Mátraszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2020 (I.24..) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2020. évi átmeneti gazdálkodásról

Hatályos: 2020. 01. 24

Mátraszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

1/2020. (I. 24.) rendelete

az önkormányzat 2020. évi átmeneti gazdálkodásáról.




Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Mátraszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete a következőket rendeli el:



1.§.    A rendelet hatálya Mátraszőlős Község Önkormányzata  és az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveire terjed ki.


2.§.      Mátraszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testülete felhatalmazza a Polgármestert, valamint a költségvetési szervek vezetőit, hogy az Önkormányzat és a költségvetési szervek bevételeit a hatályos jogszabályok szerint beszedje, és a szükséges kiadásokat az előző évi működési kiadási előirányzatokon belül időarányosan teljesítse.


3.§       A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert, hogy a 2019. évi többször módosított költségvetési rendeletben szereplő előirányzattal bíró működési feladatok és abból eredő kötelezettségvállalások áthúzódó kiadásait a hivatkozott rendeletben biztosított mértékig teljesítse.


4.§.      A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy (a gyermekek védelméről szóló törvény értelmében) a Mátraszőlős Község Önkormányzata közigazgatási területén lévő oktatási intézményekhez tartozó gyermekek étkeztetését folytatólagosan 2020. január 1-től szervezze meg, gondoskodjon a szolgáltatás biztosításáról, és az étkezési térítési díjak beszedéséről.


5. §      (1) A Mátraszőlős Község Önkormányzatánál, az önkormányzat intézményeinél, a Közös Önkormányzati Hivatalnál a 2020. január 1-től esedékes bérintézkedéseknek megfelelő fedezetet az érintettek részére biztosítsa, a szükséges átsorolásokat hajtsa, illetve hajtassa végre. A személyi juttatások, személyi jellegű kifizetések, valamint ezek  járulékai kifizetését az átmeneti időszakra is teljesítse.

            (2) A képviselő-testület a köztisztviselői illetményalap mértékét a 2019. évben pályázati támogatással emelt 46.380 Ft összegben állapítja meg 2020. évre.


6.§.      A Képviselő-testület a Közös Önkormányzati Hivatal épületében az informatikai rendszer átalakításához, biztonságos működésének megteremtéséhez 1.000.000 Ft előirányzatot biztosít.


7.§.      A Képviselő-testület a Magyar Álamkincstár által az önkormányzat óvodai feladat finanszírozás vonatkozásában 2018. évre vonatkozó ellenőrzési megállapítása alapján 4.500.000 Ft visszafizetéséhez fedezetet biztosít.


8.§       A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az önkormányzat és intézményei kiegyensúlyozott működését biztosító kiadásokat teljesítse, a folyamatos üzemeltetéshez szükséges forrást biztosítsa.


9.§       A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy amennyiben szükséges a 2020. évi költségvetési rendelet elfogadásáig a közmunkaprogramokra pályázatot nyújtson be, melyek önrészét a 2020. évi költségvetésében biztosítsa.


10. §  Az átmeneti gazdálkodás időszakában az önkormányzat 2019. évre tervezett beruházási, felújítási feladatainak 2020. évi kifizetései a 2019. évre jóváhagyott előirányzatok maradványain belül teljesíthetők a már megkötött szerződések pénzügyi áthúzódásainak megfelelően.


11.§    A folyamatban levő, több éves pénzügyi kihatással járó pályázatokhoz kapcsolódó tárgyévi ütemnek megfelelően a kifizetések a korábbi években vállalt kötelezettségnek megfelelően teljesíthetők.

            A projektek esetében a szerződésben foglalt ütemezésnek megfelelő kifizetések teljesíthetők.


12. §  A képviselő-testület a képviselő-testületi tagok 2019. évben fel nem vett tiszteletdíjának kifizetéséhez a 2020. évi esedékes kiadások fedezetén túl fedezetet biztosít.


13. §  A képviselő-testület a korábbi években keletkezett, lejárt határidejű, elismert, jogos követelések fedezéséhez 1.000.000 Ft előirányzatot biztosít.


14. §. A képviselő testület a feladatellátással kapcsolatos jogi, közbeszerzési és közigazgatási megbízási díjra 2.000.00 Ft előirányzatot biztosít.


15. §. A Mátraszőlősi Közös Önkormányzati Hivatal volt jegyzője köztisztviselői jogviszonyának megszűnéséhez kapcsolódó, 49 nap szabadság pénzbeli megváltása érdekében, 1.756.100,-Ft előirányzatot biztosít.


16. §    (1) E rendelet 2020. január 1-jén lép hatályba.


(2) Az 1-15 §-ban szereplő felhatalmazás legkésőbb 2020. március 15.-ig tart, azonban ezt megelőzően is az új költségvetési rendelet hatályba lépésének napján megszűnik, rendelkezései beépülnek az elfogadott 2020. évi költségvetési rendeletbe.



Kelt: Mátraszőlős, 2020 január 23.


Mellékletek