Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 48/2012. (IX.19.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2019. 01. 01- 2022. 12. 31

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 48/2012. (IX.19.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

2019.01.01.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában és a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, valamint a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 10. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény 37. § (4) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Baranya Megyei Agrárkamara, a Pécsi Ipartestület, az Ipartestületek Országos Szövetsége, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége, továbbá a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt (a továbbiakban: adókötelezett), aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) nem állandó lakos: akinek a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint bejelentett lakóhelye és tartózkodási helye nem Pécsett van,

b) szálláshely: a szálláshely-szolgáltatási tevékenyég folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 2. § d) – h) pontjában meghatározottak.

2. Az adó alapja

3. § Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

3. Az adó mértéke

4. § Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 400 Ft.

4. Az adóbeszedési kötelezettség

5. §1 Az adót a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 34. § (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott adóbeszedésre kötelezett köteles megállapítani, beszedni és az önkormányzati adóhatóságnak megfizetni.

5. A bejelentés szabályai

6. § (1)2 Az adóbeszedésre kötelezett adóbeszedési, adóbevallási kötelezettsége keletkezését, annak bekövetkeztétől (a tevékenység megkezdésétől) számított 15 napon belül köteles az önkormányzati adóhatóságnak írásban vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben meghatározott elektronikus úton bejelenteni (bejelentkezés).

(2) Az adóbeszedésre kötelezettnek e minőségét az (1) bekezdésben meghatározott határidőben akkor is be kell jelentenie, ha más adókötelezettség nem terheli.

6. Az adó bevallása és megfizetése

7. § (1) Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett helyi adóról a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig kell bevallást tennie és az adót az önkormányzati adóhatósághoz befizetnie.

(2) A fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is köteles befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.

7. Adókötelezettség teljesítése

8. § (1) Az adóbeszedésre kötelezett a bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségének az önkormányzati adóhatóság által térítésmentesen biztosított és hitelesített, a 9. §-ban meghatározott szigorú számadású nyomtatványokon köteles eleget tenni.

(2) A szálláshely-szolgáltatási tevékenységet a rendelet 10. § (1) bekezdése szerinti hatályba lépését követően kezdő adóbeszedésre kötelezett a tevékenység megkezdését megelőzően köteles a 9. § szerinti nyilvántartást beszerezni. A szálláshely-szolgáltatási tevékenység megszűnése esetén – az erre vonatkozó bejelentést követően – az önkormányzati adóhatóság a nyilvántartást „megszűnt” bejegyzéssel lezárja és a megszűnés tényét saját nyilvántartásába feljegyzi.

(3) Az önkormányzati adóhatóság a bejelentett, regisztrált illetve nyilvántartásból hiányzó tények, adatok, körülmények valódiságát, vagy annak hiányát a bevallási időszak lezárását megelőzően is vizsgálhatja.Az adókötelezett és az adóbeszedésre kötelezett köteles az önkormányzati adóhatósággal az ellenőrzés során együttműködni, az ellenőrzés feltételeit a helyszíni ellenőrzés alkalmával biztosítani.

8. Adózással kapcsolatos nyilvántartások

9. § (1)34 Az adóbeszedésre kötelezett – a (4) bekezdésben foglalt kivétellel – a beszedett adóról, az adó alapjának, az adó összegének, a mentesség jogcímének és jogosultságának, valamint az adó összegének utólagos megállapítására is alkalmas, az 1. mellékletben meghatározott adattartalmú, az önkormányzati adóhatóságtól beszerzett „Vendég- és idegenforgalmi adónyilvántartást” a 2. melléklet szerinti „Bejelentőlap” alapján köteles vezetni. Az adóbeszedésre kötelezett köteles gondoskodni arról is, hogy a nyilvántartás a szálláshelyen folyamatosan és vezetésre alkalmasan rendelkezésre álljon.

(2) A Korm. rendelet 2. § c) pontja szerint szállodának minősülő adóbeszedésre kötelezett az (1) bekezdésben meghatározott nyilvántartás vezetésére nem köteles, de jogszabály szerint kötelező bizonylatait, könyveit, nyilvántartásait – ideértve a gépi adathordozón rögzített adatokat is – úgy kell kiállítania, vezetnie, hogy az az adó alapjának és összegének, valamint a mentesség jogcímének és jogosultságának utólagos megállapítására is alkalmas legyen.

(3)5 Az adóbeszedésre kötelezett a szálláshelyre bejelentkező magán-személyt haladéktalanul köteles az (1) – (2) bekezdésében előírt adattartalmú nyilvántartásában rögzíteni. Az adókötelezett érkezését követően a nyilvántartásba rögzíteni kell az adókötelezett nevét, születési helyét és idejét, lakóhelyét, állampolgárságát, útlevél, személyazonosító igazolvány vagy vezetői engedély számát és az érkezés, távozás napját és időpontját. Az adókötelezett távozásakor a nyilvántartásban rögzíteni kell a távozás napját és időpontját (amennyiben az előzetes megadotthoz képest változott), a ténylegesen eltöltött vendégéjszakák számát, az ebből adómentesen eltöltött vendégéjszakák számát és jogcímét, az adóköteles vendégéjszakák számát, a beszedett adó összegét, a kibocsátott számla, készpénzfizetési számla, nyugta sorszámát. Az adóbevallás és az adó befizetése időpontjában kell bejegyezni a nyilvántartásba a beszedett adó önkormányzati adóhatóságnak történő megfizetése idejét és az adó havi bevallásának időpontját.

