Mátraszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016 (XI.5..) önkormányzati rendelete

a Mátraszőlős Községi Mezei Őrszolgálat létrehozásáról és mezőőri járulékáról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2017. 12. 08

Mátraszőlős Község Önkormányzatának a fegyveres biztonsági őrzésről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. tv., valamint a Helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének felhatalmazása alapján - figyelemmel a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyáról szóló 29/1998. (IV. 30.) FM. rendeletben foglaltakra - a Mátraszőlős Község Mezei Őrszolgálatról az alábbi rendeletet alkotja:


I. Fejezet



A mezei őrszolgálat



1. §

(1) A rendelet hatálya a Mátraszőlős Község közigazgatási területéhez tartozó termőföldekre és külterületi kertes mezőgazdasági területekre, földrészletekre (parcellákra) (együtt továbbiakban: termőföld), a termőföldet használókra, tulajdonosaikra, a mezei őrszolgálatra és a mezőőri járulék megfizetésére és beszedésére terjed ki. A rendelet hatálya nem terjed ki az erdőkre és a halastavakra.

(2) Mátraszőlős Községben 2011. március 1-jétől mezei őrszolgálat működik.

(3)  A mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit az Önkormányzat éves költségvetéséből, a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból, valamint a földhasználó, illetve a tulajdonos által fizetett mezőőri járulékból fedezi.

(4) A Polgármester jogosult vagyoni jellegű közérdekű kötelezettség vállalást elfogadni a mezei őrszolgálat működtetése, fejlesztése céljából.

(5) A mezei őrszolgálat Mátraszőlős Község Önkormányzata szervezetéhez tartozik, a mezőőrök munkáltatója a Mátraszőlős Község Önkormányzata. Az alkalmazásra a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény rendelkezési az irányadók.

(6) A mezei őrszolgálat 1 fővel működik. A mezőőri feladatokat egy mezőőr látja el.

(7) A rendeletben foglalt eljárás során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szerint kell eljárni.

(8) A rendeletbe foglalt hatáskör gyakorlását a Képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át.

(9) E rendelet hatálya alá tartozó ügyekben az elektronikus ügyintézés kizárt.





2. §

(1) A mezőőrök feladataikat közalkalmazottként, sötétzöld; „Mátraszőlős Mezei Őrszolgálat” feliratú formaruhában, sörétes vadászlőfegyverrel és a rendőrségnél rendszeresített könnygázszóró palackkal felszerelve látják el. A szakmai felügyeletet a mezőgazdasági igazgatási szerv és az illetékes rendőrkapitányság gyakorolja.

(2)  A mezőőr tevékenysége során együttműködik a polgárőrséggel, a külterületeken működő sport és civil szervezetekkel, gazdasági kamarákkal, gazdaszervezetekkel, hulladékkezelést végző gazdasági szervezetekkel,  a területileg illetékes vadásztársasággal és a rendőrséggel.

(4) A mezőőr jogait és feladatait külön jogszabály tartalmazza.

(5) A mezőőr egyéb, nem feladatkörébe tartozó feladattal is megbízható a munkáltató utasítása alapján.


II. Fejezet



A mezőőri járulék



3. §

(1) A mezőőri járulékfizetési kötelezettség azt a személyt terheli, akinek a termőföld tárgyév január 1.-jén használatában, tulajdonában van. Amennyiben a használó személye nem állapítható meg, a fizetési kötelezettség a tulajdonost terheli. Földhasználónak minősül a földtulajdonos, ha saját maga hasznosítja termőföldjét, illetve a haszonbérlő, a szívességi használó, és a haszonélvező.

(2) Nem áll fenn járulékfizetési kötelezettség az erdő és halastó vonatkozásában.

(3) A föld parlagon hagyása nem mentesíti a tulajdonost a járulékfizetési kötelezettsége alól.



4. §

(1) A mezőőri járulék mértéke egy naptári évre 1.200 Ft/ha.

(2) Amennyiben a mezőőri járulék befizetésének összege nem éri el az 500 Ft/év összeget, a földhasználó, illetve a tulajdonos mentesül a járulék megfizetése alól.

(3) Közös osztatlan földterület használata esetén a járulékot a használók (tulajdonosok) tényleges használatuk arányában kötelesek megfizetni. Ha a tényleges használati arányok nem állapíthatók meg a járulékot a kötelezettek között nyilatkozataik szerint kell felosztani.

