Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2017 (XII.21.) önkormányzati rendelete

a reklámok, reklámhordozók elhelyezéséről

Hatályos: 2018. 01. 01- 2019. 03. 20

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településkép védelme érdekében a következőket rendeli el:



I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. A rendelet célja és hatálya


1. §


(1)  E rendelet célja Hajdúszoboszló településképének védelme érdekében a település területén elhelyezhető reklámhordozók számának, formai és technológiai feltételeinek, valamint elhelyezésük módjának szabályozása.


(2)  E rendelet hatálya Hajdúszoboszló közigazgatási területén a közterületen, köztulajdonban álló ingatlanon reklám, illetve reklámhordozó elhelyezésére terjed ki.


(3)  E rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre – ideértve a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepét is –, aki Hajdúszoboszló a (2) bekezdésben meghatározott helyen reklámot tesz közzé, reklámhordozót tart fenn, helyez el, valamint reklámot, reklámhordozót kíván elhelyezni vagy ilyen céllal felületet alakít ki.



2. Értelmező rendelkezések


2. §


(1)  E rendelet alkalmazásában:


a)  CityLight formátumú eszköz: olyan függőleges elhelyezésű berendezés, amelynek mérete hozzávetőlegesen 118 cm x 175 cm és hozzávetőlegesen 2 négyzetméter látható, papíralapú reklámközzétételre alkalmas felülettel vagy 72”-90” képátlójú, 16:9 arányú, álló helyzetű digitális kijelzővel rendelkezik;

b)  CityBoard formátumú eszköz: olyan 2,5 métertől 3,5 méter magasságú két lábon álló berendezés, amelynek mérete 7-9 négyzetméter, látható, papír- (vagy fólia-) alapú, nem ragasztott, hátulról megvilágított reklámközzétételre alkalmas, hátsó fényforrás által megvilágított felülettel, vagy ilyen méretű digitális kijelzővel rendelkezik;

c)  funkcionális célokat szolgáló utcabútor: olyan utasváró, kioszk és információs vagy más célú berendezés, amely létesítésének célját tekintve elsődlegesen nem reklámközzétételre, hanem az adott területen ténylegesen felmerülő, a berendezés funkciójából adódó lakossági igények kielégítésére szolgál;

d) információs célú berendezés: az önkormányzati hirdetőtábla, az önkormányzati faliújság, az információs vitrin, az útbaigazító hirdetmény, a közérdekű molinó, valamint a CityLight formátumú eszköz és CityBoard formátumú eszköz;

e)  közérdekű reklámfelület: olyan reklámhordozó vagy reklámhordozót tartó berendezés, amelyen a reklám közzététele más, egyéb célú berendezés közterületen való létesítésére, fenntartására tekintettel közérdekből biztosított, és amely ezen egyéb célú berendezéstől elkülönülten kerül elhelyezésre;

f)  más célú berendezés: a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 3. § o.) pontja szerinti szabadtéri reklámhordozó rögzítés nélküli (megállító) és rögzített tábla formában megjelenő, a molinó, a pad, a kerékpár tároló, a hulladékgyűjtő, a reklámfelületet is tartalmazó, közterület fölé nyúló árnyékoló berendezés, korlát és a közterületi illemhely;

g)  önkormányzati faliújság: az önkormányzat által a lakosság tájékoztatása céljából létesített és fenntartott, elsődlegesen az önkormányzat testületei, szervei, tisztségviselői tevékenységéről a lakosságot tájékoztató berendezés, mely az önkormányzat működését szolgáló épületek homlokzatán kerül elhelyezésre és mely a közérdekű tájékoztatási célt meghaladóan reklámok közzétételére is szolgálhat;

h)  önkormányzati hirdetőtábla: az önkormányzat által a lakosság tájékoztatása céljából létesített és fenntartott, elsődlegesen a település élete szempontjából jelentős információk, közlemények, tájékoztatások, így különösen a település életének jelentős eseményeivel kapcsolatos információk közzétételére szolgáló, közterületen elhelyezett tábla, mely a közérdekű tájékoztatási célt meghaladóan reklámok közzétételére is szolgálhat;

i)  útbaigazító hirdetmény: közérdekű információt nyújtó olyan közterületi jelzés, amelynek funkciója idegenforgalmi eligazítás, közösségi közlekedési szolgáltatásról tájékoztatás, vagy egyéb közérdekű tájékoztatás;

j)  reklám közzétevője: aki a reklám közzétételére alkalmas eszközökkel rendelkezik és ezek segítségével a reklámot megismerhetővé teszi.



