Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007 (III.22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati adatvagyon hasznosításának és működtetésének szabályairól

Hatályos: 2007. 04. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2007 (III.22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati adatvagyon hasznosításának és működtetésének szabályairól

2007.04.01.

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény, valamint az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A Képviselő-testület az ágazati jogszabályokban meghatározott nyilvántartások összességét, valamint az önkormányzati tevékenység során kialakított és használt adatbázisokat egységes önkormányzati adatvagyonnak tekinti és elrendeli annak komplex, törvényes és értékelvű hasznosítását.

II. Fejezet

Az önkormányzati adatvagyon hasznosítása során használt fogalmak

2. § (1) Nyilvános adatok:

a) azok az adatkörök, amelyeket az elektronikus információszabadságról szóló törvény alapján a közfeladatot ellátó szervnek, így az önkormányzatnak is elektronikus úton, bárki számára hozzáférhetően, korlátozás nélkül közzé kell tennie.

b) azok az adatkörök, amelyek nyilvántartását előíró jogszabály kifejezetten kimondja, hogy annak adatai nyilvánosak.

c) a jogalkotó kifejezetten adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő közfeladatot ellátó szerv számára az adatnak a jogosult rendelkezésére bocsátásáról.

(2) Korlátozottan nyilvános adatok

a) a jogszabályban meghatározott nyilvántartás bizonyos adatok kivételével nyilvános.

b) a törvényben meghatározott feltételekkel és korlátok között a nyilvántartást vezető szerv kérelemre, a felhasználás céljának és jogalapjának igazolása esetén adatot szolgáltat.

(3) Az adatszolgáltató hatáskörébe utalt adatszolgáltatás

a) az adatokba való betekintés módjáról és az adatoknak külső személy (szerv) részére való szolgáltatás rendjét az adatvédelmi szabályzat tartalmazza.

(4) Kötött adatszolgáltatás

a) a jogszabály pontos meghatározást tartalmaz az adatszolgáltatás tartalmára és felhasználói körére vonatkozóan.

b) az adatokba való betekintést engedélyhez köti.

III. Fejezet

Az adatvagyon értékelvű hasznosítása

3. § (1) Az önkormányzati adatvagyon hasznosításának meghatározásakor és hasznosítási rendszerének megtervezésekor körültekintően, az adott nyilvántartást előíró jogszabályban megfogalmazott szempontok részletes vizsgálatával kell eljárni.

(2) Az önkormányzati adatvagyon kialakításakor figyelembe kell venni azokat az egyéb ágazati jogszabályok által előírt nyilvántartásokat is, amelyeket nem az önkormányzat vezet, de adatkörei alapján kifejezetten az önkormányzatra, vagy intézményeire vonatkoznak.

(3) Az adatvagyon értékelvű hasznosítási kör kialakításánál figyelembe kell venni a következő jogszabályi korlátokat:

a) az adatokat kifejezetten célhoz rendelten lehet gyűjteni, figyelembe véve a felhasználás módjára vonatkozó korlátozásokat (pl. személyes adatok stb.)

b) a közérdekű adatokat díjmentesen nyilvánosságra kell hozni, illetve az ügyfél kérelmére az előíró jogszabály szerint szolgáltatnia kell az önkormányzatnak, valamint

c) az adatszolgáltatás teljesítésének körét az adott jogszabály kifejezetten megnevezi.

A hozzáadott érték elve

4. § (1) Az önkormányzat az adatvagyon hasznosítása során díjat csak abban az esetben kérhet, ha a nyilvános adattartalomhoz további szolgáltatást kapcsol (hozzáadott érték elve).

(2) A hozzáadott érték annak a tevékenységnek a során áll elő, amelyben az önkormányzat az eredeti nyilvántartás-vezetési kötelezettségen túl az adatokat olyan módon rendezi, csoportosítja, dolgozza fel, amely értéket képvisel az adott felhasználó számára.

(3) A hozzáadott érték történhet egyedi, illetve csomagban történő adatszolgáltatás esetén.

Egyedi igények alapján történő adatszolgáltatás

5. § Az önkormányzat az adatot igénylő meghatározott, egyedi szempontjai szerint gyűjti és rendszerezi a nyilvántartásaiban és statisztikai adatszolgáltatásaiban található nyilvános adatokat, abból a célból, hogy ezzel az adatigénylő egyedi, egyszeri adatszükségletét kielégítse.

Adatszolgáltatás csomagban

6. § Az önkormányzat olyan adatszolgáltatási csomagokat készít a rendelkezésére álló nyilvántartások és statisztikai adatok alapján, amelyek bizonyos, jól meghatározott célcsoportok igényeit elégítik ki.

Záró rendelkezések

7. § A Képviselő-testület felhatalmazza a Jegyzőt az adatszolgáltatás eljárási rendjének és díjtételeinek meghatározására.

8. § Jelen rendelet 2007. április 1-jén lép hatályba.