Nagyhalász Város Önkormányzat Képviselő-testülete 19/2002.(XII.12.) önkormányzati rendelete a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról

Nagyhalász Város Önkormányzat Képviselő-testülete 19/2002.(XII.12.) önkormányzati rendelete a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról Egységes szerkezetben

Hatályos: 2013. 10. 01- 2014. 03. 30

Nagyhalász Város Önkormányzat Képviselő-testülete

19/2002.(XII.12.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról


Egységes szerkezetben

Hatályos: 2013. 10. 01-


Nagyhalász Város Önkormányzat Képviselő-testülete


a helyi Önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (Hgt.) 21. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás és a 23.§ rendelkezései alapján, a hulladékkezelési Közszolgáltató kiválasztásáról és a közszolgáltatási szerződésről szóló 224/2004.(VII.22.) Korm. rendelet és a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (III.28.) Korm. rendelet, valamint a települési hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 213/2001. (XI. 14.) Korm. rendelet rendelkezésére figyelemmel az alábbi rendeletet alkotja.


I. fejezet


Általános rendelkezések

1.§


(1) Nagyhalász Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a jelen rendeletben foglaltak szerint hulladékgazdálkodási közszolgáltatást szervez a települési szilárdhulladék rendszeres gyűjtésére, begyűjtésére, elszállítására, ártalmatlanítására és kezelésére, és ezen tevékenységek ellátásáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

 (2) Az Önkormányzat a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátását az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft. (4400 Nyíregyháza, Benczúr tér 7.) közszolgáltatóval (a továbbiakban: Közszolgáltató) kötött hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés útján biztosítja.

(3) A Közszolgáltató a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Kft. (4400 Nyíregyháza, Bokréta utca 22.) alvállalkozó bevonásával végzi. Az alvállalkozó tevékenysége a hulladék gyűjtésére, szállítására valamint adminisztratív tevékenységek ellátására terjed ki. Az alvállalkozói tevékenység közszolgáltatás egészéhez viszonyított aránya 70 %.


2. §


A rendelet célja


(1) A rendelet célja a Hulladékgazdálkodási Törvény 1.§-ában meghatározott célok helyi megvalósítása, különös tekintettel: az emberi egészség védelme, a természeti és az épített környezet megóvása, a fenntartható fejlődés biztosítása, a természeti erőforrásokkal való takarékoskodás, a környezet hulladék által okozott terhelésének minimalizálása, szennyezésének elkerülése érdekében a hulladékkeletkezés megelőzése, a képződő hulladék mennyiségének és veszélyességének csökkentése, a keletkező hulladék szelektív gyűjtése, minél nagyobb arányú hasznosítása, a fogyasztás-termelés körforgásban tartása, a nem hasznosítható, vissza nem forgatható hulladék környezetkímélő ártalmatlanítása, és a környezettudatos magatartás kialakítása a hulladékgazdálkodás eszközeivel.


   (2)           A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás részletes szabályainak megalkotása, a kiszámítható, folyamatos, biztonságos és ellenőrizhető közszolgáltatás érdekében.


3. §

A rendelet hatálya


(1)   A rendelet hatálya kiterjed:


a.) Tárgyi hatálya:

a.a) a települési szilárd hulladékra,

a.b) a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos  közszolgáltatásra.


b.) Területi hatálya: Nagyhalász Város közigazgatási területére.

c.) Személyi hatálya:

             c.a) A város közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan tulajdonosára,

                    tulajdonosi közösségére, birtokosára, használójára (a továbbiakban:

                    ingatlantulajdonos).

             c.b) Az Önkormányzattal szerződésben álló közszolgáltatóra.


(2) A rendelet hatálya nem terjed ki:

     a) Termelési és radioaktív hulladékokra

     b) A 6. § (2) bekezdésében meghatározott gazdálkodó szervezetekre.


4. §

Fogalmak


E rendelet alkalmazásában:

(1) Települési szilárd hulladék:

a) háztartási hulladék: az emberek mindennapi élete során a lakásokban, valamint a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben és a lakóházak közös használatú helyiségeiben és területein, valamint az intézményekben keletkező,

b) közterületi hulladék: közforgalmú és zöldterületen keletkező,


c) háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű hulladék: a nem magánszemélyeknél keletkező – a külön jogszabály alapján  veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék.


d) Alkalmi háztartási szilárd hulladék: a lakás, üdülés, pihenés során az ingatlanon (így lakásokban, valamint a nem lakás céljára szolgáló egyéb helyiségekben és területeken) alkalmilag képződött vagy felhalmozódott hulladék, visszamaradt anyag, ha a rendszeresített gyűjtőedényben mérete vagy minősége miatt nem helyezhető el, amely lehet:


  1. lomtalanítás alá tartozó alkalmi háztartási szilárd hulladék: nagyobb méretű darabos hulladék (így pl. nagyobb háztartási eszköz, berendezési tárgy bútor, ágybetét stb.), amelyet a rendeletben kijelölt Közszolgáltató évi egyszeri – előre meghirdetett időpontban történő – lomtalanítás során elszállít.


