Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 5/2016 (III.22..) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeni és természetbeni szociális ellátásokról szóló 5/2015.(II. 27.) önkormányzati rendelet módosítására

Hatályos: 2016. 03. 22- 2016. 03. 21

NYÍRTELEK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

5/2016. (III.22.)  önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeni és természetbeni szociális ellátásokról

szóló 5/2015.(II. 27.)  önkormányzati rendelet módosítására


Nyírtelek Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. §-ának (2) bekezdése, 32. § (3) bekezdéseiben, 132. § (4) bekezdés g) pontjában, kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a szociális rászorultságtól függő pénzbeni és természetbeni szociális ellátásokról szóló 5/2015. (II.27.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:


                                                                       1.§

(1) A rendelet 3. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

                                                         Települési támogatás  

                                                                        3.§

(1) Az önkormányzat települési támogatást nyújt a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén (a továbbiakban: lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás).


(2) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(3) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Ha a háztartás

a) (3) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (3) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(5) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatást egy évre kell megállapítani.

(7) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. E rendelkezés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(8) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(9) A települési lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege:

 a) 6.000.Ft,ha az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-a alatt van,

b) 5.000.Ft, ha az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-a és annak 200 %-a között van,

c) 4.000.Ft, ha az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-a és annak 230 %-a között van.

d) 2.500.-Ft, ha az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 230 %-a és annak 250 %-a között van.


(9) A települési lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani.  A kérelmezőt a települési lakásfenntartási támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.


(10) A települési lakásfenntartási támogatást utólag, minden hónap 5.-éig kell folyósítani.


(11) A települési lakásfenntartási támogatás megállapítása iránti kérelmet az arra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.


(12) A települési lakásfenntartási támogatás megállapításához

a) a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolása,

b) a természetbeni szociális ellátásként nyújtott ellátás esetén a támogatott szolgáltatást szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adat,

c) lakbérhez vagy az albérleti díjhoz igényelt támogatás esetén a bérleti szerződés.

d) a lakás tulajdonjogát hitelt érdemlő igazolása.

(13) A természetbeni szociális ellátás formájában megállapított települési lakásfenntartási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik és annak összegét a támogatással érintett költség tekintetében a szolgáltató írja jóvá.


(14) A jogosultságot megállapító határozatban rendelkezni kell, hogy a támogatást mely lakásfenntartási kiadáshoz nyújtják, továbbá fel kell tüntetni a fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges azonosító adatokat.


(15) Ha a települési lakásfenntartási támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára járó támogatást az Önkormányzat teljes összegben folyósítja, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.


(16) A települési támogatásra jogosult személy a támogatás jogosultságának feltételeként köteles közvetlen lakókörnyezetének rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni.

(17) A lakókörnyezet akkor rendezett, ha a települési lakásfenntartási támogatást kérelmező, illetve az ellátás jogosultja az általa életvitelszerűen lakott lakást, nem lakás céljára szolgáló helyiséget: (a továbbiakban: lakás)

a) tisztán, rendezetten, higiénikus állapotban tartja,

c) a lakáshoz tartozó udvart rendszeresen gondozza, a kertet műveli, gyomtalanítja,

(18) Amennyiben megállapításra kerül a lakókörnyezet rendezetlensége, a Szociális Iroda 5 napos határidővel felszólítja az ügyfelet a lakókörnyezete rendbetételére. A határidő eredménytelen eltelte után a támogatásra való további jogosultság megszűnik. 


2.§


  1. (1) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, és a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.





               Szekeres József                                                                Dr. Bartovics Norbert

                 polgármester                                                                             jegyző