Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2015. (IX.3.) önkormányzati rendelete

a kedvtelésből tartott állatok szabályairól

Hatályos: 2020. 11. 01

Enying Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiség nélküli szervezetre, aki, vagy amely kedvtelésből tartott állatot tart, felügyel, illetve gondoz (a továbbiakban: állattartóra).

(2)  A rendelet hatálya nem terjed ki:
     a)    fegyveres erők, fegyveres testületek állattartására,
     b)    egészségügyi és kutató intézményekben kísérleti céllal tartott állatokra,
     c)    egészségügyi okból rászorulók által tartott vezető- és jelzőkutyákra, polgári védelem mentőkutyáira,
     d)    alkalmi, cirkuszi rendezvényekre, állatkiállításokra, állatversenyekre,
     e)    természetvédelmi oltalom alatt álló, illetve nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó állatokra,
     f)    veszélyes állatok, valamint veszélyes ebek tartására,
    g)    méhészetekre.

(3) Kedvtelésből állatot tartani az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény, valamint a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szabályai, valamint e rendelet előírásai szerint lehet.

(4) Társasházi közösségekre abban az esetben vonatkozik ezen önkormányzati rendelet, amennyiben a Szervezeti és Működési Szabályzatuk, illetve házirendjük nem tartalmaz erre vonatkozóan szigorúbb rendelkezéseket.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában:
1. Kedvtelésből tartott állat a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 1.§ (2) bekezdés a) pontjában meghatározott állat.

2. Többlakásos ingatlan: legalább két önálló lakással rendelkező lakóépület.

3. § (1) Az állattartó köteles az állatot az állatvédelmi, állat- és közegészségügyi, a szabálysértési, továbbá a Ptk. szomszédjogra vonatkozó és az állattartó felelősségét szabályozó jogszabályok keretei között úgy tartani, hogy az mások nyugalmát ne zavarja, testi épségét és egészséget ne veszélyeztesse, anyagi kárt ne okozzon.

(2) Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az állat a tartási helyét ne hagyhassa el.

(3) Bekerítetlen ingatlanon állatot szabadon tartani tilos.

(4) Ha az állattartó nem kívánja az állatot tovább tartani, köteles annak megfelelő elhelyezéséről (eladás, elajándékozás stb.) gondoskodni. Nem megengedett az állatok elűzése, elhagyása vagy kitétele.

4. § (1) A kedvtelésből tartott állatok tartására szolgáló helyiségeket szükség szerint ki kell takarítani és rendszeres fertőtlenítéséről gondoskodni kell. 

(2) Az állattartó épületekben és környezetükben a rovarok (legyek) és rágcsálók elszaporodását meg kell akadályozni, rendszeres irtásukról gondoskodni kell.

(3) Állattartást úgy kell folytatni, hogy az se a felszíni, se a felszín alatti vizek fertőzését, káros szennyezését ne idézze elő.

(4) Kedvtelésből tartott állatok tartására szolgáló épületeket az építésügyi és környezetvédelmi jogszabályoknak és város-rendezési előírásoknak megfelelően lehet létesíteni.

5. § (1) Ha a kutya harapós, vagy támadó természetű, a lakóház, lakás vagy egyéb terület bejáratán jól látható helyen a harapós kutyára utaló figyelmezető táblát kell elhelyezni. 

(2) Nem tartható eb a lakóépületek közös használatú helyiségeiben, illetve a lakáshoz tartozó erkélyen.

(3) A több lakó által használt közös udvaron kutya bármely lakó kérésére csak elkerítve tartható. Ez esetben az ebet úgy kell elkeríteni, hogy az udvaron a közlekedést, az onnan megközelíthető közös helyiségeket, kapubejárók stb. használatát ne akadályozhassa.

(4) Bekerített ingatlanon eb szabadon csak úgy tartható, ha onnan az eb sem a szomszédos ingatlanra, sem a közterületre ne juthat át, oda kinyúlni ne tudjon.

(5) Oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális létesítmények területére, bölcsődébe, óvodába, iskolába, ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmény épületébe ebet - a vakvezető és mozgáskorlátozottakat segítő kutya és a fegyveres és rendészeti szervek szolgálati ebek kivételével - még pórázon sem szabad bevinni, kivéve, ha ehhez az intézmény működtetője hozzájárul. 

(6) Vendéglátó üzletekbe és szórakozóhelyekre ebeket kizárólag az üzemeltető engedélyével, pórázon szabad bevinni.

 (7) Az eb tulajdonosa vagy az eb felügyeletével megbízott személy köteles gondoskodni arról, hogy az eb a lakóházak közös használatú helyiségeit ne szennyezze. Az eb által e területeken keletkező szilárd szennyeződést (eb ürülékét) az ebtartó köteles haladéktalanul eltávolítani. E célra az eb tulajdonosa vagy az eb felügyeletével megbízott személy kutyaszettet, vagy az ürülék eltávolítására alkalmas eszközt köteles magánál tartani.

6. § (1) E rendelet szabályainak megsértése esetén – amennyiben az intézkedésre jogszabály nem jogosít fel más szervet – a jegyző az állattartót megfelelő tartásra kötelezi, illetve az állattartást korlátozza vagy megtiltja.

(2)[1] E rendelet alkalmazása során történt eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény szabályai az irányadók.

7. § (1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. 

                     Viplak Tibor  s.k.                                                                         Dr. Kóródi-Juhász Zsolt s.k.

                     polgármester                                                                                        jegyző

Kihirdetve: 2015. szeptember 3.

                                                                                              Dr. Kóródi-Juhász Zsolt s.k.
                                                                                                              jegyző

[1]

módosította a 19/2020.(X.30.) önkormányzati rendelet