Pári Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi feladatairól

Hatályos: 2021. 03. 25- 2021. 06. 09

Pári Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi feladatairól

Pári Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdése, 10. § (1) bekezdése, 25. § (3) bekezdés b) pontja, 26. §-a, 32. § (1) bekezdés b) pontja, 32. § (3) bekezdése, 45. § (1) bekezdése, 45. § (5) bekezdése, 92. § (1)-(2) bekezdése, valamint a 132. § (4) bekezdés a) és g) pontjaiban kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában biztosított feladatkörben eljárva a szociális ellátásokról és azok igénybevételéről az alábbi rendeletet alkotja:

I. FEJEZET A rendelet hatálya

1. § Ha jogszabály vagy e rendelet másként nem rendelkezik, a rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdése szerint Pári község közigazgatási területén lakcímmel rendelkezőkre.

II. FEJEZET Eljárási rendelkezések

2. § (1) A Rendeletben szabályozott, a Képviselő-testület hatáskörébe tartozó szociális ellátások megállapítása iránti kérelmeket a Regölyi Közös Önkormányzati Hivatal Pári Kirendeltségén (a továbbiakban: Hivatal) kell előterjeszteni.

(2) A kérelemről a beérkezését vagy a hivatalból indult eljárás megindítását követő 21 napon belül kell dönteni.

3. § (1) A kérelmező a kérelmében saját, valamint a vele egy családban illetve egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól, továbbá a jogosultsági feltételekre vonatkozó adatokról köteles nyilatkozni. Ezzel egyidejűleg a jövedelmi adatokra vonatkozó igazolásokat köteles becsatolni.

(2) A havi átlagos nettó jövedelméről tett jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell:

  • a) havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző egy hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolást;
  • b) munkanélküli járadékról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényét, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiadott igazolást;
  • c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényét, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla-kivonatot;
  • d) vállalkozó esetében az illetékes adóhatóság igazolását a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról;
  • e) egyéb jövedelmek esetében (pl. ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem) a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát.
  • f) nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Hivatal nyilvántartásaiban fellelhetőek.

(3) A havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni, azzal, hogy a számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

(4) Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.

(5) Amennyiben a kérelmező a jövedelmi- és vagyoni helyzetére vonatkozó igazolási, nyilatkozattételi kötelezettségének nem tesz eleget, szociális ellátásban nem részesíthető.

(6) A kérelmező köteles adatainak és jövedelmi-vagyoni helyzetének megváltozását a Hivatalnál 15 napon belül bejelenteni; a jogosultság fennállásának felülvizsgálatát elősegíteni.

4. § (1) Ha az Önkormányzat hivatalos tudomása vagy környezettanulmány lefolytatása alapján a kérelmező életkörülményeire tekintettel a kérelmező jövedelemnyilatkozatában foglaltakat vitatja, felhívhatja a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására. Abban az esetben, ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatában szereplő jövedelem 50 %-át, a jövedelem a fenntartási költségek figyelembevételével vélelmezhető.

(2) Amennyiben a döntéshozó úgy ítéli meg, hogy a kérelemben szereplő információk mellett környezettanulmányból nyerhető megállapítások is szükségesek a döntéshozatalhoz, környezettanulmány készítését kérheti a Hivatal ügyintézőjétől.

(3) A szociális igazgatási eljárás, költség- és illetékmentes.

(4) E rendelet eltérő rendelkezései hiányában a vonatkozó jogszabályok rendelkezései az irányadóak.

(5) A jogosulatlanul, illetve a rosszhiszeműen igénybe vett ellátások megtérítésének elrendelése esetén polgármester az Szt. 17. § (5) bekezdése szerint jár el.

III. FEJEZET Ellátási formák

5. § (1)[1] A polgármester a jogosultsási feltételek fennállása esetén

  • a) rendkívüli települési támogatást,
  • b) köztemetést,
  • c) rendszeres települési támogatást

állapít meg az Szt. 45. §-ában és 48. §-ában foglaltak figyelembe vételével, valamint e rendeletben meghatározott feltételek szerint.

Rendkívüli települési támogatások

6. § (1) A polgármester a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt

  • a) temetési támogatást,
  • b) eseti támogatás formájában.

