Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2018. (IX.6.) önkormányzati rendelete

a közművelődési alapszolgáltatásokról

Hatályos: 2018. 09. 07- 2023. 08. 31

Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2018. (IX.6.) önkormányzati rendelete

a közművelődési alapszolgáltatásokról 1

2018.09.07.

Enying Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. Az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások köre, formája, módja és mértéke

1. § Enying Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások köre a következő:

a) Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek, népfőiskolák megteremtése:

aa) az iskolai képzést kiegészítő lehetőségek közül az idegen nyelv, számítástechnikai oktatás, felvételi előkészítő, képességfejlesztő, környezetvédelemre nevelő tanfolyam szervezése szolgáltatás jelleggel;

ab) mentális kultúrát fejlesztő tanfolyam, tábor szervezése, bemutatók, fórumok, természetbarát, környezetvédő közösség életre hívása, népszerűsítése, segítése.

b) A település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása:

ba) Helytörténeti, településismertető kiállítás létrehozása. A kulturális élet eseményeiről a dokumentumok gyűjtése, őrzése, a helyi társadalom kiemelkedő személyiségei tevékenységének méltatása, szerepük növelése;

bb) Helyi ünnepi alkalmak biztosítása, műsorok, bemutatók, találkozók, versenyek, vetélkedők szervezése.

2. § A közművelődési alapszolgáltatások körében ellátandó konkrét feladatokat, azok formáját, módját és mértékét a felelősök megjelölésével e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

3. § Az e rendelet 1. mellékeltében meghatározottak figyelembevételével a közművelődési alapszolgáltatások ellátásához biztosított önkormányzati intézmények éves programját (munkatervét) a Vas Gereben Művelődési Ház és Könyvtár (a továbbiakban: Művelődési Ház és Könyvtár) intézményvezetője készíti el. Az érvényes munkatervet az intézményi költségvetéssel együtt kell benyújtani a Képviselő-testület elé jóváhagyásra.

2. A helyi közművelődési alapszolgáltatások intézményi rendszere

4. § A közművelődés közösségi színtereit az Önkormányzat a Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében biztosítja.

5. § A Művelődési Ház és Könyvtár önállóan gazdálkodó intézmény, működésének részletes feltételeit az intézmény szervezeti és működési szabályzata tartalmazza.

6. § A Művelődési Ház és Könyvtár működéséhez az önkormányzat a költségvetési rendeletében szükséges mértékű forrást biztosít.

3. Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 3/1999. (I. 27.) önkormányzati rendelet.

Viplak Tibor

Dr. Kóródi-Juhász Zsolt LL. M.

polgármester

jegyző

1

Az önkormányzati rendeletet az Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete 18. §-a hatályon kívül helyezte 2023. szeptember 1. napjával.