Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2007 (XII.13.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladék szállításáról és ártalmatlanításáról

Hatályos: 2008. 01. 01- 2015. 09. 29

(egységes szerkezetben a 4/2008. (III. 27.), 30/2008. (XII. 18.), 15/2009. (X.15.), 21/2009. (XII.17.), a 15/2012. (VI.07.) Ör-el, valamint a 2011. évi díjakat megállapító 20/2010. (XII.16.) Ör-el)


Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, a helyi közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 1995. évi XLII. törvény 2. §-ában, a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Hgt.) 23. §-ában kapott felhatalmazás alapján, valamint a 253/1997. (XII.20.) és a 213/2001.(XI.14.) Kormányrendeletek vonatkozó szakaszaiban foglaltakra hivatkozással az alábbi rendeletet alkotja:


I. Fejezet


Bevezető rendelkezések


1. §


(1) Hajdúszoboszló Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a települési folyékony hulladék rendszeres gyűjtésére és elszállítására, valamint ártalmatlanítására és kezelésére helyi közszolgáltatást szervez és ezen tevékenységek folyamatos és teljes körű ellátásáról helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.


(2) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás Hajdúszoboszló város közigazgatási területén lévő azon ingatlanok tulajdonosaira terjed ki, akiknek az ingatlanán keletkező települési folyékony hulladék elszállítása ás ártalommentes elhelyezése nem kiépített szennyvíz-csatorna hálózaton történik.


(3) Hajdúszoboszló város közigazgatási területén a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatást a 224/2004. (VII.22.) Korm. rendelet, illetve jelen rendelet szabályai szerint lefolytatott eljárás alapján jogot szerzett közszolgáltató köteles biztosítani.


(4) A települési folyékony hulladék gyűjtésére és szállítására közszolgáltatási jogot szerzett szolgáltató (továbbiakban: Szolgáltató) megnevezése: Kovács Mihály egyéni vállalkozó.


(5) A települési folyékony hulladék ártalmatlanítására és kezelésére vonatkozó közszolgáltatást a Hajdúszoboszlói Közüzemi Korlátolt Felelősségű Társaság végzi.


(6) Hajdúszoboszló közigazgatási terültén lévő valamennyi ingatlan tulajdonosa, birtokosa vagy használója (továbbiakban: ingatlantulajdonos) köteles a települési folyékony hulladék gyűjtéséről és annak a Szolgáltató részére történő átadásáról a vonatkozó jogszabályokban, illetve jelen rendeletben meghatározott módon gondoskodni, ha ingatlanán települési folyékony hulladék keletkezik.


(7) Az ingatlantulajdonos a jelen rendeletben kijelölt közszolgáltatók kizárólagos közszolgáltatási tevékenységét (gyűjtés, szállítás, ártalmatlanítás, kezelés) veheti igénybe.


(8) A hulladékkezelési közszolgáltatás az ingatlanon folytatott ipari, kereskedelmi, szolgáltató és egyéb gazdasági tevékenység során keletkezett nem települési folyékony hulladékra nem terjed ki. Ezen esetben az ingatlantulajdonosnak a Hgt.-ben megjelölt, a hulladék termelőjére és birtokosára vonatkozó szabályok szerint kell eljárnia.


II. Fejezet


Értelmező rendelkezések


2. §


Jelen rendelet alkalmazásában:


a.) települési folyékony hulladék: az ingatlanon emberi tartózkodásra alkalmas épületek szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb helyi közműpótló berendezéseinek ürítéséből származó, szennyvízelvezető hálózaton, illetve szennyvíztisztító telepen keresztül el nem vezetett szennyvíz és szennyvíziszap, a közcsatornába vezetett, valamint a termelési, szolgáltatási tevékenységből származó technológiai eredetű szennyvíz és szennyvíziszap kivételével,


b.) települési folyékony hulladék gyűjtésére, elszállítására irányuló közszolgáltatás: a folyékony hulladék ideiglenes tárolására szolgáló létesítmény közműpótló iszapterének kiürítése és a folyékony hulladék elhelyezése céljából történő elszállítása,


c.) települési folyékony hulladék ártalmatlanítására irányuló közszolgáltatás: a települési folyékony hulladék ellenőrzött és rendezett lerakását, ártalmatlanítását szolgáló a városi szennyvíztelepen található leürítő hely üzemeltetése,


