Hegymagas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (V.10.) önkormányzati rendelete

Hegymagas Község Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 05. 13- 2015. 11. 01

Hegymagas Község Önkormányzata Képviselő-testületének

5/2013. (V. 10.) önkormányzati rendelete


 Hegymagas Község Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről[1]

(Egységes szerkezetbe foglalva 2014. május 12.)


Hegymagas Község Önkormányzat Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében, valamint a 109. § (6) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.


Általános rendelkezések


1. § A rendelet hatálya Hegymagas Község Önkormányzatára terjed ki.


Az önkormányzati költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege


2. §[2] (1) A képviselő-testület az Önkormányzat 2013. évi költségvetésének

  1. bevételi főösszegét                                            48.166 ezer forintban,
  2. kiadási főösszegét                                             48.166 ezer forintban

           ba) ebből: tartalék a kiadáson belül:                5.230 ezer forintban

állapítja meg.


 (2) Az önkormányzat együttes bevételi és kiadási előirányzatainak főösszesítőjét az 1. melléklet tartalmazza.


(3)[3] A képviselő-testület a költségvetés működési bevételi főösszegét 35.982 ezer Ft-ban, a működési kiadási főösszegét 35.982 ezer Ft-ban állapítja meg.


(4)[4] A képviselő-testület a felhalmozások bevételi főösszegét 12.184 ezer Ft-ban, a kiadási főösszegét 12.184 ezer Ft-ban állapítja meg.


(5) Az önkormányzati költségvetés működési és felhalmozási célú bevételi, illetve kiadási előirányzatait mérlegszerűen e rendelet 6. melléklete tartalmazza.


Az önkormányzat költségvetési bevétele


3. § A 2. § (1) bekezdés a) pontban megállapított bevételi főösszeg forrásonkénti részletezését e rendelet 2. melléklete tartalmazza.


4. § Az önkormányzatot megillető – közvetlenül és felhasználási kötöttség nélkül felhasználható – normatív állami hozzájárulás részletezését e rendelet 4. melléklete tartalmazza.


5. §[5] Az önkormányzat 2013. évben működési célra 4.800 ezer Ft összegű pénzeszközt vesz át.


A forráshiány finanszírozásának kezelése



6. § Az önkormányzati gazdálkodás során költségvetési hiánnyal nem számol.


Az önkormányzat költségvetés kiadásai


7. §[6] (1) A képviselő-testület a 2. § (1) bekezdés b) pontban megállapított kiadási előirányzatait az önkormányzatnál 3,25 fő főfoglalkozású költségvetési létszámkerettel és 3,75 fő közcélú foglalkoztatási létszámmal  - a következők szerint határozza meg:

1.Működési kiadások                                                      

Ebből:

1.1. Személyi juttatások                                                            8.724 ezer Ft

1.2. Munkaadókat terhelő járulékok                                        1.999 ezer Ft

1.3. Dologi kiadások                                                                9.368 ezer Ft

1.4. Átadott pénzeszköz                                                           7.879 ezer Ft

1.5. Társadalom- és szociálpolitikai juttatások               2.682 ezer Ft

1.6. Tartalék                                                                             5.230 ezer Ft


2. Felhalmozási kiadások                                                 

            2.1 Beruházások                                                                       11.239 ezer Ft

            2.2 Felhalmozási célú pénzeszköz átadás                                        945 ezer Ft

           

(2) A költségvetési létszámkeretet  és a közfoglalkoztatottak számát költségvetési szervenként  a 8. melléklet tartalmazza.


8. § A képviselő-testület az önkormányzat szakfeladatai működési és fenntartási kiadásait  kiemelt előirányzatonként  a 3. melléklet szerint állapítja meg.


9.  § (1) Az önkormányzat a felhalmozási kiadásokat feladatonként részletesen e rendelet 5. melléklete szerint állapítja meg.

(2) A tervezett felújítási és beruházási kiadások teljesítése (kivéve a pályázattal elnyert és szerződéssel megerősített célokat) csak a felhalmozási bevételek teljesülésének arányában történhet. A felhalmozási bevételek és kiadások különbözete l.445 ezer Ft, mely összeget a helyi adóbevételből biztosítja a Képviselő-testület. A felhalmozási kiadások csak a ténylegesen a számlára érkezett felhalmozási bevételek teljesülése után valósulhatnak meg. A helyi adó igénybevétele csak akkor történhet meg, ha az előirányzatnak megfelelően ténylegesen befolyik és az igénybevétel nem veszélyezteti a működési kiadások teljesítését.

