Nagyhalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016 (XI.22.) önkormányzati rendelete

NAGYHALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2007.(IV.11.) számú a önkormányzati rendelete A DÍSZPOLGÁRI CÍM ÉS EGYÉB KITÜNTETÉSEK ALAPÍTÁSÁRÓL, ADOMÁNYOZÁSÁRÓL

Hatályos: 2016. 11. 22

NAGYHALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


7/2007.(IV.11.) számú a önkormányzati rendelete



A DÍSZPOLGÁRI CÍM ÉS EGYÉB KITÜNTETÉSEK ALAPÍTÁSÁRÓL, ADOMÁNYOZÁSÁRÓL


Nagyhalász Város Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 1.§. /6/ bekezdés a./ pontjában foglalt felhatalmazás alapján a városért és a lakosság érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként, valamint a kimagasló köztisztviselői és közalkalmazotti munka elismerésének és megbecsülésének méltó módon való kifejezésre juttatása céljából az alábbi címet, díjat, kitüntetést és emlékérmet alapítja.


Díszpolgári cím


1. §


Díszpolgári cím kiemelkedő tudományos, művészeti, közéleti, gazdasági, oktatási-nevelési, közművelődési életműért adományozható, olyan kiváló személyiségnek, aki tevékenységével, maradandó alkotásával hozzájárult Nagyhalász fejlődéséhez, anyagi és szellemi gyarapodásához, elősegítette a város tekintélyének növelését itthon, vagy külföldön.

A népek, nemzetiségek közötti barátság ápolásában különösen kimagasló érdemeket szerzett.


2. §


(1) Évente egy díszpolgári cím adományozható annak az élő vagy elhalt magyar, illetve külföldi személynek, aki a jelen rendelet 1. §-ban foglaltaknak megfelel.

A díszpolgári cím adományozásával egyidejűleg kerül átadásra a díszes kivitelű oklevél, emlékplakett, és arany pecsétgyűrű.



(2) A díszpolgári oklevél tartalmazza az adományozó megnevezését, a város címerét, a képviselőtestület határozat számát, a díszpolgár nevét és foglalkozását, az adományozás keltét, a polgármester és a jegyző aláírását, továbbá az önkormányzat hivatalos bélyegzőjének lenyomatát.


(3) A plakett kör alakú, 85 mm átmérőjű, bronzból készült, egyik oldalán a város dombornyomású címerével és  „Nagyhalász Város Díszpolgára” ... (adományozás éve)", a címer alatt félkörívben az adományozott nevének vésett felirata. A másik oldalán megyei elhelyezkedése városunknak, ponttal, névvel megjelölve, valamint a környező megyék, és országok neve, dombornyomással.


(4) Az aranygyűrű egy pecsétgyűrű, melynek a fejrész vésetében Nagyhalász címere és alatta az adományozás éve látható.


3. §


A díszpolgári cím adományozását a „Díszpolgárok könyvében” kell megörökíteni. A „Díszpolgárok Könyve” tartalmazza az adományozó megnevezését, a képviselőtestület határozatának számát, a díszpolgári cím adományozásának időpontját, a díszpolgár nevét, foglalkozását, életművének leírását, az adományozás keltét, a díszpolgár, vagy megbízottja, a polgármester, a jegyző aláírását. A „Díszpolgárok Könyve’’ a Csuha – Kállay Kúriában kerül elhelyezésre.

A díszpolgári cím adományozásáról hozott határozat egy példányát, a díszpolgár életrajzát, és fényképét megőrzés végett át kell adni a Helytörténeti Gyűjteménynek.

A díszpolgárság adományozásával járó ügykezelési és nyilvántartási teendőket a Polgármesteri Hivatal látja el.


4. §


(1) A város díszpolgárát:


- megilleti a díszpolgári cím viselésének joga,

- részt vehet az önkormányzat egyéb rendezvényein,

- felkérésre delegáció tagjaként képviseli az önkormányzatot.

- az önkormányzat által rendezett hivatalos ünnepségekre meghívást kap


(2) A díszpolgári cím a város erkölcsi elismerését fejezi ki, így az külön anyagi juttatással,

      vagy más jogi kihatással nem jár.


(3) A díszpolgárt halála esetén az önkormányzat temetteti el, díszsírhely illeti meg az önkormányzat területén lévő temetőben.


