Nagyhalász Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2009. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2012. 08. 15- 2022. 02. 28

Nagyhalász Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2009. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2012.08.15.

Nagyhalász Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. 4. § (1) bekezdése, valamint a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. §, 41. §. (3) bekezdésében és a 42. §-ban kapott felhatalmazás alapján a nagyhalászi temetők fenntartásával és a temetkezési tevékenységgel kapcsolatosan a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzése és ápolása, a temetkezés közegészségügyi és kegyeleti rendeltetésének érvényesítése, valamint a temető és a temetkezési kultúra fejlesztése biztosított legyen.

(2) A rendelet meghatározza a Nagyhalász város közigazgatási területén fekvő köztemető fenntartásával, üzemeltetésével, használatával és igénybevételével kapcsolatos feladatokat, jogokat és kötelezettségeket. (A temetők pontos címét a 2. melléklet tartalmazza.)

A temető fenntartása, üzemeltetése

2. § Nagyhalász Város Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő temetők fenntartásáról, illetve üzemeltetéséről. Ezen feladatait – e rendelet 1. számú függelékében található - kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján, gazdálkodó szervezet útján látja el.

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

3. § (1) A temető működéséhez szükséges infrastrukturális létesítmények, közműhálózatok: úthálózat, ivóvízhálózat, elektromos-hálózat kiépített. A rendeltetésszerű használathoz szükséges feltételek: halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló és hűtő, ravatalozó (zárt, nyitott), illemhelyek, vízvételi lehetőség, hulladéktároló biztosítottak.

(2) A temető fenntartójának a feladata a temető tárgyi és infrastrukturális létesítményeinek megépítése, zöldfelületeinek, valamint sírhelytábláinak kialakítása.

(3) A temető üzemeltetője gondoskodik:

a) az (1) bekezdésben meghatározott közműhálózatok, épületek rendszeres karbantartásáról, szükség szerinti fertőtlenítéséről, állandó üzemképes állapotban tartásáról,

b) a temetőben meglévő áttört jellegű – drótfonatú – kerítés és a belső oldalára telepített élő sövény gondozásáról, karbantartásáról, illetve pótlásáról,

c) a közüzemi díjak (víz, villany, szemétszállítás) megfizetéséről. A közüzemi díjakat az üzemeltető a Polgármesteri Hivatal részére fizeti meg, az üzemeltetési szerződésben foglalt bontásban,

d) a temetőben keletkezett hulladék összegyűjtése, elszállítása az üzemeltető feladata.

(4) A sírhelyek kialakítása során a temető parkjellegét fenn kell tartani, és a közcélú zöldfelületek, élő sövények karbantartását, folyamatos gondozását, kiemelt feladatként kell kezelni.

A temető használatának és igénybevételének szabályai

4. § (1) Gépjárművel a temetőbe behajtani tilos, kivéve.

a) a temetések esetét,

b) halottak napját,

c) sírköves munkák végzését,

d) halottszállítást,

e) szemétszállítást,

f) sírjel helyreállítását,

g) mozgásban korlátozott személy szállítását (kérésére),

h) kertészeti munkák végzését.

(2) Kutyát – vakvezető, rendészeti munkát segítő kutya kivételével – vagy más állatot a temetőbe bevinni nem szabad. A temetőben a legeltetni tilos.

(3) A temetőben a szeméttárolókon kívüli szemétlerakás, a talaj vagy gyep felásása tilos. A kigyomlált növények, a száradt koszorúmaradványok csak az arra kijelölt helyre tehetők. A kigyomlált növényzet, és koszorúmaradványok tárolóból történő összegyűjtéséről és elszállításáról az üzemeltető gondoskodik.

(4) A temetőben gyertyát gyújtani, égetni, fokozott körültekintéssel lehet. A gyertyát gyújtó, tűz okozása esetén, anyagi és büntetőjogi felelősséggel tartozik. A ravatalozó helyiségben nyílt láng használata tilos.

(5) Tilos a temető területén mindennemű olyan magatartás, amely a kegyeletet, és a közízlést sérti.

(6) 12 éven aluli gyermek a temetőben felügyelet nélkül nem tartózkodhat.

(7) A temetőt látogatók, a temető területén csak a temetési helyek díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú,virágcserép, váza, sírlámpa, stb.) helyezhetnek el.

(8) A sírokon, a sírboltokon elhelyezett tárgyakért a temető üzemeltetője anyagi felelősséggel nem tartozik.