  1. eseti jelleggel szállítható alkalmi háztartási szilárd hulladék: az a) pont alá nem tartozó, eseti megrendelés alapján ártalmatlanítás céljából elszállítandó hulladék (pl. építési, bontási törmelék, autóroncs)


  1. Közszolgáltató: Nagyhalász Város közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás ellátására az e rendelet szerint feljogosított hulladékkezelő.


  1. Hulladékkezelési közszolgáltatás: a jelen rendelet 4.§ 1.) pontjában megjelölt települési szilárd hulladéknak a feljogosított Közszolgáltató által az ingatlantulajdonosoktól történő rendszeres begyűjtése, elszállítása, tárolása, ártalmatlanítása és hasznosítása (a hulladék kezelése), illetőleg kezelő létesítmény üzemeletetése, működtetése.


  1. Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a Közszolgáltatónak fizetendő, az Önkormányzat rendeletében meghatározott díjfizetési időszakra vonatkozó, Önkormányzat által jóváhagyott díj.


  1. Inert hulladék: az a hulladék, amely nem megy át jelentős fizikai, kémiai vagy biológiai átalakuláson. Jellemzője, hogy vízben nem oldódik, nem ég, illetve más fizikai vagy kémiai módon nem reagál, nem bomlik le biológiai úton, vagy nincs kedvezőtlen hatással a vele kapcsolatba kerülő más anyagra oly módon, hogy abból környezetszennyezés vagy emberi egészség károsodása következne be, további csurgaléka és szennyező anyag tartalma, illetve a csurgalék ökotoxikus hatása jelentéktelen, így nem veszélyezteti a felszíni vagy felszín alatti vizeket.


  1. Veszélyes hulladék: a Hulladékgazdálkodási Törvény 2. számú mellékletében felsorolt tulajdonságok közül eggyel vagy többel rendelkező, illetve ilyen anyagokat vagy összetevőket tartalmazó eredete, összetétele, koncentrációja miatt az egészségre, a környezetre kockázatot jelentő hulladék.


  1. Biológiailag lebontható növényi eredetű hulladék (biohulladék) minden növényi eredetű szerves anyag tartalmú hulladék, ami anaerob vagy aerob módon (mikroorganizmusok, talajélőlények, vagy enzimek segítségével) lebontható.


  1. Radioaktív hulladék: további felhasználásra már nem kerülő olyan radioaktív anyag, amely sugárvédelmi jellemzők alapján nem kezelhető közönséges hulladékként.       


  1. Építési és bontási törmelék: az építkezés és a bontás során keletkező minden olyan inert anyag, amely az építkezés vagy bontás során a helyszínen továbbiakban felhasználásra nem kerül.


  1. Ártalmatlanító hely: a települési szilárd hulladék elhelyezésére kijelölt és arra alkalmas lerakóhely, hasznosítóhely, létesítmény.


  1. Hulladékkezelő telep: a települési hulladék begyűjtésére, átvételére és az egyes hulladékfajták további tárolására, átrakására, előkezelésére, illetőleg hasznosítására vagy ártalmatlanítására szolgáló telephely.


  1. Hulladékgyűjtő udvar (hulladékudvar): az elkülönítetten (szelektíven) begyűjthető települési szilárd, valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerint a veszélyes hulladékok átvételére és az elszállításáig elkülönített módon történő tárolására szolgáló, felügyelettel ellátott, zárt begyűjtő hely.


  1. Hulladékgyűjtő sziget (gyűjtősziget) a háztartásokban keletkező, hasznosításra alkalmas, különböző fajtájú, elkülönítetten gyűjtött, háztartási hulladék begyűjtésére felügyelet nélkül, folyamatosan rendelkezésre álló begyűjtőhely, szabványosított edényzettel.


  1. Szelektív hulladékgyűjtés: a hulladékgyűjtés rendszerén belül a hulladékban vagy a szemétben levő és másodnyersanyagként közvetlenül felhasználható vagy értékesíthető  anyagok (fém, papír, üveg) és a veszélyes hulladékok  elkülönített gyűjtése megfelelő tároló-berendezésekben.


(15)           Elkülönítve gyűjtött, újrahasznosítható hulladék: azok, a jelen rendelet 6/A. §. (3) bekezdésében felsorolt hulladékká vált anyagok, amelyeket mind egymástól, mind más hulladékoktól elkülönítve gyűjtenek. Az ilyen hulladékot – a szelektív hulladékgyűjtés keretében – az ingatlantulajdonos térítésmentesen helyezheti el a hulladékudvarokban, a gyűjtőszigeteken és a Közszolgáltató által jóváhagyott speciális gyűjtőedényben.


