Hegymagas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2004. (VII.15.) önkormányzati rendelete

A KÖRNYEZET VÉDELMÉRŐL

Hatályos: 2004. 08. 01- 2020. 12. 30

Hegymagas Község Önkormányzata a környezet általános állapotát ismerve – lehetőségeinek figyelembevételével – az itt élő lakosok, a környezeti és természeti értékeink, a környezet minőségének megóvása érdekében a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. §. (1) bekezdés c.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a környezetvédelem helyi szabályozására a következő rendeletet alkotja:



ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet célja és hatálya


1. §


E rendelet célja, hogy szabályozza az ember egészségének és környezetének megóvása érdekében a környezeti elemek védelmét:

- a levegőtisztaság-védelmi,

- a föld és vízvédelmi,

- a zaj- és rezgésvédelmi előírásokat.


2. §


A rendelet hatálya kiterjed Hegymagas közigazgatási területén belül a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a város közigazgatási területén tartózkodnak, működnek, tevékenykednek.


I. FEJEZET


LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM


Mezőgazdasági termelés során keletkező növényi hulladék kezelésének szabályai.


3. §


A rendelet alkalmazása szempontjából:


Avar és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradványok
(a továbbiakban kerti hulladék)

Hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása


4. §


(1) Az avar és kerti hulladék kezeléséről elsősorban hasznosítással kell gondoskodni, amennyiben ez nem lehetséges, az önkormányzat által kijelölt helyre kell szállítani. Az elszállítás során „a közterületek tisztántartásáról és a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról” szóló 13/2004. (VII. 15.) önkormányzati rendelet előírásait be kell tartani.


(2) Az avar és a kerti hulladék égetésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha kezelése az (1) bekezdésben foglalt módon nem lehetséges.


(3) Kerti hulladékot csak kialakított tűzrakó helyen lehet égetni, ahol az égetés környezeti kárt nem okoz, emberi egészséget nem veszélyeztet.


(4) Kerti hulladékot közterületen égetni tilos!


(5) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari és veszélyes hulladékot. (Pl. műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, ill. ezek maradékait)


(6) Az égetés szélcsendes időben, cselekvőképes nagykorú személy állandó felügyelete mellett történhet 7.00 – 20.00 óra közötti időszakban a hét minden napján vasárnap kivételével.


(2) Hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos.


5. §


A hatóságilag elrendelt tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.


6. §


(1) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelő berendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanás veszélyt ne jelenthessen.


(2) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelő berendezést őrizetlenül hagyni nem lehet, veszély esetén vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.


(3) A tüzelés, a tüzelő berendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható. 


Tarlóégetésre vonatkozó szabályok


7. §


(1) Tarlóégetés csak engedéllyel végezhető.


(2) Tarlóégetés csak rendkívül indokolt esetben, járványveszély elhárítása érdekében engedélyezhető.


(3) Az engedélyezési eljárás során a kérelmezőnek a növény-egészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. (I. 17) FVM rendelet előírásai szerint kell eljárni.


A háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok


8. §


(1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban a megfelelően karbantartott tüzelő-berendezésekben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyag, illetve kis mennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék égetése végezhető.


(2) A fűtőberendezésen egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot (különösen ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket stb.) égetni tilos.


(3) A tüzelőberendezések karbantartásáról a tökéletes égés biztosítása érdekében a tulajdonos  köteles gondoskodni.


Porképző és bűzös anyagok kezelésére vonatkozó szabályok


9. §


(1) Porképző vagy könnyen lesodródó anyagokat csak rögzített ponyvával, nedvesített állapotban szabad szállítani.


(2) Építésnél, tatarozásnál, bontásnál és az úttest felbontásánál keletkezett port, terjedésének megakadályozására vízzel kell nedvesíteni.


(3) Bűzös anyagot csak légmentesen lezárt tartályban lehet szállítani.


(4) Tilos szabadtéren légszennyezést okozó tevékenységet (pl. homokfúvás, festékszórást) folytatni.


Allergén növények elleni védekezési szabályok


10. §


(1) Az egyes ingatlanterületek gyom, és allergiát okozó növényektől (főleg parlagfű) mentes gondozása a tulajdonos, illetve a használó kötelessége.


(2) A parlagfű irtásáról - virágzás előtt – az időjárástól függő gyakorisággal kell gondoskodni.


(3) A területen található parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközök (mechanikus, vegyszeres), illetve engedélyezett készítmények (peszticidek) felhasználásával kell elvégezni.


(4) A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetében az illetékes növény egészségügyi hatóság szakvéleménye az irányadó.


II. FEJEZET


VÍZVÉDELEM


11. §


(1) Tilos

a) Természetes vízfolyásba, nyílt vízbe hulladékot, növényvédő szert, szerves és műtrágyát juttatni,

b) A szennyvizet elhagyott kútba, árokba, természetes vízfolyásba, nyílt vízbe bevezetni, gyűjteni, vagy elhelyezni.

c) Csapadékvíz elvezető, valamint szennyvízelvezető rendszerekben a természetes áramlást gátolni.

d) Kutak, vízkivételi művek kijelölt hidrogeológiai védőterületén mindennemű hulladék elhelyezése, vegyszerek, szerves műtrágyák alkalmazása, állattartás, trágyatároló elhelyezése, hulladék keletkezését eredményező tevékenység végzése.