II. Fejezet


Reklámok elhelyezésére vonatkozó szabályok


1. Reklámok elhelyezésének általános szabályai közterületen


3. §


Hajdúszoboszló közigazgatási területén tiltott valamennyi e rendeletben, a településképről szóló törvényben (a továbbiakban: Tvtv.), valamint a Tvtv. felhatalmazása alapján kiadott, a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Kr.) tiltott vagy nem szabályozott reklám közzététele.


4. §


(1)  Reklámhordozók elhelyezése a hagyományosan kialakult településképet nem változtathatja meg hátrányosan.


(2)  Az 1. sz. melléklet szerinti I. övezetben egy adott útszakasz menetirány szerinti azonos oldalán ötven méteren belül további reklámhordozó nem helyezhető el. A tilalom nem vonatkozik a reklámközzétételre nem használt információs célú berendezésekre, funkcionális célú utcabútorokra, közérdekű reklámfelületre, továbbá az építési reklámhálóra.


(3)  Reklámhordozó megvilágítása céljából kizárólag 80 lumen/Watt mértéket meghaladó hatékonyságú, statikus meleg fehér színű fényforrások használhatók. Villogó, káprázást okozó fény vagy futófény nem alkalmazható.


(4)  Reklám analóg és digitális felületen, állandó és változó tartalommal is közzétehető.


(5)  Az építési reklámháló és a közterület fölé nyúló árnyékoló berendezés kivételével egyéb ponyva vagy háló reklámhordozóként, reklámhordozót tartó berendezésként nem alkalmazható.


(6)  A Hősök tere – Szilfákalja – Debreceni út (József Attila utca – Kemping utca közötti szakasza) közterületeken talajhoz rögzített cégtábla, címtábla, hirdetőtábla kihelyezése nem engedélyezhető.


(7)  Nem engedélyezhető a közlekedés biztonságát zavaró (utak, útkereszteződések, csomópontok beláthatóságát – kilátási háromszöget – akadályozó, közúti jelzőtáblákat takaró) berendezések, illetve molinó kihelyezése közutak felett.



A közterület hatósági szerződéssel (engedéllyel) vehető igénybe az alábbi célokra


5. §


(1)  Üzlethomlokzaton elhelyezett, közterületbe 10 cm-nél mélyebben benyúló védőtető, kirakatszekrény kialakítására, cégtáblára, címtáblára, reklámberendezés telepítésére, védőtető, ernyő, fényreklám, üzletkörrel kapcsolatos hirdetmények és hirdető berendezések elhelyezésére.


(2)  A megállító mobil tábla az ingatlan vagy annak egysége (üzlet, iroda stb.) annak nyitvatartási ideje alatt úgy helyezhető el, hogy a közúti-, kerékpáros és a gyalogosforgalmat ne akadályozza, ne veszélyeztesse. Egy ingatlan, vagy annak egységének tulajdonosa, használója a 1. § (2) bekezdés pontjában meghatározott területen 1 db megállító táblát helyezhet el az ingatlan vagy annak egysége előtt.


(3)  Hajdúszoboszló Város Önkormányzata tulajdonában álló gazdasági társaságok, az önkormányzat intézményei, a hajdúszoboszlói székhelyű, telephelyű non-profit szervezetek által szervezett, valamint a minden évben összeállításra kerülő éves városi programfüzetben szereplő egyéb események hirdetése, illetve választások idején a választópolgárok döntésének orientálása érdekében molinó kihelyezéséhez, azzal, hogy a molinót az esemény végét követő 48 órán belül el kell távolítani.


(4)  Hajdúszoboszlón vagy a megyében szervezett, kulturális, sport, egészségmegőrzéssel kapcsolatos esemény hirdetése azzal, hogy a molinó kihelyezése az esemény kezdő időpontját megelőzően maximum 10 nappal korábban lehetséges és az esemény végét követő 48 órán belül el kell távolítani. Azonos időszakban a (3) pontban jelölt események elsőbbséget élveznek.