„Pro Urbe” díj


5. §


(1) Pro Urbe kitüntető díj adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik/amelyek tartósan kiemelkedő tudományos, művészeti, közéleti munkásságukkal, az egészségügy-szociális, az oktatás-nevelés, közművelődés, sport, közbiztonság, a gazdaság területén kifejtett tevékenységükkel a város fejlődéséhez, jó híre növeléséhez hozzájárultak.


(2) Évente legfeljebb 2 /kettő / „Pro Urbe” díj adományozható.



6. §


(1) A „Pro Urbe” díj bronzból készült emlékplakettből, és oklevélből áll.


(2) A plakett kör alakú, 85 mm átmérőjű, egyik oldalán a város dombornyomású címerével, és „Pro Urbe” ... (adományozás éve) felirattal, a címer alatt félkörívben az adományozott nevének vésett felirata, a másik oldalán a Városháza, valamint a Csuha – Kállay Kúria dombornyomású képével.


(3) Az oklevél tartalmazza az adományozó megnevezését, a képviselőtestület határozat számát, a Pro Urbe díjban részesített nevét, az adományozás jogcímét, az adományozás időpontját, a polgármester és a jegyző aláírását, valamint az önkormányzat hivatalos bélyegzőjének lenyomatát.



7. §


Nagyhalász PRO URBE díjazottja a város lakossága és a képviselőtestület megbecsülését élvezi és ennek alapján

a./ díjazottságáról oklevelet,

b./ emlékplakettet,

c./ az önkormányzat által rendezett hivatalos ünnepségekre meghívást kap


A Pro Urbe díj adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet. A nyilvántartás tartalmazza az adományozó megnevezését, a kitüntetett nevét, foglalkozását, a képviselőtestület határozatának számát, a Pro Urbe díj adományozásának időpontját.


A Pro Urbe díj adományozásáról hozott határozat egy példányát, a kitüntetett életrajzát és fényképét megőrzés végett át kell adni a Helytörténeti Gyűjteménynek.


A Pro Urbe díj adományozásával járó ügykezelési és nyilvántartási teendőket a Polgármesteri Hivatal látja el.


8. §


„Nagyhalászért”


(1) „Nagyhalászért Emlékplakett” adományozható azoknak, akik egyéni vagy
együttes kimagasló teljesítményükkel - tudományos, művészi munkásságukkal, előadói, közéleti, oktatási, közművelődési, egészségügyi, szociális, gazdasági, építészeti

tevékenységükkel, a közbiztonság érdekében kifejtett munkájukkal, sport és egyéb eredményeik alapján - szereztek elismerést a városnak, vagy gyarapították a város anyagi és szellemi értékeit.

 (2) Évente legfeljebb 3 „Nagyhalászért Emlékplakett” adományozható.


9. §


(1) A „Nagyhalászért Emlékplakett” bronz alapanyagú, 85 mm átmérőjű, kör alakú érem, egyik oldalán a város dombornyomású címérével, és „Nagyhalász Emlékplakett." (adományozás éve) felirattal.



(2) A „Nagyhalászért Emlékplakett” adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet.
A nyilvántartás tartalmazza az adományozó megnevezését, a kitüntetett nevét,
foglalkozását, a képviselőtestület határozatának számát, az adományozás időpontját.


10. §


„Nagyhalász nemzetközi kapcsolataiért emlékérem”


(1) „Nagyhalász nemzetközi kapcsolataiért emlékérem” posztumusz is adományozható, oktatási intézmény nemzetközi kapcsolatai, Nagyhalász város nemzetközi sport, kulturális kapcsolatai, vagy nemzetközi tudományos együttműködés kialakítása, elmélyítése, illetve a város nemzetközi ismertsége érdekében végzett kiemelkedő munkásság elismeréseként a tevékenysége révén Nagyhalászhoz kötődő személynek. Elismerésben részesíthető jótékonysági szervezet alkalmazottja, aktivistája, továbbá az is, aki határon túli települések, csoportok segélyezésében vesz /tt/ részt.


(2) Évente 1 „Nagyhalász nemzetközi kapcsolataiért emlékérem” adományozható.



11. §


(1)       A „Nagyhalász nemzetközi kapcsolataiért emlékérem” tűzzománc alapanyagú plakettből és a hozzátartozó díszes oklevélből áll.


(2)       A „Nagyhalász nemzetközi kapcsolataiért emlékérem” tűzzománc alapanyagú, 85 mm átmérőjű kör alakú plakett, egyik oldalán Nagyhalász címerének lemélyített sziluettjével, és a kitüntetett nevével és az évszámmal. A másik oldalán Európa térképe, a Dunával és a Tiszával és egy, Nagyhalász helyét jelző ponttal, és a város nevével ellátva.


