Ajka város Önkormányzat Képviselő-testületének 45/2020.(XII.7.) önkormányzati rendelete

a lakossági közműfejlesztési hozzájárulásról

Hatályos: 2020. 12. 08

Ajka Város Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben a vízgazdálkodásról szóló 1997. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdése szerinti felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. és 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



Általános rendelkezések

1.§


(1) A közműfejlesztési hozzájárulás megállapítására és kivetésére vonatkozó hatáskört a képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Ajka város közigazgatási területén a városrendezési tervvel vagy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (OTÉK) előírásaival összhangban történő önkormányzati beruházásban már elkészült vagy elkészülő szennyvízcsatorna közműépítésekre.

(3) Ha a magánszemély, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság (továbbiakban: tulajdonos) a tulajdonát képező ingatlant kiszolgáló, az önkormányzat által létesített közműhálózat fejlesztéséhez pénzbeli befizetéssel nem járul hozzá, az önálló rendeltetési egység függvényében, a megfelelő összeg megfizetésére kell kötelezni.

(4) A közműfejlesztési hozzájárulás kivetése során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései alkalmazandók.


Fogalom-meghatározások

2.§


E rendelet alkalmazása szempontjából

  1. közmű: a csatornahálózat
  2. csatornahálózat: a helyi közcélú szennyvízcsatorna víziközmű törzshálózatnak Ajka város Önkormányzata tulajdonában lévő része
  3. közműhálózat fejlesztése: a közművesítetlen területen új közmű létesítése, építése, felújítása, valamint a közterületi közműhálózat és az ingatlan közötti csatlakozó vezeték megépítése.
  4. közműfejlesztési hozzájárulás: az a befizetési kötelezettségként megállapított pénzösszeg, amelynek nagyságát a beruházó képviselő-testület a közmű által kiszolgálandó rendeltetési egységenként megállapított.
  5. önkormányzati beruházás: minden olyan beruházás, melyben az önkormányzat – a költségviselés mértékétől függetlenül – részt vesz.
  6. lakó- (üdülő) ingatlan: az az önálló helyrajzi számmal rendelkező, a város helyi építési szabályzata és szabályozási terve, valamint a 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet előírásai alapján önálló helyrajzi számmal ellátható terület, amelyre lakóépület, hétvégi ház, gazdasági épület építhető.
  7. Összevont ingatlan esetén az összevonás előtti ingatlanok száma alapján kell a hozzájárulás díját kivetni, illetve amennyi telekre Ajka Város Szabályozási Terve és a Helyi Építési Szabályzat alapján műszakilag osztható az ingatlan.
  8. önálló rendeltetési egység: ingatlan, vagy meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas helyiség vagy helyiségcsoport (lakás vagy üzlethelység), amelynek a szabadból vagy az épületen belüli közös közlekedőből nyíló önálló bejárata van.


A közmű-hozzájárulás összege, megfizetése

3.§


(1) Ajka Város Önkormányzata Képviselő-testülete a közmű hozzájárulás költségét – figyelemmel a lakosság más közterheire – részben terheli át az ingatlanok tulajdonosaira.

(2) A közműfejlesztési hozzájárulás — figyelemmel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1997. évi LVII. törvényben foglaltakra — a közműberuházás bekerülési költségének részben vagy egészben az érintett ingatlanok tulajdonosaira áthárított összege, amelynek ingatlanra, önálló rendeltetési egységre eső mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


Szennyvízcsatorna közmű

4.§


(1) A képviselő-testület által megállapított szennyvízcsatorna víziközmű közműfejlesztési hozzájárulást a jegyző határozattal írja elő az ingatlantulajdonosok részére.

(2) Szennyvízcsatorna-hálózatra történő rákötés, — valamint az ingatlanon később keletkezett, egy vagy több önálló rendeltetési egység létrejötte utáni utólagos rákötés — a fizetési kötelezettség teljesítését követően valósítható meg.

(3) A fizetési kötelezettség az építési napló megnyitásakor keletkezik, megfizetését a határozat véglegessé válásától számított 60 napon belül kell megfizetni az önkormányzat költségvetési számlaszámára.  

(4) A csatorna hozzájárulás lakó- (üdülő) ingatlanra, önálló rendeltetési egységre eső összegét annak kell megfizetni, aki a fizetési kötelezettség keletkezésének napján az ingatlan ingatlan-nyilvántartás szerint bejegyzett tulajdonosa. Tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli a fizetési kötelezettség.

(5) A hozzájárulás címén meghatározott összeg nem tartalmazza a hálózatra történő rákötés kivitelezési munkáinak költségeit, melyet igénylő köteles a víziközmű-szolgáltató üzletszabályzata szerint megfizetni.


5.§


(1) Amennyiben az ingatlan-tulajdonos szociális helyzete indokolja, a közműfejlesztési hozzájárulás megfizetéséhez a jegyző egyedi kérelemre, méltányossági okok alapján (a kérelmező vagyoni, szociális helyzete alapján) legfeljebb 1 évre szóló részletfizetést engedélyezhet.

(2) Ha az ingatlan tulajdonosa a közmű hozzájárulás összegét részben vagy egészben nem tudja megfizetni, és ez a helyzet előreláthatóan a közeljövőben sem változik, a Szociális és Egészségügyi Bizottság kérelemre 1 évnél hosszabb idejű részletfizetést engedélyezhet.


Záró rendelkezések

6.§


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a hatálybalépést követően épülő szennyvízcsatorna beruházásokra és a már megépült vezetékrendszerekre történő utólagos rácsatlakozások esetén is alkalmazni kell.

(3) Hatályát veszti Ajka Város Önkormányzat Képviselő-testületének a lakossági közműfejlesztési hozzájárulásról szóló 18/2019. (IV.17.) önkormányzati rendelete.

Mellékletek