Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2012. (III.1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2016. 09. 12- 2023. 05. 31

Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2012. (III.1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól1

2016.09.12.

Enying Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában, a 2. § és 5. § tekintetében a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. § (2) bekezdésében b) és c) pontjában, 13. § (1) bekezdésében és 18. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzat vagyona törzsvagyon vagy üzleti vagyon.

(2) A törzsvagyon körébe tartozó vagyonelemek forgalomképtelenek, vagy korlátozottan forgalomképesek.

(3) Az önkormányzat törzsvagyonába tartozó vagyonelemek körét évente, november 30-ig felül kell vizsgálni.

2. § Az önkormányzat törzsvagyonából2

a) forgalomképtelen vagyon a rendelet 1. melléklete szerinti vagyonelem,

b) korlátozottan forgalomképes vagyon a rendelet 2. melléklete szerinti vagyonelem, továbbá a Fejérvíz Zrt. által kibocsátott összesen 200.000 Ft,- névértékű 2 darab részvény és az AVE Zöldfok Zrt. által kibocsátott 10.000 Ft,- névértékű 1 darab részvény.”

3. § A korlátozottan forgalomképes vagyontárgyat üzleti vagyonná a képviselő-testület döntésének megfelelően rendeletmódosítással, vagy helyi népszavazás után lehet átminősíteni.

4. § Üzleti vagyon – ha jogszabály másként nem rendelkezik – mindazon vagyonelem, amely nem tartozik a törzsvagyon körébe, különösen az önkormányzat tulajdonában lévő:

a) a lakások,

b) a beépítetlen ingatlanok, és

c) a nem lakás céljára szolgáló helyiségek.

5. § Az önkormányzati vagyon tekintetében a – kataszteri nyilvántartás szerint – bruttó 20 millió forint értékhatár feletti vagyon tulajdonjogát csak a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvényben, különösen annak 13. § (1) bekezdésében meghatározottak figyelembevételével lehet átruházni.

6. § Az önkormányzat vagyonával kapcsolatos tulajdonosi jognyilatkozatok közül:

a) építési ügyekben [közművekkel való ellátás (ivóvíz vezeték, szennyvíz vezeték, gázvezeték, villamos energia vezeték); bontás] a tulajdonosi hozzájárulás megadása,

b) az önkormányzat javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom, továbbá visszavásárlási jog törléséhez hozzájárulás

megtételére a polgármester jogosult.

7. §3 (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő, az önkormányzat intézményeinek elhelyezésére szolgáló és működését biztosító vagyonelemek hasznosítása tekintetében, az alapító okiratokban, továbbá a vagyon hasznosítására vonatkozó szerződésekben foglaltak szerint kell eljárni.

(2) Az önkormányzat vagyontárgyaira kötelező biztosítási szerződést kötni. A biztosítási díj a polgármesteri hivatal költségvetését terheli. Az önkormányzati vagyon védelméről a használó – szükség szerint – egyéb módon (vagyonvédelmi szolgáltatás igénybevétele, biztonsági rendszer kiépítése, stb.) is köteles gondoskodni saját költségvetése terhére.

(3) Az önkormányzat tulajdonában lévő, az önkormányzat intézményeinek elhelyezésére szolgáló és működését biztosító vagyonelemek a vagyont ténylegesen használó intézmény vagyonkezelésében állnak. A vagyont az azt kezelő intézmény könyveiben kell szerepeltetni.

8. § (1) Az önkormányzat vagyonának működtetéséhez kapcsolódó feladatok ellátását (gazdasági döntések előkészítése, szerződés-tervezetek készítése, stb.) a Polgármesteri Hivatal végzi.

(2) A képviselő-testület az önkormányzati vagyon működtetésével kapcsolatos egyes feladatok ellátását az önkormányzat intézményeire bízhatja a 7. § (1) bekezdésében foglaltak figyelembevételével.

(3) A vagyon működtetésével kapcsolatos feladatok ellátására adott megbízás nem jelenti a tulajdonost megillető jogok gyakorlásának átruházását, a tulajdonost megillető jogokat a képviselő-testület, vagy hatáskör átruházás esetén az átruházott hatáskört gyakorló önkormányzati szervezet gyakorolja. A működtetéssel kapcsolatos bevételek az önkormányzat bevételei.