(3)       Az oklevél tartalmazza az adományozó megnevezését, a képviselőtestület határozat számát, a „Nagyhalász nemzetközi kapcsolataiért emlékérem”-ben részesített nevét, az adományozás jogcímét, az adományozás időpontját, a polgármester és a jegyző aláírását, valamint az önkormányzat hivatalos bélyegzőjének lenyomatát.


(4) A „Nagyhalász nemzetközi kapcsolataiért emlékérem” adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet. A nyilvántartás tartalmazza az adományozó megnevezését, a kitüntetett nevét, foglalkozását, a nemzetközi kapcsolatokért folytatott tevékenységét, a képviselőtestület határozatának számát, az adományozás időpontját.


12. §


„Életműdíj”



„Életmű” díj adományozható a tevékenységük révén Nagyhalászhoz kötődő személyeknek, civil szervezetek vezetőinek, képviselőinek, akik a demokrácia követelményeihez igazodva kiemelkedő tevékenységet folytatnak és a sajátos, illetve nehéz élethelyzetben lévő egyének, családok, csoportok és közösségek érdekében kiemelkedő, áldozatos munkát végeztek, azon nyugdíjas pedagógusoknak, akik a nevelő-oktató munkában legalább harmincöt éven keresztül tartósan kiemelkedő pedagógusi – oktatói - nevelői tevékenységet végeztek, valamint akik Nagyhalász város kulturális közéletében meghatározó személyiségek, illetve érdemeket szereztek a kulturális örökségek megóvásában, tevékenységükkel, alkotásaikkal országos és nemzetközi elismerést szereztek, ezzel is hozzájárulva Nagyhalász város értékeinek gyarapításához.


13. §


(1) Évente 3 „Életműdíj” díj adományozható.


(2) Az "Életműdíj" díj aranygyűrűből és a hozzátartozó díszes oklevélből áll.


(3) Az aranygyűrű egy pecsétgyűrű, melynek a fejrész vésetében Nagyhalász címere és alatta az adományozás éve látható.


(4) Az oklevél tartalmazza az adományozó megnevezését, a város címerét, a képviselő-testületi határozat számát, az „Életműdíj”-ban részesült nevét és foglalkozását, az adományozás jogcímét, az adományozás keltét, a polgármester és a jegyző aláírását, továbbá az önkormányzat hivatalos bélyegzőjének lenyomatát.


(5) Az „Életműdíj” adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet.
A nyilvántartás tartalmazza az adományozó megnevezését, a kitüntetett nevét, foglalkozását, tevékenységét, a képviselő-testület határozatának számát, az adományozás keltét.


14. §



„Nagyhalász elismert köztisztviselője” kitüntetés


A „Nagyhalász elismert köztisztviselője” kitüntetést a város területén dolgozó, vagy aktív éveiben a város területén szolgálatot teljesítő köztisztviselőnek adományozható, aki munkáját megbízhatóan, felelősséggel végzi, végezte, akinek munkájában érzékelhető az általa végzett tevékenység színvonalának, hatékonyságának fokozására való törekvés, és minimum két egymást követő évben nyújtott kimagasló dolgozói teljesítményt.



15. §


(1) A kitüntetés a képviselő-testület minősített döntése alapján, egy köztisztviselőnek adományozható.


(2) A kitüntetettek adományozást igazoló okiratot és emlékplakettet kapnak.


(3) A plakett téglatest alakú, üveg alapanyagú, 100x170x7 mm paraméterű. Egyik oldal vésetében Nagyhalász címere, melyet körbefog a „Nagyhalász elismert köztisztviselője” és az adományozás éve felirat.


(4) „Nagyhalász elismert köztisztviselője” kitüntetés adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet.



16.§.


„Nagyhalász elismert közalkalmazottja” kitüntetés


A „Nagyhalász elismert közalkalmazottja” kitüntetést a város területén dolgozó, vagy aktív éveiben a város területén szolgálatot teljesítő közalkalmazottnak adományozható, aki munkáját megbízhatóan, felelősséggel végzi, végezte, akinek munkájában érzékelhető az általa végzett tevékenység színvonalának, hatékonyságának fokozására való törekvés.


17. §


(1) A kitüntetés a képviselő-testület minősített döntése alapján, egy közalkalmazottnak     adományozható.


