Mátraszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014.(I.24.) önkormányzati rendelete

a szociális gondoskodás helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 02. 19- 2015. 02. 28

Mátraszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1), 32. § (3), 37/A. § (3), 38. § (9), 43/B. § (1), 45. § (1), 50. § (3), 58/B. § (2), 92. § (1) bekezdésében és 132. § (4) bekezdés c)-e) pontjaiban, g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a szociális gondoskodás helyi szabályairól az alábbiakat rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések


1. Általános eljárási szabályok


1. §


A rendelet célja, hogy Mátraszőlős lakóinak szociális biztonsága érdekében meghatározza a helyi önkormányzat által biztosított pénzbeli és természetbeni juttatások, szociális alapszolgáltatások nyújtásának helyi szabályait, rendelkezzen az ellátások igénybevételének módjáról, az ellátások mértékéről, valamint az alapszolgáltatásokért fizetendő térítési díjakról.


2. §


  1. Mátraszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének (továbbiakban: Képviselő-testület) e rendelet szerinti hatáskörét a szervezeti és működési szabályzatában meghatározott Képviselő-testületi szerv gyakorolja.
  2. A Képviselő-testület szervének átruházott hatáskörben hozott határozata ellen a Képviselő-testületnek címzett, de a Mátraszőlősi Közös Önkormányzati Hivatalához (továbbiakban: Hivatal) benyújtott illetékmentes fellebbezéssel lehet élni.
  3. E rendelet által szabályozott ellátások megállapítására irányuló eljárásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.), a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény, valamint a végrehajtásukra kiadott kormány és miniszteri rendeletek rendelkezéseit kell alkalmazni.


2. Az ellátás igénylése


3. §


  1. Az e rendeletben foglalt pénzbeli ellátások igénylésére vonatkozó kérelmet az 1. és 2. melléklet szerinti nyomtatványon a Hivatalnál lehet benyújtani. 
  2. A kérelemben a kérelmező köteles nyilatkozni saját és – a szociális alapszolgáltatások igénybevételére irányuló kérelem kivételével – a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelmi és vagyoni viszonyairól.
  3. A benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmát, továbbá az ellátás megállapítása esetén a jogosultsági feltételek fennállását a Hivatal bármikor ellenőrizheti.
  4. A rendelet hatálya alá tartozó ellátások igénylése esetében elektronikus ügyintézésre nincs lehetőség.

4. §


  1. Az ellátás megállapítására irányuló kérelemhez az alábbi mellékleteket kell csatolni:
    1. személyazonosságot és lakcímet igazoló okmány,
    2. TAJ kártya,
    3. jövedelemigazolás,
    4. gyermek anyakönyvi kivonata,
    5. 16. évet betöltött gyermek esetében iskolalátogatási igazolás,
    6. a házasságot felbontó, a tartásdíjat megállapító bírósági végzés, ezek hiányában a szülők nyilatkozata.
  2. A jövedelem igazolható:
    1. a munkáltató által kiállított jövedelemigazolással,
    2. nyugdíjszelvénnyel,
    3. hatóság által hozott határozattal vagy kiállított hatósági bizonyítvánnyal,
    4. bankszámlakivonattal,
  3. Az önkormányzati segély igénylése esetén a felhasználási céljától függően a (1) bekezdésben meghatározottakon felül a kérelemhez csatolni kell:
    1. a temetés költségeiről – a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számlát és az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát
    2. gyógyszerköltséget tanúsító háziorvosi igazolást,
    3. elemi kár okozta helyreállítási költségekről készített kimutatást,
    4. a közüzemi vagy más tartozást igazoló számlát,
    5. a felhasználási célt igazoló egyéb iratot, dokumentumot, nyilatkozatot.
  4. A szociális alapszolgáltatások körébe tartozó étkeztetés és házi segítségnyújtás esetén a kérelemhez csatolni kell a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet 1. melléklet szerinti egészségi állapotra vonatkozó igazolást.


3. A pénzbeli ellátások folyósítása és elszámolása,

a térítési díjak megállapítása, befizetése


5. §


  1. A pénzbeli ellátások folyósítása postai úton vagy pénzintézeti átutalással történik.
  2. Az eseti pénzellátásokat a megállapítást követő 10 napon belül kell folyósítani.
  3. A havi rendszerességgel megállapított szociális ellátásokat – ha jogszabály másként nem rendelkezik – utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.
  4. Azonnali intézkedést igénylő esetben a megállapított önkormányzati segély kifizetése házipénztárból engedélyezhető. Ezt a megállapító határozatban rögzíteni kell.
  5. A hatáskört gyakorló képviselő-testületi szerv döntése alapján az önkormányzati segélyben részesült személy kötelezhető a pénzbeli juttatás felhasználásáról történő elszámolásra, melynek alapja számla vagy nyugta.

