Ebergőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2019.(X.10.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2019. 10. 11- 2020. 05. 30

Ebergőc község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX tv. 13. § 8/a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


Ebergőc község Önkormányzata természetbeni juttatásként Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 3. mellékletének I.9. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcím alapján szociális célú tűzifát (a továbbiakban: tűzifa) biztosít.


  1. Általános rendelkezések


2. § (1) A rendelet célja, hogy a szociális tűzifa támogatás igénybevételével kapcsolatban a szociális rászorultság szabályait és az igénylés részletes feltételeit meghatározza.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az Ebergőc község közigazgatási területén élő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 3. § (1) – (3) bekezdésében meghatározott személyekre.


2. A jogosultság feltételei


3. § (1)A természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás mennyisége háztartásonként legfeljebb 5 m3 lehet.

(2) Szociális célú tűzifa támogatásra az jogosult,

a) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedül élő esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450%-át,

b) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben meghatározott vagyonnal a háztartás egyik tagja sem nem rendelkezik,

c) fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik.


4. § (1) Szociális célú tűzifa támogatásban elsősorban azt kell részesíteni, aki

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra, e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők, jogosult,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottakon túl a kérelmek elbírálásakor előnyben részesül, aki

a.) a 65 évnél idősebb egyedül élő, vagy

b) az a házaspár, ahol mindkét fél elmúlt 65 éves, és a háztartásban más személy nem él életvitelszerűen,

c) aki a háztartásában rokkant vagy tartósan beteg személy ellátásáról gondoskodik,

d.) 3 vagy annál több gyermeket nevel.

3. Eljárási szabályok


5. § (1) A szociális tűzifa támogatás iránti kérelmet az e célra rendszeresített és e rendelet 1. számú mellékletét képező nyomtatványon kell benyújtani 2019. november 15. napjáig.

A kérelmekhez mellékelni kell:

a) rendszeres pénzellátással rendelkező személyek  a pénzellátás folyósításának igazolószelvénye, vagy megállapító határozatát,

b) jövedelemmel rendelkező személyek esetében

ba) a munkáltató által kiállított, kereseti igazolást,

bb) egyéni vállalkozók, gazdasági társaság tagjai esetében a tárgyévet megelőző év személyi jövedelemadójának mértékéről szóló adóhatósági igazolást, valamint a tárgyévre vonatkozó jövedelemről szóló nyilatkozatot,

bc) alkalmi munkát végzők esetében az alkalmi munkavállalói könyv másolatát, ennek hiányában a tevékenységet végző által leadott nyilatkozat.

(2)Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

(3) Ebergőci lakóhellyel és tartózkodási hellyel is rendelkező személy csak ott vehető figyelembe a háztartás tagjaként, ahol életvitelszerűen él.

(4) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.

(5) A szociális tűzifa átvételét a jogosult e rendelet 2. számú mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(6)  A tűzifa szállításából származó költségeket az Önkormányzat viseli, tűzifát az önkormányzat a kérelmező ingatlana előtti közterületre szállítja.

(7) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 3.§. (2) bekezdésében illetve a 4. §.-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek-e, és az 5. § (1) bekezdésében meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.


6. § Amennyiben a kérelmező a rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem jogosult igényelte és kapta, az ingyenesen biztosított tűzifa esetében 15.000,- Ft + ÁFA/m3, valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére kell kötelezni.


4. Záró rendelkezések


7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


8. § Ez a rendelet hatályát veszti, 2020. május 31-én.