Temetési támogatás

7. § (1) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított temetési támogatás annak a személynek folyósítható, aki

  • a) Pári állandó lakos hozzátartozójának eltemettetéséről gondoskodott,
  • b) Pári állandó lakos személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy arra nem volt köteles,

(2) Temetési támogatás annak az (1) bekezdés szerinti személynek állapítható meg, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének négyszeresét.

(3) A temetési költségek finanszírozása érdekében temetési támogatás nem állapítható meg annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.

(4) A temetési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

  • a) a temetés költségeiről a kérelmező, vagy vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számla eredeti példányát,
  • b) a halotti anyakönyvi kivonat másolatát,
  • c) a kérelmező és családja jövedelemigazolását.

(5) A kérelmet a halotti anyakönyvi kivonat kiállításától számított hatvan napon belül kell benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(6) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított temetési támogatás összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-ánál, de elérheti annak teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyezteti. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége Pári községben 200.000.-Ft.

Eseti támogatás

8. § (1) Eseti támogatás formájában rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a Pári lakcímmel rendelkező személynek, akinek az alábbi feltételek legalább egyike fennáll.

  • a) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek fogadásának előkészítése, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás biztosítása, a gyermek családba való visszakerülése érdekében,
  • b) Pári község közigazgatási területén lévő, életvitelszerűen lakott ingatlant ért elemi kár esetén,
  • c) önhibáján kívül átmeneti létfenntartási gondok enyhítése céljából.

(2) Az eseti támogatás iránti kérelem benyújtásakor csatolni kell a támogatás alapját képező létfenntartást veszélyeztető vagy rendkívüli élethelyzet igazolására szolgáló dokumentumot, valamint a 3. § szerinti jövedelem nyilatkozatot.

(3)[2] Az eseti támogatás egyszeri minimális összege egy háztartásra vonatkozóan ezer forint, az évente, egy háztartásnak adható maximális összege összesen harmincezer forint.

(4) Az eseti támogatás kérelemre és hivatalból - különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére - is megállapítható.

(5) Ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítségnyújtást indokolják, az eseti támogatás bizonyítási eljárás lefolytatása nélkül, az igénylő nyilatkozata alapján is folyósítható.

(6) A Képviselő-testületrendkívüli méltánylást érdemlő esetben eseti támogatást állapíthat meg a (3) bekezdésben meghatározott értékhatár túllépésével.

Köztemetés

9. § (1) Kérelemre a polgármester a Szt. 48. §-a alapján gondoskodik Pári község közigazgatásiterületén elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről a halálesetről valótudomásszerzést követő 21 napon belül, ha

  • a) nincs vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy
  • b) az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik.

(2) A polgármester az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésikötelezettsége alól részben vagy egészben különös méltánylást éremlő körülményekfennállása esetén mentesítheti.

(3) Különös méltánylást érdemlő körülmények akkor állnak fenn, ha az eltemettetésre köteles személy megfelelően igazolja, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 250 %-át nem haladja meg.

(4) A család, a közeli hozzátartozó és az egyedül élő fogalmára az Szt. 4. § (1) c)-e) pontjai irányadóak.

[3]Rendszeres települési támogatás

9/A. § (1) A polgármester Pári községben bejelentett lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő személyeknek az általuk lakott lakás fenntartásához támogatást nyújt a kérelem beadás hónapjának első napjától az adott év december 31. napjáig.

(2)[4] Rendszeres települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 230 %-át. Egy háztartásnak kell tekinteni a lakásban együtt lakó, oda bejelentett, az Szt. 4. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott személyeket.

(3) Rendszeres települési támogatás ugyanazon lakás esetén csak egy jogosult részére állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(4) Rendszeres települési támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:

  • a) a támogatással érintett lakásba bejelentett személyek jövedelemigazolását,
  • b) a kérelmező személyi igazolvány és lakcímkártya másolatát.
  • c) a kérelmező áramszolgáltatói partnerazonosítója.

(5) Rendszeres települési támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától kerül megállapításra és annak mértéke havi 5.000 Ft.

(6) A rendszeres települési támogatás kizárólag a támogatásra jogosult által lakott lakásban történő áramfogyasztás fedezetére fordítható. A folyósítás az áramszolgáltatóval kötött megállapodás alapján, az áramszolgáltató számlájára utalással, havonta a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig történik. A támogatási kérelem benyújtására az áramszolgáltatóval szerződésben levő személy jogosult.

