Mátraszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014 (XII.10..) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és házszám megállapítás szabályairól

Hatályos: 2014. 12. 10

Mátraszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 51. § (5) bekezdésében és a 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Mötv. 13. § (1) bekezdésének 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól az alábbi rendeletet (továbbiakban: rendelet) alkotja:


I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet hatálya, célja


1. §


(1)     A rendelet hatálya Mátraszőlős község közigazgatási területére terjed ki.

(2)     Mátraszőlős község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.


Értelmező rendelkezések


2.§



E rendelet alkalmazásában:

(1)     Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti közterület.

(2)     Közterületnév: a bel- és külterületi közutak és terek, rendszerint út, utca, tér, park, köz, sétány, stb. utótagot tartalmazó név.

(3)     Házszám: olyan számmal, vagy számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan- nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.


II. FEJEZET




A KÖZTERÜLETEK ELNEVEZÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK


A közterületek elnevezésének általános szabályai


3.§


(1)      Minden közterületet el kell nevezni. A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása a Képviselő-testülethatáskörébe tartozik.

(2)      Az újonnan létesített közterület nevét a létrejöttét követő 60 napon belül kell megállapítani.

(3)      Közterület elnevezését a megállapításától számított 10 éven belül nem lehet megváltoztatni.

(4)      A lakóterületek épületei közötti szerviz utakat, továbbá a mezőgazdasági célú és a lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.

(5)     Ha egy közterület a településrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes utcaként megszűnik, az elkülönült utcarész (ek) nek – az elkülönüléstől számított 60 napon belül más nevet kell adni.

(6)      Az elnevezett utca természetes folytatásaként nyíló új útszakasz általában külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel.


4.§


(1)      A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni Mátraszőlős község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi sajátosságaira. Az elnevezés lehetőleg utaljon a közterületnek a községen belüli elhelyezkedésére és helytörténeti vonatkozásaira.

(2)     A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet.

(3)     A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen, valamint a közterület neve feleljen meg a lakosság körében élő névhasználatnak.

(4)     Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

(5)    Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni.

(6)     A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket, aki a társadalmi élet bármely területén kimagasló érdemeket szerzett és élete, munkássága valamely módon Mátraszőlős községhez kötődik.



A közterületek elnevezésének eljárási szabályai


5.§


(1)    A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

        a) a polgármester,

        b) a helyi önkormányzat képviselője,

        c) Mátraszőlős község közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgárok legalább 20 főből álló csoportja.

(2)    Közterületnév megállapítására vagy megváltoztatására irányuló kezdeményezés esetén a Képviselő-testület kikérheti a közterület elnevezésével vagy megváltoztatásával érintett lakosság véleményét, azonban a lakosság  véleményének a Képviselő-testület döntésére nincsen kötelező ereje.

(3)    A Képviselő-testület a közterületnév megállapításáról, illetőleg megváltoztatásáról szóló határozatban rendelkezik az új közterületnév hatálybalépésének időpontjáról, valamint az új utcanév-táblák elhelyezésének határidejéről.


6.§


   (1)     Az elnevezésre vonatkozó előterjesztést annak benyújtása előtt 8 napra helyben szokásos módon közzé kell tenni.

   (2)   Az elnevezéssel kapcsolatban benyújtott észrevételeket a Képviselő-testület elé kell terjeszteni.


7.§


        A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni, továbbá a döntésről

        5 napon belül értesítést kell tenni:

            1.) az érintett tulajdonosokat (lista szerint, ingatlanonként 1 személyt),

            2.) a települési lakcímnyilvántartót,

            3.) a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt,

            4.) a Nógrád Megyei Kormányhivatal Pásztói Járási Hivatalát,

            5.) a Magyar Postát,

            6.) a Pásztói Rendőrkapitányságot,

            7.) a tűzvédelmi hatóságot,

            8.) a közműszolgáltatókat (pl. ÉRV Zrt., ÉMÁSZ., TIGÁZ., stb.),

            9.) az orvosi ügyeletet.

III. FEJEZET


KÖZTERÜLETI NÉVTÁBLÁK ELHELYEZÉSÉNEK SZABÁLYAI


8.§


(1)     A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltűntetni.

(2)     A közterületek névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.

(3)     A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles.

(4)     A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről az önkormányzat gondoskodik.

(5)     Növényzetre utcanév-táblát elhelyezni nem szabad.


9.§


 (1) A közterület elnevezésének megváltozása esetén a régi elnevezést feltüntető névtáblákat, a változásról szóló döntést követő egy évig, piros átlós vonallal áthúzva, az eredeti helyén kell hagyni. Az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi fölött vagy alatta kell elhelyezni.

IV. FEJEZET

.

A HÁZSZÁM MEGÁLLAPÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK


10. §


(1)     A lakóházakat, egyéb épületeket és az építési telkeket (a továbbiakban: ingatlan) házszámmal kell ellátni.

(2)     A házszámozásnál figyelemmel kell lenni azon beépítetlen telkekre is, melyek a későbbi beépítéskor a közbenső házszámot kapják.