d.) leürítő hely: az önkormányzat tulajdonában lévő 0234/6 hrsz-ú városi szennyvíztisztító telepen kialakított, a települési folyékony hulladék fogadását, ártalommentes elhelyezését lehetővé tevő műszaki védelemmel ellátott építmény,


e.) ingatlantulajdonos: az a természetes személy vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek tulajdonában, birtokában vagy használatában lévő ingatlanon települési folyékony hulladék keletkezik,


f.) ingatlan: minden olyan önálló rendeltetésű egység, amely emberek állandó vagy ideiglenes tartózkodását teszi lehetővé,


g.) közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a Szolgáltatónak fizetendő, a jelen rendeletben meghatározott díjfizetési időszakra vonatkozóan megállapított díj.


III. Fejezet


A közszolgáltatást végző kiválasztása és a vele kötendő közszolgáltatási szerződés


3. §


(1) Az Önkormányzat a közszolgáltatás ellátásának biztosításával kapcsolatban a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvényben (továbbiakban: Kbt.) és a hulladékkezelési közszolgáltató kiválasztásáról és a közszolgáltatási szerződésről szóló 224/2004. (VII.22.) Korm. rendeletben foglaltak alapján közbeszerzési eljárást folytat le és a nyertes ajánlattevőt bízza meg a közszolgáltatás ellátásával.


(2) Amennyiben a Kbt. szabályai alapján nem szükséges közbeszerzési eljárás kiírása, a közszolgáltató kiválasztása érdekében az Önkormányzat pályázatot ír, s az eljárás lefolyatatására az Önkormányzat Közbeszerzési Szabályzatának rendelkezéseit rendeli alkalmazni.


(3) A jogszabályok által kötelezően előírt tartalmi elemeket tartalmazó közszolgáltatási szerződés aláírására az Önkormányzat nevében a polgármester jogosult.


IV. Fejezet


A közszolgáltatást ellátó kötelezettségei


4. §


(1) A Szolgáltató köteles biztosítani a települési folyékony hulladék gyűjtését és szállítását Hajdúszoboszló Város közigazgatási területén a jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díj ellenében.


(2) A Szolgáltató köteles gondoskodni a települési folyékony hulladék folyamatos gyűjtéséről, elszállításáról az ingatlantulajdonos által történt bejelentést követő 24 órán belül, kivéve az ünnep- és munkaszüneti napot. Havária esetén az ünnep- és munkaszüneti nap sem jelent kivételt.


(3) A Szolgáltató a közszolgáltatás megfelelő és elvárható színvonalú ellátása érdekében köteles a tevékenység ellátásához szükséges gépjárműparkot és munkavállalói létszámot a közszolgáltatási szerződésnek megfelelően biztosítani, valamint köteles gondoskodni a tevékenység folytatásához szükséges egyéb eszközök, berendezések beszerzéséről.


(4) A települési folyékony hulladék szállítása az erre a célra készített különleges rendeltetésű, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegést, bűz- és szaghatást kizáró eszközzel végezhető. A szállításkor keletkező szennyeződés esetén a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, valamint az eredeti állapot helyreállításáról a Szolgáltató köteles gondoskodni.


(5) A szállításra szolgáló gépjárművet csak külön üzemi- vagy járműtelepen szabad tárolni más járművektől elkülönítve.


(6) A szállító járművek tisztítása és fertőtlenítése olyan térburkolattal ellátott, mosótérrel rendelkező területen végezhető, ahol az elhasznált víz előírásoknak megfelelő elhelyezése biztosított.


(7) A Szolgáltató a települési folyékony hulladékot a gyűjtés napján köteles a leürítő helyre beszállítani.


(8) Amennyiben a Szolgáltató a leürítő helyen kívüli illegális leürítést végez, az Önkormányzat jogosult a létrejött közszolgáltatási szerződést azonnali hatállyal felmondani.


5. §


(1) A Szolgáltató köteles a közszolgáltatás teljesítésével kapcsolatos adatok Önkormányzat részére történő szolgáltatására. A Önkormányzat jogosult az így rendelkezésére bocsátott adatokat szabadon felhasználni.


(2) A Szolgáltató köteles olyan nyilvántartási rendszert fenntartani, amely biztosítja az Önkormányzat részére az (1) bekezdésben foglaltakat.