(2) A kitüntetettek adományozást igazoló okiratot és emlékplakettet kapnak.


(3) A plakett téglatest alakú, üveg alapanyagú, 100x170x7 mm paraméterű. Egyik oldal vésetében Nagyhalász címere, melyet körbefog a „Nagyhalász elismert közalkalmazottja” és az adományozás éve felirat.


(4) „Nagyhalász elismert közalkalmazottja” kitüntetés adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet.


18. §


„Nagyhalász Ifjú Tehetsége” díj


„Nagyhalász Ifjú Tehetsége” díj adományozható azon tanulóknak, csapatoknak, akik országos és nemzetközi versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, a szellemi gyarapodás területén kiváló példát mutattak, hozzájárulva ezzel Nagyhalász város jó hírnevének öregbítéséhez.


19. §


(1) „Nagyhalász Ifjú Tehetsége” díj a tárgyévi minősített képviselő-testületi határozattal adományozható.


(2) A „Nagyhalász Ifjú Tehetsége" díj plakettből és a hozzátartozó díszes oklevélből áll.


(3) A plakett kör alakú, tűzzománc alapanyagú, 85 mm átmérőjű. Egyik oldal vésetében Nagyhalász címere, melyet körbefog a „Nagyhalász Ifjú Tehetsége” és az adományozás éve felirat.


(4) Az oklevél tartalmazza az adományozó megnevezését, a város címerét, a képviselőtestület határozat számát, a „Nagyhalász Ifjú Tehetsége” díjban részesült nevét és iskoláját, az adományozás jogcímét, az adományozás keltét, a polgármester és a jegyző aláírását, továbbá az önkormányzat hivatalos bélyegzőjének lenyomatát.


(5) A „Nagyhalász Ifjú Tehetsége” díj adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet.
A nyilvántartás tartalmazza az adományozó megnevezését, a kitüntetett nevét, iskoláját, a folytatott tevékenységét, a képviselőtestület határozatának számát, az adományozás keltét.


20. §


„Nagyhalász Ifjú Tehetségéért” díj


A „Nagyhalász Ifjú Tehetségéért” díj adományozható azon pedagógusoknak, oktatóknak, szakoktatóknak, akik az országos és nemzetközi versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulókat, csapatokat felkészítették, hozzájárulva ezzel Nagyhalász város jó hírnevének öregbítéséhez.


21. §


(1) „Nagyhalász Ifjú Tehetségéért” díj a tárgyévi minősített képviselő-testületi határozattal adományozható.


(2) A „Nagyhalász Ifjú Tehetségéért” díj plakettből és a hozzátartozó díszes oklevélből áll.


(3) A plakett kör alakú, tűzzománc alapanyagú, 85 mm átmérőjű. Egyik oldal vésetében Nagyhalász címere, melyet körbefog a „Nagyhalász Ifjú Tehetségéért” és az adományozás éve felirat.


(4) Az oklevél tartalmazza az adományozó megnevezését, a város címerét, a képviselőtestület határozat számát, a „ Nagyhalász Ifjú Tehetségéért” díjban részesült nevét, foglalkozását és iskoláját, az adományozás jogcímét, az adományozás keltét, a polgármester és a jegyző aláírását, továbbá az önkormányzat hivatalos bélyegzőjének lenyomatát.


(5) A „ Nagyhalász Ifjú Tehetségéért” díj adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet.
A nyilvántartás tartalmazza az adományozó megnevezését, a kitüntetett nevét, foglalkozását és iskoláját, a folytatott tevékenységét, a képviselőtestület határozatának számát, az adományozás keltét.


22. §


„Nagyhalász Sportolója” díj


A „Nagyhalász Sportolója” díj adományozható azon sportolók részére, akik országos és nemzetközi versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, hozzájárulva ezzel Nagyhalász város jó hírnevének öregbítéséhez.


23. §



(1) A „Nagyhalász Sportolója” díj plakettből és a hozzátartozó díszes oklevélből áll.


(2) A plakett téglatest alakú, üveg alapanyagú, 100x170x7 mm átmérőjű. Egyik oldal vésetében Nagyhalász címere, melyet körbefog a „Nagyhalász Sportolója” és az adományozás éve felirat.


(3) Az oklevél tartalmazza az adományozó megnevezését, a város címerét, a képviselőtestület határozat számát, a " Nagyhalász Sportolója" díjban részesült nevét és iskoláját, az adományozás jogcímét, az adományozás keltét, a polgármester és a jegyző aláírását, továbbá az önkormányzat hivatalos bélyegzőjének lenyomatát.