(3)     Telekmegosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan házszámának megállapítása esetén – ha az újonnan kialakuló telek ugyanarra a közterületre nyílik – az A, B, C, stb. alátörés alkalmazható.

(4)     Nyúlványos (nyeles) telek kialakításánál az ingatlanmegosztás szabályait kell figyelembe venni. Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni.

(5)     Ha egy ingatlan több közterülettel (utcával) is érintkezik (pl. saroktelek), a házszámot arról a közterületről kell megállapítani, amely felől az ingatlan megközelíthető (amerre a bejárata esik), vagy új megosztás esetén a szélesebb közterület soron következő házszámát kell kapnia, esetleges alátöréssel.

(6)     Egy közterületre nyíló több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.


11. §


(1)      Az út, utca, köz, stb. (a továbbiakban együttesen: utca) házszámozását úgy kell elvégezni, hogy a számok az utca jobb oldalán a páratlan, a bal oldalán a páros számok legyenek.

(2)     Azokban az utcákban, ahol az (1) bekezdés szerinti számozás nem alkalmazható, az érintett közterület számozását a magasabb rendű közút irányából kell kezdeni.

(3)     Kialakuló új utcarészek esetében folyamatos házszámozást kell alkalmazni attól az ingatlantól, amelytől  korábban már kialakult az ingatlanok számozása.

(4)     Tér megnevezésű közterületek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.

(5)     Földrajzi okokból csak egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása 1-től kezdődően folyamatos.

(6)     Az (1) – (2) bekezdés rendelkezései a rendelet hatálybalépésekor már meglévő közterületek házszámozását nem érintik.

.


Házszám kiadása


12. §


(1)     A házszámok kiadását és azok változásait hivatalból, illetve annak a személynek a kérelmére, akinek ehhez jogos érdeke fűződik, címmegállapítás keretében a jegyző végzi el.

(2)     A házszám megállapításáról szóló határozatot az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakon túl közölni kell a 7. § (2)-(4) meghatározott hatóságokkal.

(3)     A határozat alapján azok, akik az érintett ingatlanra vonatkozóan lakcímmel rendelkeznek, kötelesek megváltozott lakcímüket 30 napon belül hivatalos okmányaikon átvezettetni, illetve a földhivatali ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni.

(4)     Az ingatlan házszámának megváltoztatása különösen akkor indokolt, ha:

          a) több ingatlan azonos utcanévvel és azonos házszámmal szerepel a hivatalos nyilvántartásban,

          b) az ingatlan házszáma nem a kialakult növekvő számsorban található,

          c) az ingatlan megosztására kerül sor,

          d) az ingatlanok egyesítésére kerül sor.

(5)     A rendelet hatálybalépésekor már meglévő házszámokat indokolt esetben felül kell vizsgálni, a szükséges módosításokat el kell végezni.





Házszámtábla kihelyezésének szabályai


13. §


(1)     Névvel ellátott közterület esetén, belterületen a házszámot jelző táblát (a továbbiakban: házszámtábla) az ingatlan utcafronti kerítésére, ha az nincs, házfalára, ezek hiányában külön szerkezeten, az utcáról jól látható módon az ingatlan tulajdonosának kell elhelyezni.

(2)     A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerinti cseréjéről és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

(3)     A nem valós állapotnak megfelelő, vagy nem a megfelelő módon kifüggesztett házszámtáblák lecserélését a jegyző a tulajdonos terhére elrendelheti.

(4)     A használatbavételi engedély kiadását követő 30 napon belül a házszámtáblát a tulajdonosnak ki kell helyezni.

V. FEJEZET


EMLÉKTÁBLA ÁLLÍTÁS RENDJÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK


14.§


(1)     A község közterületein emléktábla csak a Képviselő-testület hozzájárulásával helyezhető el.

(2)     Az emléktábla tisztításáról, takarításáról, cseréjéről, szükség esetén pótlásáról, továbbá az emléktábla környékének takarításáról a kihelyező köteles gondoskodni.

(3)     A műemlék, műemlék jellegű és a helyi védettségű épületeken emléktábla elhelyezéséhez az illetékes műemlékvédelmi hatóság előzetes hozzájárulása is szükséges.

(4)     A képviselő-testületi hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulásról szóló határozatban foglaltaknak nem megfelelően elhelyezett emléktáblát a polgármester – az eltávolításra vonatkozó felszólításban megjelölt határidő eredménytelen eltelte esetén – az emléktábla tulajdonosának költségére leszerelteti és elszállíttatja.

(5)     Méltatlan állapotban vagy környezetben lévő emléktáblát a Képviselő-testület leszerelteti és elszállíttatja. Amennyiben a kihelyező fellelhető, a leszerelés és elszállítás költségeit köteles megtéríteni.

VI. FEJEZET


ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK


15. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


Mátraszőlős, 2014. december 10.



Tóth Gyula                                                                   dr. Turza Csaba József

polgármester                                                                                    jegyző