II. fejezet


A közszolgáltatás igénybevételének szabályai


5. §


Az Önkormányzat feladatai


(1)   Az Önkormányzat feladata különösen:

a)    A helyi közszolgáltatás körébe tartozó települési szilárd hulladék rendszeres begyűjtésének, elszállításának és ártalmatlanításának megszervezése.

b)    A közszolgáltatás ellátására Közszolgáltató kijelölése, a közszolgáltatási szerződés megkötése.

c)    A hulladékok ártalmatlanító (műszaki védelemmel kiépített és ellenőrzött, rendezett lerakóhelyek) helyének kijelölése, a létesítmények megvalósítása és működtetése.

d)  A közszolgáltatási díjnak és a díjfizetés rendjének megállapítása.


(2) Az Önkormányzat települési szilárd hulladékkal kapcsolatos feladatainak megvalósítása során a hulladékok hasznosításának, újrafelhasználásának és az ártalmatlanítandó hulladék mennyiségének csökkentése érdekében a szelektív hulladék gyűjtését, széles körű elterjesztését támogatja.


(3) a.) A Polgármesteri Hivatal Okmányirodája, mint adatkezelő a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (közszolgáltatást igénybevevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve) továbbítja  a közszolgáltató részére.


 b.) Ezen személyes adatok csak a közszolgáltatási díj fizetésével és a díjhátralék rendezésével kapcsolatos eljárásokban használhatók fel a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. ezzel foglalkozó belső szervezeti egységeinél.  Az adatkezelésnél a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII törvény előírásait be kell tartani.


6. §


Az ingatlantulajdonos kötelezettségei


(1)   Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladékot az e rendeletben meghatározott módon és helyen gyűjteni, továbbá hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról gondoskodni.

Alapvető kötelessége,  hogy:

            a.) a települési szilárd hulladékot – különös tekintettel a hulladék további kezelésére – az elszállításra való átvételig gyűjtse, illetve tárolja.


b.) az ingatlanán keletkező települési szilárd hulladék kezelésére az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatást igénybe vegye, a közszolgáltatóval szerződést kössön, illetve a hulladékot a begyűjtésre e rendeletben feljogosított hulladékkezelőnek átadja.


c.) a hulladék gyűjtése során megfelelő gondossággal járjon el annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény – és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja.


d.) biztosítsa a hulladék átmeneti tárolására, illetve gyűjtésére szolgáló - a Közszolgáltató szállítójárművéhez rendszeresített, Közszolgáltató által

     minimálisan meghatározott - gyűjtőedényt, valamint a gyűjtőedény tárolási helyéről az ürítésre  átadás helyére történő mozgatást.


e.) Az ingatlantulajdonos a gyűjtőedényzet űrtartalmát meghaladó mennyiségű alkalmi hulladék gyűjtésére további gyűjtőedényt, illetve a Közszolgáltató által forgalmazott és azonosító jellel ellátott műanyagzsákot köteles igénybe venni.

Az igénybe vehető gyűjtőedények felsorolását a jelen rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

f.) az ingatlantulajdonos a veszélyes hulladékokat köteles a települési hulladék összetevőitől elkülönítetten, a környezet veszélyeztetését kizáró módon gyűjteni; a hulladékgyűjtő udvarokba bevinni, ott elhelyezni, vagy a begyűjtésre feljogosított hulladékkezelőnek átadni.

g.) Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltatónak 30 napon belül bejelenteni, ha a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.


  1. (2) Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság által engedélyezett – települési hulladék ártalmatlanítására alkalmas – hulladékkezelési berendezéssel, létesítménnyel rendelkeznek, mentesülnek a kötelező közszolgáltatás keretében szervezett hulladék-begyűjtési kötelezettség alól abban az esetben, ha a tevékenységük során képződött települési hulladékuk ártalmatlanításáról ezekben a berendezésekben, létesítményekben gondoskodnak.


  1. (3) A települési szilárd hulladék nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.


  1. (4) Az ingatlantulajdonost nem terheli az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség az olyan beépítetlen ingatlana tekintetében, ahol nem tartózkodik és hulladék sem keletkezik.


  1. (5) Az az ingatlantulajdonos, akinek ingatlanán települési szilárd hulladék keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásban bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül szolgál, köteles a települési hulladékát a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett települési hulladéktól elkülönítetten gyűjteni és a hulladék kezeléséről gondoskodni.


(6) Családi házas beépítettségű hulladékgyűjtési körzetekben, ahol nem biztosított a biológiailag bontható növényi eredetű hulladék elkülönített begyűjtése, az ingatlan tulajdonos jogosult a szerződésben foglalt szabványedényzeten felül az edény űrtartalmának megfelelő mennyiségű hulladékot tartalmazó – szállításra alkalmas – hulladéktároló (zsák, doboz stb.) kihelyezésére.


(7) Családi házas beépítettségű hulladékgyűjtési körzetekben, a szerződésben foglalt, valamint a 6. § (6) bekezdésében engedélyezett mennyiséget meghaladó többlet hulladék gyűjtésére csak a Közszolgáltató azonosító jelével ellátott (emblémás) műanyag zsák használható, a Közszolgáltató csak az ilyen módon kihelyezett hulladék elszállítására kötelezhető. A zsák árát a 2. sz. melléklet tartalmazza.