(4)67 Az önkormányzati adóhatóság – a (2) bekezdésben meghatározott adóbeszedésre kötelezettek részére egyedi írásbeli vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben meghatározott elektronikus úton benyújtott kérelemre – elektronikus nyilvántartás vezetését engedélyezheti. Ebben az esetben az adóbeszedésre kötelezett a 2. melléklet szerinti „Bejelentőlap” nyomtatványt köteles használni az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 175. § (1) – (2) bekezdése rendelkezéseinek figyelembevételével. A „Bejelentő-lapon” regisztrált adókötelezettet az érkezést követően rögzíteni kell az elektronikus nyilvántartó rendszerben. A „Bejelentőlap” az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 202. § (1) bekezdése szerinti elévülési időn belül megőrzendő bizonylatnak minősül, adattartalma a 2. mellékletben meghatározott kötelező adatokon kívül igény szerint bővíthető. A „Bejelentőlap” kitöltésére (3) bekezdésében foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott elektronikus nyilvántartás vezetésének engedélyezéséig a szálláshelynek az (1) bekezdés szerinti papíralapú nyilvántartást kell beszereznie és vezetnie.

(6) Az adóbeszedésére kötelezett a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 31. §-ában meghatározott adómentességre jogosító tartózkodást a 3. melléklet szerinti adómentességi nyilatkozattal kell igazolnia, ennek elmulasztása esetén az adót be kell szednie és meg kell fizetnie. A Htv. 31. § a) pontjában szabályozott életkor miatti mentesség esetén az adómentességi nyilatkozat kitöltése nem kötelező, amennyiben a nyilvántartás, vagy bejelentőlap az életkoradatot egyértelműen tartalmazza és a bejelentőlapot aláírták.

8/A. Adómentesség8

9/A. §9 Mentes az adó alól, aki:

a) vendéghallgatóként vagy vendég oktatóként (meghívott oktatóként) tartózkodik a Pécsi Tudományegyetem valamely szervezeti egységénél

b) a Pécsi Tudományegyetem valamely szervezeti egységénél gyakorlati képzésen vesz részt,

c) a Pécsi Tudományegyetem valamely intézményében, vagy Pécs város illetékességi területén székhellyel rendelkező gazdasági társaságnál a hallgatói jogviszonyához kapcsolódó gyakorlati idejét tölti.

9. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2013. január 1. napján lép hatályba.

(2) A 10. § (3) bekezdése és a 10. § (4) bekezdése 2012. november 1-jén lép hatályba.

(3) A 9. § szerinti nyilvántartást az adóbeszedésre kötelezettek – az elektronikus nyilvántartás vezetésére engedéllyel rendelkezők kivételével – 2012. december 31-ig kötelesek átvenni az önkormányzati adóhatóságtól.

(4) Azok az adóbeszedésre kötelezettek, akik 2013. január 1-jétől elektronikusan kívánják vezetni a 9. §-ban meghatározott nyilvántartást, legkésőbb 2012. december 1. napjáig kötelesek ezt írásban kérelmezni az önkormányzati adóhatóságnál.

(4a)10 E rendeletnek az idegenforgalmi adóról szóló 48/2012. (X.19.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 2/2017. (I.23.) önkormányzati rendelettel beiktatott 3. mellékletét 2017. január 1. napjától kell alkalmazni.

(5)11

1. melléklet12

Vendég- és idegenforgalmi adónyilvántartás a beszedett idegenforgalmi adóról_. oldal

Sorszám

Vendég neve

Vendég születési helye és ideje

Lakóhelye

Állampolgársága

A vendég útlevelének, személyazonosító igazolványának vagy vezetői engedélyének száma

Érkezés napja és időpontja

Távozás napja és időpontja

Eltöltött vendégéjszakák száma

Ebből: mentes vendégéjszakák száma és jogcíme

Adóköteles vendégéjszakák száma

Aláírás

Beszedett IFA



IFA beszedésének időpontja

Kibocsátott számla, készpénzfizetési számla, nyugta sorszáma

Beszedett IFA önkormányzat felé történő megfizetésének ideje

IFA havi bevallás időpontja

Megjegyzés

2. melléklet

Bejelentőlap

Bejelentőlap

Szálláshely neve

Szoba száma
(szálláshely tölti ki)

Vezeték / Keresztnév

Születési hely idő

Lakóhely

Állampolgárság

Útlevél, személyazonosító igazolvány, vezetői engedély száma

Érkezés időpontja

Távozás tervezett időpontja

Gépjármű rendszáma

Telefonszám/ E-mail cím

Fizetés módja

Készpénz, bankkártya, üdülési csekk, voucher, egyéb

Dátum

Vendég aláírása

3. melléklet 1413

Nyilatkozat az adómentességre jogosító tartózkodásról (A nyilatkozat elévülési időn belül megőrzendő.)

