Hangony Község Polgármesterének 5/2020 (IV.29.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2019. (II. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 04. 30- 2020. 04. 30

Hangony Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában és a 32. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 3/2019. (II. 14.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a következő 15/A. §-sal egészül ki:


„Koronavírushoz kapcsolódó ideiglenes támogatás


15/A. §


(1) Koronavírushoz kapcsolódó ideiglenes támogatásban részesül az a hangonyi lakos, aki az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következtében került keresőtevékenységét hátrányosan érintő rendkívüli élethelyzetbe.

(2) Koronavírus járvánnyal összefüggő rendkívüli élethelyzetnek minősül, ha a veszélyhelyzet kihirdetését követően a kérelmező

a) munkaviszonya a járvánnyal hátrányosan érintett ágazat szerinti foglalkoztatónál megszűnt,

b) munkaviszonyát bármely ágazat szerinti foglalkoztatónál a járvánnyal igazolható összefüggésben szüntették meg,

c) korábbi keresőtevékenységét a járvánnyal összefüggő ok miatt folytatni nem képes.

(3) A (2) bekezdés c) pontja szerinti keresőtevékenységnek kell tekinteni minden olyan igazolt jogviszonyt, amelyből a kérelmezőnek a veszélyhelyzet kihirdetését megelőzően rendszeres jövedelme származott.

(4) A támogatás odaítélésének feltétele, hogy a kérelmező szerepel az állami foglalkoztatási szerv nyilvántartásában.

(5) A támogatás odaítéléséről a kérelem benyújtását követő 8 napon belül a polgármester dönt.

(6) A kérelemhez csatolni kell minden olyan iratot, amely a (2) bekezdésében meghatározott rendkívüli élethelyzetet alátámasztja.

(7) A támogatás összege legfeljebb havi 100.000 Ft, és legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnésének kihirdetése szerinti hónapot követő hat hónap időtartamra lehet megállapítani.

(8) A támogatás havi összegéről és a támogatás időtartamáról a kérelmező rendkívüli helyzetének jellegére tekintettel a polgármester dönt.

(9) A támogatást meg kell szüntetni, ha a támogatás odaítélésének bármely feltétele a megállapított támogatási időtartam alatt megszűnik.”


2. §


A Rendelet 6. §-a következő bekezdéssel egészül ki:


(8) A kérelem benyújtója okirattal köteles igazolni a támogatás tárgyát képező ingatlan használatának jogszerűségét, amennyiben nem tulajdonosa az ingatlannak.


3. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.



                 Kovács Szilárd sk.                                         dr. Sallai Attila sk.

                     polgármester                                                    jegyző



A rendelet kihirdetésre került 2020. április 29.

                                                                                 


dr. Sallai Attila sk.

       jegyző


Mellékletek