II. Fejezet

Pénzbeli és természetbeni juttatások


4. Önkormányzati segély


6. §


  1. Az önkormányzati segély tekintetében a hatáskört átruházott hatáskörben a Szociális Bizottság gyakorolja.
  2. Önkormányzati segély nyújtható a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személy részére az e rendeletben meghatározottak szerint.
  3. Az önkormányzati segély formái:
    1. Egyszeri  Önkormányzati segély
    2. Kamatmentes szociális kölcsön
    3. Temetési segély
    4. Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás
  4. Önkormányzati segélyben elsősorban azt a személyt indokolt részesíteni,
  1. aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni vagy
  2. akit alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadás terhel
    1. haláleset, tartós betegség, baleset, orvosi kezelés, várandósság vagy
    2. valamilyen előre nem látható esemény, önhibáján kívül bekövetkezett elemi kár elhárítása vagy
    3. gyermek fogadásának előkészítéséhez, óvodai, iskolai nevelése miatt vagy
    4. aki – a rendőrségen tett feljelentést tartalmazó jegyzőkönyv másolatával igazoltan – bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul vagy
  3. aki a nyugdíj, járadék, álláskeresési támogatás vagy egyéb rendszeres pénzellátás folyósításáig terjedő időszakig ellátás nélkül van.



7. §


  1. A kérelem elbírálására jogosult képviselő-testületi szerv döntésétől függően az önkormányzati segély egészben vagy részben természetbeni ellátásként is megállapítható, ha tartani lehet attól, hogy a kérelmező a segélyt nem a rendeltetésének megfelelően használja fel.


  1. A természetbeni ellátásként megállapított egyszeri önkormányzati segély formája lehet:
    1. Erzsébet utalvány,
    2. tüzelőtámogatás,
    3. közvetlen átutalás a közszolgáltatók felé,
    4. gyógyszertámogatás,
    5. intézményi gyermekétkeztetés térítési díjához való hozzájárulás.
  2. Nem részesíthető átmeneti segély egyik formájában sem az a személy, akinek az önkormányzat felé adó vagy köztartozása van.
  3. Kivételesen méltánylást érdemlő esetben a kérelmező – évente legfeljebb egy alkalommal – jövedelemre tekintet nélkül is részesülhet átmeneti segélyben. Ilyen esetnek tekinthető minden évben az idősek napja alkalmából a településen élő 65. életévüket betöltött személyek segélyezése, melynek mértékét évente egységesen – létszám és anyagi lehetőségek függvényében – a képviselő-testület határozza meg.


8. §


  1. Önkormányzati segély – a 7. §-ban foglalt kivétellel – akkor állapítható meg, ha kérelmező családjában a havi egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 130%-át, egyedül élőnél 200%-át nem haladja meg.
  2. Az önkormányzati segély összege esetenként – a 7. §-ban foglaltak kivételével – a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 10%-ánál kevesebb, de 150%-ánál több nem lehet.
  3. Az önkormányzati segély eseti jelleggel állapítható meg, évente 4 alkalommal.


9. §


  1. Önkormányzati segély (továbbiakban: kamatmentes szociális kölcsön) annak a kérelmezőnek állapítható meg, akinek:

a)  alaposan feltételezhető, hogy anyagi nehézségei átmenetiek, és azt követően a kölcsön visszafizetése a létfenntartását nem veszélyezteti.

(2) A kamatmentes kölcsön visszafizetését a megállapító határozat kézhezvételét követő hónapban kell megkezdeni. A kamatmentes kölcsön összegét maximum hat hónap alatt kell visszafizetni úgy, hogy az legkésőbb a tárgyév december hónapban visszafizetésre kerüljön.

(3) Az önkormányzati segély összege esetenként – a 12. §-ban foglaltak kivételével – a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 10%-ánál kevesebb, de 250%-ánál több nem lehet


10. §


(1)  Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként önkormányzati segély (továbbiakban: temetési segély) annak a kérelmezőnek állapítható meg, aki

  1. a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott
  2. Az eltemettető a segélyre aló jogosultságát halotti anyakönyvi kivonattal, nevére szóló temetési számlával igazolja.
  1. Nem állapítható meg temetési segély, ha a temetési számla keltétől 60 nap eltelt.
    1. A temetési segély összege 10.000 Ft., a kifizetés tényét az anyakönyvi kivonatra rá kell vezetni.