9. § (1)4 Az önkormányzatot megillető követelés lemondásáról a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság5 javaslatára a Képviselő-testület dönt.

(2) A termékértékesítésből és szolgáltatásnyújtásból származó követelések járulékainak (kamat, egyéb járulékos költségek) – az alapkövetelés eredményesebb behajtása érdekében – elengedésről a polgármester saját hatáskörében dönt.

(3) Behajthatatlan követelések felülvizsgálatáról szóló tájékoztatót – az intézményvezetőktől kapott tájékoztatás alapján, tételenként feltüntetve, hogy az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének szabályaira vonatkozó jogszabályban meghatározott jogcímek közül, mely alapján vált behajthatatlanná az egyes követelés – minden tárgyévet követő év április 30. napjáig a polgármester nyújtja be a képviselő-testületnek.

10. § (1) Az önkormányzat vagyonának hasznosítására kötött szerződéseket évente, a költségvetés tervezésének időszakában felül kell vizsgálni.

(2) A képviselő-testület – évente – határozatában kijelöli azoknak a kül- és belterületi ingatlanoknak a körét, amelyekre nézve a tulajdonjog átruházását tervezi. A jegyzékben a képviselő-testület meghatározza a tulajdonjog átruházásának feltételeit és adásvétel esetén a minimális vételárat.

11. § (1) Az önkormányzati vagyont érintő szerződések teljesítését lehetőleg szerződést biztosító mellékkötelezettségekkel kell megerősíteni.

(2) Ingatlan tulajdonjogának adás-vétellel történő átruházása esetén a tulajdonjognak a vevő javára történő bejegyzéséhez csak a teljes vételár kiegyenlítésének feltételével lehet hozzájárulni.

12. § (1) Az önkormányzat részvényeinek, üzletrészeinek várható hozamát a költségvetési koncepció készítésénél kell számba venni. A képviselő-testület költségvetési rendeletében dönt a részvények, üzletrészek, más értékpapírok hasznosításának formájáról, illetve módjáról.

(2) A tőzsdére bevezetett értékpapírok árfolyamváltozását folyamatosan figyelemmel kell kísérni.

(3) Az önkormányzat ideiglenesen feleslegessé vált pénzeszközeiből értékpapírt vásárolhat, azokat betétben leköthet. Az értékpapír vásárlásról és a hosszú lejáratú betétben való lekötésről a képviselő-testület, a rövid lejáratú betétként való lekötésről a polgármester dönt.

(4) Az önkormányzat hitelt vehet fel és kötvényt bocsáthat ki. A hitelszerződés megkötéséről, a kötvény kibocsátásáról a képviselő-testület dönt.

13. § (1) Az önkormányzat számára más személy vagy szerv által ellenérték nélkül juttatott (térítés nélkül átvett) vagyon elfogadásáról, értékhatártól függetlenül a képviselő-testület dönt.

(2) Az önkormányzat hatósági döntéssel való tulajdonszerzéséről, vagy annak meghiúsulásáról a képviselő-testületet a polgármester a soron következő ülésén tájékoztatja.

(3) Az önkormányzati vagyont érintő jogviták esetén a polgármester, vagy a jegyző azonnal intézkedik a bírósági kereset benyújtásáról, erről, valamint a per kimeneteléről és a képviselő-testületet tájékoztatja.

14. § (1) A vagyongazdálkodással kapcsolatban a rendeletben nem nevesített hatásköröket és eljárási szabályokat az szervezeti és működési szabályzatok, az ügyrend, és a szabályzatok tartalmazzák.

(2) A közterületek, az önkormányzati lakásokkal és nem lakás célú helyiségekkel való gazdálkodás során figyelembe kell venni az e tárgykörben megalkotott helyi jogszabályokat is.

15. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 5/2003. (II. 27.) önkormányzati rendelet.

Dr. Pintér György s.k. Szörfi István s.k.
polgármester jegyző
Kihirdetve: 2012. március 1.
Szörfi István s.k.
jegyző
1

Az önkormányzati rendeletet az Enying Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 19. §-a hatályon kívül helyezte 2023. június 1. napjával.

2

Módosította a 27/2012. (XII. 01.) önk. rendelet.

5

Módosította a 15/2013. (V. 30.) önk rendelet.