Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017 (IV.20.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 04. 20

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében megahatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az önkormányzat szervezeti és működési szabályáról szóló 19/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 17. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének Igazgatási, Nevelési, Egészségügyi, Szociális Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


I. fejezet


Az egyeztetésben résztvevő partnerek köre


1. §


(1) A település közigazgatási területét részlegesen érintő településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia és településrendezési eszközök, valamint a településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítése esetén a településen lakóhellyel, tartózkodási hellyel, illetve ingatlantulajdonnal, székhellyel, telephellyel rendelkező, a településen működő

a) természetes személy;

b) civil szervezet;

c) gazdálkodó szervezet;

d) egyház

e) építészeti, mérnöki szakmai szervezet.


(2) A település teljes közigazgatási területét érintő településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia és településrendezési eszközök valamint a településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítése esetén a településen lakóhellyel, tartózkodási hellyel, illetve ingatlantulajdonnal, székhellyel, telephellyel rendelkező, a településen működő

a) természetes személy;

b) civil szervezet;

c) gazdálkodó szervezet;

d) egyház

e) építészeti, mérnöki szakmai szervezet.


(3) A település teljes közigazgatási területét érintő településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia és településrendezési eszközök valamint a településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítése esetén lakossági fórum is összehívható.


A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei


2. §


(1) A tervezetek, valamint az előzetes tájékoztatási és véleményezési dokumentáció (tájékoztató anyag) közzétételét, továbbá az ezzel kapcsolatos tájékoztatást a főépítész végzi.


(2) A partnerek általános tájékoztatásának eszközei:

a) a tájékoztató anyagnak az önkormányzat hivatalos honlapján való megjelentetése;

b) a tájékoztató anyagnak a helyi, önkormányzati médiában való megjelentetése;

c) az önkormányzat (a polgármesteri hivatalban található) hivatalos hirdetőtábláján hirdetmény kifüggesztése;

d) egyes partnerek tájékoztatása külön, tértivevényes levél megküldésével is történhet.


(2) A település egészét érintő esetekben, a véleményezési szakasz lezárása előtt - a polgármester megbízása alapján - a főépítész gondoskodik lakossági fórum összehívásáról és lebonyolításáról, igény szerinti számban és alkalommal.


(3) A megjelentetett, kifüggesztett, illetve megküldött tájékoztató anyaggal kapcsolatban az abban megjelölt időpontig bárki észrevételt, javaslatot tehet, vagy véleményt nyilváníthat, amelyet írásban, papír alapon, vagy elektronikus levél (e-mail) formájában nyújthat be az anyagban megjelölt posta- vagy e-mail-címre. A főépítész egyes partnerek számára szakmai konzultációt biztosíthat.


A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja


3. §


(1) A beérkezett észrevételeket, javaslatokat, véleményeket a főépítész összegyűjti, majd az ügyirathoz iktatja, és abban megőrzi.


(2) A beérkezett észrevételekről, javaslatokról, véleményekről a főépítész összefoglaló táblázatot készít, ezt az ügyirathoz iktatja, és abban megőrzi.


Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje


4. §


(1) A beérkezett, de el nem fogadott javaslatokat, véleményeket a főépítész írásbeli, szakmai indokolással lát el, ezt az ügyirathoz iktatja, és abban megőrzi.


(2) Az indokolást a főépítész tájékoztatásul megküldi annak, aki a javaslatot, véleményt tette.


(3) Az indokolást a főépítész az összefoglaló táblázatban is feltünteti.


Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszközök nyilvánosságát biztosító intézkedések


5. §


(1) Az elfogadott koncepciót, stratégiát és településrendezési eszközöket valamint a településképi arculati kézikönyvet és településképi rendeletet tartalmazó dokumentumokat a főépítész az ügyirathoz iktatja, és abban megőrzi.


(2) Az elfogadott koncepciót, stratégiát és településrendezési eszközöket valamint a településképi arculati kézikönyvet és településképi rendeletet az önkormányzat hivatalos honlapján közzé kell tenni. A közzétételért a főépítész a felelős, a határideje a kihirdetést követő 15. nap.


II. fejezet


Záró rendelkezések


6. §


(1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 163/2013. (XII. 19.) Képviselő-testületi határozattal jóváhagyott Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának szabályzata a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia és a településrendezési eszközök készítésével és módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetésről.



Dr. Sóvágó László                                                     Dr. Korpos Szabolcs

polgármester                                                           megbízott jegyző