Sirok Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021. (III.24.) önkormányzati rendelete

a helyi termelői piacról

Hatályos: 2021. 03. 25

Sirok Községi Önkormányzat Polgármestere az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében a 27/2021. (I.29.) Korm. rendeletben elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel,

a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott jogkörében eljárva,


az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,


Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX törvény 13.§ (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,


A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 10/2013.(XI.12.) önkormányzati rendeletben (továbbiakban: SZMSZ) szereplő önkormányzati bizottságok és a Képviselő-testület hatáskörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Sirok Község belterület 760/1 hrsz-on és 670/8 hrsz-on nyilvántartott, természetben a 3332 Sirok, Nyírjes út 6. szám alatt található helyi termelői piac (a továbbiakban: piac) területére.


(2) A rendelet személyi hatálya a piac fenntartójára, üzemeltetőjére, azok alkalmazottjára, a piacon kereskedelmi, értékesítési tevékenységet folytatókra, a piacon tartózkodókra.


(3) Nem tartozik a rendelet hatálya alá a közterületen történő alkalmi árusítás.


2. A piac fenntartása, üzemeltetése


2. §


(1) A piac fenntartója és üzemeltetője Sirok Községi Önkormányzat. A piac termelői piacként működik. A szabad helyek függvényében lehetőség van kézműves termékek értékesítésére is.


(2) A fenntartó az üzemeltetéssel más szervezetet vagy vállalkozást is megbízhat.


(3) Az üzemeltető gondoskodik különösen:

a) a piac területén lévő közös helyiségek tisztántartásáról,

b) a megfelelő hulladéktároló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről,

c) a hulladék elszállításáról,

d) a piac megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről,

e) a piac rendjének fenntartásáról, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről,

f) a helypénz beszedéséről, befizetésének ellenőrzéséről és elszámolásáról. 


(3) Az önkormányzat, mint üzemeltető alkalmazottja útján ellátja a piac üzemeltetését, rendjének biztosítását, a helypénzek, a helyfoglalási díjak beszedését, melyről külön üzemeltetési szabályzatban rendelkezik.


(4) A piac rendjéről, a piaci díjtételekről, a piaci árusítás szabályairól az üzemeltető jól látható helyen, hirdetményben tájékoztatja az árusokat.


(5) A rendelet hatálya alá tartozó piaci területen folytatott kereskedelmi és szolgáltatási

tevékenységeknek meg kell felelnie a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi,

közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény -

egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.


3. A piaci működésének rendje, az árusítás feltételei


3.§


(1) A piacon csak őstermelői igazolvánnyal vagy kistermelői regisztrációval rendelkező mezőgazdasági termelő árusíthat amennyiben a piac


a) a kistermelő gazdasága szerinti megyében, vagy

b) légvonalban számítva a gazdaságának 40 km-es körzetében van.


(2) Kistermelői élelmiszer értékesítését a kistermelőn kívül

a) a vele egy háztartásban élő személy, valamint

b) kistermelő házastársa, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő élettársa,

c) nagykorú gyermeke, testvére, szülője, nagyszülője is végezheti.


(3) Az árusítás a piacon kihelyezett asztalokon, árusító helyeken vagy mozgóbolt esetén a piacon erre kijelölt helyen történhet.


(4) A piac hétköznap szerdán és pénteken 8.00 órától 16.00 óráig; szombaton 8.00 órától 12.00 óráig tart nyitva. A piac hétfőn zárva tart.


(5) A piacot mind az árusok, mind a vásárlók kötelesek a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztántartani, a szemetet, hulladékot a kijelölt hulladékgyűjtőbe elhelyezni.


(6) Élelmiszert közvetlenül a földön tartani és onnan árusítani Tilos!


(7) A vállalkozói igazolvánnyal vagy őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, tovább-eladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.


