Hegymagas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020. (XI.25.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 12/2015. (XI. 23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 01- 2021. 01. 01

Hegymagas Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva – tekintettel a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020.(XI.3.) Korm. rendelettel elrendelt veszélyhelyzetre – a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, valamint 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(1) Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló12/2015. (XI.23.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) E rendelet alkalmazásában az építmény a Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő magánszemély számára akkor szolgál életvitelszerűen lakóhelyéül, ha az alábbi feltételek együttesen teljesülnek:

a) azt az ingatlan haszonélvezője - ennek hiányában tulajdonosa – és a vele közös háztartásban élő házastársa, egyenesági rokona, egész évben használja és ez a használat nem rendszertelen vagy idényjellegű, és

b) életét onnan szervezi - rendszeresen innen indul munkába vagy oktatási intézménybe, illetve ide tér haza -, és

c) ahol a magánszemély és családja az életviteléhez szükséges tevékenységeket folytatja, és

d) amely vonatkozásában közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe, mely közüzemi számlák alátámasztják az építmény rendszeres, éven át tartó használatát, és

e) amely elsődleges elérhetőségi címeként - levelezési címeként - jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál.”


(2) A Rendelet 3. §-a következő (3) bekezdéssel egészül ki:


„(3) Az (1) bekezdésben meghatározott kedvezmény igénybevételének feltétele az építmény legalább 5 éve ténylegesen és életvitelszerűen, megszakítás nélküli lakóhelyként való használata.”


2. §


(1) A Rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A beszedett idegenforgalmi adóról az adóbeszedésre kötelezett köteles az adó alapjának, az adó összegének és a helyi adókról szóló törvényben foglalt mentességek igénybevétele jogosultságának megállapítására alkalmas nyilvántartást vezetni, melynek formája lehet vendégkönyv, vagy azzal egyenértékű analitikus nyilvántartás.


(2) A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a szálláshelyet igénybe vevők nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, személyazonosításra alkalmas okmányának számát, megérkezésének és távozásának idejét, a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák számát, az adómentesség jogcímének pontos megjelölését, valamint a beszedett idegenforgalmi adó összegét.


(3)   A törvényben meghatározott adómentesség igénybevétele esetén annak feltételeit utólag ellenőrizhető módon igazolni kell.”


3. §


Hatályát veszti a Rendelet 2/A. §-a.


4. §


Ez a rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba.




                                    Gyurka Miklósné                                                       Lutár Mária

                                      polgármester                                                             jegyző