(4) A „Nagyhalász Sportolója” díj adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet. A nyilvántartás tartalmazza az adományozó megnevezését, a kitüntetett nevét, iskoláját, a folytatott tevékenységét, a képviselőtestület határozatának számát, az adományozás keltét.


24. §


„Nagyhalász Sportjáért” díj


A „Nagyhalász Sportjáért” díj adományozható azon edzőnek, oktatónak, szakoktatónak, menedzsernek, sportvezetőnek, akik az országos és nemzetközi versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolókat felkészítették, hozzájárulva ezzel Nagyhalász város jó hírnevének öregbítéséhez.


25. §



(1) A „ Nagyhalász Sportjáért” díj plakettből és a hozzátartozó díszes oklevélből áll.


(2) A plakett téglatest alakú, üveg alapanyagú, 100x170x7 mm átmérőjű. Egyik oldal vésetében Nagyhalász címere, melyet körbefog a „Nagyhalász Sportjáért” és az adományozás éve felirat.


(3) Az oklevél tartalmazza az adományozó megnevezését, a város címerét, a képviselőtestület határozat számát, a „Nagyhalász Sportjáért” díjban részesült nevét, foglalkozását és iskoláját, az adományozás jogcímét, az adományozás keltét, a polgármester és a jegyző aláírását, továbbá az önkormányzat hivatalos bélyegzőjének lenyomatát.


(4) A „Nagyhalász Sportjáért” díj adományozásáról a jegyző nyilvántartást vezet. A nyilvántartás tartalmazza az adományozó megnevezését, a kitüntetett nevét, foglalkozását és iskoláját, a folytatott tevékenységét, a képviselőtestület határozatának számát, az adományozás keltét.


Az adományozás rendje


26. §[1]



(1) A kitüntetés adományozására az esedékességét megelőző 15. napig a polgármesternél javaslat terjeszthető elő.


 (2) A polgármesterhez benyújtott javaslatot az Ügyrendi Bizottság véleményezi, sorrendiségét megállapítja.


(3) A polgármester a kitüntetési javaslatot az Ügyrendi Bizottság által ismertetett sorrendiség figyelembevételével terjeszti a képviselő-testület elé.


27. §


27. § (1) A „Díszpolgári cím a „Pro Urbe ” díj átadása ünnepélyes keretek között, Városnapon történik.


(2) A „Nagyhalászért Emlékplakett” átadására minden év valamely nemzeti ünnepnapján vagy a Városnapon kerül sor.


(3) A „Nagyhalász Nemzetközi Kapcsolataiért emlékérem” átadására minden év május 1. napján vagy a Városnapon kerül sor.


(4) Az „Életműdíj” átadására minden év január 22-én, a Magyar Kultúra Napján vagy a Városnapon kerül sor.


(5) A „Nagyhalász Ifjú Tehetsége” díj átadására minden év Gyermeknapján vagy a Városnapon kerül sor.


(6) A „Nagyhalász Ifjú Tehetségéért” díj átadására minden év Gyermeknapján vagy a Városnapon kerül sor.”


(7) A „Nagyhalász Sportolója” díj átadására minden év november 25. napján vagy a Városnapon kerül sor.


(8) A „Nagyhalász Sportjáért” díj átadására minden év november 25. napján vagy a Városnapon kerül sor.


(9) A „Nagyhalász elismert köztisztviselője” kitüntetés átadására minden évben június 8. napján vagy a Városnapon kerül sor, a jegyző adja át.


(10) A „Nagyhalász elismert közalkalmazottja” kitüntetés átadására minden évben június 8-án vagy a Városnapon kerül sor.


(11) Az i.) bekezdés kivételével, a kitüntetést a kitüntetettnek vagy megbízottjának a polgármester adja át.


(12) A kitüntetések adományozásáról és visszavonásáról a város lakosságát a helyi sajtó útján a jegyző tájékoztatja.

28. §


A képviselőtestület a Díszpolgári címet az adományozásra jogosultak javaslata alapján visszavonhatja attól, aki arra méltatlanná vált.



29. §


  1. A jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. A kihírdetésről a jegyző gondoskodik.
  2. Kihírdetésével egyidejűleg hatályát veszti a díszpolgári cím és egyéb kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló 21/2005.(XI.14.) számú rendelet.