2. A funkcionális célokat szolgáló utcabútorokra vonatkozó szabályok


6. §


(1)  E rendelet alapján kizárólag olyan funkcionális célokat szolgáló utcabútor helyezhető el, amelynek kialakítása a településképi megjelenést hátrányosan nem befolyásolja.


(2)  E rendelet alapján kihelyezett funkcionális célú utcabútor esetén kizárólag az utcabútor felülete vehető igénybe reklámközzététel céljából.


(3)  A funkcionális célokat szolgáló utcabútorként létesített információs célú berendezés reklámközzétételre alkalmas felületének legfeljebb kétharmadán tehető közzé reklám. A más célú berendezés reklámcélra nem használható, kivéve a közterület fölé nyúló árnyékoló berendezés esetén, amelynek egész felülete hasznosítható reklámcélra.



3. Egyes utcabútorok elhelyezésére vonatkozó különleges szabályok


7. §


(1)  Hajdúszoboszló közigazgatási területén kizárólag olyan kioszk létesíthető, amely megfelel az arculati kézikönyvben meghatározott feltételeknek.


(2)  Hajdúszoboszló közigazgatási területén kizárólag belső megvilágítású közművelődésű célú hirdetőoszlop helyezhető el. Közművelődési célú hirdetőoszlop reklám közzétételére igénybe vehető felülete a tizenkét négyzetmétert nem haladhatja meg.


(3)  Információs célú berendezés az alábbi gazdasági reklámnak nem minősülő közérdekű információ közlésére létesíthető:


a)  az önkormányzat működés körébe tartozó információk;

b)  a település szempontjából jelentős eseményekkel kapcsolatos információk;

c)  a településen elérhető szolgáltatásokkal, ügyintézési lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatás nyújtása;

d)  idegenforgalmi és közlekedési információk;

e)  a társadalom egészét vagy széles rétegeit érintő, elsősorban állami információk,további, gazdasági reklámnak nem minősülő közérdekű információk.


(4)  Az információs célú berendezés felületének legfeljebb kétharmada vehető igénybe reklám közzétételére, felületének legalább egyharmada a (4) bekezdés szerinti közérdekű információt kell, tartalmazzon.



4. Reklámhordozóra, reklámhordozó berendezésekre vonatkozó követelmények


8. §


(1)  Hajdúszoboszló közterületein reklámhordozó

a)  horganyozott és szinterezett acélból, vagy szinterezett alumíniumból készült eszközön;

b)  plexi vagy biztonsági üveg mögött;

c)  hátsó fényforrás által megvilágított eszközben;

d)  állandó és változó tartalmat is megjelenítő eszközön;



5. A közterület-használati engedély érvényének megszűnése, szüneteltetése


9. §


(1)  A közterület-használati engedély érvénye megszüntethető:

a)  a jogosult általi felmondással,

b)  az engedélyező általi felmondással közérdekből,

c)  ha a jogosult a közterületet nem a meghatározott célra, vagy módon használja,

d)  a jogosult a díjfizetési kötelezettségének felszólításra sem tesz eleget,

e)  jogosultságát másnak átengedi,

 f)  jogosultságához megtévesztéssel jutott hozzá.


(2)  A jogellenes közterület- használat következményei: A rendeletben foglalt szabályok betartását a közterület felügyelet ellenőrzi és szabhat ki helyszíni bírságot, illetve tehet feljelentést.



III. Fejezet


A közterület-használati díj


10. §


(1)  A díjszámításnál minden megkezdett négyzetmétert egésznek kell figyelembe venni és minden megkezdett időegységet egész időegységnek kell tekinteni. A 2. számú mellékletben meghatározott időegységek esetében az éves díjtétel legfeljebb hónapokra bontható meg, napidíj tovább nem bontható.

(2)  A közterület-használati díj beszedéséről és kezeléséről a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal Pénzügyi csoportja gondoskodik.

(3)  A közterület-használatra jogosult csak a közterület-használati díj megfizetését követőn kezdheti meg a közterület igénybevételét.

