Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 36/2015 (XII.17.) önkormányzati rendelete

az adóigazgatási feladatokat ellátó személyek anyagi érdekeltségi rendszeréről

Hatályos: 2016. 01. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének Igazgatási, Egészségügyi, Szociális Bizottságának egyetértésével – az alábbi rendeletet alkotja:


Az érdekeltségi rendszer célja


1. §


Az anyagi érdekeltségi rendszer célja az önkormányzat ügykörébe tartozó adók hatékony beszedésének elősegítése, az elérhető adóbevételek növelése, az adóhátralékok növekedésének lehetőség szerinti elkerülése, az adóellenőrzési feladatok ösztönzése, különös tekintettel az adókötelezettségüknek önként eleget nem tevők körében az adóforrások szélesebb körű feltárására, az adók lehetőség szerinti leggyorsabb eljárásban történő előírására és beszedésére.


A rendelet hatálya


2. §


A rendelet hatálya kiterjed a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatalban adóigazgatási feladatokat végző, e feladatok ellátásában, ellenőrzésében, szervezésében, irányításában személyesen közreműködő személyekre, így különösen az önkormányzati adóhatóság vezetőjére és helyettesére, a pénzügyi feladatokat ellátó szervezeti egység vezetőjére és helyettesére, valamint az adófeladatokat közvetlenül ellátó szervezeti egység minden dolgozójára.


Az érdekeltségi alap forrásai


3. §


(1) Az érdekeltségi alap képzése az alábbi forrásokból történik:


a) Az önkormányzat ügykörébe tartozó adókban ellenőrzés során jogerősen megállapított és beszedett adóhiány 50 %-a,

b) A beszedett bírság és késedelmi pótlék 50 %-a,

c) Az esedékesség időpontjáig meg nem fizetett és az adóügyi dolgozók eredményes tevékenysége révén beszedett adótartozás 10 %-a.


(2) Az (1) bekezdés szerint képzett érdekeltségi alap éves szinten nem haladhatja meg az e rendelet hatálya alá tartozó személyeket a 4. § (3) bekezdés alapján megillető érdekeltségi jutalék - adót és járulékot is magában foglaló – összegét, kivéve, ha az 5. § (5) bekezdésben foglaltak alapján informatikai fejlesztés történik.


Az érdekeltségi jutalék kifizetésének feltételei és mértéke


4. §


(1) Az érdekeltségi alapból akkor lehet kifizetést teljesíteni, ha az évi – előleg esetén félévi - adóbevétel eléri az önkormányzat ügykörébe tartozó adók folyó évi (félévi) helyesbített előírás korrigált összegének megfelelő (tőke)fizetési kötelezettség 95 %-át.


(2) A folyó évi (félévi) helyesbített előírás korrigált összegének megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni a nem jogerős vagy nem esedékes előírásokat, a visszatérítés címén előírt, valamint a bíróság által felfüggesztett, illetve a csőd- és felszámolási eljárások keretében tartozásként nyilvántartott összegeket.


(3) A jelen rendelet hatálya alá tartozó személyeket legfeljebb 3 havi érdekeltségi jutalék illeti meg, melyet a jogosultaknak a teljesítési időszak utolsó havi besorolási alapbérének alapulvételével kell elszámolni.


(4) Az érdekeltségi jutalékot két részletben, július 31-ig (előleg), illetve az adóévet követő év január 31. napjáig kell kifizetni, feltéve, hogy a fedezetéül szolgáló érdekeltségi alap rendelkezésre áll. Előlegként legfeljebb a kifizetéskor érvényes alapbér másfélszerese kerülhet kifizetésre.


(5) Amennyiben az érdekeltségi jutalék kifizetésére jogosult személy a rá vonatkozó jogszabály alapján őt megillető rendes szabadságon túl további tizenöt napot meghaladóan munkából távol volt, részére csak a jutalék időarányos része fizethető ki.


(6) Az érdekeltségi jutalék az év közben nyugdíjba vonulót is megilleti, mértékéről a jegyző jogosult dönteni figyelembe véve a (3) bekezdésben meghatározott korlátot is.


(7) A munkaviszony egyéb módon történő megszüntetése esetén nem lehet érdekeltségi alapból az érintett személy részére jutalékot fizetni.


(8) Az érdekeltségi jutalék fegyelmi eljárás alatt, illetőleg érvényes fegyelmi büntetés hatálya alatt álló személy részére nem fizethető ki.


Az érdekeltségi alap kezelése


5. §


(1) Az érdekeltségi alapot elkülönítetten kell nyilvántartani.


(2) A felhasználható összegeket a zárási összesítő, illetve az analitikus nyilvántartások összesített adatai tartalmazzák.


(3) Az érdekeltségi alapnak fedeznie kell a jutalékként kifizetett összeg adó- és járulékterheit is.


(4) Az érdekeltségi alapból a jutalék (jutalék-előleg) kifizetését megalapozott javaslat esetén a jegyző, a jegyző és az aljegyző esetén a polgármester engedélyezi.


(5) Érdekeltségi alapból ezirányú Képviselő-testületi döntés esetén az adóügyi feladatok hatékonyabb ellátását eredményező tárgyi (különösen informatikai) fejlesztések is megvalósíthatók.


Záró rendelkezések


6. §


(1) Jelen rendelet 2016. január 1-jén lép hatályba.


Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az adóügyi köztisztviselői anyagi érdekeltségi rendszerről szóló 1/1999. (I.28.) számú önkormányzati rendelet.