Nyírtelek város önkormányzat képviselő testületének 3/2016 (II.16..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről

Hatályos: 2016. 02. 16- 2017. 02. 15

NYÍRTELEK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT

 KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK

3/2016. (II. 16.) számú rendelete

az önkormányzat 2016. évi költségvetéséről


Az önkormányzat képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény  23. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá figyelembe véve a pénzügyi bizottság írásos véleményét és a könyvvizsgálatról készített írásos jelentést a 2016. évi pénzügyi tervéről (költségvetéséről) az alábbi rendeletet alkotja.

1. § A rendelet hatálya

(1)   A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. § A költségvetés bevételei és kiadásai

(1)  A képviselő-testület az önkormányzat 2016. évi költségvetését:

                            718.676 E Ft  költségvetési bevétellel

                                   718.676 E Ft  költségvetési kiadással


                        ebből:  603.081 E Ft   működési bevétel

                                    674.761 E Ft  működési kiadás

                                      71.680 E Ft    működési hiány

                                        4.095 E Ft    felhalmozási bevétel

                                      29.014 E Ft    felhalmozási kiadás

                                      24.919 E Ft    felhalmozási hiány

                                       14.901E Ft    finanszírozási kiadás

                                       14.901E Ft    maradvány


összegben állapítja meg.


(2) A költségvetési rendelet 71.680 E Ft működési hiányt 24.919 eFt felhalmozási hiányt továbbá 14.901 E Ft finanszírozás kiadást állapít meg, melynek fedezete belső forrás, a 2015. évi maradvány.

(3) Az önkormányzat az évközi többlet igények, valamint az elmaradt bevételek pótlásra 5.000 E Ft Általános tartalékot határoz meg.


(4)   Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1, 2/a, 2/b, 3/a, 3/b, 4/a, 4/b számú melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(5) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 2/c,2/d,3/c,3/d,4/c,4/d mellékletek szerint állapítja meg.

(6)   A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatainak bemutatását önkormányzati és intézményi szinten a 5/a és 5/b melléklet részletezi.

(7)   A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből történik.

3. § A költségvetés részletezése

A Képviselő-testület az önkormányzat 2016 évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(1)   A 2016. évi általános működés és ágazati feladatok támogatásának alakulását jogcímenként a 1. számú tájékoztató tábla mutatja be.

(2) Az Önkormányzat és intézményei előirányzat felhasználási ütemtervét 2.1-2.3 számú tájékoztató tábla tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat több éves kihatással járó döntései alapján kimutatott kötelezettségeket a 3. számú tájékoztató tábla részletezi.

(4)   A 2016. költségvetési évet követő 3 év tervezett bevételeinek és kiadásinak részletezését a 4. számú tájékoztató tábla mutatja be.

(5)  Az Önkormányzat által nyújtott közvetett támogatások részletezését a 5. számú tájékoztató tábla tartalmazza.

(6) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak   beruházásonkénti részletezését a 12. melléklet szerint határozza meg.

(7) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 7.- 8. számú tájékoztató tábla szerint hagyja jóvá.

(8)   Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 9. tájékoztató tábla tartalmazza.

(9) Az Önkormányzat 2016. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 10. számú tájékoztató tábla részletezi.     

(10) A önkormányzat, polgármesteri hivatal, továbbá költségvetési intézményénél  az  éves létszámkeretet és a közfoglalkoztatottak létszámát a 11/1-11/3mámú tájékoztató tábla tartalmazza.

4. § A költségvetés végrehajtásának szabályai

 (1)  Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

 (2)  Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

 (3)  A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4)   Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.

 (5) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

 (6) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

5. § Az előirányzatok módosítása

 (1)  Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

 (2) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítási jogát 3.000 E Ft összeghatárig a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

(3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2016. december 31-ig gyakorolható.

 (5)  A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(6) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (2) és (5) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével – negyedévenként, a negyedévet követő hónap 15. napjáig, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(7)   A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

(8)   Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

 (9)  A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

6. § A gazdálkodás szabályai

(1)   A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2)   A költségvetési szerv felel a számára a saját költségvetésében meghatározott előirányzatok felhasználásáért. Köteles feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről úgy gondoskodni, hogy az biztosítsa a költségvetési szerv költségvetésében megállapított előirányzatok gazdaságos, hatékony és takarékos felhasználását.

(3)   Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(4)   A polgármesteri (önkormányzati) hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.


7. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése


(1)   Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2)   Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megbízás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.


8. § Záró és vegyes rendelkezések


(1) Ez a rendelet 2016. február 16-án 19.00 órakor  lép hatályba.




            Szekeres József                                                    Dr. Bartovics Norbert

             polgármester                                                                       jegyző