5. § (1) A temetőben végzendő minden munkát– kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – annak megkezdése előtt legkésőbb 1 nappal, a temető üzemeltetőjének írásban be kell jelenteni, a munkavégzés időpontját az üzemeltetővel egyeztetni. A bejelentéseket (végzendő munka kezdésének, várható befejezésének időpontja, stb.) nyilván kell tartani, a nyilvántartásról a temető üzemeltetője köteles gondoskodni. A nyilvántartás legalább az alábbiakat tartalmazza:

a) a munkát végző vállalkozó nevét (cégnevét), székhelyét,

b) a munkát megrendelő nevét, lakóhelyét,

c) a munkavégzés helyét (sírtábla, sor, temetési hely számának megjelölésével).

(2) A temetési hely, sírjel gondozása a temetési hely felett rendelkezni jogosult feladata. Rendelkezési joga annak a személynek van, aki temetési helyet megváltotta, illetve újraváltotta.

(3) Kegyeletet, közízlést sértő sírjel a temető területén nem helyezhető el.

(4) Sírjel-maradványokat (az exhumálás, sírnyitás során keletkezett fejfa, sírkő) minden felkérés nélkül, maradéktalanul a temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles elszállítani. Amennyiben a kötelezettségének a sírnyitást, exhumálást követő 8 napon belül nem tesz eleget, úgy a temető üzemeltetője köteles gondoskodni a hátrahagyott sírjel-maradványok elszállításáról, elhelyezéséről.

6. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen, esztétikus tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét, valamint a temető részletes térképét ki kell függeszteni.

(2) A temető nyitvatartási ideje:

a) január 1. – április 30., illetve szeptember 1. – december 31. között: 8:00-18:00 óráig;
b) május 1. – augusztus 31. között: 6:00-21:00 óráig.
November 1-jén, és 2-án a temető 6:00-20:00-ig tart nyitva.
(3) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

A temetési hely gazdálkodási szabályai

7. § (1) A halottakat az elhalálozás ideje szerint a sorrendben következő sírba kell elhelyezni Nagyhalász Város Temetői Rendezési Tervében (a továbbiakban rendezési terv) meghatározottak szerint, kivéve a kettős, az előre megváltott és a megüresedett sírhelyeket, a rátemetést, valamint a díszsírhelyeket.

(2) A rendezési tervet jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározottaktól történő eltérést a temető üzemeltetője állapítja meg. A rátemetéshez szükséges engedélyek másolati példányát - szóbeli nyilatkozatukkal együtt – az eltemettetők kötelesek legkésőbb a temetés napját megelőző munkanapon átadni az üzemeltetőnek. Ezen engedély hiányában a temetési szertartást lefolytatni tilos.

(4) A fenntartó lehetőséget biztosít a temetési helyek előre történő megváltására. A megváltott, de temetkezésre még nem használt temetési helyre a rendelet használati időre, és újraváltásra vonatkozó szabályait megfelelően kell alkalmazni.

(5) Az előre megváltott, de temetkezésre még nem használt temetési helyet is újra meg kell váltani, ha a használati ideje lejárt.

(6) A temetési hely felett rendelkezni jogosult személy az előre megváltott temetési helyet három napon belül táblával köteles megjelölni, amely táblán fel kell tüntetni az „előre megváltva” kifejezést, a temetési hely felett rendelkezni jogosult nevét, és a megváltás napját.

(7) Az előre megváltott temetési helyen a temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles – a megváltás napjától számított – négy hónapon belül szilárd felépítményt (sírkövet) elhelyezni.

(8) Amennyiben 4 hónapon belül a sírkövet nem készítteti el, a határidő lejártát követő 15 napon belül a sírhely visszaszáll a temető tulajdonosára.

8. § A temetési helyet az eltemettető és az üzemeltető együttes jelenlétében kell kijelölni. Új temetési hely kijelölése jelen rendeletben és a rendezési tervben meghatározottak szerint történhet. A rendezési terv szerinti kijelölés tényét írásban, kettő példányban (a sírtábla, sor, és temetési hely számának megjelölésével) rögzíteni kell, melyből egy példányt az eltemettető részére át kell adni, egy példány az üzemeltetőnél marad.

9. § (1) A díszsírhely a köztemetőben kijelölt olyan sírhely, melyet a Képviselő-testület örök temetkezési hely céljára jelöl ki, és amelyeknek a folyamatos kijelöléséről a Képviselő-testület határozatban dönt.