6. §


A Szolgáltató köteles a leürítő hely üzemeltetőjének a települési folyékony hulladék átadásakor a jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott ártalmatlanítási (tisztítási) díjat megfizetni, s a díjfizetésről szóló bizonylatokat 5 évig megőrizni, ellenőrzés esetén a Polgármesteri Hivatal képviselőjének bemutatni.


7. §


(1) A Szolgáltató a jelen rendeletben foglalt kötelezettségei teljesítése érdekében a jogszabályok figyelembe vételével, valamint a pályázatában foglaltak alapján jogosult alvállalkozót igénybe venni.


(2) A Szolgáltató alvállalkozó bevonása esetén is teljes felelősséggel tartozik a kötelezettségei teljesítéséért.


8. §


(1) A települési folyékony hulladék elhelyezése kizárólag az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló városi szennyvíztisztító telepen található leürítő helyen történhet. A beérkező hulladék ártalmatlanítását és kezelését, valamint a telep üzemeltetését az Önkormányzat tulajdonában álló jelen rendelet 1. § (5) bekezdésében megnevezett közszolgáltató végzi.


(2) A városi szennyvíztisztító telep csak az illetékes hatóságok által – a környezetvédelmi és közegészségügyi szempontok alapján – jóváhagyott üzemeltetési rend szerint fogadhatja a települési folyékony hulladékot.


(3) A leürítő hely üzemeltetője köteles a hulladékot a szakhatósági előírásoknak megfelelően ártalmatlanítani. Az ártalmatlanított települési folyékony hulladék mennyiségéről és a beszállítókról nyilvántartást köteles vezetni, azt köteles megőrizni, a szakhatóságok, illetve a Polgármesteri Hivatal képviselőjének ellenőrzés esetén bemutatni.


V. Fejezet


Az Önkormányzat közszolgáltatással kapcsolatos feladatai


9. §


(1) Az Önkormányzat a város közigazgatási területén az ingatlantulajdonosoknál keletkező települési folyékony hulladék gyűjtésére és szállítására, illetve ártalmatlanítására és kezelésére hulladékkezelési közszolgáltatást tart fenn.


(2) A Szolgáltató által nyújtott közszolgáltatás hatékony és folyamatos ellátásához az Önkormányzat a szükséges információkat átadja.


(3) Az Önkormányzat a kötelező közszolgáltatás ellátásának, valamint a közszolgáltatási szerződés végrehajtásának tapasztalatait évente értékeli.


(4) Az Önkormányzat évente rendeletben határozza meg a közszolgáltatás díját.


VI. Fejezet


Az ingatlantulajdonos kötelezettségei


10. §


(1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy más módon a birtokába kerülő települési folyékony hulladékot jelen rendeletben meghatározott helyen és módon gyűjteni, annak megfelelő tárolását biztosítani, valamint rendszeres elszállításáról és szakszerű ártalmatlanításáról gondoskodni. Az ingatlantulajdonos köteles így különösen:

a.) a települési folyékony hulladékot az elszállítással való átvételig az ideiglenes tárolásra szolgáló létesítményben, berendezésben gyűjteni, illetve tárolni,

b.) az ingatlanán keletkező települési folyékony hulladék kezelésére az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatást igénybe venni, illetve a hulladékot a begyűjtésre jelen rendeletben feljogosított Szolgáltatónak átadni,

c.) a hulladék gyűjtése során az általában elvárható gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a hulladék mások életét, testi épségét, egészségét ne veszélyeztesse, a természetes környezetet ne szennyezze, a növény– és állatvilágot ne károsítsa,

d.) a közszolgáltatási díjat kiegyenlíteni a Szolgáltató irányában.


(2) Az ingatlantulajdonost nem terheli az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettség az olyan ingatlana tekintetében, ahol nem tartózkodik és települési folyékony hulladék nem keletkezik.


(3) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben igénybe venni a Szolgáltató által nyújtott közszolgáltatást.


(4) A települési folyékony hulladék csak vízzáróan kivitelezett közműpótlóba (zárt gyűjtőakna) vezethető. A tárolóba tilos elhullott állatot, vagy olyan mérgező vagy robbanó anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a szállítással foglalkozó dolgozó egészségét, testi épségét vagy a szállító jármű berendezésében rongálódást idézhet elő.


