Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (VII.2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről

Hatályos: 2012. 08. 01

Enying Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 103/B. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Enying Város Önkormányzata a nyilvános működés erősítése, a település lakosainak bevonása és a társadalmi bizalom szintjének erősítése érdekében biztosítja a rendelettervezetek társadalmi véleményezését.

2. § (1) Társadalmi egyeztetésre kell bocsátani az önkormányzati rendelet-tervezetet, melynek keretében az állampolgárok, a nem állami és nem önkormányzati szervek, szervezetek (a továbbiakban: véleményezésre jogosultak) a rendelet-tervezettel kapcsolatosan véleményt nyilváníthatnak az önkormányzat honlapján (www.enying.eu) a rendelet-tervezet véleményezésére megadott elektronikus levélcímen.

(2) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani

a) a költségvetésről, annak módosításáról szóló önkormányzati rendelet-tervezetet,

b) az önkormányzat vagyona és vagyongazdálkodása tárgyában, a helyi adók tárgyában, a fizetési kötelezettség megállapítása tárgyában készült önkormányzati rendelet-tervezetet,

c) a költségvetés végrehajtásáról szóló önkormányzati rendelet-tervezetet,

d) az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet-tervezetet,

e) a rendelet-tervezetet, ha annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik,

f) az önkormányzati rendeletet módosító rendelet-tervezetet, ha az csak magasabb szintű jogszabály változása miatt szükséges módosító rendelkezéseket tartalmaz,

g) a törvényességi ellenőrzésért felelős szerv felhívására törvénysértés megszüntetése érdekében előkészített rendelet-tervezetet, vagy

h) azt a rendelet-tervezetet:

ha) amelynek egyeztetése a város különösen fontos pénzügyi, természetvédelmi, környezetvédelmi vagy örökségvédelmi érdekeinek védelmét veszélyeztetné,

hb) amely rendkívüli képviselő-testületi ülés napirendjén szerepel, vagy

hc) amelyet sürgősségi indítványként nyújtottak be.

(3) Kiemelkedő közérdek az olyan körülmény, amelynek bekövetkezése esetén az önkormányzatot jelentős – 5 millió forintot meghaladó – anyagi hátrány érné.

3. § (1) A rendelet-tervezetet úgy kell az önkormányzat honlapján közzétenni, hogy annak céljához és hatálybalépéséhez igazodóan a véleményezésre jogosultaknak elegendő idő, legalább 3 nap álljon rendelkezésre a tervezettel kapcsolatos véleményeik kifejtésére.

(2) Nem vehető figyelembe az a vélemény, amely

a) sérti a közerkölcsöt,

b) nem kapcsolódik a rendelet-tervezet tárgyához, vagy

c) név nélkül érkezett.

 (3) A tervezet előkészítőjének feladata a rendelet-tervezet társadalmi egyeztetésre bocsátása, annak lefolytatása, a beérkezett vélemények feldolgozása és – az előterjesztés mellékletét képező – összefoglaló készítése, amely a következőket tartalmazza:

a) a véleményezők számát,

b) a véleményezés határidejét,

c) a rendelet-tervezethez érkezett leggyakrabban előforduló, tartalmilag összefüggő, szakmailag jelentősebb észrevételek összefoglaló ismertetését, amelyek beépítésre kerültek a rendelet-tervezetbe,  és

d) az elutasított észrevételeket, az elutasítás rövid szakmai és jogi indokolásával.

(4) A beérkezett vélemények, a véleményezésre jogosult nevének és e-mail címének kezelése – a visszaigazolás küldése, az összefoglaló készítése céljából – a véleményezett rendelet hatálybalépésétől számított egy évig történik.

(5) Amennyiben a véleményezett rendelet nem lép hatályba, a véleményeket és a véleményezésre jogosultak nevét, e-mail címét legkésőbb a vélemény beérkezését követő három hónapon belül törölni kell.

(6) Az adatkezelés magában foglalja az adatok gyűjtését, tárolását, közzétételét, felhasználását és törlését is.

(7) A névtelenül beérkezett véleményeket azok figyelembevétele nélkül törölni kell.

4. § A rendelet 2012. augusztus 01. napján lép hatályba.

 Pődör Gyula s.k.                              Méreg János  s.k.                               Szörfi István s.k.

    polgármester                                    alpolgármester                                      jegyző

Kihirdetve: 2012. július 02.




                                                                                              Szörfi István

                                                                                                   jegyző