6/A. §

(1)  Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező biológiailag bontható növényi eredetű zöldhulladékot más hulladékoktól elkülönítve gyűjteni, az e célra szolgáló gyűjtőedénybe helyezni és a Közszolgáltatónak átadni.


(2)

a.) Az (1) bekezdésben foglalt kötelezettség csak azokra az ingatlantulajdonosokra terjed ki, akiknek a Közszolgáltató a biológiailag bontható növényi eredetű zöldhulladék elkülönített gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényt rendelkezésére bocsátotta, és amelyek ingatlanáról e gyűjtőedényeket rendszeresen elszállítja. A kötelezettség a gyűjtőedény átadásakor kezdődik.

b.) Ha a Közszolgáltató által rendelkezésre bocsátott speciális gyűjtőedény mennyisége nem elegendő az ingatlanon keletkező biológiailag bontható növényi eredetű zöldhulladék elszállítására, akkor az ingatlantulajdonos saját költségén köteles a szükséges többlet gyűjtőedényt beszerezni. Ugyanez irányadó arra az esetre is, ha a speciális gyűjtőedény nem a 7.§ (9)-ben foglalt okból megsérül, használhatatlanná válik, illetve eltulajdonítják.


(3) A speciális gyűjtőedénybe kell kerülnie az ingatlanon keletkező összes zöldség- és gyümölcs maradványoknak, hervadt virágnak, falevélnek, levágott fűnek, kerti gyomnak, levágott faágaknak (összeaprított formában), faforgácsnak, fűrészpornak, fahamunak.


(4) Tilos a speciális gyűjtőedénybe tenni:

  1. azon hulladékokat, amelyek nem tartoznak a (3) bekezdésben foglaltak közé, így különösen festék-, lakk-, olaj-, zsírmaradványok, műanyag, üveg, cserép, fém, ételmaradék (hús, csont stb.), állati ürülék, ismeretlen anyagok;
  2. veszélyes hulladékokat, vagy azok csomagolását.


(5) Ha a speciális gyűjtőedénybe a (4) bekezdés alá eső hulladékot tettek, a Közszolgáltató jogosult a speciális gyűjtőedény elszállítását megtagadni.


(6) Azokon az ingatlanokon, amelyeken megoldható, ott a biológiailag bontható növényi eredetű zöldhulladékot elkülönítetten kell gyűjteni, az égetés helyett.


7. §


A Közszolgáltató feladatai, jogai és kötelezettségei


(1)   A Közszolgáltató  a 3. § (1) b. pontja szerinti területen köteles ellátni a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatást.


(2)A Közszolgáltatónak a feladata ellátásához rendelkeznie kell a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság által kiadott települési szilárd hulladék begyűjtésére és szállítására vonatkozó engedéllyel.


(3)   A Közszolgáltató jogosult a Képviselő-testület jóváhagyásával a szolgáltatási tevékenység ellátásához – erre feljogosított és engedéllyel rendelkező – alvállalkozó(ka)t igénybe venni.


(4) A Közszolgáltató feladata: a környezetvédelmi előírások megtartása mellett – jelen rendeletben előírt módon – a települési hulladék ingatlantulajdonosoktól történő begyűjtése, elszállítása a települési hulladékkezelő telepre, illetőleg a települési hulladék kezelése, kezelő létesítmény üzemeltetése, a szolgáltatás folyamatosságának biztosítása.


(5)   A Közszolgáltató a közszolgáltatás feltételeiről, az azokban bekövetkező lényeges változásokról az ingatlantulajdonost írásban értesíteni köteles.


(6) A Közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos által írásban három nappal korábban bejelentett, a szokásos hulladék mennyiségen túli települési szilárd hulladék gyűjtéséhez az ingatlantulajdonos által megjelölt időpontra, vagy időtartamra a hulladék mennyiségének megfelelő, ill. elszállításához alkalmas nagyobb űrtartalmú, vagy további gyűjtőedényt, ill. a hulladék gyűjtésére alkalmas azonosító jelleggel ellátott műanyagzsákot az ingatlan tulajdonos rendelkezésére bocsátani, a többletszolgáltatást térítés ellenében teljesíteni.


(7) A települési szilárd hulladék szállítását zárt konténerben vagy a kiporzást és kiszóródást megakadályozó ideiglenes takarású konténerben, vagy e feltételeket biztosító célgéppel, szállítójárművel, környezetszennyezést kizáró módon kell végezni.


(8) Szabályszerűen kihelyezett gyűjtőedények ürítése során és a szállításból eredő szennyeződés esetén a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződés mentesítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról a Közszolgáltató köteles gondoskodni.


(9) Amennyiben a hulladékgyűjtő edényzet a Közszolgáltatónak felróható okból bizonyított módon megsérül, vagy használhatatlanná válik, a Közszolgáltató köteles annak kijavításáról, illetve cseréjéről saját költségén gondoskodni.


