Hegymagas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (V.10.) önkormányzati rendelete

Hegymagas Község Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 05. 11- 2014. 05. 12

Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének

5/2013. (V. 10.) önkormányzati rendelete


 Hegymagas Község Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről


Hegymagas Község Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében, valamint a 109. § (6) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.



Általános rendelkezések


1. § A rendelet hatálya Hegymagas Község Önkormányzatára terjed ki.


Az önkormányzati költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege


2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetésének


  a) bevételi főösszegét             40.405 ezer Ft-ban,

  b) kiadási főösszegét             40.405 ezer Ft-ban 


állapítja meg.

(2) Az önkormányzat együttes bevételi és kiadási előirányzatainak főösszesítőjét az 1. melléklet tartalmazza.

(3) A képviselő-testület a költségvetés működési bevételi főösszegét 28.943 ezer Ft-ban, a  működési kiadási főösszegét 28.943 ezer Ft-ban állapítja meg.

(4) A képviselő-testület a felhalmozások bevételi főösszegét 11.462 ezer Ft-ban, a kiadási főösszegét 11.462 ezer Ft-ban állapítja meg.

(5) Az önkormányzati költségvetés működési és felhalmozási célú bevételi, illetve kiadási előirányzatait mérlegszerűen e rendelet 6. melléklete tartalmazza.


Az önkormányzat költségvetési bevétele


3. § A 2. § (1) bekezdés a) pontban megállapított bevételi főösszeg forrásonkénti részletezését e rendelet 2. melléklete tartalmazza.


4. § Az önkormányzatot megillető – közvetlenül és felhasználási kötöttség nélkül felhasználható – normatív állami hozzájárulás részletezését e rendelet 4. melléklete tartalmazza.


5. § Az önkormányzat 2013. évben működési célra 7.217 ezer Ft összegű pénzeszközt vesz át.


A forráshiány finanszírozásának kezelése



6. § Az önkormányzati gazdálkodás során költségvetési hiánnyal nem számol.


Az önkormányzat költségvetés kiadásai


7. § (1) A képviselő-testület a 2. § (1) bekezdés b) pontban megállapított kiadási előirányzatait – 3,25 fő főfoglalkozású költségvetési létszámkerettel és 3,25 fő közcélú foglalkoztatási létszámmal – a következők szerint határozza meg:


1. Működési kiadások                                                                  

1.1 Személyi juttatások                                                        8.701 ezer Ft                                                

1.2 Munkaadókat terhelő járulékok                                  1.999 ezer Ft                              

                  1.3 Dologi kiadások                                                       8.325 ezer Ft                  

1.4 Átadott pénzeszközök                                              5.497 ezer Ft                                               

1.5 Társadalom-és szociálpolitikai juttatások                    1.720 ezer Ft               

            1.6 Tartalék                                                                    2.601 ezer Ft                                                                    

                  1.6.1 Általános tartalék                                                 63 ezer Ft

                  1.6.2 Céltartalék                                                       2.538 ezer Ft

2. Felhalmozási kiadások                                                                 

2.1 Beruházások                                                           10.517 ezer Ft                                                        

2.2 Felhalmozás célú pénzeszköz átadás                            945 ezer Ft                              

           

(2) A költségvetési létszámkeretet  és a közfoglalkoztatottak számát költségvetési szervenként  a 8. melléklet tartalmazza.


8. § A képviselő-testület az önkormányzat szakfeladatai működési és fenntartási kiadásait  kiemelt előirányzatonként  a 3. melléklet szerint állapítja meg.


9.  § (1) Az önkormányzat a felhalmozási kiadásokat feladatonként részletesen e rendelet 5. melléklete szerint állapítja meg.

(2) A tervezett felújítási és beruházási kiadások teljesítése (kivéve a pályázattal elnyert és szerződéssel megerősített célokat) csak a felhalmozási bevételek teljesülésének arányában történhet. A felhalmozási bevételek és kiadások különbözete l.445 ezer Ft, mely összeget a helyi adóbevételből biztosítja a Képviselő-testület. A felhalmozási kiadások csak a ténylegesen a számlára érkezett felhalmozási bevételek teljesülése után valósulhatnak meg. A helyi adó igénybevétele csak akkor történhet meg, ha az előirányzatnak megfelelően ténylegesen befolyik és az igénybevétel nem veszélyezteti a működési kiadások teljesítését.

