Hegymagas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2011. (XII.30.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról

Hatályos: 2012. 01. 01- 2014. 12. 31

Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének


16/2011. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

az idegenforgalmi adóról



Hegymagas Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 5. § a) pontjában, továbbá a 6. § a) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. § Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az Önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.


2. § Az adó mértéke: személyenként és vendégéjszakánként 250 Ft.


3. § (1) Az adó beszedésére kötelezett az általa beszedett adóról az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezet, és az adózónak bizonylatot ad. A szálláshelyeken a nyilvántartás céljára vendégkönyv, vagy avval egyenértékű analitikus nyilvántartás vezetése kötelező. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a szálláshelyet igénybevevő nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, útlevelének, vagy személyi igazolványának számát, megérkezésének és távozásának idejét, a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák számát, az adómentességre jogosító tartózkodás pontos megjelölését, valamint a beszedett idegenforgalmi adó összegét.


(2) A törvényben meghatározott adómentesség igénybevétele esetén annak feltételeit utólag ellenőrizhető módon igazolni kell. Munkavégzés miatt igénybevett adómentesség esetén a vendégnyilvántartás mellé csatolni kell a munkáltató cég igazolását, mely tartalmazza a helyi adókról szóló törvényben meghatározott adómentesség feltételeit, ennek hiányában az adót meg kell fizetni.


4. § (1) Ez a rendelet 2012. január 1. napján lép hatályba.


(2) Hatályát veszti Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2000. (XII. 27.) önkormányzati rendelete az idegenforgalmi adóról.



                        Sallee Barbara                                                            Lutár Mária

                        polgármester                                                               körjegyző



A rendelet kihirdetve: 2011. december 30.



Lutár Mária

körjegyző