(3) Az önkormányzat átadott pénzeszközeinek részletezését a 7. melléklet tartalmazza. Alapítvány csak a képviselő testület hozzájárulásával támogatható.

(4)[7] A képviselő-testület az önkormányzat tartalék előirányzatát 5.230 ezer Ft-ban határozza meg.

(5) A költségvetés általános tartalékát a működtetés megtakarításából képződött, a jóváhagyást igénylő pénzmaradvány összege, továbbá az évközi központi intézkedések alapján biztosított és feladattal nem terhelt bevétel növelheti. Az önkormányzat általános tartaléka a forráshiány csökkentését képezi, felhasználásáról a képviselő-testület dönt. 

(6) A képviselő-testület az önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok, és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 9. melléklet szerint mutatja be.

 (7) A képviselő-testület a 2013. évi közvetett támogatásokat, azok jellege, mértéke, illetve összege szerinti részletezettséggel, a vonatkozó jogszabályok szerint, a 10. melléklet alapján hagyja jóvá.

(8) A képviselő-testület a társadalom és szociálpolitikai juttatások előirányzatát 1.720 ezer  Ft-ban  állapítja meg, melyet a 11. melléklet mutat be.


Az önkormányzati költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések


10. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy e rendelet keretein belül a 2013. évi költségvetésben az önkormányzatot megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, valamint intézkedéseket tegyen a teljesített bevételek arányában a jóváhagyott kiadási előirányzatok célirányos felhasználására.

(2) Amennyiben év közben a gazdálkodási feltételekben olyan kedvezőtlen változások következnek be, melyek a költségvetés végrehajtását alapvetően veszélyeztetik, a polgármester a képviselő-testület utólagos jóváhagyása mellett, - teljes önkormányzati körben - a kötelezettségvállalási (pénzfelhasználási) jogköröket felfüggesztheti vagy korlátozhatja.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat költségvetési elszámolási számláján az átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezésére.

 (4) Kifizetést csak a költségvetési rendeletben jóváhagyott célokra és feladatokra lehet teljesíteni. Többletfeladattal járó kötelezettségvállalás csak a források egyidejű biztosításával és az előirányzat emelésével egyidejűleg történhet.

(5) Többletbevételek terhére kötelezettséget csak oly módon lehet vállalni, hogy a pénzeszközök költségvetési számlán történő jóváírása megelőzze a kötelezettségvállalás dátumát.


11. § (1)  A képviselő-testület az önkormányzat költségvetését képviselő-testületi döntéssel megváltoztathatja.

A képviselő-testület az előirányzat módosításokkal költségvetési rendeletét negyedévente, de legkésőbb a zárszámadási rendelet tervezet képviselő-testület elé terjesztését megelőző képviselő-testületi ülésen, december 31-i hatállyal módosíthatja.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja.

(3) Az önkormányzat képviselő-testülete a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól előirányzat módosítás nélkül is eltérhet.

(4) Az előirányzatok módosításáról, az előirányzaton belül önkormányzati kötelezettségvállalásról a polgármester saját hatáskörben 30.000 Ft erejéig dönthet. Ezt meghaladóan az előirányzatok módosításáról, önkormányzati kötelezettségvállalásról csak a képviselő-testület dönthet.

(5) A polgármester a saját hatáskörében végzett módosításról és átcsoportosításról a képviselő-testületet a soron következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatni.

(6) A tartalékkal való rendelkezés joga a képviselő-testületet illeti meg.


12. § (1) A képviselő-testület az önkormányzati költségvetésben jóváhagyott kiadási előirányzatok felhasználási ütemtervét  e rendelet  12. melléklete szerint hagyja jóvá.

(2)  A Képviselő-testület a felhasználási ütemtervben foglaltaktól indokolt esetben eltérhet. Az eltérés indokairól a polgármester tájékoztatja a képviselő-testületet.


13. § Az önkormányzati pályázatokról és azok önrészének mértékéről a képviselő testület határozattal dönt.


14. § A képviselő-testület  2013. évben olyan fejlesztési célt nem fogalmaz meg, mely megvalósításához a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötését tenné szükségessé.


15. §  A képviselő-testület az önkormányzati ingatlanok, tárgyi eszközök eladásából befolyó vételárat a tervezett felhalmozási kiadásokra használhatja fel.