(3) Az önkormányzat átadott pénzeszközeinek részletezését a 7. melléklet tartalmazza. Alapítvány csak a képviselő testület hozzájárulásával támogatható.

(4) Az önkormányzat tartalék előirányzatát 2.607 ezer Ft-ban határozza meg. Ebből

            a) általános tartalék                              63 ezer Ft

            b) céltartalék                                   2.538 ezer Ft

(5) A költségvetés általános tartalékát a működtetés megtakarításából képződött, a jóváhagyást igénylő pénzmaradvány összege, továbbá az évközi központi intézkedések alapján biztosított és feladattal nem terhelt bevétel növelheti. Az önkormányzat általános tartaléka a forráshiány csökkentését képezi, felhasználásáról a képviselő-testület dönt. 

(6) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 9. melléklet szerint mutatja be.

 (7) A képviselő-testület a 2013. évi közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke, illetve összege szerinti részletezettséggel, a vonatkozó jogszabályok szerint, a 10. melléklet alapján hagyja jóvá.

(8) A képviselő-testület a társadalom és szociálpolitikai juttatások előirányzatát 1.720 ezer  Ft-ban  állapítja meg, melyet a 11. melléklet mutat be.


Az önkormányzati költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések



10. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet keretein belül a 2013. évi költségvetésben az önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, valamint intézkedéseket tegyen a teljesített bevételek arányában a jóváhagyott kiadási előirányzatok célirányos felhasználására.

(2) Amennyiben év közben a gazdálkodási feltételekben olyan kedvezőtlen változások következnek be, melyek a költségvetés végrehajtását alapvetően veszélyeztetik, a polgármester a képviselő-testület utólagos jóváhagyása mellett, - teljes önkormányzati körben - a kötelezettségvállalási (pénzfelhasználási) jogköröket felfüggesztheti vagy korlátozhatja.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat költségvetési elszámolási számláján az átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezésére.

 (4) Kifizetést csak a költségvetési rendeletben jóváhagyott célokra és feladatokra lehet teljesíteni. Többletfeladattal járó kötelezettségvállalás csak a források egyidejű biztosításával és az előirányzat emelésével egyidejűleg történhet.

(5) Többletbevételek terhére kötelezettséget csak oly módon lehet vállalni, hogy a pénzeszközök költségvetési számlán történő jóváírása megelőzze a kötelezettségvállalás dátumát.


11. § (1)  A képviselő-testület az önkormányzat költségvetését képviselő-testületi döntéssel megváltoztathatja.

A képviselő-testület az előirányzat módosításokkal költségvetési rendeletét negyedévente, de legkésőbb a zárszámadási rendelet tervezet képviselő-testület elé terjesztését megelőző képviselő-testületi ülésen, december 31-i hatállyal módosíthatja.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja.

(3) Az önkormányzat képviselő-testülete a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól előirányzat módosítás nélkül is eltérhet.

(4) Az előirányzatok módosításáról, az előirányzaton belül önkormányzati kötelezettségvállalásról a polgármester saját hatáskörben 30.000 Ft erejéig dönthet. Ezt meghaladóan az előirányzatok módosításáról, önkormányzati kötelezettségvállalásról csak a képviselő-testület dönthet.

(5) A polgármester a saját hatáskörében végzett módosításról és átcsoportosításról a képviselő-testületet a soron következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatni.

(6) A tartalékkal való rendelkezés joga a képviselő-testületet illeti meg.


12. § (1) A képviselő-testület az önkormányzati költségvetésben jóváhagyott kiadási előirányzatok felhasználási ütemtervét  e rendelet  12. melléklete szerint hagyja jóvá.

(2)  A Képviselő-testület a felhasználási ütemtervben foglaltaktól indokolt esetben eltérhet. Az eltérés indokairól a polgármester tájékoztatja a képviselő-testületet.