(4) A Képviselő-testület minden év novemberében megállapítja a mezőőri járulék következő évi mértékét.



Adatkezelés



5. §

(1) A járulék fizetésére kötelezettek a tárgyév január 31. napjáig kötelesek bevallani - a 4. §-ban meghatározott járulékfizetési kötelezettséggel érintett - általuk használt földterületeket, a rendelet mellékletét képező formanyomtatvány felhasználásával.

(2) A bevallásnak tartalmaznia kell:

a) a fizetésre kötelezett nevét, születésének helyét és idejét, lakcímét,adószámát

b) a kötelezett által használt vagy tulajdonában álló összes termőföld nagyságát, helyrajzi számát, művelési ágát (földrészletenként külön-külön),

c) a használat jogcímének megjelölését (saját tulajdon vagy egyéb),

(3) A bevallást Mátraszőlősi Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani.

(4) A járulékot tárgyév április 15-ig átutalással vagy postai úton Mátraszőlős Község Önkormányzatának bankszámlájára kell befizetni.

(5)       A termőföld használati vagy tulajdonjogában történt változást a használó vagy a tulajdonos a változást követő 15 napon belül köteles bejelenteni.

(6) A földhasználók körét minden év február 15-ig a földhasználati nyilvántartás alapján felül kell vizsgálni.

(7) A meg nem fizetett mezőőri járulék a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (3) bekezdése szerint adók módjára végrehajtandó köztartozás.

(8) A nyilvántartásból adatot igényelhet a Polgármester, Alpolgármester, Mátraszőlősi Közös Önkormányzati Hivatal.

(9) Bevallás hiányában a mezőőri járulék a termőföld ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosát terheli.

Mezőőri járulék nyilvántartása



6. §

(1) A fizetésre kötelezettek és a befizetési kötelezettségek teljesítésének nyilvántartását a Mátraszőlősi Közös Önkormányzati Hivatal vezeti elkülönített alszámlán. Az évközi módosításokat, a tulajdonviszonyok és a földhasználat változását igazoló okmányok kézhezvételétől számított 15 napon belül rögzíti.

(2) A Mátraszőlősi Közös Önkormányzati Hivatal földhasználatra és tulajdonjogra vonatkozóan az egyes kötelezettek tekintetében elsősorban a használótól vagy tulajdonostól, illetve az egyes kötelezettekre, azok teljes, vagy részleges körére vonatkozóan a Földhivataltól, a jegyző népességnyilvántartástól, okmányirodától vagy a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer nyilvántartásának vezetésével megbízott szervtől szerez be adatokat.

(3) A Polgármester határozattal állapítja meg a fizetési kötelezettséget, a bevallott, befizetett és a Mátraszőlősi Közös Önkormányzati Hivatal által megállapított járulék különbségét és befizetésének kötelezettségét, a késedelmes kötelezett fizetési kötelezettségét.

(4) Ha a kötelezett mezőőri járulék címén a rendeletben előírtnál nagyobb összeget fizetett be, a Mátraszőlősi Közös Önkormányzati Hivatal a különbözetről értesíti. A különbözetet vissza kell fizetni, ha az a 100 Ft-ot eléri vagy meghaladja és a kötelezett 30 napon belül kéri. Egyébként a különbözetet a korábbi évek ugyanazon jogcímű hátraléka erejéig a kötelezett javára jóvá kell írni, vagy hátralék hiányában a következő évi járulékba be kell számítani.

(5) A különbözet összegének nagyságától függetlenül a kötelezettnek visszatérítésre kerül, ha a tárgyévet követő évben nem köteles járulékot fizetni és mezőőri járulék jogcímen hátraléka nincs.


III. fejezet



Átmeneti rendelkezések



7. §

(1) A járulék összegét minden év április 15.-ig kell megfizetni.

(2) A járulékfizetési kötelezettség azokat a használókat, tulajdonosokat terheli, akik (amelyek) az adott év  január 1-jén tulajdonosok vagy  használók.





Záró rendelkezések



8. §

(1) Jelen rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Mátraszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testületének 4/2014. (II.10.) önkormányzati rendelete a Mátraszőlős Községi Mezei Őrszolgálat létrehozásáról.


Mátraszőlős, 2016. november 4.




Tóth Gyula                                                               dr. Turza Csaba József

polgármester                                                                       jegyző