(2) Díszsírhely biztosítható azon nagyhalászi, vagy más illetőségű elhaltak részére, akik a város érdekben vagy annak életében kiemelkedő társadalmi-, várospolitikai-, kulturális-, művészeti-, oktatási-, sporttevékenységet fejtettek ki, hozzájárultak Nagyhalász nevének országos és nemzetközi megismertetéséhez, elismertségéhez, továbbá gazdasági jellegű tevékenységükkel elősegítették a város fejlődését.

(3) Díszsírhely illeti meg Nagyhalász Város Díszpolgárait.

(4) A díszsírhely személyre szabott adományozásáról Nagyhalász Város Képviselő-testülete a (2) és (3) bekezdésben meghatározott személyek elhalálozásáról való tudomásszerzést követően, az elhunyt közeli hozzátartozójának előzetes hozzájárulása alapján, soron kívül dönt.

(5) A díszsírhely használati ideje a díszsírhelyet tartalmazó temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(6) A díszsírhelyen – a sírnyitás, a rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye és az elhalt közvetlen felmenő és lemenő hozzátartozói (szülők, gyermekek) is eltemethetők.

(7) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában – a polgármester megbízásából az önkormányzat költségére – az üzemeltető gondoskodik.

(8) A díszsírhely adományozásáról írásban értesíteni kell az elhunyt közeli hozzátartozója közül az elhalthoz legközelebb álló hozzátartozót, és a temető üzemeltetőjét.

(9) Az adományozott díszsírhelyek síremlékeinek felállításával felmerülő költségek az önkormányzatot nem terhelik.

10. § A temetési helyek nyilvántartással való beazonosíthatósága érdekében a sírhelytáblákat római számmal kell sorszámozni. A temetési hely méretezése, sírjelek alkalmazása, kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, sírgondozás szabályai

11. § (1) A temetőben a rendezési terv alapján I-XIV. sírtábla van kialakítva. A sírhelytáblák részletes rajzát a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A sírhelytáblák a rendezési terv alapján kerülnek kialakításra.

(3) A sírhelytáblák közötti távolság 5 méter (1- 1 méter védőtávolság, közötte 3 méter közlekedési út).

(4) A sírhantok maximális magassága 50 cm .

(5) A díszsírhelyeket a rendezési tervben külön meg kell jelölni.

(6) Egy urnasírhelyben elhelyezhető urnák száma: kettő. Egyes sírhelyben elhelyezhető urnák száma: négy. Kettes sírhelyben elhelyezhető urnák száma: hat.

12. § (1) A síremlékek méretezésének egyes sírhelytáblákban alkalmazandó szabályait a rendelet 2. számú függeléke tartalmazza.

(2) A sírjel tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezést megelőzően be kell mutatni. A temető üzemeltetője ellenőrzi, hogy a síremlék mérete megfelel-e az (1) bekezdésben foglaltaknak, és nem sérti-e a közízlést. A temető üzemeltetője köteles egyeztetni az építésügyi hatósággal, a síremlék rendeletnek megfelelőségéről. A temető üzemeltetője a rendeletben meghatározott szabályoktól eltérő méretezési sírjel felállítását köteles megtiltani.

13. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság időtartama (használati idő):

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetve az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év;

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év;

c) sírbolt esetén megállapodástól függően minimum 60 év;

d) urnafülke, urnasírhely esetén 25 év;

e) urnasírbolt esetén megállapodástól függően 60 év.

(2) Temetési hely használati ideje az (1) bekezdésben meghatározott időre újraváltható.

(3) A díszsírhely feletti rendelkezési jogosultság a díszsírhelyet tartalmazó temető fennállásáig tart.

14. § (1) A temetési hely díszítésére csak a kegyeletet, közízlést nem sértő tárgyakat, eszközöket, virágokat szabad elhelyezni.

(2) A temető működésének és forgalmának zavartalansága érdekében, a sírhelyek között ülőpad nem helyezhető el.

15. § (1) A temető területén élőfa ültetését és kivágását külön jogszabály alapján – a mindenkor hatályos Kormány rendelet a fák védelméről - Nagyhalász Város Önkormányzata, mint fenntartó rendelheti el.

(2) A közterületnek, sírhelynek a fa lehullott lombozatától, letört ágaitól való megtakarítása az üzemeltető feladata.

(3) A temető fenntartója köteles megtéríteni a fa által okozott károkat.

16. § A temetési hely gondozásáról az azzal rendelkezni jogosult gondoskodik. Temetőben végzett kegyeleti közszolgáltatások feltételei, üzemeltetői feladatok, a nyilvántartások vezetése, a temetési hely megváltás díjai, létesítmények temetkezési szolgáltatók részéről történő igénybevételének díjai.