(10) A Közszolgáltat jogosult megtagadni a hulladék elszállítását, amennyiben az adott gyűjtőedényben veszélyes hulladéknak minősülő hulladékot talál.


(11)A Közszolgáltató köteles a közszolgáltatói tevékenységéről évente részletes  költségelszámolást készíteni, és azt az Önkormányzatnak benyújtani.


(12)A Közszolgáltató a közszolgáltatás ellátása mellett hulladékkezelési engedélyének megfelelően egyéb hulladékgazdálkodási tevékenységeket is folytathat, amelyeknek díját maga határozza meg.


(13)A közszolgáltatás teljesítése csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetekben szüneteltethető, illetőleg korlátozható.


8. §


A közszolgáltatás kötelező igénybevétele, a hulladékszállítás rendje


(1)   Az ingatlantulajdonos köteles a Közszolgáltató által nyújtott közszolgáltatást igénybe venni. A közszolgáltatás igénybevételére kötelezett ingatlantulajdonos a közszolgáltatásból nem vonhatja ki magát arra történő hivatkozással, hogy a szolgáltatást települési szilárd hulladék hiányában nem, vagy csak részben veszi igénybe.


(2) A háztartási hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételének, illetőleg teljesítésének lényeges feltételeiről, valamint a feltételekben bekövetkező változásokról a Közszolgáltató a tulajdonost írásban, vagy felhívás útján köteles előzetesen értesíteni.


(3)  A helyi közszolgáltatás körében az ingatlan tulajdonos, kezelő, használó és a Közszolgáltató közötti jogviszony felek írásbeli szerződésével, a szolgáltatás igénybe vételével, vagy a Közszolgáltató rendelkezésre állásával jön létre. Amennyiben az ingatlantulajdonos a Közszolgáltató felhívása ellenére nem köt írásbeli közszolgáltatási szerződést, a Közszolgáltató jogosult a közszolgáltatási díj megállapításánál ingatlanonként 1 db 120 l-es tárolóedény heti egyszeri ürítését vélelmezni mindaddig, és az ennek megfelelő közszolgáltatási díjat az ingatlantulajdonosoktól, illetőleg a tulajdonosi közösségtől követelni mindaddig, amíg az ingatlantulajdonos írásban a közszolgáltatói szerződést meg nem köti.


(4)  A Közszolgáltató szállítóeszközéhez rendszeresített és a keletkezett hulladék mennyiségének megfelelő méretű és számú gyűjtőedényt az ingatlantulajdonos saját költségén köteles biztosítani. A 120, 240 literes edényzetet az ingatlantulajdonos köteles megvásárolni. A 1100 és 5000 literes gyűjtőedény lakossági célú hulladékgyűjtésre a Közszolgáltatótól bérelhető.


  (5) A vegyes (nem elkülönítve gyűjtött) hulladékot legalább hetente egyszer el kell szállítani.


  1. (6) A biológiailag bontható növényi eredetű hulladék elkülönített gyűjtésére szolgáló gyűjtőedény szállítási gyakoriságát a Közszolgáltató állapítja meg.


(7)  A gyűjtőedényzet űrtartalma ingatlanonként minimálisan 120 liter/ingatlan.


(8) Amennyiben a hulladékgyűjtő edényzetet tulajdonosi közösség használja, úgy a közösség a közösen használt edényzet(ek) minimális összűrtartalmát köteles az egyes ingatlanokra meghatározott minimális űrtartalom szorzata és a begyűjtési gyakoriság hányadosaként megállapítani,

(közösen használt edény űrtartalma = 120liter x ingatlanok száma ),

                                                                     begyűjtési gyakoriság


    és az így számított összűrtartalmat a 4.) bekezdésben meghatározott edényzettípusok   legcélszerűbb kombinációjával biztosítani.”



(9) Amennyiben az ingatlanról elszállított hulladék mennyisége rendszeresen meghaladja az alkalmazott gyűjtőedény befogadóképességét, a Közszolgáltató jogosult az ingatlantulajdonos költségére – bérelt edényzet esetén – a gyűjtőedényt az indokolt méretűre vagy darabszámra cserélni, illetve edényzet bővítésre felszólítani. A felszólításnak az ingatlantulajdonos 30 napon belül köteles eleget tenni.


(10) A megvásárolt gyűjtőedények pótlásáról, kicseréléséről, javításáról az ingatlantulajdonos, míg a bérbe vett gyűjtőedények esetében a Közszolgáltató köteles gondoskodni.


(11) Ha a társasház rendelkezik a gyűjtőedény tárolására alkalmas helyiséggel, vagy olyan, a társasház közös tulajdonában lévő területtel, ahol az edényzet elhelyezése a rendeltetésszerű használatot nem akadályozza, a gyűjtőedényt itt kell tartani.  


(12) A gyűjtőedények közterületen való elhelyezésére az önkormányzat közterület-használatra vonatkozó szabályozása az irányadó.