(5) A helyi közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a Szolgáltató közötti jogviszonyt a települési folyékony hulladékra vonatkozó közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy az ingatlantulajdonos megrendeli a közszolgáltatást a Szolgáltatónál.


VII. Fejezet


A közszolgáltatás díja


11. §


(1) A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos díjat köteles fizetni. A kötelező közszolgáltatás kiszabható díját jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza, mely a Szolgáltató által érvényesíthető legmagasabb díjmérték.


(2) A szolgáltatási díj számításának alapja az elszállított települési folyékony hulladék 1 m3-e. A díjat az elszállított települési folyékony hulladék mennyisége után köteles az ingatlantulajdonos megfizetni.


(3) A Szolgáltató évente egy alkalommal kezdeményezheti az Önkormányzatnál a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos indokolt és elismerhető költségeinek változása mértékének függvényében.


(4) Amennyiben az Önkormányzat díjkedvezményt vagy mentességet állapít meg, az Önkormányzat a különbséget díjkompenzáció formájában a Szolgáltató részére köteles megtéríteni. A megtérítés a már teljesített és Szolgáltató által igazolt közszolgáltatásokra vonatkozik. A Szolgáltató részére történő kifizetés negyedévenként utólag egy összegben, a negyedév végétől számított legkésőbb 15 napon belül történik átutalással.



VIII. Fejezet


Gazdálkodó szervezetekre vonatkozó szabályok


12. §


(1) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett települési folyékony hulladékának kezeléséről


a.) a Hgt. 13. §-ában foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik, vagy

b.) azon a településen, ahol a gazdálkodó szervezet települési folyékony hulladéka keletkezik, a közszolgáltatás keretében nyújtott települési hulladékkezelés a Hgt. 13. §-ában meghatározottaknál lényegesen kedvezőbb megoldással gondoskodik, melyet a környezetvédelmi hatóság igazol.


(2) A környezetvédelmi hatóság eljárását az köteles kezdeményezni, aki a közszolgáltatást nem kívánja igénybe venni.

                      

(3) Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek a környezetvédelmi hatóság által engedélyezett - települési folyékony hulladék ártalmatlanítására alkalmas - hulladékkezelési berendezéssel, létesítménnyel rendelkeznek, a jelen rendelet 11. § (1) bekezdése szerinti kötelezettség alól mentesülnek, ha a tevékenységük során képződött települési folyékony hulladékuk ártalmatlanításáról ezekben a berendezésekben, létesítményekben gondoskodnak.


(4) Azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek nem kötelesek a közszolgáltatás igénybevételére, a külön jogszabályokban meghatározott módon és tartalommal kötelesek a tevékenységük során keletkező hulladék mennyiségét és összetételét nyilvántartani, az általuk végzett kezelésről, a keletkező kezelt hulladékról nyilvántartási, a kezelő létesítmények működéséről üzemnaplót vezetni, és ezekről a hatóságoknak bejelentést tenni, illetve a Jegyzőt tájékoztatni.


IX. Fejezet


Általános jogi felelősség


13. §


Aki tevékenységével vagy mulasztásával a hulladékgazdálkodási jogszabályokban vagy hatósági határozatban foglalt kötelezettségét megszegi és ezzel a környezetet veszélyezteti, szennyezi vagy károsítja, vagy tevékenységét a környezetvédelmi előírások megszegésével folytatja, a Hgt.-ben, illetve a külön jogszabályokban foglaltak szerinti (büntetőjogi, polgári jogi, közigazgatási jogi, stb.) felelőséggel tartozik.


Hulladékkezelési bírság


14. §


(1) A jegyző a 271/2001. (XII..21.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározott esetekben hulladékgazdálkodási bírság kiszabására jogosult.


(2) A jegyző által kivetett hulladékgazdálkodási bírság a Környezetvédelmi Alap bevételét képezi.


Szabálysértés[1]

15. §


X. FEJEZET


Záró rendelkezések


16. §


(1) Jelen rendelet 2008. január 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK (2006. december 12.) irányelvnek megfelelést szolgálja.[2]

[1]

Hatályon kívül helyezte a 15/2012. (VI.07.) Ör. 1. § 7) pontja, 2012. 04. 16-tól.

[2]

Módosította a 15/2009. (X. 15.) Ör. Hatályos 2009. október 20-ától