Vendég neve

Lakóhelye:

Születési hely, dátum:

Érkezés napja:

Távozás napja:

Eltöltött vendégéjszakák száma:

Adómentesen eltöltött vendégéjszakák ( Htv. 31. § )

a) a 18. életévét be nem töltött magánszemély

b) a gyógyintézetben fekvőbeteg szakellátásban részesülő vagy szociális intézményben ellátott magánszemély

c) a közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély,

Intézmény neve:


Címe:

da) vendéghallgató a Pécsi Tudományegyetem valamely szervezeti egységénél (C+, ERASMUS)
db) gyakorlati képzésen vesz részt a Pécsi Tudományegyetem valamely szervezeti egységénél
dc) hallgatói jogviszonyához kapcsolódó gyakorlati idejét tölti a Pécsi Tudományegyetem valamely intézményében vagy Pécs város illetékességi területén székhellyel rendelkező gazdasági társaságnál

Intézmény neve:


Címe:




e) hatóság vagy bíróság intézkedése folytán, a szakképzés keretében, a szolgálati kötelezettség teljesítése az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély,

f) a településen székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vagy a Htv. 37. § -ának (2) bekezdése szerinti tevékenységet végző vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély

Vállalkozás neve:


Pécsi címe:


Adószáma:

g) aki az önkormányzat illetékességi területén lévő üdülő tulajdonosa vagy bérlője, továbbá a használati jogosultság időtartamára a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, a tulajdonos, a bérlő hozzátartozója, valamint a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag használati jogosultságának időtartamára annak hozzátartozója.

h) az egyházi jogi személy tulajdonában lévő építményben, telken vendégéjszakát - kizárólag az egyházi jogi személy hitéleti tevékenységéhez kapcsolódó részvétel céljából - eltöltő egyházi személy.

i) a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szervek állományába tartozó személy hozzátartozója, ha a vendégéjszakát az állomány tagjának látogatása miatt tölti a szolgálatteljesítés vagy a munkavégzés helye szerinti településen lévő, a honvédelmi vagy rendvédelmi szerv rendelkezése alatt álló, szolgálati érdekből fenntartott szálláshelyen, feltéve, ha a településen való szolgálatteljesítés, munkavégzés időtartama legalább egybefüggő 30 nap.

Kijelentem, hogy az idegenforgalmi adómentesség a fenti jogcímen fennáll.

A mentesség megfelelő jogcím oszlopánál „X” jellel kell a vendégnek a jelölést megtennie.

Kelt: Pécs, 201___. év _______ hó ___ nap.

Vendég aláírása

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 30. § (1) a) alapján adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt. A Htv. 32. § a) pontja szerint az adó alapja a 30. § (1) bekezdésének a) pontja szerinti adókötelezettség esetén a megkezdett vendégéjszakák száma. A Htv. 52. § 30. pontja szerint vendégéjszaka: vendégként eltöltött – éjszakát is magában foglaló vagy így elszámolt – legfeljebb 24 óra.
1

Módosította a 38/2013. (IX.23.) önkormányzati rendelet 2. § 1. pontja. Hatályos 2014. január 1-től.

2

Módosította az 57/2017. (XII.18.) Ör. 8. § a) pontja. Hatályos 2017. december 19-től.

3

Módosította a 38/2013. (IX.23.) önkormányzati rendelet 2. § 2. pontja. Hatályos 2014. január 1-től.

4

Módosította a 32/2015. (XI.3.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2016. január 1-től.

5

„a vendég vagy képviselőjének aláírását” szövegrészt hatályon kívül helyezte a 38/2013. (IX.23.) önkormányzati rendelet 4. §-a. A szövegrész hatálytalan 2014. január 1-től.

6

Módosította az 57/2017. (XII.18.) Ör. 8. § b) pontja. Hatályos 2017. december 19-től.

7

Módosította a 46/2018. (XI.20.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2019. január 1-től.

8

Beiktatta a 38/2013. (IX.23.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2014. január 1-től.

9

Beiktatta a 38/2013. (IX.23.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2014. január 1-től.

10

2017. 01. 01-i visszamenőleges alkalmazással beiktatta a 2/2017. (I.23.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2017. január 1-től.

11

A Jat. 12. § (2) bekezdése szerint 2013. január 1-jén hatályát vesztette a 48/2007. (XII.13.) és az azt módosító 45/2009. (XII.21.) és az 54/2011. (X.29.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló rendelkezés.

12

Módosította a 32/2015. (XI.3.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2016. január 1-től.

13

2017. 01. 01-i visszamenőleges alkalmazással módosította a 2/2017. (I.23.) önkormányzati ren-delet 2. §-a. Hatályos: 2017. január 1-től.

14

Módosította a 32/2015. (XI.3.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2016. január 1-től.