13. § Az önkormányzati pályázatokról és azok önrészének mértékéről a képviselő testület határozattal dönt.


14. § A képviselő-testület  2013. évben olyan fejlesztési célt nem fogalmaz meg, mely megvalósításához a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötését tenné szükségessé.


15. §  A képviselő-testület az önkormányzati ingatlanok, tárgyi eszközök eladásából befolyó vételárat a tervezett felhalmozási kiadásokra használhatja fel.


16. § Az Önkormányzat által támogatott szervezetek részére számadási kötelezettséget kell előírni a részükre juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról. Amennyiben a támogatott szervezet az előírt számadási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, e kötelezettségének teljesítéséig a támogatást fel kell függeszteni. A támogatások jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót – külön jogszabályokban meghatározottak szerint – visszafizetési kötelezettség terheli.


Záró rendelkezések


17. § A Képviselő-testület a polgármester részére 10.000  Ft mobil telefon költségtérítést biztosít. Az e feletti összeget az önkormányzat költségvetési számlájára be kell fizetni.


18. § A képviselő-testület az állatorvos részére saját gépjármű hivatali célú használatáért havi költségtérítést állapít meg. A költségtérítés mértéke 7.000 Ft/hó.


19. § (1) A kábeltelevízióra való csatlakozás díjmentes.

(2) A kábeltelevízió előfizetési díj, melyet az üzemeltető beszedhet, magánszemélyek esetében  maximum 1.570 Ft/hó.


20. §  (1)  A képviselő-testület

1. A Faluház bérleti díját az alábbiakban határozza meg:

1.1 Termékbemutató, vásár céljára 5000 Ft,

1.2 Félnapos termékbemutató, vásár céljára 3000 Ft,

1.3 Bál, családi rendezvény céljára 7.000 Ft

      október 15-től április 15-ig plusz 3.000 Ft fűtési díjat kell fizetni

2. A Kultúrház bérleti díját az alábbiakban határozza meg:

2.1 Termékbemutató, vásár céljára 5.000 Ft

2.2 Félnapos termékbemutató vásár céljára 3000 Ft

2.3 Bál, családi rendezvény céljára 25.000 Ft

      október 15-től április 15-ig plusz 5.000 Ft fűtési díjat kell fizetni

3. A Faluház tetőterében kialakított szálláshely bérleti díja 1.800 Ft/fő/éjszaka. Fűtési szezonban október 15-től április 15-ig plusz 3.000 Ft/szoba/nap bérleti díjat kell fizetni.

(2) A Képviselő-testület a hegymagasi állandó lakosok részére az (1) bekezdés 1.3 pontban meghatározott bérleti díjból 50 %, az (1) bekezdés 2.3 pont esetében 70 % kedvezményt biztosít. (Ez a fűtési díjakra nem vonatkozik.)

(3) Temetés és jótékonysági rendezvény esetén az (1) bekezdés 1. és 2. pontjában meghatározott helyiségekért bérleti díjat nem kell fizetni.

21. § (1) A Képviselő-testület a Faluházban Internet és számítógép használatot biztosít.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szolgáltatásért fizetendő díjat minden megkezdett félóra után az alábbiak szerint állapítja meg:

            1. Internet (WIFI) használat                 300 Ft/óra

            2. Számítógép használat                        300 Ft/óra

            3. Fénymásolás                                      50 Ft/másolat, 10 másolaton felül 20 Ft/másolat

4. Fekete-fehér nyomtatás                    100 Ft/oldal

            5. Fekete-fehér kép                             150 Ft/oldal

            6. Színes kép                                       300 Ft/oldal


22. § Amennyiben a képviselő testület a következő évi költségvetési rendeletét a naptári év kezdetéig nem alkotja meg, akkor a polgármester jogosult a helyi önkormányzat költségvetését megillető bevételeknek a hatályos jogszabályok szerinti beszedésére és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítésére.


23. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2013. január 1. napjától kell alkalmazni.



            Sallee Barbara                                                                        Lutár Mária   

             polgármester                                                                             jegyző

  


Záradék:



A rendelet kihirdetve: 2013. május 10.



Lutár Mária

     jegyző






Mellékletek