(2) A mezőgazdasági művelést korlátozott vegyszer és műtrágya használat mellett környezetkímélő vagy extenzív módszerekkel úgy lehet csak folytatni, hogy a vízfolyásokba műtrágya és trágyalé ne kerülhessen.


(3) Csapadékvíz elvezető csatornákba, felszíni vízfolyásokba kizárólag tiszta csapadékvíz vezethető.


III. FEJEZET


FÖLDVÉDELEM


12. §


(1) Aki olyan tevékenységet folytat, amelyeknek eredményeként roncsolt földterület (szakadék, mélyedés, árok stb.) keletkezik, annak egyéb jogszabályban és egyedi kötelezésben meghatározott kötelezettségein túl, a roncsolt földterület rendezéséről is gondoskodnia kell.


(2) Azokon a közterületeken, ahol gépjármű és gyalogosforgalom nincs, törekedni kell, hogy a földfelszín legalább füvesített legyen és az ne vízzáró módon kerüljön lefedésre.


(3) Növényvédő szer, műtrágya csak fedett helyen, talajtól elszigetelten tárolható.


IV. FEJEZET


ZAJ- ÉS REZGÉSVÉDELEM


Fogalom meghatározás


13. §


(1) E rendelet alkalmazásában veszélyes mértékű az a zaj, amely meghaladja a jelenleg erre vonatkozó 8/2002. (III.22.) KöM-EüM. együttes rendeletben megállapított zajterhelési és rezgésterhelési határértéket.


(2) Veszélyes mértékűnek minősül az a zaj is, amelyre – jellegéből adódóan – határértéket nem lehet előírni, illetőleg a zajkeltés azonos körülmények között nem ismételhető, de érzékszervi észleléssel megállapíthatóan emberek nyugalmát zavarja.


(3) E rendelet alkalmazása szempontjából:


Indokolatlan zajokozás: minden olyan nem szükségszerű zaj okozása, amely mértékénél és eredeténél fogva alkalmas mások nyugalmának zavarására.

Tartós zaj: olyan zaj okozása, amely időtartamában és rendszerességében a lakosság nyugalmát zavarja.


Zeneszolgáltatással kapcsolatos szabályok


14. §


(1) A vendéglátó ipari létesítmények zeneszolgáltatásával kapcsolatos hatósági feladatokat, a hangosító berendezések engedélyezését is beleértve, a körjegyző látja el.


(2) A rendelet hatálya alá tartozó hangosító berendezések működéséhez, élőzene szolgáltatásához hatósági engedély szükséges. 


(3) A kiadott engedélyekről a körjegyzőség nyilvántartást vezet.


(4) Az engedély iránti kérelmet a létesítmény tulajdonosának, üzemeltetőjének a tevékenység megkezdését megelőzően kell benyújtani. A kérelemben meg kell jelölni az adott tevékenység napi kezdetének és befejezésének időpontját, valamint a zajkeltés módját. Engedély hiányában a tevékenység nem folytatható.


Egyéb zajkeltő berendezésekkel kapcsolatos szabályok


15. §


(1) A község belterületén belül tilos:

- akár emberi hanggal, akár hangszerrel, vagy más technikai és egyéb eszközzel történő zaj okozása amely mások pihenését, nyugalmát bármely módon zavarja,

- zajt keltő munkák (kapálógép, betonkeverő, fűrészgép stb.) végzése 20,00 – 7,00 óra között.


(2) Közterületre irányuló hangszórás – hangosító berendezéssel – csak a körjegyző engedélyével folytatható.


16. §


(1) Az egyes zajforrásokból származó zajterhelés megengedett értékét a zajterhelési határérték határozza meg, melyeket a jelenleg hatályos 8/2002. (III.22.) KöM-EüM. együttes rendelet 1-4. sz. mellékletének 1 sora tartalmazza.


(2) Az üzemeltető által vitatott lakossági bejelentés esetén – eredménytelen egyeztetések után – az üzemeltető köteles saját költségére ismételt szakértői véleményt kérni a zajszint megállapítására, a hatóság felhívását követő 15 napon belül.


17. §


(1) E rendelet alkalmazása szempontjából hangosító berendezésnek számít bármely hangszóró vagy más műsorforrás.


V. FEJEZET


SZABÁLYSÉRTÉSI RENDELKEZÉSEK


18. §


A rendelet alábbi paragrafusaiban előírt kötelezettségek nem teljesítése és tilalmak megszegése szabálysértésnek minősül és az elkövető 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, ami ismételhető:


a) a levegőtisztaság-védelmi intézkedésekről szóló 4. §, a 6. §, a tarlóégetésre vonatkozó 7. § (1) bekezdés, a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó 8. §, a porképző és bűzös anyagok kezelésére vonatkozó 9. §, az allergén növények elleni védekezésről szóló 10. § (1), (2) bekezdés.

b) a vízvédelemről szóló 11. §,

c) a földvédelemről szóló 12. § /3/ bekezdés,

d) a zaj- és rezgésvédelemről szóló 14. § (2) bekezdés, 15. § bekezdés.



VI. FEJEZET


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


19. §


Ez a rendelet 2004. augusztus 1. napján lép hatályba.




                                               Varga József                                                          Lutár Mária

                                               polgármester                                                           körjegyző