4.§


(1) A piacon árusítást kezdeni helypénz megfizetését követően lehet. A helypénz befizetési biztosítja a helyhasználati jogot. A helyhasználat a tárgynapon az árusítás kezdetétől annak végéig- de legkésőbb a piac zárásásig tart.


(2) A helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A helyhasználati jog megváltásával az árus magára nézve elfogadja a piac működésére megállapított szabályokat.


(3) A helypénz összege az elfoglalt terület nagysága és a rendelet 1. mellékletében foglalt egységár alapján kerül megállapításra. Minden megkezdett négyzetméter egy egész négyzetméternek számít. A helypénz megállapításánál az áruval elfoglalt terület kerül felmérésre.


(4) A helypénzt az üzemeltető megbízottja helyben kiállított számla vagy nyugta alapján szedi be.


4. A piacon árusítható áruk köre


5.§


(1) A piacon az alábbi termékek hozhatók forgalomba:


a) a saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermékek - zöldség, gyümölcs, virág,

b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított termékek és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék,

c) méz, méhészeti termékek,

d) saját tenyésztésű, nevelési állatból származó tej, tejtermék, tojás,

e) sertéshúsból előállított füstölt hús, étkezési zsír az élelmiszerek az előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint,

f) kistermelő által a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságban nevelt, tulajdonában lévő sertés,juh, kecske és szarvasmarha saját gazdaságban történt feldolgozás útján előállított húskészítmények,

g) darabolás nélkül vágott és belezett baromfi - tyúk, vízi szárnyas, pulyka- és nyúlfélék,

h) élő hal.


(2) Gombát a piacon nem lehet árusítani.

6.§

A mezőgazdasági kistermelő, őstermelő

a)  saját termelésű tejet és tejterméket csak nyers állapotban és az Állategészségügyi Szabályzat szerinti hatósági állatorvosi igazolás birtokában hozhat forgalomba,

b) csak olyan saját tenyésztésű bontatlan vágott baromfit árusíthat, amelyet hatósági állatorvos fogyasztásra alkalmasnak minősített, és bélyegzőjével megjelölt,

c) baromfihúst daraboltan nem árusíthat,

d)  kizárólag sertéshúsból előállított füstölt húst, étkezési szalonnát és olvasztott étkezési zsírt abban az esetben árusíthat, ha a készítmény húsvizsgálaton átesett állatból származik, és ezt a lakhelye szerint illetékes állatorvosi igazolással tanúsítja. [50/1999.(XI.26.) EüM rendelet 18.§ (1) bekezdése]


5. A piac rendjének fenntartása


7.§


(1) Aki a piacon engedély nélkül foglal el árusítóhelyet és azt az üzemeltető megbízottja felszólítására sem hagyja el, a piacról legfeljebb hat hónapra kitiltható. Ismételt szabályszegés esetén a kitiltás többször alkalmazható.


(2) A piacon árusítók az árusítóhelyüket kötelesek a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztán tartani, mindennemű szemetet és hulladékot összegyűjteni, és azt a kijelölt hulladékgyűjtőbe elhelyezni.


(3) A piac rendjét és a forgalomba hozott termékekre vonatkozó jogszabályok betartását a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet 9.§.-ban foglalt hatóságok ellenőrzik.


(4) Az árusítók a termékek forgalomba hozatalához szükséges hatósági engedélyeket, igazolásokat, bizonylatokat ellenőrzéskor kötelesek bemutatni. Az áru eredetéről, mennyiségéről minőségéről és áráról az ellenőrzésre jogosultaknak kötelesek felvilágosítást adni. Az áru eredetét az erre alkalmas okirattal kell bizonyítani.


6. Záró rendelkezések


8. §


(1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben és a szankciók tekintetében a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet, a várási, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (VI.8.) EüM rendelet rendelkezései az irányadók.



  Tuza Gábor                                                                                                                   Vígh Lászlóné sk.

  polgármester akadályoztatása miatt                                                                                jegyző



  Gál Zoltán sk.

  alpolgármester


Mellékletek