17. § (1) Az üzemeltető feladatai:

a) Meghatározza a temetkezési szolgáltatás, és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét, melynek írásba foglalásáról és kihirdetéséről (kifüggesztés útján) gondoskodik. A temető-rendet a Képviselő-testület határozattal hagyja jóvá.
b) Biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit, ide értve a temetési helyre való első temetést megelőzően a sírhely kiásásáról (sírásás) való gondoskodást.
c) Megteremti a temetőlátogatók, kegyeletlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit.
d) Biztosítja a ravatalozó, technikai berendezései, tárolók, hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) karbantartását, és működteti azokat.
e) Gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, kiadásáról, és biztosítja a temető nyitását, zárását.
f) Megőrzi a nyilvántartó könyveket.
g) Nyilvántartókönyvet, és sírboltkönyvet vezet a 18. §.-ban meghatározottak szerint.
h) Az elhunyt átvételéről, hűtéséről, temetői munkákról vezeti a nyilvántartást.
i) Tájékoztatja a temetőlátogatókat.
j) Kijelöli a temetési helyeket a 8. § (2) bekezdésében foglaltak szerint.
k) Gondoskodik a temető rendjének a betartásáról, és betartatásáról.
l) Összehangolja a temetéseket. A temetés időpontját az eltemettető legkésőbb a temetés előtt két nappal írásban köteles kérni, melyet az üzemeltető írásban jelöl ki, és közli az eltemettetővel.
m) Gondoskodik az ügyfélfogadásról.
n) Elvégzi a közcélú zöldfelületek karbantartását, felújítását és gondozását.
o) Írásban jelzi a temetési hely felett rendelkezni jogosult felé (levélben, illetve a sírra történő
kifüggesztéssel), ha a síremlék a biztonságos használatot, az életet, és a testi épséget veszélyezteti.
(2) Az üzemeltető az (1) bekezdés a) és c) pontjaiban meghatározott feladatait a jelen rendelettel összhangban végezheti, továbbá a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

A nyilvántartások vezetése

18. § (1) A nyilvántartói könyvbe minden temetést időrend szerint, a következő adatokkal kell bejegyezni: Folyószám, a temetés napja, az elhunyt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhely-, tábla-, sor-, hely száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartói könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét, és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell eltemettető nevét, lakcímét és a síremlékre vonatkozó bejegyzéseket.

(2) Külön jegyzéket kell készíteni a temetőben elhelyezett, halva született gyermekekről. A jegyzékben fel kell tüntetni a halva született magzat anyjának nevét, az elhantolás időpontját, és a föléje tűzött fejfa sorszámát.

(3) A sírbolt-könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírbolt-könyvet az (1) bekezdésben meghatározott tartalommal kall vezetni, a sírbolt számának feltüntetésével. A sírbolt-könyvbe be kell vezetni a létesítőnek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.

(4) A nyilvántartói könyvbe és a sírbolt könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.

19. § A temető üzemeltetője a temetőbe szállított halottat a beszállítási engedély bemutatása után veszi át. Ennek hiányában köteles megtagadni az elhunyt befogadását. Nyilvántartásba veszi az átvétel időpontját, az elhunyt adatait, a hűtésének időtartamát, a temetkezési szolgáltató adatait, valamint az eltemettető nyilatkozatát arról, hogy az elhunyt a nagyhalászi köztemetőben vagy a helyi egyházi temetők egyikében, vagy más település köztemetőjében lesz eltemetve. A temetkezési szolgáltató köteles a halott vizsgálati bizonyítvány egy másolati példányát az üzemeltető részére átadni. Halott vizsgálati bizonyítvány nélkül temetési szertartás nem végezhető.

Díjak

20. § Temetési hely megváltásának (sírhely használati díj):

a) kiemelt 1 személyes sírhely: 140.000 Ft;

b) 1 férőhelyes sírhely: 5.000 Ft;

c) 2 férőhelyes sírhely: 10.000 Ft;

d) 1 személyes gyermeksírhely: 2.500 Ft;

e) 3-6 személyes sírbolt (kripta): 160.000 Ft;

f) 7-10 személyes sírbolt (kripta): 320.000 Ft;

g) urnafülke urnafalban: 30.000 Ft”

21. § A temetői létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak, az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak, a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők (kőfaragó, síremlékkészítő, kertész, stb.) által fizetendő temetőfenntartói hozzájárulás díja a rendelet 3. mellékletében részletezve.