9. §


A közszolgáltatás kötelező igénybevételének szüneteltetése


(1)            Szüneteltethető a közszolgáltatás azokra a hónapokra, amelyek során az ingatlanon hulladék nem keletkezik – legalább 90 napig az ingatlan üresen áll – az indok fennállásáig. A szünetelés idejére, a (3) bekezdést kivéve díjfizetési mentesség adható.
A Szolgáltatást igénybevevő előzetesen írásban kell, hogy bejelentse a szolgáltatás szüneteltetését a Közszolgáltatónak. A kérelmet évente kell benyújtani.


(2)   Ha a szüneteltetés (1) bekezdés szerinti feltételeiben változás következik be, az ingatlantulajdonos a Közszolgáltatónak 8 napon belül írásban köteles azt bejelenteni.


(3)   Amennyiben a szüneteltetés ideje alatt a kötelező helyi közszolgáltatás körébe tartozó hulladék kerül kihelyezésre, úgy - az ingatlantulajdonos egyidejű értesítése mellett - a Közszolgáltató a hulladékot köteles elszállítani, a hulladék mennyiségének megfelelő díj felszámítása mellett, amelyet az ingatlantulajdonosnak meg kell térítenie a Közszolgáltató részére.


10. §


Hulladék elhelyezése


  1. (1) A települési szilárd hulladék elhelyezése, ártalmatlanítása és hasznosítása a kizárólag az erre a célra kijelölt létesítményben végezhető.


(2)   Lakossági hulladékgyűjtő udvarban is elhelyezhető a háztartásból származó elkülönítetten gyűjtött hulladék és a hulladékgyűjtő udvar tulajdonosa, üzemeltetője által meghatározott egyéb hulladékalkotók - ideértve a hulladékudvar működési engedélyében meghatározott hulladékféleségeket is - a hulladékgyűjtő udvar üzemeltetője által közzé tett nyitvatartási időben és feltételekkel. 


(3)   Gyűjtőszigeten a Közszolgáltató által meghatározott és a gyűjtőedényzeten megjelölt hulladék begyűjtése történhet. 


(4)   Az érvényes építési hatósági engedéllyel rendelkező ingatlantulajdonos az ingatlanán alkalmilag keletkezett építési és bontási törmeléket, amely települési szilárd és veszélyes hulladékot nem tartalmazhat, legfeljebb évi 5 m3 mennyiségben az (1) bekezdésében meghatározott létesítménybe maga is elszállíthatja, és ott díjmentesen elhelyezheti.


(5)   Az építési hatóság

a.)         bontási engedélyt csak akkor adhat ki, ha a kérelmező a becsült bontási törmelék mennyiségére nyilatkozatot tesz; továbbá nyilatkozik arról, hogy a bontási törmeléket önmaga szállítja el az (1) bekezdésben megjelölt létesítménybe, vagy bemutatja a bontási törmelék elszállítására és megsemmisítésére vonatkozó Közszolgáltatóval megkötött szerződését.

b.)         használatbavételi engedélyt csak akkor adhat ki, ha a kérelmező a hulladékártalmatlanítási jeggyel bizonyítja, hogy az építés során keletkezett építési törmelék az (1) bekezdésben megjelölt létesítménybe került, vagy bemutatja az építési törmelék elszállítására a Közszolgáltatóval megkötött szerződést.


(6) Az ingatlantulajdonos az ingatlanon keletkezett újrahasznosításra alkalmas építési és bontási törmeléket, valamint biohulladékot (ág, nyesedék, levél, stb.) díjmentesen elhelyezheti az (1) bekezdésben kijelölt létesítményben.


11. §


A gyűjtőedények használata, kezelése, elhelyezése


  1. (1) A települési szilárd hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényt a szolgáltatással érintett ingatlanon belül kell tárolni, közterületen tartósan csak a közterület használatra vonatkozó engedély alapján szabad elhelyezni.


  1. (2) Az ingatlantulajdonos köteles a gyűjtőedényeket a hulladék elszállítása céljából Közszolgáltató által megjelölt időpontban, a közterületen a begyűjtést végző gépjárművel megközelíthető és ürítésre alkalmas helyen elhelyezni.


  1. (3) A gyűjtőedény elhelyezése nem akadályozhatja a jármű és gyalogos forgalmat, és nem járhat baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.


  1. (4) A hulladék elszállítása céljából kihelyezett gyűjtőedény fedelének – a közterület szennyezésének elkerülése érdekében – zárt állapotban kell lennie. A hulladékot a gyűjtőedényben úgy kell elhelyezni, hogy  az edény mozgatásakor a környezetét ne szennyezze, továbbá ürítésekor ne szóródjon, a gépi ürítést ne akadályozza.


  1. (5) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a saját tulajdonában lévő gyűjtőedények tisztántartásáról, fertőtlenítéséről, rendeltetésszerű használatáról, valamint környezetének tisztántartásáról. Kivételt képez ez alól az 1100 literes és az 5000 literes bérbe adott gyűjtőedények fertőtlenítése, amelyet évente két alkalommal a Közszolgáltató köteles elvégezni.


