Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020(IX.25.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2020. 09. 26- 2021. 03. 30

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

(1) Balatonszentgyörgyi Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) térítésmentesen szociális célú tűzifa támogatást (a továbbiakban: tűzifa támogatás) biztosít annak a szociálisan rászoruló személynek, aki Balatonszentgyörgy község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, életvitelszerűen a településen él és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

(2) A rendelet alkalmazásában a család, egyedül élő, háztartás, jövedelem fogalmára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Sztv.) meghatározottakat kell érteni.

2. §

(1) Az Önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként térítésmentes tűzifa támogatást állapíthat meg:

a) annak a kérelmezőnek, aki az Sztv. szerinti

aa) aktív korúak ellátására,

ab) időskorúak járadékára,

b) gyermeke után rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő kérelmezőnek

c) a halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő kérelmezőnek,

d) a 3 vagy annál több gyermeket nevelő kérelmezőnek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,

e) a nyugellátásban részesülő kérelmezőnek,

ea) ha a családjában az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,

eb) ha egyedül élő és jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.

(2) Az (1) bekezdés a)-d) pontban lévő kérelmezők előnyben részesülnek a tűzifa támogatás odaítélése során.

(3) A tűzifa támogatás mértéke háztartásonként az 5 m3 tűzifa mennyiséget nem haladhatja meg.


(4) Fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkező kérelmező részére állapítható meg tűzifa támogatás.


(5) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a tűzifa támogatás.

(6) A tűzifa támogatásban részesülő a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak a kérelemben megjelölt ingatlanon használhatja fel.

(7) A rendelkezésre álló tűzifa mennyiséget meghaladó tűzifa támogatási igény beérkezése esetén a tűzifa támogatás megítélésénél a 2. § (2) bekezdésében foglaltak alapján a szociális rászorultság elvét érvényre juttatva kell a sorrendet felállítani.

3. §

(1) A tűzifa támogatás megállapítása iránti eljárás a rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul, melyet a Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal szociális ügyintézőjénél 8710 Balatonszentgyörgy, Berzsenyi u.91.) lehet benyújtani 2020. december 31. napjáig.

(2) Tűzifa támogatás hivatalból indított eljárás keretében is megállapítható.

(3) Balatonszentgyörgy Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális célú tűzifa juttatásával kapcsolatos valamennyi hatáskört a Szociális és Egészségügyi Bizottságra ruházza át, aki a jogosultságról egyedi határozattal dönt. A határozat ellen annak közlésétől számított 15 napon belül Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez címzett – illetékmentes – fellebbezéssel lehet élni.

4. §

(1) A támogatás kizárólagos forrása a belügyminiszter a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatása jogcímen az Önkormányzat számára megállapítandó vissza nem térítendő egyszeri támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított 1.000,-Ft/erdei m3+ÁFA mértékű saját forrás.(2) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket el kell utasítani.

Záró rendelkezések


5. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2021. év március hó 31. napján hatályát veszti.

Farkas László Nándor                                                                                                  Török Csilla

polgármester                                                                                                     címzetes főjegyző



A rendelet kihirdetve:

Balatonszentgyörgy, 2020. szeptember 25.


Török Csilla sk.

polgármester

Mellékletek