Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2016. (I. 28.) önkormányzati rendelete

2016. évi költségvetésről

Hatályos: 2017. 02. 24- 2017. 04. 27

Téglás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva, figyelembe véve

- a Pénzügyi-, és Településfejlesztési Bizottság írásos véleményét, és a

- könyvvizsgálatról készített írásos jelentést

az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. §

A rendelet hatálya:

a) Téglás Város Önkormányzatának Képviselő-testületére (a továbbiakban: képviselő-testület) és annak bizottságaira,

b) Téglási Polgármesteri Hivatalra (továbbiakban: polgármesteri hivatal),

c) Bárczay Anna Városi Óvodára (továbbiakban: óvoda),

b) Téglási Városi Könyvtár és Közművelődési Intézményre (továbbiakban: könyvtár), terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai


2. §



[1]

(1) A képviselő-testület a 2016. évi költségvetése

költségvetési bevételeit                                                               993 058 e Ft-ban,

költségvetési kiadásait                                                              1 042 188 e Ft-ban,

költségvetési bevételek és kiadások egyenlegét                            - 49 130 e Ft-ban,

működési hiányt                                                                          - 18 681 e Ft-ban,

felhalmozási hiányt                                                                      - 30 449 e Ft-ban

        állapítja meg.


[2](2) A képviselő-testület az (1) bekezdés szerinti – 49 130 e Ft összegű költségvetési bevételek és kiadások egyenlegét és a finanszírozási kiadásokat az előző évben képződött 64 887 e Ft pénzmaradvány igénybevételével finanszírozza.

(3) A képviselő-testület a költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását mérlegszerűen önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait és a kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg.

(4) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. és a 3. melléklet részletezi.

(5) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből /vagy/ az előző év(ek) költségvetési maradványának, vállalkozási maradványának igénybevételével történik.

A költségvetés részletezése

3. §

(1) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 11-12. mellékletek szerint határozza meg.

(2) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezesség-vállalásokból fennálló kötelezettségeit a 8. melléklet részletezi. Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához az 9. melléklet tartalmazza. Az önkormányzat 2015. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 10. melléklet részletezi.

(3) Az önkormányzat által adott céljellegű támogatásokat a 15. melléklet szerint határozza meg.

(4) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 13. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 4-7. mellékletek szerint határozza meg.

(6) Az önkormányzat a kiadások között 18 430 e Ft felhalmozási céltartalékot állapít meg. A tartalékkal való rendelkezés jogát a képviselő-testület fenntartja magának.

(7) A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület fenntartja magának.

(8) Az önkormányzat által irányított költségvetési szervek 2016. évi engedélyezett létszámát 100 főben, állapítja meg a képviselő-testület.

3/A. §


(1) A Képviselő-testület 2016. évre egységesen 30 %-os illetménykiegészítést állapít meg a felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselők részére. 

(2) A Képviselő-testület 2016. évre egységesen 10 %-os illetménykiegészítést állapít meg a középiskolai végzettségű köztisztviselők részére. 

(3) A Képviselő-testület az önkormányzati fenntartású intézményei dolgozóinak-, és a polgármesteri hivatal dolgozóinak 2016. évre 12.000,- forint bankszámla hozzájárulást állapít meg, mely juttatást november 30-áig kell kifizetni egy összegben.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. §


(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 8 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

(5) Amennyiben a költségvetési szerv 30 napon túli, elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át, vagy a 150 millió forintot, és a tartozását egy hónapon belül nem tudja 30 nap alá szorítani, akkor a polgármester a költségvetési szervnél önkormányzati biztost jelöl ki.

(6) A költségvetési szerv vezetője e rendelet 14. mellékletében foglalt adatlapon, az általa elismert tartozásállomány tekintetében – nemleges adat esetén is – havonta a tárgyhó 25-i állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig az önkormányzat jegyzője részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

(7) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(8) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.


Az előirányzatok módosítása

5. §

(1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönthet.

(2) A költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók. A polgármester a saját hatáskörben végrehajtott módosításokról, átcsoportosításokról a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja.

(3) A költségvetési szerv a kiemelt előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, azonban az nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére, kivéve, ha az irányító szerv azt engedélyezi az előirányzatok jóváhagyásakor még nem ismert jogszabályváltozás miatt.  A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(4) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(5) A képviselő-testület – az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(6) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv, köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

A gazdálkodás szabályai

6. §

(1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) Az önállóan működő költségvetési szerv az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékokkal rendelkezik.

(3) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv által a (önállóan működő és gazdálkodó, vagy önállóan működő) költségvetési szerv számára ellátott feladatok fedezetéül az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv nyilvántartásaiban elkülönített előirányzatok szolgálnak, amelyet az önállóan működő költségvetési szerv érdekében használ fel.

(4) Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

(5) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(6) A polgármesteri hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezeti.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

7. §

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a külső szakértő bevonásával gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

Záró és vegyes rendelkezések

8.§

Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.





                           Czibere Béla                                                    Dr. Gál György

                           polgármester                                                            jegyző



[1]

A rendelet szövegét az 3/2017. (II.23.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2017.II.24-től

[2]

A rendelet szövegét az 3/2017. (II.23.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2017.II.24-től