(4)  Mentes a díjfizetési kötelezettség alól:

a)  fegyveres testületnek, rendészeti szervnek, tűzoltóságnak, mentőknek,

b)  feladatkörükben jótékonysági közhasznú tevékenységet végzőknek,

c)  kommunális, közüzemi és közszolgáltató szervezeteknek, önkormányzati cégeknek a feladataik ellátása  során  a közterületen végzett tevékenységükért, szolgáltatásaikért ezt kiszolgáló létesítményeikért,

d)  köztéri műalkotások, zsűrizett dísztárgyak elhelyezéséért,

e)  közvetlen élet-, vagy balesetveszély elhárításakor,

f)  hulladékhasznosítási célból elhelyezett gyűjtőeszközökért, köztisztasági, forgalomszervezési, forgalomelterelési eszközök kihelyezésével igénybe vett közterületi részek használatáért

g)  műemléki, vagy helyi védettség alatti épület-felújításokkal kapcsolatosan,

h)  ingyenesen látogatható kulturális, művelődési és sport, valamint idegenforgalmi jellegű rendezvényekért,

i)  választási kampány idején az induló szervezetek, személyek választási hirdetményei szabályszerű elhelyezéséért, gyűlései megtartásáért,

j)  az egyházak, egyházi szervezetek templomon, imaházon kívüli hitéleti tevékenységeihez szükséges terület után.



IV. Fejezet


Eltérés a reklámok elhelyezésére vonatkozó szabályoktól


1. Eltérés jelentősnek minősített eseményről való tájékoztatás érdekében


11. §


(1)  A polgármester jelentősnek minősített eseményről való tájékoztatás érdekében, a jelentősnek minősített esemény időtartamára, legfeljebb azonban valamennyi jelentős esemény esetén, együttesen naptári évente tizenkét hét időtartamra a vonatkozó jogszabályok szerint településképi bejelentési eljárásban eltérést engedélyezhet a reklám közzétevője számára.


(2)  A polgármester döntése nem pótolja, illetve helyettesíti a reklám közzétételéhez szükséges, jogszabályban előírt egyéb hatósági engedélyeket, melyeknek a beszerzése a reklám közzétevőjének feladata.


(3)  A reklám közzétevője az eltérést a településképi bejelentési eljárás lefolytatására irányuló írásbeli kérelmével kezdeményezheti.



2. Építési reklámháló kihelyezésének engedélyezése


12. §


 (1)  A polgármester – településképi bejelentési eljárásban az építési tevékenység időtartamára építési reklámháló kihelyezését engedélyezheti.


(2)  Egy épület azonos közterületre néző homlokzatán kizárólag egy építési reklámháló helyezhető el.



V. Fejezet


Településképi bejelentési eljárás a reklámok és reklámhordozók elhelyezésére


13. §


(1)  A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le a Kr.-ben szereplő általános településképi követelmények és jelen rendeletben foglalt reklám és reklámhordozó elhelyezési követelmények tekintetében a reklámok és reklámhordozók elhelyezését megelőzően.


(2)  A polgármester a településképi bejelentési eljárást a Tvtv-ben, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Tr.), valamint a települési arculati kézikönyvben és a jelen rendeletben foglalt eljárási szabályok szerint folytatja le.


(3)  A polgármester településképi bejelentési tudomásulvételének érvényességi ideje a kiadmányozástól számított egy év.


(4)  A reklám és reklámhordozó elhelyezése a településképi bejelentés alapján – a Polgármester tudomásul vételét tartalmazó hatósági határozatának birtokában, az abban foglalt esetleges kikötések figyelembevételével – megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges.


(5)  E rendeletben foglalt településképi kötelezettségek megsértésével kapcsolatos hatósági eljárásra a Tvtv., a Tr. és a Kr. illetve az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.



VI. Fejezet


Záró rendelkezések


14. §


(1)  Ez a rendelet 2018. január 1. napján lép hatályba.


(2)  2018. január 1-jén hatályát veszti:

a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 5/2009. (II. 26.) önkormányzati rendelet 4.§ e) pontja, 5.§ a), g) h) k) és l) pontja, 10.§ (4) bek. e) pontja, és (5) bekezdése, 20.§ (2), (3), (12) és (20) bekezdése, valamint az 1. sz. függelék 1-4., 21, és a 28.-30. pontja.