Mátraszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2020 (III.19..) önkormányzati rendelete

Mátraszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (III.19) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 03. 19- 2022. 12. 31

Mátraszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2020 (III.19..) önkormányzati rendelete

Mátraszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (III.19) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról1

2020.03.19.

Mátraszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarországhelyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Mátraszőlős Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi közművelődés területén a község polgárainak érdekeit szem előtt tartva a helyi hagyományok és sajátosságok alapján határozza meg a közművelődés feladatait, azok ellátási formáit és mértékét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén a közművelődési feladatellátás színterére, a dolgozóira, használói körére, a községben működő, közművelődési tevékenységeket is folytató civil szervezetekre, a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

(3) A helyi közművelődés színtere:

Művelődési Ház és Könyvtár 3068 Mátraszőlős, Tűzoltó utca 3.

2. A közművelődés helyi feladatainak meghatározása

2. § (1) Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatás:

Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76 § (3) bek. a) pontjában szereplő művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása a közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:
a. a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét 3068 Mátraszőlős Tűzoltó utca 3. sz. alatt biztosítja, térítésmentesen
b. a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket biztosít a település rendezvényein.
c. fórumot szervez – ha az adott településen működik – a Közművelődési Kerekasztal bevonásával, a művelődő közösségek vezetőinek részvételévek, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket. javaslataikat.
d. helytörténettel, népművészettel, népi iparművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos csoportot, klubot, szakkört működtet, támogatja a művelődő közösségek ez irányú munkáját.
(2) Mátraszőlős Község Önkormányzata a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervét minden év március 1-ig fogadja el.
(3) A közösségi színtér működésének és használatának rendjét a házirend állapítja meg.

3. Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája módja

3. § (1) Az önkormányzat közművelődési színteret működtet, közművelődési megállapodásokat köt, illetve fontos közművelődési feladatokat ellátó szervezeteket támogat.

(2) Az önkormányzat a 2. §.- ban meghatározott feladatait közművelődési színterében látja el.

(3) Az ellátás módja lehet saját feladatkörben vagy közművelődési megállapodás keretében .

(4) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásban együtt kíván működni

- közművelődési színtereivel
- közművelődési társadalmi szervezetekkel
- egyházakkal
- közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel
- a hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel és civil szervezetekkel
- biztosítja a helyi lakosság képviseletét, Közművelődési Kerekasztal létrehozásának lehetőségét
(5) A (4) bekezdésben megjelölt intézményekkel, szervezetekkel és magánszemélyekkel közművelődési megállapodáson alapuló szerződéses kapcsolatot létesíthet.
(6) A (5) bekezdésben meghatározott közművelődési megállapodás megkötéséről a képviselő- testület dönt
(7) A közművelődési megállapodás kötelező tartalmát e rendelet 1. számú mellékletet tartalmazza.

4. A közművelődési feladatok finanszírozása

4. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait és a közösségi színtér működtetését költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványi forrásokból pályázati úton elnyert összeg.

(2) A rendelet alapján támogatásban részesülő intézmény, civil szervezet, egyesület, alapítvány és művészeti csoport, magánszemély az önkormányzatnak elszámolási kötelezettséggel tartozik a támogatás felhasználásáról a támogatási szerződés, ennek hiányában az éves költségvetési rendeletben meghatározottak szerint. A beszámolási kötelezettség szakmai és pénzügyi ismertetést tartalmaz.

5. § (1) A közművelődési színtér díjmentesen igénybe vehető szolgáltatásai:

a) A közösségi színtér termeinek, felszerelésének, berendezésének és az alkalmazottak munkájának igénybevételével önkormányzati intézmények, kulturális célú közösségek és civil szervezetek számukra bevételt nem termelő szervezeti, közművelődési, közösségi tevékenysége;

b) a rendeletben felsorolt mindazon saját tevékenység, mely a közösségi színtér közvetlen kiadásait nem terheli,

c) az a tevékenység, rendezvény, amelyet az önkormányzat célzott feladatként finanszíroz.

(2) A közművelődési színtér díjköteles szolgáltatásai:

a) minden nem kulturális, üzleti célú tevékenység, rendezvény

b) a közösségi színtér éves előirányzatát meghaladó, közvetlen költséget igényel.

(3) A szolgáltatás díjának mértékét a piaci viszonyok szerint a polgármester állapítja meg.

5. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2020. március 19 napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Mátraszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 7.) önkormányzati rendelete 9. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.