Hegymagas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017. (V.31.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint az önkormányzat és az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 7/2016. (VIII. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 06. 01- 2017. 06. 01

Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


  1. §


A hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint az önkormányzat és az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 7/2016. (VIII. 24.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„1. § A rendelet hatálya kiterjed Hegymagas Község Önkormányzat (továbbiakban: önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötésre.”


  1. §


A Rendelet 2. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„2. § (1) A házasságkötés helyszínéül szolgáló hivatali helyiség, Polgármesteri Hivatal Hegymagas, Szigligeti u. 13.”


  1. §


A Rendelet 4. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„4. § A hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseménnyel összefüggésben a többletszolgáltatás ellentételezéseként 35.000 Ft díjat kell fizetni.  A díj a mindenkor hatályos jogszabályok szerinti Áfa összegét nem tartalmazza.”


  1. §


A Rendelet 5. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„5. § A díj megfizetése alól mentesülnek az ügyfelek, ha

a) a felek valamelyike helyi lakos,

b) a felek valamelyikének, vagy mindkettőjüknek közeli halálával fenyegető egészségi állapota indokolja a hivatali helyiségen kívüli, vagy hivatali munkaidőn túli házasságkötés megtartását.”


5. §


A Rendelet 7. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„7. § Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításakor


a) hivatali helyiségben nettó 5. 000 Ft vagy az anyakönyvvezető választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő,

b) hivatali helyiségen kívül nettó 7. 000 Ft vagy az anyakönyvvezető választása szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő.”


6. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba, és a hatálybalépést követően induló eljárásokban kell alkalmazni.




                                    Tóth János Zoltán                                                         Lutár Mária

                                        polgármester                                                                jegyző