédelmi igazgatási szervek véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. §

(1) A rendelet célja, Balkány Város közigazgatási területén a köztisztaság, a környezetvédelem érvényesítése, ezáltal a város általános környezeti kultúrájának javítása, valamint olyan helyi szabályok megállapítása, melyek biztosítják a város köztisztaságával, környezetvédelmével összefüggő feladatok eredményes végrehajtását.

(2) Az önkormányzati rendelet céljának elérése érdekében a település közigazgatási területén minden tevékenységet úgy kell gyakorolni, hogy a környezetet a lehető legkisebb mértékben terhelje, illetve a környezet terhelése és igénybevétele csökkenjen.

2. A rendelet hatálya

2. §

(1)A rendelet hatálya Balkány Város közigazgatási területére terjed ki.

(2)A rendelet tárgyi hatálya az (1) bekezdés szerinti területen az ingatlanok és a közterületek tisztántartásával, valamint a köztisztasággal összefüggő tevékenységre terjed ki.

(3)A rendelet személyi hatálya kiterjed a Balkány Város közigazgatási területén tartózkodó természetes személyekre, jogi személyekre, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre, továbbá valamennyi ingatlantulajdonosra és ingatlanhasználóra  (a továbbiakban együtt: ingatlanhasználó).


3. §

(1)A rendelet hatálya nem terjed ki a veszélyes hulladékra, valamint a települési szilárd hulladékra, a települési folyékony hulladékra és a velük összefüggő tevékenységre.

(2)Balkány Város közigazgatási területén a szervezett szilárdhulladék-szállításról az önkormányzat gondoskodik, amelynek részletes szabályait külön önkormányzati rendeletben állapítja meg.



II. Fejezet

Közterület tisztántartása

3. Az önkormányzat feladata


4. §

A közterületek rendszeres tisztántartásáról, a zöldterületek, parkok fenntartásáról az önkormányzat egyrészt saját maga, másrészt az érintett ingatlantulajdonosok kötelezésével gondoskodik.


4. Az ingatlanhasználó feladatai

5. §

(1)Az ingatlanhasználó a köztisztaság megőrzésében a jelen rendeletben meghatározottak szerint köteles hathatóan közreműködni és a települési környezet szennyeződését, fertőzését eredményező tevékenységtől, illetve magatartástól tartózkodni.

(2)Az ingatlanhasználónak a közterület tisztántartásával, a zöldterület, a zöldterület, park ápolásával kapcsolatos feladatai:

a)az ingatlan előtti – úszótelek esetén az épület körüli – járdának, (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület 10 méteres körzetén belüli területének a gondozása, tisztántartása, szemét- és gyommentesítése, burkolt területeken a hó eltakarítása és síkosság-mentesítése – ha két közúttal is érintkezik, a fenti feladatok mindkét irányra vonatkoznak,

b)az ingatlan melletti nyílt ároknak és műtárgyainak tisztántartása, gyommentesítése,

c)a két szomszédos terület, épület közötti – kiépített úttal, járdával ellátott vagy anélküli – közforgalmi területsáv vagy átjáró esetében a tisztántartási kötelezettség a tulajdonosok között fele-fele arányban oszlik meg,

d)az ingatlanon lévő madarak fészkelő helyei alatti közterület szennyeződéstől való megtisztítása.

(3)Az ingatlanhasználó a közterület tisztítása során összegyűjtött települési szilárd
hulladékot köteles a hulladékgazdálkodást végző közszolgáltató által rendelkezésre bocsátott gyűjtőedényben elhelyezni.

(4)Az ingatlanhasználónak az épület, telekingatlan tisztántartásával kapcsolatos feladatai:

a)a település központjában folyamatosan, a település egyes területein évente legalább
kétszer az épület homlokzatának (kerítésének) a földszint magasságáig történő
letakarítása,

b)az épület faláról, kerítéséről az időszerűségüket vesztett, szakadt, jogellenesen
elhelyezett falragaszok, festések stb. folyamatos eltávolítása,

c)mind a beépített, mind a beépítetlen ingatlan tisztántartása, gyommentesítése, a járda
és úttest fölé benyúló ágak, bokrok megfelelő nyesése,

d)a beépítetlen vagy időszakosan használt ingatlan tulajdonosa köteles az utca felöl
látható táblát elhelyezni, amelyen a köztisztasági kötelezettség megállapítása céljából
fel kell tüntetni az ingatlantulajdonos vagy használó nevét, címét,

e)bontás, építés, felújítás és karbantartás miatt üresen álló ingatlan és az előtte húzódó
járda tisztántartása a kivitelező feladata, ha az nem azonos a tulajdonossal: az építési
munka kivitelezője köteles az építés területét és közvetlen környékét tisztán tartani.


5. A kereskedő, utcai árus és rendezvényszervező kötelezettségei

6. §

(1)Az üzlet, egyéb elárusítóhely, vendéglátó és szolgáltató egység előtti és melletti
járdaszakaszt, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet a tulajdonos köteles tisztán tartani, a keletkezett települési szilárd hulladékot összegyűjteni és elszállításáról gondoskodni. A tulajdonos köteles a burkolt területen a síkosság-mentesítéséről, és a hó eltakarításáról gondoskodni.

(2)Az ingatlan előtti és melletti járdát a tulajdonos köteles naponta mind a téli, mind a nyári
időszakban legkésőbb reggel 9 óráig letakarítani, a nyitva tartás ideje alatt folyamatosan tisztán tartani, zárás előtt összetakarítani.