  1. (6)A Közszolgáltatótól bérelt gyűjtőedények esetében a rendeltetésétől eltérő használata miatt keletkezett kárt az ingatlantulajdonos köteles megtéríteni a kár bekövetkeztétől számított 30 napon belül.


  1. (7)Gyűjtőedényben elhelyezhető települési szilárd hulladék súlya:


  1. 120 literes gyűjtőedény esetében legfeljebb 28 kg
  2. 240 literes gyűjtőedény esetében legfeljebb 55 kg
  3. 1100 literes gyűjtőedény esetében legfeljebb 250 kg
  4. 5000 literes gyűjtőedény esetében legfeljebb 1136 kg lehet.


(8) Ha a gyűjtőedényben olyan nedves hulladékot helyeztek el, amely az edényben összetömörödött vagy befagyott, illetve az edényben lévő hulladékot úgy összepréselték, hogy emiatt az edényt üríteni nem lehet, az ingatlantulajdonos a Közszolgáltató felhívására köteles az edényt üríthetővé, illetve használhatóvá tenni. Köteles továbbá az így okozott esetleges kárt megtéríteni.


(9) Tilos a gyűjtőedénybe folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni (pl. bontási törmelék) amely veszélyeztetheti a begyűjtést, a gépjármű műszaki állapotát, az ürítést végző személyek vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét.


12. §


Lomtalanítással kapcsolatos jogok és kötelezettségek


(1)   Az Önkormányzat által évente egy alkalommal szervezett lomtalanítási akció lebonyolításáról a Közszolgáltató térítésmentesen gondoskodik.


(2)   A hulladék elszállítását, ártalmatlanítását, illetve hasznosítását a Közszolgáltató végzi.


(3)   A hulladékot az ingatlantulajdonos arra a helyre és olyan időpontban helyezheti ki elszállítás céljából, amelyet a Közszolgáltató előzetesen megjelölt.


(4)   Közterületen az elszállítandó hulladékot úgy kell elhelyezni, hogy az a jármű és gyalogos forgalmat ne akadályozza, a zöldterületeket és a növényzetet ne károsítsa, illetve ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével.


13. §


A hulladékkezelési közszolgáltatási díj meghatározására vonatkozó rendelkezések


A közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa a Közszolgáltató részére közvetlenül, közszolgáltatási díjat köteles fizetni, amely magában foglalja a hulladékszállítás, hulladékkezelés és a hulladék ártalmatlanításának díját.



14.§


A hulladékkezelési közszolgáltatási díj megfizetésére vonatkozó rendelkezések


  1. (1) A díjat minden ingatlan esetén negyedévente kell megfizetni. A társasházak közös képviselőjük útján átutalással egyenlítik ki a közszolgáltatási díjat, az egyéb ingatlan tulajdonosok készpénz-átutalási megbízással, illetve lakossági folyószámláról teljesíthetik kötelezettségüket.


(2)   Az ingatlantulajdonos a fizetendő díj összegével kapcsolatban kifogást emelhet a  Közszolgáltatónál; ennek a számla fizetési kötelezettségre nincs halasztó hatálya. Ha a túlfizetésre vonatkozó kifogásnak a Közszolgáltató helyt ad, akkor a többletösszeget az esedékes díjfizetésben jóváírja, vagy kérelemre visszafizeti.


(3)   A díjfizetési késedelem esetén a Közszolgáltató jogosult a Ptk. szerinti külön törvényben meghatározott késedelmi kamatot felszámítani. Ugyanakkor túlfizetés esetén köteles a többletösszegre kamatot fizetni, és erre nézve is a 14. §. (2) bekezdés szerint eljárni.


(4)   Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a Közszolgáltató számára a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.


(5) Az ingatlantulajdonos személyének megváltozása esetén a korábbi és az új ingatlantulajdonos 15 napon belül köteles a változást a Közszolgáltató ügyfélszolgálatán személyesen vagy írásban bejelenteni. Ebben az esetben az új ingatlantulajdonos az ingatlan birtokbavétele napjától kötelezett a közszolgáltatás igénybe vételére.


(6)   Nem tagadható meg a közszolgáltatás díjának megfizetése, ha a Közszolgáltatót a helyi közszolgáltatással kapcsolatos kötelezettségének teljesítésében az időjárás, vagy más elháríthatatlan ok akadályozta és a Közszolgáltató az akadály elhárulását követő munkanapon rendkívüli gyűjtőjárattal pótolta mulasztását.


(7) Amennyiben az új ingatlantulajdonos elmulasztotta bejelenteni, hogy a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté vált, a Közszolgáltató jogosult az ingatlan birtokbavételének napjától számítva - a 8. § (3) bekezdésben foglaltak szerint - díjhátralék megállapítására és megfizettetésére.


(8)A tulajdonost terhelő hulladékkezelési közszolgáltatói díjhátralék adók módjárabehajtható köztartozás.