16. § Az Önkormányzat által támogatott szervezetek részére számadási kötelezettséget kell előírni a részükre juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról. Amennyiben a támogatott szervezet az előírt számadási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, e kötelezettségének teljesítéséig a támogatást fel kell függeszteni. A támogatások jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót – külön jogszabályokban meghatározottak szerint – visszafizetési kötelezettség terheli.


Záró rendelkezések


17. § A Képviselő-testület a polgármester részére 10.000  Ft mobil telefon költségtérítést biztosít. Az e feletti összeget az önkormányzat költségvetési számlájára be kell fizetni.


18. § A képviselő-testület az állatorvos részére saját gépjármű hivatali célú használatáért havi költségtérítést állapít meg. A költségtérítés mértéke 7.000 Ft/hó.


19. § (1) A kábeltelevízióra való csatlakozás díjmentes.

(2) A kábeltelevízió előfizetési díj, melyet az üzemeltető beszedhet, magánszemélyek esetében  maximum 1.570 Ft/hó.


20. §  (1)  A képviselő-testület

1. A Faluház bérleti díját az alábbiakban határozza meg:

1.1 Termékbemutató, vásár céljára 5000 Ft,

1.2 Félnapos termékbemutató, vásár céljára 3000 Ft,

1.3 Bál, családi rendezvény céljára 7.000 Ft

      október 15-től április 15-ig plusz 3.000 Ft fűtési díjat kell fizetni

2. A Kultúrház bérleti díját az alábbiakban határozza meg:

2.1 Termékbemutató, vásár céljára 5.000 Ft

2.2 Félnapos termékbemutató vásár céljára 3000 Ft

2.3 Bál, családi rendezvény céljára 25.000 Ft

      október 15-től április 15-ig plusz 5.000 Ft fűtési díjat kell fizetni

3. A Faluház tetőterében kialakított szálláshely bérleti díja 1.800 Ft/fő/éjszaka. Fűtési szezonban október 15-től április 15-ig plusz 3.000 Ft/szoba/nap bérleti díjat kell fizetni.

(2) A Képviselő-testület a hegymagasi állandó lakosok részére az (1) bekezdés 1.3 pontban meghatározott bérleti díjból 50 %, az (1) bekezdés 2.3 pont esetében 70 % kedvezményt biztosít. (Ez a fűtési díjakra nem vonatkozik.)

(3) Temetés és jótékonysági rendezvény esetén az (1) bekezdés 1. és 2. pontjában meghatározott helyiségekért bérleti díjat nem kell fizetni.

21. § (1) A Képviselő-testület a Faluházban Internet és számítógép használatot biztosít.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szolgáltatásért fizetendő díjat minden megkezdett félóra után az alábbiak szerint állapítja meg:

            1. Internet (WIFI) használat                     300 Ft/óra

            2. Számítógép használat                        300 Ft/óra

            3. Fénymásolás                                      50 Ft/másolat, 10 másolaton felül 20 Ft/másolat

4. Fekete-fehér nyomtatás                                  100 Ft/oldal

            5. Fekete-fehér kép                                150 Ft/oldal

            6. Színes kép                                        300 Ft/oldal


22. § Amennyiben a képviselő testület a következő évi költségvetési rendeletét a naptári év kezdetéig nem alkotja meg, akkor a polgármester jogosult a helyi önkormányzat költségvetését megillető bevételeknek a hatályos jogszabályok szerinti beszedésére és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítésére.


23. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2013. január 1. napjától kell alkalmazni.



            Sallee Barbara sk.                                                                  Lutár Mária sk.  

             polgármester                                                                             jegyző

  


Záradék:



A rendelet kihirdetve: 2013. május 10.


Lutár Mária sk.

     jegyző



Egységes szerkezetbe foglalva: 2014. május 12.



Lutár Mária

    jegyző






[1]

A hatálybalépés napja 2013. május 11.

[2]

Módosította a 2/2014.(V.12.) önkormányzati rendelet. Hatálybalépés napja 2014. május 13.

[3]

Módosította a 2/2014.(V.12.) önkormányzati rendelet. Hatálybalépés napja 2014. május 13.

[4]

Módosította a 10/2013.(IX.30.) önkormányzati rendelet. Hatálybalépés napja 2013. október 1.

[5]

Módosította a 2/2014.(V.12.) önkormányzati rendelet. Hatálybalépés napja 2014. május 13.

[6]

Módosította a 2/2014.(V.12.) önkormányzati rendelet. Hatálybalépés napja 2014. május 13.

[7]

Módosította a 2/2014.(V.12.) önkormányzati rendelet. Hatálybalépés napja 2014. május 13.