Díjak megfizetésének szabályai

22. § (1) Számla ellenében az üzemeltető jogosult az alábbi díjak beszedésére:

a) a 21. § (1) bekezdésében meghatározott sírhelyek díjai – ide értve az előre megváltott díjait is,

b) a 21. § (1) bekezdésben meghatározott sírhelyek újraváltási díja,

c) a 22. §-ban meghatározott díjak.

(2) A 22. §-ban meghatározott, temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjakat, valamint az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat a halott átvételekor, a temető fenntartási hozzájárulás díját minden bemenetel előtt szedi be az üzemeltető.

(3) Amennyiben az eltemettető a a 20. §-ban meghatározott módon úgy nyilatkozik, hogy az elhunyt nem a nagyhalászi köztemetőben lesz eltemetve, a halott átvételekor kizárólag csak a 22. §-ban meghatározott ravatalozói használati díj, 48 órán túli hűtés esetén 22. §-ban meghatározott hűtő tároló díj szedhető be.

(4) Amennyiben az üzemeltető a temető területén egyúttal temetkezési szolgáltatást, vagy egyéb temetői vállalkozói tevékenységet is végez, a 22. §-ban megállapított díjakat az üzemeltető is köteles megfizetni.

(5) Amennyiben a díjak nem kerülnek kifizetésre a 23. § (3) bekezdésében meghatározott időpontban, a szolgáltatás teljesítését az üzemeltető köteles megtagadni.

(6) Az üzemeltető a beszedett díjakat a temető fenntartására köteles fordítani.

(7) A 21. § (1) bekezdésben és a 22. §-ban megállapított díjakat az üzemeltető elkülönítetten kezeli a számviteli törvény szabályai szerint, és ezen összegek felhasználásáról a Képviselő-testület előtt évente beszámol.

(8) A 21–22. §-okban megállapított díjtételek felülvizsgálatát évente egy alkalommal az üzemeltető kezdeményezheti a Képviselő-testület felé. A temetkezési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

23. § (1) A temető területén munkálatokat végző gazdálkodó szervezetek tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak. A temető területén munkát, szolgáltatást végző vállalkozói tevékenységeket csak a temető nyitvatartási ideje alatt, az üzemeltető előzetes írásbeli értesítésével, és időpont-egyeztetéssel a temetőkről, és a temetkezésekről szóló – mindenkor hatályos - Kormány rendeletben és e rendeletben meghatározott szabályok betartásával végezhetik.

(2) A köztemetőn belül az elhunyt hűtésével, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítással, sírhelynyitással és visszahantolással kapcsolatos feladatok ellátása az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező.

24. § (1) Az üzemeltető a ravatalozó helyiséget a ravatalozás megtörténte után, de legalább a temetés időpontja előtt egy órával az elhunyt hozzátartozói rendelkezésére bocsátja.

(2) A temető ravatalozójában az üzemeltető által biztosított kellékeken kívül más kellékeket bevinni, és használni tilos.

25. § (1) A temetőben munkát végző gazdálkodó szervezetek csak a temető-fenntartói hozzájárulás napidíjának megfizetése után, annak igazolásával, és az üzemeltető írásbeli engedélyével kezdhetik meg a tevékenységüket a temetőn belül.

(2) A temetkezési szolgáltatást végzők, illetve a temető területén egyéb munkálatokat végző gazdálkodó szervezetek (kőfaragó, kertészek) a temető területén végzett tevékenysége során okozott kárért felelősséggel tartoznak.

A szabálysértési rendelkezések

26. § Hatályon kívül helyezve.

Záró rendelkezések

27. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Nagyhalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 16/2005.(VIII.25.) rendelete, valamint az ezt módosító 25/2005.(XII.20.), 7/2006.(II.28.), 13/2008.(VIII.01.), valamint 19/2008.(X.31.) rendeletek.

(2) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

(3) A rendelethez tartozó

1. számú melléklet: Temető Rendezési Terv

2. számú melléklet: A temetők pontos címéről

3. számú melléklet: a temetkezési szolgáltatók által fizetett díjról, a temető-fenntartási hozzájárulás díjairól, a temető egyes létesítményeinek a vállalkozók részéről történő igénybevételének bérleti díjáról

4. számú függelék: Üzemeltetői Szerződés

5. számú függelék: A sírkő méretezés szabályai

28. § Ez a rendelet 2012. augusztus 15-én lép hatályba.