Hegymagas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (II.19.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 12. 31- 2016. 05. 25

Hegymagas Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A rendelet hatálya


A rendelet hatálya az önkormányzatra terjed ki.



2. § A költségvetés bevételei és kiadásai


(1)[1] A képviselő-testület az önkormányzat 2014. évi költségvetését:

44.677 e Ft

Költségvetési bevétellel

44.677 e Ft

Költségvetési kiadással

0 e Ft


Költségvetési egyenleggel


állapítja meg.

(2)       Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1.1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3)       A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. és a 2.1. melléklet részletezi.

(4)       A felhalmozási célú hiány finanszírozásának érdekében a képviselő-testület a helyi adóbevételek igénybevételét rendeli el.


3. § A költségvetés részletezése


(1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 3. melléklet részletezi.

(2) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 4. melléklet, az adósságot keletkeztető fejlesztés céljait az 5. melléklet tartalmazza.    

(3) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

(4) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 7. melléklet szerint részletezi.

(5) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások megoszlását, az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát feladatonként (kötelező, önként vállalt, állami) a 8., 8.1, 8.2 és 8.3 melléklet szerint részletezi.

(6)  A 2012. évi tény, a 2013. évi várható és a 2014 évi tervezett előirányzat adatit tájékoztató jelleggel a 9. melléklet mutatja be.

(7)  A több éves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban a 10. melléklet tartalmazza.

(8) A képviselő-testület a 2014. évi közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke,    illetve összege szerinti részletezettséggel, a vonatkozó jogszabályok szerint, a 11. melléklet alapján hagyja jóvá.

(9) Az önkormányzati költségvetésben jóváhagyott kiadási előirányzatok felhasználási ütemtervét e rendelet 12. melléklet tartalmazza. A Képviselő-testület felhasználási ütemtervben foglaltaktól indokolt esetben eltérhet. Az eltérés indokairól a polgármester tájékoztatja a képviselő-testületet.

(10)[2] Az Önkormányzat a kiadások között 2.320  e Ft általános tartalékot állapít meg.


4. § A költségvetés végrehajtásának szabályai


(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2)  Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4)  Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.


5. § Az előirányzatok módosítása


(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításának - a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás kivételével - jogát 30.000 Ft összeghatárig a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

(3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2014. december 31-ig gyakorolható.


6. § A gazdálkodás szabályai


Az önkormányzati hivatal az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában köteles naprakész nyilvántartást vezetni.


7. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Szigligeti Közös Önkormányzati Hivatal útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


8. § Záró és vegyes rendelkezések


(1) A képviselő-testület az állatorvos részére saját gépjármű hivatali célú használatáért havi költségtérítést állapít meg. A költségtérítés mértéke 7.000 Ft/hó.

(2) A kábeltelevízióra való csatlakozás díjmentes.

(3) A kábeltelevízió előfizetési díj, melyet az üzemeltető beszedhet, magánszemélyek esetében  maximum 1.570 Ft/hó.

(4)  A képviselő-testület

             1. A Faluház bérleti díját az alábbiakban határozza meg:

1.1 Termékbemutató, vásár céljára 5000 Ft,

1.2 Félnapos termékbemutató, vásár céljára 3000 Ft,

1.3 Bál, családi rendezvény céljára 7.000 Ft

      október 15-től április 15-ig plusz 3.000 Ft fűtési díjat kell fizetni

             2. A Kultúrház bérleti díját az alábbiakban határozza meg:

2.1 Termékbemutató, vásár céljára 5.000 Ft

2.2 Félnapos termékbemutató vásár céljára 3000 Ft

2.3 Bál, családi rendezvény céljára 25.000 Ft

      október 15-től április 15-ig plusz 5.000 Ft fűtési díjat kell fizetni

 3. A Faluház tetőterében kialakított szálláshely bérleti díja 1.800 Ft/fő/éjszaka. Fűtési szezonban október 15-től április 15-ig plusz 3.000 Ft/szoba/nap bérleti díjat kell fizetni.


(5) A Képviselő-testület a hegymagasi állandó lakosok részére az (4) bekezdés 1.3 pontban meghatározott bérleti díjból 50 %, az (4) bekezdés 2.3 pont esetében 70 % kedvezményt biztosít. (Ez a fűtési díjakra nem vonatkozik.)

(6) Temetés és jótékonysági rendezvény esetén az (4) bekezdés 1. és 2. pontjában meghatározott helyiségekért bérleti díjat nem kell fizetni.

(7) A Képviselő-testület a Faluházban Internet és számítógép használatot biztosít.

(8) Az (7) bekezdésben meghatározott szolgáltatásért fizetendő díjat minden megkezdett félóra után az alábbiak szerint állapítja meg:

          1. Internet (WIFI) használat              300 Ft/óra

          2. Számítógép használat                 300 Ft/óra

          3. Fénymásolás                                50 Ft/másolat,

                                      10 másolaton felül 20 Ft/másolat

          4. Fekete-fehér nyomtatás               100 Ft/oldal

          5. Fekete-fehér kép                         150 Ft/oldal

          6. Színes kép                                 300 Ft/oldal

      

(9) Amennyiben a képviselő testület a következő évi költségvetési rendeletét a naptári év kezdetéig nem alkotja meg, akkor a polgármester jogosult a helyi önkormányzat költségvetését megillető bevételeknek a hatályos jogszabályok szerinti beszedésére és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítésére.

(10) Ez a rendelet a kihirdetést követő nap lép hatályba, rendelkezéseit 2014. január 1 től kell alkalmazni.


Sallee Barbara sk.                                                                      Lutár Mária sk.

 polgármester                                                                                 jegyző                    



[1]

Módosította a 6/2015. (V. 26.) önkormányzati rendelet. Hatálybalépés napja 2015. május 27.

[2]

Módosította a 6/2015. (V. 26.) önkormányzati rendelet. Hatálybalépés napja 2015. május 27.

Mellékletek