(7) Rendszeres települési támogatás megszűnik:

  • a) a támogatásra jogosult kérelmére,
  • b) ha a kérelmező a lakást részben, vagy egészben nem lakás céljára használja, vagy a lakás használatát másnak, átengedi, vagy a lakásban nem él életvitelszerűen,
  • c) amennyiben a támogatásra jogosult személy a jogosultsági feltételeiben bekövetkezett változást a bekövetkezés napjától számított 15 napon belül nem jelenti be a Hivatalnak. Ebben az esetben a jogosulatlanul felvett támogatást köteles visszafizetni.

(8) Rendszeres települési támogatás kifizetését fel kell függeszteni, abban az esetben, ha a támogatottnak az önkormányzattal szemben köztartozása áll fenn. A megítélt támogatás összegét külön megállapodás alapján a köztartozás kiegyenlítésére kell fordítani.

(9) Az (7) bekezdés c) pontja alapján előírt visszafizetési kötelezettség esetén a polgármester, amennyiben az egyösszegű visszafizetés a kérelmező megélhetését veszélyezteti, részletfizetési kedvezményt engedélyezhet.

(10) Amennyiben a rendszeres települési támogatás folyósítása a (7) bekezdés c) pontjában foglaltak alapján kerül megszűntetésre, úgy a támogatás ugyanarra a lakásra a megszűntetést követő 6 hónapon belül ismételten nem állapítható meg.

IV. FEJEZET Szociális szolgáltatások

10. § (1) Az Szt. értelmében az alábbi szociális alapszolgáltatásokat a DÁM Önkormányzati Társulással (7090 Tamási, Nyírfa sor 15.) kötött megállapodás alapján a Tamási és a Városkörnyéki Önkormányzatok Szociális Integrációs Központja (7090 Tamási, Rákóczi u. 1.) útján biztosítja illetékességi területén az arra rászoruló személyek számára:

  • a)[5]
  • b)[6]
  • c) szociális étkeztetés
  • d) nappali ellátást nyújtó intézmény (Idősek Klubja),
  • e)[7] családsegítés,
  • f)[8] gyermekjóléti szolgálat,
  • g)[9] házi segítségnyújtás.

(2)[10] Az Szt. értelmében az alábbi szociális alapszolgáltatást a Magyarországi Evangélikus Egyházzal (1085 Budapest, Üllői út 24.), mint fenntartóval kötött megállapodás alapján, a Hegyhát Evangélikus Szeretetszolgálat (7064 Gyönk, Táncsics u. 472.) Intézmény útján biztosítja illetékességi területén az arra rászoruló személyek számára:

  • a) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,
  • b)[11] ,[12]

(3)[13] A szociális szolgáltatások igénybevételének szabályait, valamint a hozzájárulás mértékét a Dám Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodásában rendeletalkotásra kötelezett Tamási Város Önkormányzat rendelete tartalmazza.

V. FEJEZET Hatályba lépés

Záró rendelkezések

11. § (1) Ezen rendelet a 2015. március 1 napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Pári Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 4/2014. (II. 6.) önkormányzati rendelete.


[2] Módosította: 2/2021. (III. 24.) Ör. 1. § (1) bekezdése.
[3] Beiktatta: 2/2016. (II.12.) számú önkormányzati rendelet 2.§-a.
[4] Módosította: 2/2021. (III. 24.) Ör. 1. § (2) bekezdése.
[5] Hatályon kívül helyezte: 2/2016. (II.12.) számú önkormányzati rendelet 3.§ (1) bekezdése.
[6] Hatályon kívül helyezte: 2/2016. (II.12.) számú önkormányzati rendelet 3.§ (1) bekezdése.
[7] Beiktatta: 9/2018. (XII.19.) Ör 1 §-a.
[8] Beiktatta: 9/2018. (XII.19.) Ör 1 §-a.
[9] Beiktatta: 9/2018. (XII.19.) Ör 1 §-a.
[10] Módosította: 9/2018. (XII.19.) Ör 2 §-a.
[11] Beiktatta: 2/2016. (II.12.) számú önkormányzati rendelet 3.§ (2) bekezdése.
[12] Hatályon kívül helyezte: 9/2018. (XII.19.) Ör 3 § (1) bekezdése.
[13] Módosította: 9/2018. (XII.19.) Ör 3 § (2) bekezdése.