7. §

(1)Közterületen rendezett vásár, sport- és egyéb rendezvény tartása idején a rendezvény
szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely
biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a területnek és közvetlen környezetének tisztántartásáról, továbbá a terület eredeti állapotban történő
visszaadásáról.

(2)Aki a közterületen közterület-használati hozzájárulás alapján olyan árusító, szolgáltató vagy egyéb tevékenységet folytat vagy kíván folytatni, amely a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás hatálya alá tartozó hulladék keletkezésével jár, köteles azt a település közigazgatási területén közszolgáltatásra jogosult szervnek bejelenteni és a közterületen elvégzendő tevékenység időtartamára a hulladék kezelésére szerződést kötni.

(3)A közterületen szervezett rendezvény során keletkezett hulladék tárolásáról, szállításáról, ártalommentes elhelyezéséről a rendezvény szervezője – a (2) bekezdésben foglaltak szerint – köteles gondoskodni.



6. Síkosság-mentesítés és hó-eltakarítás

8. §


(1)A síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon (homokon, salakon) kívül klorid tartalmú fagyáspontcsökkentő szer (pl. konyhasó) használata csak úgy alkalmazható, hogy a vegyszer egyszeri kijuttatásának mértéke 40 g/m2/n több ne legyen. Az ilyen anyagot tárolóedényben, környezetszennyezést kizáró módon kell tárolni.

(2)Klorid tartalmú vegyszer használata zöldterületen, illetve annak közvetlen környékén
tilos.

(3)Hórakást tilos elhelyezni:

a)útkereszteződésben,

b)útburkolati jelen,

c)járdasziget és járda közé,

d)tömegközlekedésre szolgáló jármű megállójánál,

e)kapubejárat elé,

f)közszolgáltatási felszerelési tárgyra és köré (pl.: vízelzáró csap, gáz- és egyéb
közlétesítmény, lámpaoszlop, hirdetőoszlop stb.)


7. Közterület tisztántartásával összefüggő egyéb rendelkezések

9. §

(1)Tilos:

a)az úttestet, járdát, egyéb közterületet, a közterület felszerelési és berendezési tárgyait szennyvízzel, vizelettel, emberi és állati ürülékkel beszennyezni, megrongálni,

b)a feltakarításból, felmosásból keletkezett szennyeződést, szennyvizet, a közterületre, csapadékvíz elvezető rendszerbe beleseperni, illetőleg beleönteni,

c)a közterületen, zöldterületen lévő növényeket (fa, díszcserje stb.) megrongálni,
csonkítani, leszakítani,

d)a parkosított és füvesített zöldterületet rendeltetés-ellenesen használni.

(2)Ebek által a közterületen okozott szennyezés eltávolításáról az eb tulajdonosa, sétáltatója
köteles haladéktalanul gondoskodni.



III. Fejezet

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri kezelése


8. Az avar és kerti hulladék kezelésének szabályai

10. §


(1)A kerti hulladékot – a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradványt – elsősorban hasznosítani kell.

(2)Amennyiben a kerti hulladék komposztálással történő hasznosítása a helyszínen nem lehetséges, úgy a kerti hulladék gyűjtése tároló edényben történik, és a továbbiakban háztartási hulladékként kezelendő.

(3)A kerti hulladék elszállítására az évente szükség szerint szervezett és meghirdetésre kerülő lomtalanítás is igénybe vehető.


9. Az avar és kerti hulladék égetése

11. §


(1)Avart és kerti hulladékot csak kis mennyiségben, száraz állapotban, jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni, fokozott figyelemmel arra, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, égetése, hősugárzása kárt ne okozzon.

(2)A lakosság egészségének és a levegő tisztaságának védelme érdekében az avar és kerti hulladék égetése csak március 1-jétől május 1-jéig, illetve szeptember 15-től                november 30-ig végezhető, hétköznapokon reggel 7.00 órától este 18.00 óráig, szombaton reggel 7.00 órától 12.00 óráig. Ünnepnapokon és vasárnap avar és kerti hulladék égetése tilos.

(3)A növényi hulladék égetése lakó- és gazdasági épülettől kellő távolságban, biztonságos módon, cselekvőképes nagykorú személy állandó felügyelete mellett történhet.

(4)Nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni enyhe légmozgás (gyenge szél) mellett, száraz időben szabad. Tilos az avar és kerti hulladék égetése szeles, párás, ködös, esős időben, valamint tűzgyújtási tilalom idején.


12. §


(1)Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC, gumi, egyéb veszélyes hulladék, stb.).

(2)Tilos nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot – nedves kerti hulladékot – égetni. A tüzelést végző túlzott füst-, illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani és a levegőszennyezést megszüntetni.



10. A szabadtéri tűzgyújtás szabályai

13. §

(1)A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2)A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad. Veszély esetén – vagy ha arra szükség nincs – a tüzet azonnal el kell oltani.

(3)A tüzelés, a tüzelő berendezés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(4)A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.



11. Záró rendelkezések

14. §

(1)Ez a rendelet 2014. év április hó 1. napján lép hatályba.

(2)Hatályát veszti az avar és kerti hulladékok nyílttéri kezeléséről szóló 8/2006.(V.8.) önkormányzati rendelet.




                                   Pálosi László                                     Karóczkai Istvánné

                                   polgármester                                                jegyző





Záradék:


A rendelet kihirdetve 2014. március 20. napján a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján.


Balkány, 2014. március 20.            

                       


             Karóczkai Istvánné

                                                                                                          jegyző