Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/1996. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a városi önkormányzati elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról

Hatályos: 2018. 07. 05- 2020. 07. 15

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/1996. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a városi önkormányzati elismerő címről, kitüntetésekről és díjakról

2018.07.05.

Hajdúszoboszló város Képviselőtestülete az 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdése a) pontjában foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Az elismerő cím, a kitüntetések és a díjak célja

1. § Az önkormányzat az elismerő cím, a kitüntetések és a díjak adományozásával kívánja méltó módon kifejezésre juttatni elismerését, nagyrabecsülését és köszönetét azoknak, akik a helyi közügyek valamely területén kimagasló teljesítményt nyújtottak, illetve a város érdekében huzamosabb időn át kiemelkedően munkálkodtak, tevékenységükkel hozzájárultak Hajdúszoboszló anyagi, szellemi értékeinek gyarapodásához, hagyományainak megőrzéséhez. Érdemeiket a képviselőtestület az utókor számára megörökíti és a jövő nemzedék elé példaképül állítja.

A "Hajdúszoboszló Város Díszpolgára" cím

2. §1 (1) Díszpolgári cím annak a természetes személynek adományozható, aki a tudományban, a társadalmi, gazdasági, avagy kulturális életben kiemelkedően ténykedve maradandót alkotott, amellyel öregbítette a város hírnevét. A díszpolgári plakett leírását e rendelet melléklete tartalmazza.

(2) A díszpolgári cím a legmagasabb erkölcsi elismerés, amellyel Hajdúszoboszló városa tiszteletét és háláját fejezi ki a kitüntetett személynek, anyagi javadalmazást nem kapcsolva hozzá.

Az önkormányzati kitüntetések

3. § (1) "Hajdúszoboszló Városért" kitüntetés annak a természetes, vagy jogi személynek, illetve közösségnek adományozható, aki (amely) a helyi társadalmi, gazdasági, vagy kulturális életben a város javára eredményes és sikeres tevékenységet folytatott.

(2) A "Hajdúszoboszló 1606" emlékérem annak a természetes személynek adományozható, aki hozzájárult a város politikai, gazdasági, idegenforgalmi, kulturális, vagy sport kapcsolatainak erősítéséhez.

(3)2 A kitüntetések és a díjak, valamint a 4. § (1)-(8) bekezdésekben foglalt díjakat kísérő jelvények leírását és a pénzjutalom mértékét e rendelet melléklete tartalmazza.

Az önkormányzati díjak

4. § (1) "Kovács Máté Díj Hajdúszoboszló Város Közszolgálatáért" azoknak a személyeknek és közösségeknek adományozható, akik a város közéletében köztisztviselői, vagy közalkalmazotti szolgálatban hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, vagy valamely jelentős szellemi alkotással járultak hozzá a közszolgálat színvonalának emeléséhez, s ezzel általános elismerést vívtak ki az ügyfelek, a szolgáltatást igénybe vevők körében.

(2) "Gönczy Pál Díj Hajdúszoboszló Város Pedagógiájáért " azoknak a személyeknek és közösségeknek adományozható, akik kiemelkedő eredményt értek el a nevelő-oktató munkában, magas fokú szakmai felkészültségük alapján élen járnak a hatékony, korszerű módszerek alkalmazásában.

(3) "Szép Ernő Díj Hajdúszoboszló Város Kultúrájáért" azoknak a személyeknek és közösségeknek adományozható, akik a város kulturális életében maradandót alkottak.

(4) "Kenézy Gyula Díj Hajdúszoboszló Város Egészségügyéért" azoknak a személyeknek és közösségeknek adományozható, akik, az alap- és szakorvosi, valamint a szociális ellátás területén hosszabb időn át kimagasló munkát végeztek.

(5) "Pávay Vajna Ferenc Díj Hajdúszoboszló Város Idegenforgalmáért" azoknak a személyeknek és közösségeknek adományozható, akik hosszabb idejű tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak a városi idegenforgalom fejlődéséhez.

(6) "Kovács Gyula Díj Hajdúszoboszló Város Fejlesztéséért" azoknak a személyeknek és közösségeknek adományozható, akik a terület- és településfejlesztésben a tervezés, kivitelezés, vagy a közigazgatás területén dolgozva jelentős eredményt értek el.

(7) "Hűse Károly Díj Hajdúszoboszló Város Sportjáért" azoknak a személyeknek és közösségeknek adományozható, akik a testnevelés és sport területén kimagasló versenyeredményt értek el, vagy sikeres edzői, avagy sportszervezői tevékenységet folytattak.

(8) "Tessedik Sámuel Díj Hajdúszoboszló Város Mezőgazdaságáért és Környezetvédelméért" azoknak a személyeknek és közösségeknek adományozható, akik a mezőgazdaság és a ráépülő feldolgozóipar fejlesztésében, valamint a környezetvédelemben kiemelkedő tevékenységet végeztek.