       (9) A díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a Közszolgáltató felhívja az ingatlantulajdonos figyelmét a díjfizetési kötelezettség elmulasztására és felszólítja annak teljesítésére. A felszólítás eredménytelensége esetén – a díjhátralék keletkezését követő 90 napot követően – a Közszolgáltató a felszólítás megtörténtének igazolása mellett a díjhátralékot az Önkormányzattól igényelheti.


(10) A szabályosan benyújtott igénylés alapján az Önkormányzat jegyzője intézkedik a díjhátralék és felmerült költségek behajtása érdekében.


(11) A behajtott díjhátralékot az Önkormányzat 15 napon belül köteles a Közszolgáltatónak átutalni. Amennyiben a köztartozás behajthatatlan, az Önkormányzat a behajthatatlanság tényének megállapítását követő 15 napon belül a díjhátralékot köteles a Közszolgáltatónak megtéríteni.


15. §


Elhagyott hulladékra vonatkozó rendelkezések


  1. (1) Az ingatlanon elhagyott hulladék kezelési kötelezettsége a hulladék tulajdonosát, ha annak személye nem állapítható meg – ellenkező bizonyításig – az ingatlan tulajdonosát terheli.


  1. (2) A közterületen elhagyott hulladék elszállításáról és hasznosításáról, illetve ártalmatlanításáról a közszolgáltatás keretein belül a Közszolgáltató gondoskodik. A Közszolgáltatót a közterületről elszállított elhagyott hulladékért különszolgáltatási díj illeti meg, amelyet az Önkormányzat térít meg.


  1. (3) Ha az elhagyott hulladék tulajdonosa azonosítható, a költségviselő vele szemben a hulladékkezelés és az eljárás költségeit érvényesítheti.
  2. Az elhagyott hulladék elszállításával és ártalmatlanításával kapcsolatban az Önkormányzat jegyzője a Hulladékgazdálkodási törvény 30.§ (3) bekezdésének a.) és b.) pontjában foglaltak szerint jár el. Az Önkormányzat jegyzője ellenőrzi a települési szilárd hulladék egyes összetevőinek szelektív gyűjtését, valamint a közszolgáltatás keretében történő begyűjtés szabályinak betartását.


  1. (4) Az Önkormányzat jegyzője külön jogszabályban meghatározott esetekben hulladékgazdálkodási bírság kiszabására jogosult.



16. §

A közszolgáltatás alá nem tartozó hulladékok elszállítása


  1. (1) Az ingatlantulajdonos jogosult a Közszolgáltatónak, vagy már – az elszállításra jogosultságot szerzett – intézménynek, illetve szakvállalkozásnak a hulladék elszállítására irányuló megrendelését bejelenteni, ha az ingatlanán a helyi közszolgáltatás alá nem eső, esetileg szállítható egyéb háztartási szilárd hulladék keletkezik vagy ilyen hulladék keletkezése várható.
  2. (2) Ha az ingatlantulajdonos az (1) bekezdésben foglaltakkal a Közszolgáltatót bízza meg, a megrendelés és a szolgáltatás feltételeiben történő megállapodás alapján a Közszolgáltató a megjelölt időpontra, vagy időtartamra a megjelölt mennyiségű és minőségű hulladéknak megfelelő gyűjtőtartályt, illetve hulladék gyűjtésére alkalmas más gyűjtőeszközt a tulajdonos rendelkezésére bocsátja, annak elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről a megállapodás szerinti díj ellenében gondoskodik.
  3. (3) A lomtalanítás során a lakó által ki nem helyezett és el nem szállított, de egyébként annak hatálya alá tartozó hulladékot az ingatlantulajdonos saját maga- illetve külön díjazás ellenében, eseti megrendelés alapján az elszállításra jogosult szakvállalkozás vagy a Közszolgáltató – is elszállíthatja, de köteles a kijelölt ártalmatlanító helyét igénybe venni.
  4. (4) A hulladék elszállítása során olyan gondossággal kell eljárni, hogy a hulladék a szállítás folyamán ne szóródjon el, illetve a környezetet ne szennyezze.



III. Fejezet


VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


17. §


A közszolgáltatás igénybevételének és teljesítésének ellenőrzése


  1. A települési szilárd hulladék gyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos szolgáltatást
    • az illetékes környezetvédelmi hatóság
    • az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
    • Nagyhalász Város Polgármesteri Hivatal jegyzője jogosult ellenőrizni.




18. § hatályon kívül helyezve



19. § hatályon kívül helyezve


Hatálybalépés



(1)   Ez a rendelet 2003. január 01. napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


  1. (2) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.



1.sz. melléklet

a települési szilárd hulladék gyűjtéséhez alkalmazható szabványedényzetekről




A települési szilárd hulladék gyűjtéséhez alkalmazható szabványedényzet:

  • 80 literes
  • 120 literes
  • 240 literes
  • 1100 literes
  • 5000 literes


2. számú melléklet hatályon kívül helyezve