5. Aktív korúak ellátása


11. §


  1. Az Szt. 37. § (1) bekezdés b)-c) pontja alapján megállapítható rendszeres szociális segély esetén az Önkormányzat az együttműködésre a települési ”Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatot (továbbiakban: Családsegítő Szolgálat) jelöli ki.
  2. Az (1) bekezdésben előírt együttműködés azt jelenti, hogy az aktív korúak ellátására jogosult személy köteles:
    1. a Családsegítő Szolgálatnál a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül nyilvántartásba vétel végett, valamint az együttműködés tartalmának egyeztetése céljából megjelenni,
    2. a beilleszkedést segítő programról a nyilvántartásba vételtől számított 60 napon belül írásban megállapodni az együttműködésre kijelölt szervvel,
    3. teljesíteni a beilleszkedését segítő programban foglaltakat,
    4. a körülményeiben, lakcímében bekövetkezett változást haladéktalanul, de legkésőbb 15 napon belül bejelenteni.


12. §


  1. A beilleszkedést segítő program típusai:
    1. motivációs és készségfejlesztés,
    2. pszichoszociális megerősítés,
    3. életmódot formáló foglalkozások: az életvezetési képesség megőrzését és javítását célzó egyéni és csoportos megbeszélések, foglalkozások,
    4. egészséges életmódot segítő programok: szűrőnapok, egészségnap,
    5. egészségmegőrzéssel és egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos tanácsadások,
    6. más ellátásba juttatás segítése: nyugdíj, ápolási díj, gyermeknevelési ellátások, társadalombiztosítási ügyintézés segítése, információnyújtás az ellátásokról és a munkaerő-piaci kapcsolódásokról.
  1. A Családsegítő Szolgálat által szervezett programok helyéről és időpontjáról a megjelenésre kötelezettet 5 nappal előbb írásban kell értesíteni. A távolmaradás okát hitelt érdemlően kell igazolni.


13. §


Az együttműködési kötelezettség megszegésének esetei:

  1. az együttműködésre kijelölt szervnél nyilvántartásba vétel céljából kétszeri felszólítás ellenére sem jelenik meg,
  2. a beilleszkedést segítő programról az írásos megállapodást nem köti meg,
  3. a rendszeres szociális segély folyósításának időtartama alatt a jogosultsági feltételeket érintő lényeges tények, körülmények megváltozásával kapcsolatos bejelentési kötelezettségének 15 napon belül nem tesz eleget.



6. Köztemetés


14. §


  1. A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármestere az Szt-ben meghatározottak szerint gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről.

III. Fejezet

Szociális alapszolgáltatások


7. Ellátási formák és igénybevételük


15. §


(1) A szociális alapszolgáltatások tekintetében a hatáskört átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

(2) Mátraszőlős Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által nyújtott szociális alapszolgáltatások:

  1. étkeztetés,
  2. házi segítségnyújtás,
  3. családsegítés.

(3) A szociális alapszolgáltatások igénybevétele – ha jogszabály másként nem rendelkezik – önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője kérelmére történik.

(4) Ha az ellátást betegség vagy más ok miatt a jogosult nem kívánja igénybe venni, a távolmaradást a ellátást biztosítónál be kell jelenteni. A bejelentést követő naptól a kötelezett a távolmaradás idejére mentesül a térítési díj fizetésének kötelezettsége alól.

(5) A szociális alapszolgáltatások körében személyi térítési díjat kell fizetni. A személyi térítési díj mértékét az ellátást biztosító szolgáltató állapítja meg.

A személyi térítési díjat a kötelezett tárgyhónap 10. napjáig fizeti meg a szolgáltató számára.


8. Étkeztetés


16. §


  1. Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.
  2. Az étkeztetés vonatkozásában szociálisan rászorult az, aki a háziorvosi igazolás alapján önellátásra részben vagy egyáltalán nem képes.
  3. Kérelmezőnek a (2) bekezdésben megjelölt feltételek közül legalább egy feltételnek kell megfelelni, feltételeknek való megfelelést a kérelmező háziorvosa vagy szakorvosa igazolja.

(4) Az Önkormányzat ellátási kötelezettségének az ellátottal kötött megállapodás foglaltakkal tesz eleget.



9. Házi segítségnyújtás


17. §


(1) Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni:

  1. azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak.

(2)  Az Önkormányzat ellátási kötelezettségének az ellátottal kötött megállapodásban foglaltakkal tesz eleget.

(3) Térítési díj kiszámításának alapja a gondozásra fordított idő és az óradíj szorzata.

IV. fejezet

Záró rendelkezések


18. §


  1. Jelen rendelet 2014. január 24. napján lép hatályba, azzal, hogy rendelkezéseit 2014. január 1-je után indított eljárásban kell alkalmazni.
  2. Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Mátraszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2007 (XI.30.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. által szabályozott pénzbeli és természetben nyújtott ellátások helyi szabályainak megállapításáról.