(9)3

(10)4 Hajdúszoboszló Kiváló Tanulója Díj azoknak a hajdúszoboszlói lakóhelyű diákoknak adományozható, akik a város általános vagy középfokú iskoláinak tanulói a díj adományozásának évében, és példás magatartás valamint szorgalom mellett kimagasló tanulmányi vagy sport eredményeket értek el, vagy példamutató közösségi tevékenységet végeztek.

Az adományozás rendje

5. § (1)5 Az elismerő cím, a „Hajdúszoboszló Városért” kitüntetés, és a 4. § (1)-(8) bekezdésekben meghatározott díjak adományozására indokolt javaslatot a polgármesternek címezve bárki tehet. A Hajdúszoboszló Kiváló Tanulója Díjra saját tanulóikból a hajdúszoboszlói általános és középfokú iskolák tantestületei javasolhatnak legfeljebb két diákot iskolánként. A javaslatok benyújtásának határideje tárgyév június 10-e.

(2) A polgármester a javaslatot az illetékes bizottság elé terjeszti. A bizottság javaslatát az érintett terület szakmai közvéleményét figyelembe véve alakítja ki.

(3) A bizottsági javaslat alapján a "Hajdúszoboszló Város Díszpolgára" cím, "Hajdúszoboszló Városért" kitüntetés és a díjak adományozásáról a képviselőtestület dönt.

(4)6 Az elismerő címet, a kitüntetéseket és a díjakat a városi emlékünnepen, ünnepélyes keretek között kell átadni. Kivételes esetben, az érintett személy indokolt kérésére az adott területhez kapcsolódó országos szakmai nap, vagy más ünnepnap alkalmából is átadhatók a címek, a kitüntetések és díjak.

(5) A polgármester - a képviselőtestületet tájékoztatva - adományozza a "Hajdúszoboszló 1606" emlékérmet, amelyekről a jegyző nyilvántartást vezet.

(6)7 A „Hajdúszoboszló Városért” kitüntetésből és a 4. § (1)-(8) bekezdésekben meghatározott díjakból évenként összesen legfeljebb 9 adományozható. A Hajdúszoboszló Kiváló Tanulója Díjból évente összesen 14 adományozható.

(7)8 A kitüntetések és díjak megosztva is adományozhatók.

Jogosultságok

6. § (1) A díszpolgár

a) az önkormányzat által rendezett ünnepségekre meghívót kap

b) a képviselőtestület üléseire meghívást kap és azon tanácskozási joggal vehet részt

c) felkérhető a várost képviselő delegáció résztvevőjéül

d) díjtalanul látogathatja az önkormányzat művészeti, közművelődési és sport létesítményeit, rendezvényeit

e)9 elhalálozásakor ingyenes díszsírhely, vagy a hozzátartozója által választott egyéb sírhely illeti meg.

(2) A díszpolgári cím és a városért kitüntetésben részesítettek, valamint a díjazottak bejegyzendők a díszpolgári névkönyvbe, illetve a kitüntetettek albumába, melyben fényképük is elhelyezhető. A bejegyzést a polgármester és a jegyző írja alá.

(3)10 A díszpolgár temetésével kapcsolatos költségeket a helyben szokásos temetkezési költségek legfeljebb kétszereséig az önkormányzat viseli.

Millecentenáriumi elismerés

7. §11

Vegyes és záró rendelkezések

8. § (1) A díszpolgári cím indokolt képviselőtestületi határozattal visszavonható attól, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítéltek, illetve aki kirívóan közösségellenes, vagy olyan magatartást tanúsított, amely érdemtelenné teszi ót a cím, kitüntetés viselésére.

(2) Visszavonás esetén a bejegyzést a névkönyvből, törölni kell. Az érintettet e tényről a képviselőtestület határozatával a törlés előtt a jegyző értesíti.

9. § Ez a rendelet 1996. június 1-jén lép hatályba, és egyidejűleg a városi elismerő címről és a kitüntetésekről szóló 17/1991. (XII. 12.) Ör. sz. rendelet hatályát veszti.

10. §12

1

A 2. § a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2007. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (3) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2007. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. § (3) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (III. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 4. § (9) bekezdését a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2000. (VII. 6.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte.

4

A 4. § (10) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2007. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. § (10) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (III. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 5. § (1) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2000. (VII. 6.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. § (1) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (III. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 5. § (4) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2000. (VII. 6.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. § (4) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2007. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

Az 5. § (6) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2007. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. § (6) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (III. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Az 5. § (7) bekezdését a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2007. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdése iktatta be.

9

A 6. § (1) bekezdés e) pontja a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 6. § (3) bekezdését a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

11

A 7. §-át a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2007. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

12

A 10. §-át a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2007. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

13

Az 1. melléklet a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/1997. (II. 20.) önkormányzati rendelete 17. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2007. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 3. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2007. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 2. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (III. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (5) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018. (VII. 5.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.