Nagyhalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2004 (X.14..) önkormányzati rendelete

Talajterhelési díjról

Hatályos: 2017. 06. 01

NAGYHALÁSZ VÁROS KÉPVISELŐTESTÜLETÉNEK

8/2004.(X.14.) számú rendelete

A TALAJTERHELÉSI DÍJRÓL



A Képviselőtestület a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (Továbbiakban: Ktdt.) 21.§. /2/ bekezdésében, valamint 26.§ /4/ bekezdésében kapott Felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatály

1.§.

E rendelet hatálya Nagyhalász Város közigazgatási területén helyi vízgazdálkodási Hatósági engedély alapján szennyvízelhelyezést alkalmazóra (továbbiakban: kibocsátó) terjed ki, aki műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá.

Adatszolgáltatási és eljárási szabályok

2.§

(1) A Nyírségvíz Rt. (továbbiakban: Szolgáltató) a helyi vízgazdálkodási hatóság által közölt kibocsátókról, azok azonosítása és ellenőrzése érdekében adatot szolgáltat Nagyhalász Város Jegyzőjének.

a)            a tárgyévet követő év február 28-ig a kibocsátók azonosításához szükséges adatokkal, a kibocsátóknak a tárgyében szolgáltatott vízmennyiségről, csökkentve az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott, illetve külön jogszabály szerint locsolási célú felhasználásra figyelembe vett vízmennyiséggel.

b)           a negyedévet követő hó 10-ig a közcsatornára való csatlakozók köréről, valamint a kibocsátók körében  történt változásról.

(2) A Szolgáltatók által közölt adatok alapján a helyi vízgazdálkodási hatósági tevékenységet ellátó belső szervezeti egység 15 napon belül értesíti az önkormányzati adóhatóságot a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Korm. rendelet alapján hatósági engedéllyel rendelkező kibocsátókról.

(3) A talajterhelési díjat Nagyhalász Város Önkormányzatának 14100055-73638149-09000002 számú talajterhelési díj beszedése számlájára kell befizetni.



Díjmentesség

3.§.

A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörhöz kapcsolódó talajterhelési díjra vonatkozóan mentességben részesülnek az alábbi kibocsátók:

  1. akinek  családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét (továbbiakban: nyugdíjminimum).
  2. egyedülállók esetén a havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 150%-át.
  3. A 70. életévüket betöltött egyedülálló személyek.
  4. Azok házastársak, akiknek egyike a 70. életévét betöltötte.

4.§.

(1) A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárlójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerint elhelyezését igazolja.

(2) A vízmennyiség mérővel nem rendelkező kibocsátó esetén 50 liter/fő/nap átalány vízmennyiség képezi a talajterhelési díj alapját.

Átmeneti rendelkezések

5.§.

(1) A Szolgáltató minden év augusztus 31-ig adatot szolgáltat a kibocsátónak az előző évben szolgáltatott vízmennyiségről, csökkentve a külön jogszabály szerint locsolási célú felhasználásra figyelembe vett vízmennyiséggel.

 (2) A kibocsátó a tárgyévi fizetési kötelezettségéről a tárgyév szeptember 15-ig tesz bejelentést, az előző évi tényleges adatok alapján.

Záró rendelkezések

6.§.

(1) Az e rendeletben nem szabályozott kérésekben a Ktdt., a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezései az irányadóak.

(2) Jelen rendelet 2004. november 1-én lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.